Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Подарунки дітям за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

Наближається Новий рік — свято, яке передусім асоціюється з Дідом Морозом та його мішком з дитячими подарунками. Але поки Дід Мороз обійде всіх малят, потішити діточок може Фонд «тимчасової непрацездатності», якщо їх тато або (та) мама є застрахованими особами.

Детальніше про те, як отримати безкоштовні дитячі подарунки за рахунок Фонду, ми поговоримо в цій статті.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

 

Новорічні подарунки дітям

Безкоштовні дитячі новорічні подарунки

— це один із видів соціальних послуг, які надаються особам, застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності», на підставі пункту 6 статті 34 Закону № 2240. Отримати дитячий новорічний подарунок можуть батько, мати, усиновлювач, опікун чи піклувальник дитини (пункт 1.5 Порядку № 48).

Вартість

одного дитячого подарунка, що придбавається за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності», у 2010 році становить 19,50 грн.

Новорічний подарунок можна отримати лише на дитину, якій на 1 січня наступного року, для 2010 року —

на 1 січня 2011 року, не виповнилося 14 років (пункт 1.5 Порядку № 48). Тому застрахованій особі необхідно взяти до уваги не лише рік народження дитини, а й день і місяць народження, зазначені у свідоцтві про народження. Якщо дитині виповнюється 14 років 1 січня 2011 року, то отримати подарунок на неї не можна.

Як відомо, будь-які матеріальні блага від Фонду можна отримати лише дотримуючись певних правил, у цьому випадку встановлених

Порядком № 48, зокрема:

1. Отримати їх можуть як діти підприємців, так і найманих працівників, але через своїх підприємців-роботодавців.

2.

Придбання (закупівля) і надання цих подарунків здійснюється Фондом «тимчасової непрацездатності», а не батьками або роботодавцем, інакше вони не будуть оплачені Фондом (п. 1.6 Порядку № 48).

3. Існують інші обов'язкові вимоги, про які ми детальніше розповімо далі.

 

Подарунки дітям підприємців

Для своїх дітей підприємці можуть отримати подарунки за рахунок коштів Фонду, якщо вони:

— є єдиноподатниками;

— добровільно сплачують внески до Фонду «тимчасової непрацездатності», перебуваючи на загальній системі або фіксованому патенті.

Зауважимо, що

обидва батьки — застраховані особи можуть отримати подарунок для дитини, у тому числі, якщо обидва є підприємцями, або якщо один із них є підприємцем, а інший найманим працівником. У всякому разі про будь-які обмеження для такої ситуації в Порядку № 48 не йдеться.

А ось якщо підприємець (застрахована особа) додатково працює за трудовим договором (оформлений за основним місцем роботи), то виходячи з практики надання соціальних виплат подарунок йому нададуть один і, найімовірніше, за місцем роботи.

Для того щоб отримати подарунок,

підприємець повинен звернутися до відділення Фонду, де його взято на облік, і подати заявку. Зауважимо, що конкретних строків для подання заявок у Порядку № 48 не зазначено, однак для своєчасного отримання подарунка (до новорічного свята) зі зверненням не слід зволікати. На підставі заявок підприємців відбувається планування кількості новорічних подарунків та їх подальша закупівля.

Далі на підставі наданих у заявці даних (П. І. Б. підприємця, телефон тощо) працівники відділення Фонду повідомляють підприємця, коли він може отримати новорічний подарунок.

Фізичній особі — підприємцю новорічні подарунки видаються за місцем обліку згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду. Підприємець подає заяву та копію свідоцтва про народження дитини.

Новорічний подарунок видається за накладною

при пред'явленні документа, який засвідчує особу.

 

Подарунки дітям працівників підприємця

На новорічні подарунки мають право діти працівників

підприємців на будь-якій системі оподаткування. Однак дитячі новорічні подарунки надаються страхувальником (підприємцем) лише працівникам, оформленим за основним місцем роботи, тобто щодо яких ведуться трудові книжки (абзац перший частини 1 статті 50 Закону № 2240, пункт 3.4 Порядку № 48).

Кожна застрахована особа має право на подарунок на кожну дитину

. Якщо і мати, і батько дитини працюють на цьому підприємстві за основним місцем роботи, то і мати, і батько мають право на отримання безкоштовного подарунка для дитини від Фонду (тобто дитина отримає два подарунки через одного й того самого роботодавця).

При цьому не слід забувати про основних працівників, для яких не минув строк випробування, які працюють

на умовах неповного робочого часу, перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Водночас особи, які доглядають за дитиною до 6 років за медичним висновком, не є застрахованими у Фонді, тому їх дітям безкоштовний подарунок не придбаватиметься.

Також

не надаються новорічні подарунки дітям працівників-сумісників.

Для отримання подарунків для дітей своїх працівників

підприємці-роботодавці зобов'язані заздалегідь подати заявки із зазначенням необхідної кількості новорічних подарунків для дітей працівників — застрахованих осіб до відповідних виконавчих дирекцій Фонду (районних, міжрайонних, міських).

На практиці, як правило, такі заявки складаються

на підставі списку дітей працівників. При цьому необхідно враховувати вік дітей (до 14 років), про що йшлося вище.

 

Список працівників, які мають право на отримання дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності»

№ з/п

П. І. Б.

Посада

Кількість подарунків

П. І. Б. дитини, рік народження

1

Петренко Є. В.

Продавець

2

Петренко Світлана Ігорівна, 12.05.2005 р. н.

Петренко Сергій Ігорович, 11.08.2002 р. н.

2

Свистунов П. А.

Вантажник

1

Свистунов Іван Петрович, 05.03.1998 р. н.

 

Разом

х

3

х

 

Далі на підставі

контактних даних підприємця-роботодавця представники відділення Фонду інформують про час отримання подарунків.

Видача новорічних подарунків страхувальнику

районною, міжрайонною, міською виконавчими дирекціями відділень Фонду здійснюється за накладною (за необхідності на підставі довіреності на іншу особу) і відповідно до поданої нею заявки.

Комісією (уповноваженим) із соціального страхування

підприємця приймається рішення про надання новорічних подарунків дітям застрахованих осіб.

Потім страхувальник (підприємець)

складає відомість на видачу новорічних подарунків у довільній формі (за основу можна взяти форму, наведену вище, дописавши до неї графу «Підпис про отримання»). Згідно з вимогами пункту 3.1 Порядку № 48 у відомості мають бути обов'язково зазначені прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків), прізвища та ініціали дітей, число, місяць і рік народження дітей.

Видача новорічних подарунків застрахованим особам — найманим працівникам здійснюється страхувальником (підприємцем)

. Дані про отримання новорічних подарунків завіряються підписами застрахованих осіб у відомості на видачу новорічних подарунків.

Після видачі дитячих новорічних подарунків працівникам у підприємця повинні зберігатися такі документи:

— накладна на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування;

— відомості на видачу новорічних подарунків, підписані підприємцем і головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування та скріплені печаткою (за її наявності).

 

Оподаткування та відображення новорічних подарунків у звітності

Подарунки дітям підприємця

Наданий новорічний подарунок

не є доходом підприємця, отриманим у результаті його господарської діяльності. Отже, він не впливає на розмір оподатковуваного доходу підприємця на загальній системі, а також не враховується у валовому доході фікспатентника (для єдиноподатника це взагалі не кошти, що надійшли на поточний рахунок або до каси).

Подарунки дітям працівників підприємця

1.

Податок з доходів і внески до соціальних фондів. Вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються застрахованим особам (працівникам підприємця) за рахунок коштів Фонду, не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб на підставі підпункту 4.3.1 статті 4 Закону про податок з доходів.

2. У податковому обліку підприємця-страхувальника

операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються. Це пояснюється тим, що підприємець фактично є лише посередником між Фондом і застрахованими особами, дітям яких надаються новорічні подарунки.

3. Відображення подарунків у звітності. Роботодавець повинен відобразити вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих працівниками за рахунок коштів Фонду, у

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22» (у графах 4 і 4а ставляться прокреслення).

У зв'язку з тим, що вартість дитячих новорічних подарунків, які надаються за рахунок коштів Фонду, не включається до фонду оплати праці та не обкладається податком з доходів, ця виплата не включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування.

Підприємець-страхувальник не відображає у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих від виконавчої дирекції Фонду. Це пояснюється тим, що подарунки спочатку отримуються за рахунок коштів Фонду, а не страхувальником з подальшим заліком, тобто фактично дитячі подарунки проходять через підприємця транзитом.

 

Висновки

На новорічні подарунки для дітей за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» у 2010 році можуть розраховувати застраховані особи, якщо їх дітям на 1 січня 2011 року не виповнюється 14 років.

Підприємці можуть отримати подарунки для своїх дітей, якщо вони є єдиноподатниками або добровільно застрахованими у Фонді.

Наймані працівники можуть отримати безкоштовні дитячі подарунки через своїх роботодавців, у тому числі підприємців, в яких вони оформлені за основним місцем роботи.

Для отримання подарунків для своїх дітей або дітей працівників підприємці подають заявку до Фонду. Потім працівники виконавчих дирекцій Фонду інформують підприємців про день отримання подарунків.

Видача подарунків найманим працівникам здійснюється на підставі складеної страхувальником відомості та прийнятого рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування.

У податковому обліку підприємців — застрахованих осіб і підприємців-роботодавців операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються.

Податок з доходів і соціальні внески із сум, отриманих працівниками подарунків, не справляються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі