Теми статей
Обрати теми

Малюнки на тілі

Редакція ВД
Стаття

Малюнки на тілі

 

img 1Чи може звичайний студент не просто підробляти на «чужого дядька» у вільний від навчання час, а навіть зайнятися власним бізнесом? Двадцятирічна київська студентка Олександра Рябичко на власному прикладі довела, що в цьому немає нічого неможливого. Було б бажання. Хоча попервах, коли вона разом з трьома друзями наважилася відкрити свій власний тату-салон, дівчині довелося діяти за принципом: очі бояться, а руки роблять.

Ідея зайнятися незвичайним бізнесом виникла у дівчини неспроста — Олександра з дитинства любила малювати, щоправда, переважно на папері. Змінити його на людське тіло виявилося справою випадку. Побувавши нещодавно за студентським обміном у Сполучених Штатах на практиці, Олександра привезла додому, крім яскравих вражень і пам’ятних сувенірів, ще й маленьке тату на власному тілі. Те, що малюнок може кардинально змінити подальше життя, дівчина переконалася на власному досвіді, коли після повернення додому одразу купила свою першу машинку для нанесення тату-малюнків. А незабаром, набивши руку на цій справі, загорілася ідеєю відкрити і власний салон. Сьогодні Олександра зізнається: розпочинати власну справу без стартового капіталу і без будь-якого досвіду роботи трьом молодим студентам було не просто складно, а дуже складно. Але їм це вдалося.

 

Олександро, вважається, що нанесення тату — це прерогатива представників сильної половини людства, бо майстри-жінки не в усіх викликають довіру. Це дійсно так?

 

Насправді це міф, тому що професіоналізм майстра визначається зовсім не його статевою приналежністю, а досвідом і знаннями.

 

Як правило, багато майстрів тату — талановиті самоуки. Адже цьому ніде офіційно не навчають. А як ви осягали премудрості нанесення тату на людське тіло?

 

Я теж не виняток з правил. Пам’ятаю, коли я повернулася додому із США, то ще довго перебувала під враженням від побаченого в американському тату-салоні. Мені, звісно ж, захотілося самій навчитися робити такі малюнки на тілі. Саме з таким настроєм після повернення до України я подалася купувати свою першу машинку для нанесення тату. Грошей було небагато, тому придбала найдешевший прилад китайського виробництва. Але тоді я навіть і мріяти не наважувалася про те, що незабаром це перетвориться на власне діло, яке стане приносити мені непоганий дохід. При цьому вартість послуг у нас стандартна, як і в інших, — від 400 грн. за невеликий малюнок.

 

Напевно, як це звичайно і буває, перша чарка виявилася колом?

 

Ну, не без цього. Як правило, невдачі трапляються на ранніх стадіях навчання майстерності нанесення тату на тіло. Головне при цьому — не перебільшувати свої можливості та починати з найпростіших ескізів, які можна легко нанести на тіло і за необхідності підкоригувати.

 

На кому спершу тренувалися?

Мені пощастило. Добровольцями зазвичай виступали мої друзі. А коли вже й на них живого місця не залишилося, я нарешті наважилася придбати справжню професійну машинку для тату. А незабаром у мене з’явився перший клієнт, який і переконав мене в тому, що час відкривати свій салон. На той момент сама ідея здавалася мені нездійсненною мрією, але не пройшло й півроку, як ми зовсім несподівано знайшли придатне для салону приміщення на Подолі і, головне, не дуже дороге. Упускати таку можливість було б безглуздо. І хоча було трохи страшно — адже ніякого досвіду ведення бізнесу, утім, як і стартового капіталу в нас не було, ми все ж вирішили хоча б спробувати і почали оформляти всі необхідні документи. Виявилося, що в нашій країні офіційно немає такого виду діяльності, як тату, тому для реєстрації знадобилися ті самі дозволи, що й для реєстрації косметичного салону — дозвіл від СЕС, наявність санітарних книжок у персоналу. А невдовзі після відкриття ми познайомилися ще з одним молодим і досить перспективним майстром — так і сформувалася наша команда. Відтоді було зроблено сотні тату. Як потім виявилося, хорошому майстру не треба себе особливо рекламувати. Для цього існує «сарафанове» радіо. А враховуючи, що майстер тату — це як родинний лікар, то твої перші клієнти незабаром вже стають твоїми друзями. Адже зробивши хоча б раз татуювання, дуже важко встояти перед спокусою зробити друге, а після другого — третє.

 

У що було вкладено перші гроші?

 

Машинка для тату обійшлася нам у триста доларів, плюс витратні матеріали. Палітра фарб із 42 кольорів коштує стільки, скільки й машинка. А оскільки жодного стартового капіталу по суті не було, доводилося працювати на чому є, а всі гроші від роботи вкладати в розвиток і дизайн салону. І от тільки нещодавно, через півроку після відкриття, ми нарешті змогли вийти в плюс. Але й зараз постійно оновлюємо інструменти, укладаємо гроші в інтер’єр салону — людям має бути комфортно у нас. Проте хочу одразу попередити: людям, які просто хочуть на цьому заробити, навіть не варто намагатися розпочинати цю справу. Тату треба «хворіти» в хорошому сенсі цього слова. Інакше клієнти вам просто не віритимуть.

 

Олександро, як розподілено обов’язки між вами трьома?

 

Ми всі: я, другий майстер і наш друг, який займається документацією і оплатою рахунків, — перебуваємо в однаковій частці. І наше діло — це не просто бізнес, а все наше життя. Для нас дуже важливо те, чим ми займаємося...

 

Олександро, ти сказала, що спочатку не вистачало не лише грошей, а й досвіду. Як це позначилося на роботі салону? Яких помилок ти б зараз не припустилася?

 

Єдиною нашою помилкою стало те, що після відкриття салону з нами спочатку працював не зовсім компетентний співробітник. Це дуже зіпсувало нам репутацію, але на щастя, ми зуміли виправити становище.

 

Прийнято вважати, що майстер тату без татуювань — це не майстер. Ти сама скільки вже маєш?

 

На моєму тілі п’ять малюнків. Усі вони для мене дуже дорогі, тому що кожен пов’язаний з певною подією в моєму житті. Але навіть мої родичі не здогадуються про всі мої татуювання, бо деякі з них нанесені в тих місцях, які легко приховати під одягом. Та й найближчі декілька років я не планую робити тату на видних ділянках тіла. Хтозна, як надалі складеться моє життя. Не хотілося б, щоб тату стали перешкодою в кар’єрі. Я завжди кажу своїм клієнтам — кохання триває вічно, а тату на півроку довше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі