Теми статей
Обрати теми

Якщо податковому боргу понад три роки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо податковому боргу понад три роки

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець прийняв рішення про припинення діяльності, подав заяву до податкової про зняття з обліку та очікує на початок податкової перевірки. Однак у нього залишилися несплачені штрафи за несвоєчасне подання (неподання) звітності та несплату податкового зобов’язання з ПДВ, хмелезбору. Проте з моменту нарахування цих штрафів уже минуло три роки (строк позовної давності — 1095 днів). Чи повинен підприємець перед припиненням діяльності погасити цю податкову заборгованість (чи можуть його змусити це зробити представники податкового органу)?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, у підприємця понад три роки тому виник податковий борг у вигляді непогашених штрафних санкцій за несплату ПДВ, збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та неподання податкових декларацій щодо цих податків. Як відомо, для заборгованості, яка довгий час суб’єктом не погашається, у тому числі, якщо вона пов’язана зі сплатою податків, законодавством передбачено строк позовної давності, після закінчення якого вона вважається безнадійною та підлягає списанню (анулюванню).

Оскільки порядок сплати зазначених вище податків і подання звітності регулюється Законом № 2181, то, таким чином, стосовно порядку визначення строку позовної давності та списання заборгованості за штрафними санкціями слід звертатися до його норм.

Так, згідно з визначенням, наведеним у статті 1 Закону № 2181, штрафні санкції за не сплаченими у строк податковими зобов’язаннями, а також пеня на суму такого податкового зобов’язання є податковим боргом. Такі штрафи, уключаючи санкції за неподання або несвоєчасне подання звітності (податкових декларацій), нараховуються податковим органом або самими платниками податків відповідно до статті 17 Закону № 2181.

Питання списання безнадійного податкового боргу у зв’язку із закінченням строку позовної давності регулюються нормами

пункту 18.2 статті 18 Закону № 2181.

Зазначимо, що податковий борг суб’єкта підприємництва може бути визнано безнадійним і тоді, коли суб’єкт ліквідовується, але коштів для погашення заборгованості під час ліквідаційної процедури не вистачає

(пункт 12.3 статті 12 Закону № 2181). Утім, у нашому випадку підприємець має право повністю анулювати податковий борг незалежно від наявності або відсутності коштів на його погашення, причому до початку процедури припинення діяльності.

Відповідно до

підпункту «в» підпункту 18.2.1 статті 18 Закону № 2181 підлягає списанню безнадійний податковий борг, у тому числі пеня, нарахована на такий податковий борг, а також штрафні санкції, а саме: податковий борг фізичних осіб, щодо якого минув строк позовної давності, установлений Законом № 2181. Згідно зі статтею 15 Закону № 2181 цей строк становить 1095 календарних днів. Відлік строку давності (1095 календарних днів) починається з дати відображення в картках особових рахунків сум податкового боргу, тобто від фактичної дати виникнення такого податкового боргу, з урахуванням сум податкового боргу, які залишилися несплаченими на 1096-й день.

Зазначимо, що в 2005 — 2007 роках дію

підпункту «в» підпункту 18.2.1 статті 18 Закону № 2181 було припинено і в ці роки безнадійні податкові борги не списувалися. Водночас у 2009 році і сьогодні цей механізм діє.

Процедуру списання безнадійного податкового боргу затверджено

Порядком № 103, зокрема, її описано в листі ДПАУ від 07.02.2008 р. № 2167/7/24-0117.

Так, суми безнадійного податкового боргу, які підлягають списанню органами державної податкової служби (далі — ДПС), визначаються виходячи з даних карток особових рахунків платників податків станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.

Для списання безнадійного податкового боргу платник податків повинен звернутися з відповідною заявою до контролюючого органу за місцем обліку безнадійного податкового боргу чи за місцем своєї реєстрації.

За результатами розгляду документів, наданих контролюючим органом або безпосередньо платником податків, відповідний керівник органу ДПС приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке складається в 2-х примірниках: перший — для платника податків, другий — для органу ДПС.

Визначення та списання безнадійного податкового боргу органами ДПС здійснюється не лише щодо сум податків і зборів (обов’язкових платежів), але й усіх видів пені та штрафних санкцій, нарахованих на безнадійний податковий борг.

Однак, коли до картки особового рахунка записується вміст операції «Списано згідно з пунктом 18.2 статті 18 Закону України від 20.12.2000 р. № 2181»

в автоматичному режимі нараховується пеня за весь період існування податкового боргу на день прийняття рішення про списання. Така ситуація зумовлена діючим порядком нарахування пені, який передбачає її нарахування лише в момент погашення податкового боргу.

Тому за підсумками списання безнадійного податкового боргу керівником (його заступником) податкового органу приймається додаткове рішення про списання пені. Зазначене рішення передається до підрозділів обліку та звітності для проведення списання в картках особових рахунків таких платників податків.

Списання безнадійного податкового боргу здійснюється щокварталу протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації за звітний (податковий) квартал.

Протягом року існує чотири періоди, коли здійснюється списання безнадійного податкового боргу, а саме:

за I квартал поточного року — з 11 по 30 травня;

за II квартал поточного року — з 10 по 29 серпня;

за III квартал поточного року — з 10 по 29 листопада;

за IV квартал поточного року — з 10 лютого по 1 березня наступного року.


Документи консультації

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 103 — Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків, затверджений наказом ДПАУ від 14.03.2001 р. № 103.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі