Теми статей
Обрати теми

Додаток 25 і додаток 26 до Пенсійного фонду: подаємо востаннє

Редакція ВД
Стаття

Додаток 25 і додаток 26 до Пенсійного фонду: подаємо востаннє

 

Порядок № 26-1 (що змінив порядок подання звітності до Пенсійного фонду (ПФ)) скасував подання додатка 25 і додатка 26 до Інструкції № 21-1. Однак за підсумками 2009 року ці звіти подати все ще потрібно (востаннє). Тому знову нагадаємо, що та як у них заповнювати.

Підприємців на загальній системі зацікавить додаток 25, а саме: як краще (правильніше та вигідніше) його заповнити, оскільки, розумно розподіливши дохід за місяцями, можна заощадити на сумі внесків, що підлягають сплаті до ПФ за підсумками року.

Підприємці, які працюють на єдиному або фіксованому податку, знову матимуть справу з додатком 26, який не подавався ось уже декілька років. За підсумками 2009 року його подати доведеться тому, що минулого року КМУ зобов’язав єдиноподатників і платників фіксованого податку деякий час доплачувати внески до ПФ (постанова № 366).

Про дії підприємців та особливості заповнення річних пенсійних звітів ітиметься в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 129

— Закон України «Про внесення змін до Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 13.02.98 р. № 129/98-ВР.

Закон про держбюджет на 2009 рік

— Закон України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Указ № 890/2009

— Указ Президента України «Про зупинення дії деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 02.11.2009 р. № 890/2009.

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366.

Постанова № 505

— постанова КМУ «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 21.05.2009 р. № 505.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страховиками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 24.11.2009 р. № 26-1.

 

Протягом року та після

Насамперед наведемо сценарій спілкування з ПФ, який формувався протягом року та після його закінчення у фізичних осіб — підприємців. Почнемо з

тих, які працюють на загальній системі. Дивимося схему на с. 8.

Тепер розберемося з підприємцями

на єдиному податку та на фікспатенті. Дивимося схему на с. 9.

 

Додаток 25

Приступимо до заповнення

додатка 25 — звіту, який зобов’язані подати підприємці, які працювали минулого року (протягом усього року або його частини) на загальній системі оподаткування.

 

img 1

img 2

 

Форма звіту містить

заголовну частину , з якою все дуже просто: зазначаються П. І. Б. підприємця, його реєстраційний номер у ПФ, ідентифікаційний номер, місце проживання, телефон, а в разі добровільної реєстрації в ПФ членів сім’ї, які допомагають підприємцю, — інформація про них (звернемо увагу, що реєстрація родичів-помічників у ПФ зовсім не обов’язкова).

Далі йде таблична частина форми.

 

Графа таблиці

Що зазначати?

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

Зазначається чистий дохід підприємця за кожний місяць, детальніше див. далі

«Сума чистого доходу (прибутку), членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності»

Заповнюється лише в тому разі, якщо підприємець добровільно зареєструє членів сім’ї в ПФ — зазначається їх місячний дохід

«Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини»

Зазначається сума, неведена в тому самому рядку за графою «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» з урахуванням такого нюансу:
1) якщо така сума менше максимальної величини доходу, на яку нараховуються внески довідка 3 , вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати відповідного місяця довідка 4);
2) якщо така сума перевищує максимальну величину доходу, на яку нараховуються внески довідка 3, у цій графі слід зазначити максимальну величину доходу, на яку нараховуються внески.
Важливо пам’ятати: з максимальним розміром доходу, на який нараховуються внески, порівнюється сума доходу, зазначена підприємцем у додатку 25 за рядком кожного місяця

«Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)»

Величину з того самого рядка за графою «Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини» потрібно помножити на 33,2 % довідка 2 .
Якщо дохід в якомусь місяці був менше мінзарплати, то і внесок буде менше мінімального, однак у цій графі все одно зазначається початкова сума внеску без доплати (ПФ потім самостійно визначить, яку суму внесків зобов’язаний доплатити підприємець)

«Сплачено авансових сум»

Зазначаються суми внесків, які підприємець щокварталу сплачував до ПФ протягом звітного 2009 року (тобто виходячи з суми торішнього чистого/оціночного доходу), — записуються квартальною сумою за рядком того місяця, в якому було здійснено сплату

 

Найцікавіше — як визначити чистий дохід, отриманий підприємцем у кожному місяці. Звідки взяти цей показник? Яким він має бути? Чи можна оптимізувати? Розповідаємо.

В

Інструкції № 21-1 (яка, власне, і затверджує форму додатка 25) украй мало йдеться про порядок заповнення звіту, який нас цікавить, у тому числі й цієї графи. Єдине, про що можна довідатися: річну суму внеску до ПФ має бути сплачено в розмірі 33,2 % від річної суми чистого доходу (підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1). Це є важливим аргументом на користь підприємця.

Отже,

формально Інструкція № 21-1 не забороняє розподіляти річний чистий дохід за місяцями так, як зручно платнику. А зручно йому так:

1) ураховувати збитки (збиткові місяці або квартали)

. Протягом року підприємець може в деяких кварталах отримувати збитки, а в інших — прибутки. Зрозуміло, у такому разі за підсумками року чистий дохід буде незначним, а отже, і внески до ПФ, розраховані виходячи з річного чистого доходу, — незначні. Тому зручно в додатку 25 зазначати суми доходу, зменшуючи їх на збитки інших місяців (або кварталів);

2) ураховувати максимальний розмір доходу для нарахування внесків

. Якщо дохід якогось місяця перевищує установлену суму (назвемо її «верхня межа») довідка 3, то внески до ПФ нараховуються лише на «верхню межу». При цьому на суму перевищення фактичного доходу над «верхньою межею» внески не нараховуються. Отже, якщо в якомусь кварталі отримано доходу більше ніж «верхня межа», зручно весь квартальний дохід зазначити в одному місяці, а в інших місяцях кварталу зазначити нулі;

3) ураховувати мінімальний розмір страхового пенсійного внеску

. За той місяць, в якому підприємець отримав хоча б 1 коп. чистого доходу, потрібно сплатити до ПФ внесок в сумі 33,2 % від мінімальної зарплати довідка 4. Тому якщо в якомусь місяці отримано доходу менший ніж мінзарплата, можна запозичити дохід з іншого, більш прибуткового місяця (або кварталу).

Так діяти, звичайно, зручно. Однак разом з цим

існує лист ПФ від 29.03.2006 р. № 3756/03-30, в якому зазначено: «суми чистого доходу за відповідний місяць повинні відповідати сумам чистого доходу, зазначеним у Книзі обліку доходів та витрат платника». Прив’язку до Книги за формою № 10 зручною назвати вже складно. Адже маніпулювати доходом, «перекидаючи» його між місяцями або кварталами, неначебто і не можна. Однак працівники ПФ у цьому питанні лояльні (спокійно ставляться до розподілу доходу всередині кварталу, проте часто не допускають розподіл між кварталами).

Отже, розберемося, як же все таки заповнити графу «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності». Є два варіанти:

— для випадку, коли підприємець переймається стажем;

— для випадку, коли проблема пенсійного стажу перед підприємцем не стоїть.

 

Графа «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності», якщо стаж для підприємця важливий (таких підприємців більшість)

Якщо підприємець переймається своїм стажем, то основне, про що слід пам’ятати:

щоб місяць зарахувався до стажу, за його підсумками до ПФ має надійти внесків у розмірі, як мінімум, 33,2 % від мінімальної зарплати.

Водночас, щоб не трапилося так, що підприємець в одному місяці отримав дохід малий (менше мінзарплати) і при цьому «накрутив» на нього внесок до мінімального розміру, а в іншому місяці дохід був великим (більше мінзарплати) і з нього довелося сплатити внесок набагато більший, ніж мінімальний (а для стажу це не дуже важливо, достатньо і мінімального), заповнювати

додаток 25 слід розумно.

Причому в цьому випадку дії підприємця при заповненні цієї графи не залежатимуть від того, як він підбив підсумки у Книзі за формою № 10: щомісячно або щоквартально.

Розглянемо три ситуації:

1.

Припустимо, протягом кварталу достатньо доходу для того, щоб поставити в кожному місяці кварталу суму доходу не нижче за мінімальну зарплату. У такому разі підприємцю вигідно:

— у двох місяцях кварталу поставити дохід на рівні мінімальної зарплати відповідного місяця довідка 4;

— в одному з трьох місяців кварталу (наприклад, в останньому)  зазначити останню суму квартального доходу.

2. Якщо протягом кварталу недостатньо доходу (або взагалі збиток)

, але за підсумками року достатньо чистого доходу, щоб поставити в кожному місяці кварталу суму не нижчу мінімальної зарплати:

сміливий підприємець може запозичити дохід з більш прибуткових кварталів та поставити в усіх місяцях кварталу дохід, що дорівнює мінімальній зарплаті. Щоправда, працівники ПФ, найімовірніше, наполягатимуть на неможливості розподілу доходу між кварталами, тому їм доведеться пояснити, що відповідно до підпункту 5.3.2 Інструкції № 21-1 за рік внески має бути сплачено в розмірі 33,2 % від річного чистого доходу (а не квартального чи місячного);

обережний підприємець брати дохід з інших кварталів не наважиться. Тому йому залишається або поставити «0,00» в якомусь з трьох місяців кварталу, а між двома іншими розподілити дохід так, щоб він був не менше мінзарплати («нульовий» місяць до стажу не ввійде), або просто зазначити в кожному місяці квартальний дохід, що ділиться на 3 (але тоді доведеться за кожний місяць «накручувати» внески до мінімального розміру).

3. У разі коли протягом кварталу недостатньо доходу (або взагалі збиток

), і при цьому річного чистого доходу теж недостатньо для того, щоб в кожному місяці року відобразити суму доходу в розмірі не нижче мінімальної зарплати, для обережного підприємця нічого не зміниться, тобто потрібно обирати описаний вище шлях (див. попередню ситуацію).

А ось сміливому підприємцю за таких обставин немає сенсу розподіляти дохід між кварталами, оскільки річного доходу все одно недостатньо. Тому йому залишається діяти так само, як діє обережний.

І лише

дуже обережні підприємці, які підбивають підсумки у Книзі за формою № 10 щомісячно та не бажають залишати навіть щонайменшого приводу для можливих претензій з боку працівників ПФ, у будь-якій ситуації за кожним місяцем повинні відобразити ту суму доходу, яку зазначено у Книзі за формою № 10, а за збитковими місяцями зазначити «0,00».

Розберемося з описаним алгоритмом на прикладі. Для спрощення ситуації розглянемо лише перше півріччя.

 

Приклад 1

Припустимо, що протягом 2009 року у Книзі за формою № 10 підсумки підбивалися щомісячно, тому маємо такі дані: у

січні — збиток 4000,00 грн., у лютому — збиток 1000,00 грн., у березні — чистий дохід 6000,00 грн., у квітні — чистий дохід 5000,00 грн., у травні — збиток 7000,00 грн., у червні — чистий дохід 15000,00 грн.

Як заповнити графи «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» і «Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)»?

 

Для порівняння

наведемо дії сміливого, обережного і дуже обережного підприємців.

 

Місяць

Сміливий підприємець (припускає зручний розподіл доходу навіть між кварталами)

Обережний підприємець (припускає зручний розподіл доходу лише в межах кварталу)

Дуже обережний підприємець (узагалі не припускає розподілу доходу навіть у межах кварталу)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій
декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

«Нараховано внесків
(гр. 4 х
х 33,2 %)»

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

«Нараховано внесків
(гр. 4 х 33,2 %)»

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій
декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

«Нараховано внесків
(гр. 4 х
х 33,2 %)»

Січень

605,00

200,86

333,00

110,56 (місяць до стажу зараховується, однак сплатити доведеться 200,86)

0,00

0,00 (місяць до стажу не зараховується)

Лютий

605,00

200,86

333,00

110,56 (місяць до стажу зараховується, однак сплатити доведеться 200,86)

0,00

0,00 (місяць до стажу не зараховується)

Березень

605,00 примітка 1

200,86

334,00 примітка 3

110,89 (місяць до стажу зараховується, однак сплатити доведеться 200,86)

6000,00

1992,00

Квітень

625,00

207,50

625,00

207,50

5000,00

1660,00

Травень

625,00

207,50

625,00

207,50

0,00

0,00 (місяць до стажу не зараховується)

Червень

10935,00 примітка 2

3331,62 (тобто 33,2 % х
х 10035 довідка 3)

11750,00 примітка 4

3331,62 (тобто 33,2 % х 10035 довідка 3)

15000,00

3331,62 (тобто 33,2 % х
х 10035 довідка 3)

Разом

14000,00

4349,20

14000,00

4349,20 (потрібно сплатити)

26000,00

6983,62

<...>

 

Примітки:

1)

за підсумками I кварталу (з урахуванням збитків у січні та лютому) маємо чистий дохід у розмірі 1000,00 грн. (6000,00 - 1000,00 - 4000,00). Однак 1000,00 грн. недостатньо для того, щоб в кожному місяці поставити дохід, що дорівнює мінзарплаті (тобто по 605,00 грн. у січні — березні 2009 року довідка 3), тому 3 х 605,00 - 1000,00 = 815,00 грн., яких бракує, можна узяти з другого кварталу;

2)

за підсумками II кварталу маємо чистий дохід у сумі 13000,00 грн. (5000,00 - 7000,00 + 15000,00), причому для I кварталу ми запозичали 815 грн., а також у квітні і травні поставили дохід на рівні мінзарплати — по 625 грн. довідка 4, у результаті на червень залишилося: 13000 - 2 х 625 - 815 = 10935 грн.;

3)

оскільки за підсумками I кварталу маємо чистий дохід у розмірі 1000,00 грн., якого недостатньо для того, щоб у кожному місяці поставити дохід, що дорівнює мінзарплаті (по 605,00 грн.), діємо так: у кожному місяці кварталу ставимо 1/3 квартального доходу. При цьому кожний місяць кварталу зараховуватиметься до стажу повністю, однак за нього доведеться сплатити мінімальний страховий внесок у розмірі 605,00 х 33,2 % = 200,86 грн.;

4)

за підсумками II кварталу маємо чистий дохід у сумі 13000,00 грн. У квітні ті травні поставили дохід на рівні мінзарплати — по 625,00 грн. довідка 4, у результаті цього на червень залишилося: 13000,00 - 2 х 625,00 = 11750,00 грн.

 

Тепер візьмемо дані прикладу 1, і сміливого підприємця. Припустимо, протягом року він кожного кварталу сплачував авансові внески до ПФ у сумі 500,00 грн. Основна таблиця

додатка 25 у цьому випадку виглядатиме так:

<…> одержав дохід (прибуток) від підприємницької діяльності,

що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб:

 

(грн.)

Назва
місяця

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації

Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини

Нараховано
внесків
(гр. 4 х
х 33,2 %)

Сплачено авансових сум

фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності

членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності*

1

2

3

4

5

6

Січень

605,00

605,00

200,86

 

Лютий

605,00

605,00

200,86

 

Березень

605,00

605,00

200,86

500,00

Квітень

625,00

625,00

207,50

 

Травень

625,00

625,00

207,50

500,00

Червень

10935,00

10035,00

3331,62

 

Усього

14000,00

13100,00

4349,20

1000,00

<...>

 

Як бачимо, за підсумками цього періоду підприємець заборгував ПФ, оскільки сплатив внески в сумі 1000,00 грн., а зобов’язаний сплатити 4349,20 грн. Сума, яку потрібно внести на рахунок ПФ після закінчення року, — 3349,20 грн. (тобто 4349,20 - 1000,00).

 

Графа «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності», якщо підприємець не переймається проблемою стажу (є місце роботи)

Дії підприємця при заповненні цієї графи залежатимуть від того, як він підіб’є підсумки у Книзі за формою № 10: щомісячно або раз на квартал.

 

Підсумки у Книзі за формою № 10 підбиваються щокварталу

Найбезпечніший варіант, якщо підсумки у Книзі за формою № 10 за графою «Чистий дохід» підбиваються щокварталу.

У такому разі будь-який підприємець (і сміливий, і обережний) можуть вільно розподіляти дохід у межах кожного кварталу:

1)

у будь-яких двох місяцях кварталу ставляться нулі (а якщо в якомусь місяці доходу не було, то внесок до ПФ за цей місяць не сплачується (також ставиться «0,00»));

2)

в одному з трьох місяців кварталу (наприклад, в останньому) зазначається вся сума квартального доходу (якщо ця сума перевищує граничну величину доходу для нарахування внесків довідка 3, внесок до ПФ сплачується лише з «верхньої межі», а перевищення не оподатковується).

У результаті внески нараховуються лише за останній місяць на суму доходу, що не перевищує «верхню межу».

Відразу ж розглянемо й таку ситуацію: у звітному році за підсумками деяких

кварталів було отримано збиток. Що робити?

У такому разі

обережний підприємець стосовно прибуткових кварталів діятиме так, як описано вище, а в усіх місяцях збиткового кварталу просто проставить нулі. Дохід прибуткових кварталів на суму збитку краще не зменшувати, щоб не було претензій від працівників ПФ, які не дозволяють розподіляти дохід між кварталами.

А ось

сміливий підприємець може в усіх місяцях збиткового кварталу проставити нулі, а дохід будь-який з прибуткових кварталів зменшити на суму збитку. Аргумент — підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1, де зазначено, що за підсумками року внески має бути сплачено в розмірі 33,2 % від річного (а не квартального) чистого доходу. А оскільки в сумі річного чистого доходу збитки враховані, при розрахунку внесків до ПФ збитки також повинні враховуватися. Шанси відстояти свої права у підприємця високі.

Розглянемо приклад. Для спрощення розберемося, як заповнити деякі графи

додатка 25, і то не за весь рік, а за 6 місяців.

 

Приклад 2

Припустимо, що протягом 2009 року у Книзі за формою № 10 підсумки підбивалися щокварталу, тому маємо такі дані: у

I кварталі — чистий дохід 20000,00 грн., у II кварталі — збиток у сумі 15000,00 грн.

Як заповнити графи «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» і «Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)»?

 

Для порівняння

наведемо дії сміливого та обережного підприємців.

 

Місяць

Сміливий підприємець (припускає зручний розподіл доходу навіть між кварталами)

Обережний підприємець (припускає зручний розподіл доходу лише в межах одного кварталу)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності», грн.

«Нараховано
внесків (гр. 4 х
х 33,2 %)», грн.

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності», грн.

«Нараховано
внесків (гр. 4 х
х 33,2 %)», грн.

Січень

0,00

0,00

0,00

0,00

Лютий

0,00

0,00

0,00

0,00

Березень

5000,00 (20000,00 -
- 15000,00)

1660,00 (тобто 33,2 % х 5000,00)

20000,00 (для розрахунків ураховується лише «верхня межа», яка в березні 2009 року дорівнювала 10035,00 грн.)

3331,62 (тобто 33,2 % х 10035,00)

Квітень

0,00

0,00

0,00

0,00

Травень

0,00

0,00

0,00

0,00

Червень

0,00

0,00

0,00

0,00

Разом
(довідково)

5000,00

1660,00

20000,00

3331,62

<...>

 

Підсумки у Книзі за формою № 10 підбиваються щомісячно

Тепер перейдемо до другого, менш зручного варіанту: підсумки у Книзі за формою № 10

за графою «Чистий дохід» підбиваються щомісячно. Зауважимо, що підраховувати підсумки щомісячно підприємець зовсім не зобов’язаний, принаймні, ПФ цього не вимагає (достатньо щоквартальних підрахунків). Такий висновок можна зробити з листа ПФ від 20.12.2006 р. № 14313/А-1, в якому зазначено, що Книга за формою № 10 не є пенсійним документом.

Тому і сміливий, і в міру обережний підприємці можуть діяти так само, як і при щоквартальному підбитті підсумків у Книзі за формою № 10. Проблем з ПФ виникнути не повинно, оскільки працівники ПФ, як правило, не заперечують проти зручного для підприємця розподілу доходу всередині кварталу, однак негативно ставляться до перенесення доходів між кварталами.

Утім, дуже обережний підприємець, який бажає діяти ідеально, повинен

перенести місячні підсумки з Книги за формою № 10 до відповідних рядків додатка 25. При цьому якщо дохід якогось місяця виявиться менше мінімальної зарплати, внески доведеться сплатити в сумі 33,2 % від мінзарплати.

І відразу така ситуація: що робити, якщо

за підсумками деяких місяців є збиток? У такому разі є сенс скористатися таким способом заповнення додатка 25:

1) якщо збиток одного місяця повністю покривається доходом, отриманим в інших місяцях

цього ж кварталу, то і сміливий, і обережний підприємець діятимуть так: у двох місяцях кварталу (у тому числі у збитковому) ставлять «0,00», а у третьому місяці — весь квартальний дохід, за вирахуванням збитку;

2) якщо ж збиток одного місяця не покривається доходом, отриманим в інших місяцях

цього ж кварталу (тобто весь квартал — збитковий), то:

— сміливий підприємець у всіх місяцях збиткового кварталу зазначить «0,00», а дохід прибуткових кварталів зменшить на суму збитку (слід підготуватися, щоб відстояти свою позицію перед працівниками ПФ, аргументи див. вище «Підсумки у Книзі за формою № 10 підбиваються щокварталу»);

— обережний підприємець повинен у

збиткових місяцях поставити «0,00», а в прибуткових — суму доходу відповідного місяця, зазначену у Книзі за формою № 10 (не зменшену на суму збитку).

Розглянемо приклад. Для спрощення розберемося, як заповнити лише деякі графи

додатка 25, і то не за весь рік, а за 6 місяців.

 

Приклад 3

Припустимо, що протягом 2009 року у Книзі за формою № 10 підсумки підбивалися щомісячно, тому маємо такі дані: у

січні — чистий дохід 5000,00 грн., у лютому — 6000,00 грн., у березні — 200,00 грн., у квітні — збиток 5000,00 грн., у травні — чистий дохід 1000,00 грн., у червні — чистий дохід 6000,00 грн.

Як заповнити графи «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності» і «Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)»?

 

Для порівняння

наведемо дії обережного та дуже обережного підприємців.

 

Місяць

Обережний підприємець (припускає зручний розподіл доходу лише в межах кварталу)

Дуже обережний підприємець (узагалі не припускає розподілу доходу, навіть в межах кварталу)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

«Нараховано
внесків
(гр. 4 х 33,2 %)»

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

«Нараховано внесків
(гр. 4 х 33,2 %)»

1

2

3

4

5

Січень

0,00

0,00

5000,00

1660,00 (тобто 33,2 % х 5000)

Лютий

0,00

0,00

6000,00

1992,00 (тобто 33,2 % х 6000)

Березень

11200,00

3331,62 грн.
(тобто 33,2 % х
х 10035,00, оскільки «межа» доходу для нарахування внесків у березні =
= 10035 грн. довідка 3)

200,00

66,40 (тобто 33,2 % х 200,00), однак сплатити доведеться 200,86 грн., оскільки внесок не може бути менше мінімального, який у березні 2009 року становить 200,86 грн.
(33,2 % х 605 грн. довідка 4)

Квітень

0,00

0,00

0,00

0,00

Травень

0,00

0,00

1000,00

332,00 (тобто 33,2 % х
х 1000,00)

Червень

2000,00 (тобто 7000,00 доходу -
- 5000,00 збитку)

664,00 (тобто 33,2 % х 2000,00)

6000,00

1992,00 (тобто 33,2 % х
х 6000,00)

Разом (довідково)

13200,00

3995,62

18200,00

6176,86 (буде сплачено)

<...>

 

Як бачимо, якщо діяти на шкоду власним інтересам (дуже обережний підприємець), то в деяких випадках доведеться сплатити до ПФ внесків майже вдвічі більше, ніж потрібно.

 

Додаток 26

Звіт про сплачені пенсійні внески за рік за формою

додатка 26 до Інструкції № 21-1 зобов’язані подавати єдиноподатники та підприємці на фікспатенті, які сплачують фіксовану ставку внеску до ПФ. У 2006 — 2008 роках таку доплату «спрощені» підприємці не здійснювали та додаток 26 не подавали.

Однак у 2009 році КМУ

постановою № 366 зобов’язав протягом певного часу єдиноподатників і підприємців на фікспатенті доплачувати внески до ПФ до мінімального розміру страхового пенсійного внеску. Тому, очевидно, що за 2009 рік цей звіт подати доведеться (навіть якщо підприємець постанову № 366 проігнорував і зазначену доплату не вносив, усе одно звіт краще подати).

Сьогодні офіційних роз’яснень від ПФ з приводу заповнення

додатка 26 немає. Тож поновимо в пам’яті правила заповнення додатка 26, які застосовувалися у 2006 році (звіт за підсумками 2005 року).

Але спочатку розберемося, як у цілому проходить кампанія здавання звітності до ПФ, якщо в минулому році підприємець працював на єдиному податку або на фікспатенті. Відомо, що перш ніж подати персоніфікацію-2009, підприємець зобов’язаний відвідати відділ доходів та подати до нього

додаток 26. Як це все виглядає з урахуванням сьогоднішньої, незрозумілої ситуації, пов’язаної з доплатами пенсійних внесків згідно з постановою № 366, див. схему на с. 17.

Тепер поговоримо про заповнення граф

додатка 26. У ньому так само, як і в додатку 25, інформація про членів сім’ї наводиться лише в тому випадку, якщо такі члени сім’ї зареєстровані в Пенсійному фонді як страхувальники.

У графі «Встановленій фіксований розмір страхових внесків (грн.): фізичної особини — суб’єкта підприємницької діяльності» слід зазначити:

— у місяцях із січня по квітень — прокреслення, оскільки обов’язкову доплату до ПФ було встановлена

постановою № 366 з 01.05.2009 р.;

— у місяцях з листопада по грудень — прокреслення, оскільки дію

постанови № 366 зупинено з 05.11.2009 р. Указом № 890/2009. Не виключено, що працівники ПФ можуть вимагати зазначити тут таку саму суму внеску, як у травні — жовтні;

— у місяцях з травня по жовтень — мінімальний страховий внесок в розмірі 33,2 % від мінімальної зарплати відповідного місяця довідка 4.

У графі «Фактично сплачено страхових внесків (грн.)» слід зазначити, скільки єдиного або фіксованого податку за певний місяць надійшло до ПФ (42 % від ставки єдиного податку чи 10 % від ставки фіксованого податку), плюс — скільки сплачено (доплачено) пенсійного внеску відповідно до

постанови № 366, плюс — скільки коштів сплачено добровільно (якщо мала місце так звана «добровільна доплата»).

При цьому повинні враховуватися такі умови:

у розрахунку бере участь сума сплаченого єдиного (фіксованого) податку без урахування 50-відсоткової доплати за найманих працівників;

— від фіксованого податку до ПФ спрямовується 10 %, від єдиного — 42 %

(пункт 2 Прикінцевих положень Закону № 129, стаття 2 Указу № 746).

 

Приклад 4

Підприємець перше півріччя 2009 року працював на фіксованому податку, друге — на єдиному. При роботі на фіксованому податку ставка податку становила 100,00 грн./міс. У підприємця працювало двоє найманих працівників, за яких він щомісячно доплачував ще 100,00 грн. фіксованого податку. До ПФ підприємець сплачував доплату відповідно до

постанови № 366 за травень і червень по 197,50 грн.

При роботі на єдиному податку ставка єдиного податку становила 200,00 грн./міс. За двох найманих працівників підприємець щомісячно доплачував ще 200,00 грн. єдиного податку. Доплату пенсійного внеску відповідно до

постанови № 366 підприємець уносив за III квартал 2009 року — по 125,16 грн. за кожний місяць, а за жовтень внески до ПФ вирішив не доплачувати.

Як заповнити

додаток 26?

 

img 3

 

Звіт підприємця матиме такий вигляд (фрагмент

додатка 26):

<…> відповідно пункту 4 частини 8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» сплачував страхові внески у фіксованому розмірі:

 

№ з/п

Місяць

Установлений фіксований розмір страхових внесків (грн.)

Фактично сплачено страхових внесків (грн.)

фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності

членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності

1

2

3

4

5

1

Січень

10,00

2

Лютий

10,00

3

Березень

10,00

4

Квітень

10,00

5

Травень

207,50

207,50

6

Червень

207,50

207,50

7

Липень

209,16

209,16

8

Серпень

209,16

209,16

9

Вересень

209,16

209,16

10

Жовтень

215,80

84,00

11

Листопад

84,00

12

Грудень

84,00

 

Всього

1258,28

1334,48

 

А тепер пояснимо низку моментів:

1) у графі 5 цифри «10,00» — це 10 % від ставки фіксованого податку, які автоматично спрямовуються до ПФ. Доплата за працівників у цьому випадку не враховується;

2) у графі 5 цифри «84,00» — це 42 % від ставки єдиного податку, які автоматично спрямовуються до ПФ. Доплата за працівників у цьому випадку не враховується;

3) у травні — вересні цифри з графи 5 збігаються з цифрами з графи 3, оскільки підприємець за ці місяці здійснював доплату до мінімального розміру страхового пенсійного внеску відповідно до

постанови № 366. Доплата розраховувалася підприємцем так:

— у період роботи на фіксованому податку: 33,2 % х мінімальна зарплата відповідного місяця — 10 % від ставки фіксованого податку (тобто від 100 грн.). Наприклад, для травня: 0,332 х 625,00 - 0,1 х 100,00 = 197,50 грн.;

— у період роботи на єдиному податку: 33,2 % х мінімальна зарплата відповідного місяця — 42 % від ставки єдиного податку (тобто від 200 грн.). Наприклад, для вересня: 0,332 х 630,00 -  0,42 х 200,00 = 125,16 грн.

 

Строк розрахунків

І насамкінець зазначимо, що

подати зазначені звіти до ПФ, а також остаточно розрахуватися з ним за внесками необхідно до 1 квітня (підпункт 5.3.2 Інструкції 21-1). Однак на практиці підприємці, як правило, подають їх набагато раніше у зв’язку з поданням звітності щодо персоніфікації (оскільки дані в персоніфікованих звітах повинні відповідати деяким графам з додатка 25).

Незважаючи на об’єктивну необхідність відзвітувати достроково,

штраф за неподання (затримання) річного звіту ПФ має право накласти лише, якщо настало 1 квітня, а звіту немає. Такий штраф становить 10 % від річної (!) суми пенсійних внесків (яка сплачена або підлягає сплаті), але не менше 170 грн., навіть за 1 день прострочення.

Штрафи за

несплату пенсійних внесків (якщо за підсумками року підприємець заборгував ПФ) накладаються лише у тому разі, коли на 1 квітня доплата не надійшла, однак не раніше.

 

Висновки

Підприємці

на загальній системі оподаткування зобов’язані до 1 квітня подати до ПФ звіт за формою додатка 25, а також сплатити суму внесків, якої бракує, або отримати відшкодування з ПФ. При цьому основні правила заповнення звіту, які допоможуть в деяких випадках заощадити на внесках, такі:

— якщо перед підприємцем

не виникає проблема пенсійного стажу, кожного кварталу слід заповнити так: у двох місяцях — нулі («0,00»), а у третьому — загальний квартальний дохід;

— якщо

стаж для підприємця важливий, то за кожним кварталом найкраще зазначити: у двох місяцях — дохід на рівні мінімальної зарплати, а у третьому — останній квартальний дохід.

Цього року

платники єдиного та фіксованого податків не уникнуть подання додатка 26 (за 2009 рік), оскільки з травня по жовтень 2009 року діяла постанова № 366, яка зобов’язала «спрощених» підприємців доплачувати до ПФ внески до мінімального розміру страхового пенсійного внеску.

Нагадуємо, що за підсумками 2009 року ці обидва звіти (

додаток 25 і додаток 26) подаються востаннє.

Довідкова інформація (довідка)

1 Ставка відрахувань до ПФ щороку змінюється. У 2009 році вона становила 33,2 % від чистого доходу (для підприємця).

2

Для звіту за 2009 рік використовуємо ставку 33,2 %, навіть якщо для 2010 року вона буде іншою.

3 Законодавство встановлює

максимальний розмір чистого доходу, з якого сплачуються страхові внески («верхня межа»). Якщо протягом якогось місяця отриманий дохід перевищував «верхню межу», різниця внесками не обкладається. Оскільки граничний розмір доходу для нарахування внесків залежить від прожиткового мінімуму, періодично він змінюється. Так, у 2009 році — це:

— для місяців з січня по жовтень — 10035 грн.;

— для місяців з листопада по грудень — 11160 грн.

(Закон про держбюджет на 2009 рік).

4

Мінімальна зарплата у 2009 році становила (включно):

з 1 січня по 31 березня —

605 грн.;

з 1 квітня по 30 червня —

625 грн.;

з 1 липня по 30 вересня —

630 грн.;

з 1 жовтня по 31 жовтня —

650 грн.;

з 1 листопада по 31 грудня — 744 грн. (стаття 55 Закону про держбюджет на 2009 рік).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі