Теми статей
Обрати теми

Планується скорочення працівників — не забудьте повідомити про це центр зайнятості

Редакція ВД
Стаття

Планується скорочення працівників — не забудьте повідомити про це центр зайнятості

 

У складних економічних умовах підприємці часто приймають рішення щодо зупинення чи взагалі припинення своєї діяльності. Через це їм доводиться розривати трудовий договір з працівниками з власної ініціативи, керуючись пунктом 1 статті 40 КЗпП: «у разі змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників».

Для звільнення за зазначеною статтею КЗпП передбачено спеціальну процедуру попереднього попередження працівників тощо, а крім того, підприємець повинен поінформувати центр зайнятості. Детальніше про це ми поговоримо в наведеній публікації.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про зайнятість

— Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

Положення про службу зайнятості

— Положення про державну службу зайнятості, затверджене постановою Кабінету Міністрів УРСР від 24.06.91 р. № 47.

Наказ № 420

— наказ Мінпраці «Про затвердження форм звітності та інструкції щодо їх заповнення» від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція щодо заповнення форми № 4-ПН (план)

— Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

КП

— Класифікатор професій ДК 003:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

 

Коли потрібно інформувати центр зайнятості

Підприємець, який зупиняє або припиняє діяльність (у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці), може звільнити (скоротити штат) найманих працівників на підставі

пункту 1 статті 40 КЗпП. Про звільнення на цій підставі працівників має бути персонально поінформовано не пізніше ніж за 2 місяці (стаття 492 КЗпП) (детальніше див. «ВД», 2008, № 23, с. 3).

При цьому роботодавець зобов’язаний повідомити службу зайнятості про майбутнє звільнення працівників. Цю вимогу містить

КЗпП і пункт 5 статті 20 Закону про зайнятість: «при вивільненні працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів та інвалідів) у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, повідомляють про це центр зайнятості не пізніш ніж за 2 місяці у письмовій формі, зазначаючи підстави та строки вивільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після вивільнення направляють списки фактично вивільнених працівників, зазначаючи в них інвалідів».

У цілому для такого повідомлення центрів зайнятості передбачено дві форми звітності, які разом з інструкціями щодо їх заповнення затверджено

наказом № 420.

форма № 4-ПН (план), яка подається не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення;

форма № 4-ПН (факт), яка подається протягом 10 днів з моменту фактичного вивільнення.

Незважаючи на те що в наведеній вище нормі

Закону про зайнятість фізичних осіб — підприємців не зазначено як осіб, яким необхідно подавати такі відомості, такий обов’язок все ж таки покладається й на них Інструкцією щодо заповнення форми № 4-ПН (план).

Таким чином, підприємці-роботодавці, звільняючи працівників за

пунктом 1 статті 40 КЗпП, повинні не пізніше ніж за 2 місяці до звільнення подати до центру зайнятості звіт за формою № 4-ПН (план).

 

Штрафна санкція за неподання звітності, пов’язаної зі звільненням

Відповідно до вже згаданого

пункту 5 статті 20 Закону про зайнятість у разі неподання або порушення строків подання зазначеної вище звітності стягується штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника (абзац другий пункту 5 статті 20 Закону про зайнятість).

Як зазначалося, відповідно до положень нормативних документів підприємці подають лише звіт за

формою № 4-ПН (план), тому до них можуть застосувати штраф лише за його неподання (несвоєчасне подання).

Водночас зауважимо, сьогодні не існує нормативного документа, яким було б визначено порядок стягнення такого штрафу. Якщо керуватися

пунктом 5 статті 20 Закону про зайнятість, в якому, зокрема, ідеться про штраф, то там згадуються лише роботодавці — юридичні особи. Крім того, у Положенні про службу зайнятості, затвердженому на виконання цього Закону, як об’єкти контролю за дотриманням законодавства про зайнятість зазначено підприємства, установи та організації (юридичні особи). Так, у підпункті «л)» пункту 8 Положення про службу зайнятості зазначено, що Державна служба зайнятості має право стягувати штрафи відповідно до Закону про зайнятість з підприємств, установ та організацій усіх форм власності, зокрема, в разі подання або порушення строків подання повідомлення про подальше вивільнення працівників.

Однак, на думку представників центрів зайнятості, штраф може застосовуватися й до фізичних осіб — підприємців. Тому, ураховуючи значний розмір штрафу, підприємці не повинні ігнорувати обов’язок подавати звіт за

формою № 4-ПН (план), бо інакше їм доведеться відстоювати свої інтереси в суді.

Також зверніть увагу на такий момент. Інспекція з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості Мінпраці у своєму

листі від 08.05.2008 р. № ДЦ-09-2782/0/6-08 зазначила: якщо працівники звільняються на підставі пункту 1 статті 36 КЗпП (за угодою сторін), подавати зазначені звіти не потрібно.

 

Порядок заповнення форми № 4-ПН (план)

Тепер зупинимося на правилах заповнення цієї форми.

У

графі 1 зазначаються відповідно до даних паспорта українською мовою прізвища, імена, по батькові (без скорочення) усіх працівників, які підлягають вивільненню.

У

графі 2 проставляється ідентифікаційний код кожного працівника.

У

графі 3 наводиться найменування професій (посад) працівників, які вивільняються, відповідно до КП.

У

графі 4 проставляється код професії (посади) відповідно до КП.

У

графі 5 зазначається кваліфікаційний рівень (розряд, клас, категорія).

У

графі 6 зазначається заробітна плата (дохід) у середньому за останні 6 місяців, яку отримував працівник, якого планують вивільнити.

У

графі 7 зазначається дата підвищення кваліфікації (число, місяць, рік) працівника протягом останніх 2 років, що передували його вивільненню.

У

графі 8 ставиться позначка «V», якщо особа працює на робочому місці з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У

графі 9 зазначається стать працівника, який вивільняється.

У

графі 10 зазначається дата народження (число, місяць, рік) працівника, який вивільняється.

У

графі 11 зазначається рівень освіти працівника, який вивільняється. Відповідно до Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII і Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III установлено такі освітні рівні: «початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта».

У

графі 12 за наявності інвалідності у працівника, якого планують вивільнити, проставляється група.

У

графі 13 зазначаються номер і дата наказу про попередження про заплановане вивільнення працівника.

У

графі 14 зазначається запланована дата вивільнення працівника.

У

графі 15 зазначаються місце (місто, вулиця, будинок, квартира) проживання та номер телефону працівника, який вивільняється.

Звіт підписується підприємцем, зазначається дата заповнення форми та за наявності ставиться печатка. Також указуються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

Наведемо приклад заповненої форми.

 

 

img 1

 

img 2

 

Висновки

При планованому вивільненні працівників за

пунктом 1 статті 40 КЗпП підприємець повинен не пізніше ніж за 2 місяці до звільнення подати звітність за формою № 4-ПН (план).

За її неподання або несвоєчасне подання підприємця може бути покарано штрафом у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі