Теми статей
Обрати теми

Юридична підтримка. Якщо підприємця намагаються оштрафувати за те, що він не виписує прибуткові та видаткові касові ордери

Редакція ВД
Стаття

Якщо підприємця намагаються оштрафувати за те, що він не виписує прибуткові та видаткові касові ордери

 

Ситуація.

У приватного підприємця проходила планова перевірка. У ході перевірки інспектор повідомив: за те, що підприємець не виписував прибуткові та видаткові касові ордери, йому загрожує штраф згідно з абзацом 6 статті 1 Указу № 436 у розмірі сплачених коштів. Що це за штраф? Чи зобов’язаний підприємець оформляти прибуткові та видаткові касові ордери та чи правомірне до нього застосування такого штрафу за неоформлення касових ордерів?

З огляду на цю ситуацію, відразу зауважимо, що до підприємця чіплялися, так би мовити, на рівному місці. Детально розглянемо абсурдність вимог податківців і розповімо, як підприємцю відкараскатися від штрафів.

Григорій БЕРЧЕНКО, юрист, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Указ № 436

— Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Методрекомендації № 210

— Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.

Положення № 731

— Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затверджене постановою КМУ від 28.12.92 р. № 731.

Оглядовий лист

— Оглядовий лист з питань організації та проведення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій, порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, норм обігу готівки, застосування штрафних санкцій (доведено листом ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572).

 

Звідки вітер віє

Відразу зауважимо, що

підприємці не зобов’язані оформляти прибуткові та видаткові касові ордери і цей висновок не є спірним.

З

Положення № 637 чітко випливає, що обов’язок виписувати прибуткові та видаткові касові ордери покладено лише на юридичних осіб.

У

пунктах 3.3 і 3.4 Положення № 637 зазначено, що при оформленні прибуткових ордерів необхідна наявність підписів керівника або головного бухгалтера. Для оформлення видаткових ордерів необхідні підписи одночасно і керівника, і головного бухгалтера. Очевидно, що ці вимоги писалися саме для підприємств. Крім того, підприємці касову книгу не ведуть, а прибуткові та видаткові касові ордери мають сенс лише в разі ведення касової книги.

НБУ в

листі від 22.11.2005 р. № 11-113/3961-11591 чітко роз’яснив, що вимогу щодо обов’язкового оформлення готівкових операцій прибутковими та видатковими касовими документами встановлено лише для підприємств — юридичних осіб. При цьому фізичні особи — підприємці здійснюють документальне оформлення касових операцій залежно від виду та специфіки своєї діяльності. Про таке саме НБУ повідомляє і в листі від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507. У ньому детально аргументується, чому для підприємців оформлення прибуткових і видаткових касових ордерів не є обов’язковим довідка1. Підтвердження позиції НБУ міститься і в листі від 05.12.2007 р. № 11-113/4587-12584.

Водночас у своїх

Методрекомендаціях № 210 податківці зовсім не обґрунтовано стверджують, що підприємці повинні оформляти прибуткові та видаткові касові документи. Напевно, саме цей документ і став першопричиною, через яку чіплялися до підприємця в нашому випадку.

Однак насамперед підкреслимо, що цей документ не зареєстровано в Мін’юсті. Звичайно, у такому випадку податківці посилатимуться на

пункт 5 Положення № 731, згідно з яким на державну реєстрацію не подаються акти рекомендаційного, роз’яснювального та інформаційного характеру (методичні рекомендації, роз’яснення, у тому числі податкові тощо). Проте Методрекомендації № 210, приписуючи підприємцям оформляти прибуткові та видаткові касові ордери в імперативній формі, по суті, установлюють нову правову норму. Тому в такому разі повинен діяти пункт 2 Положення № 731, згідно з яким державній реєстрації підлягають нормативно-правові акти, які зачіпають права, свободи та законні інтереси громадян. Це означає, що, будучи незареєстрованими в Мін’юсті, Методрекомендації № 210 не мають статусу обов’язкового документа, і посилання податківців на них є досить слабким аргументом.

Слід також зазначити: у «Віснику податкової служби України», 2008, № 31, с. 41, податківці дійшли висновку, що єдиноподатник може видавати покупцю розрахункові документи, які підтверджують факт продажу, серед яких названо касовий чек, товарний чек, розрахункову квитанція тощо. Згодом цю консультацію було слово в слово відтворено у відповіді на

запитання 2.3.6 Оглядового листа. Варте уваги, що в цій консультації податківці навіть не згадали про обов’язок підприємців оформляти прибуткові та видаткові касові ордери, який нібито міститься в Положенні № 637. Тому, з одного боку, у своїх Методрекомендаціях № 210 вони наполягають на обов’язку оформляти касові ордери, а в Оглядовому листі про це немає жодного слова.

 

За що штрафуємо?

На наш погляд,

підприємець має всі законодавчі підстави самостійно обирати, який документ йому оформляти. Але навіть якщо на мить припустити обов’язок підприємців оформляти касові ордери, задамося запитанням: чи є неоформлення такого ордера необхідною та достатньою умовою для застосування штрафу згідно з абзацом 6 статті 1 Указу № 436?

Органи судової влади займають позицію, згідно з якою

Указ № 436 передбачає відповідальність не за відсутність конкретного документа (товарного, касового чека, квитанції чи прибуткового ордера), а за відсутність узагалі будь- якого документа. На думку судів, перелік документів, наведених в абзаці 6 статті 1 Указу № 436, не є вичерпним (див. ухвали Вищого адміністративного суду України від 03.07.2007 р. № К-41/07 і від 07.02.2008 р. № К-34555/06). Головне, щоб такий документ підтверджував факт сплати покупцем готівкових коштів. Тому, щоб уникнути штрафу, достатньо оформляти касовий, товарний чек чи будь-який інший документ, який підтверджує зазначений факт.

Про законодавчі нюанси, пов’язані з видачею підтверджуючих документів підприємцем, і про те, яким має бути розрахунковий документ довільної форми, детально розповідалося у «ВД», № 20, 2009, с. 14 — 18.


Довідкова інформація (довідка)

1Звертаємо увагу, що посилання НБУ на

наказ Мінстату від 15.02.96 р. № 51, наведене в листі, сьогодні не є актуальним. У цьому наказі було прямо зазначено, що форми касових ордерів застосовуються лише підприємствами, установами та організаціями. Однак, оскільки постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 381 прибуткові та видаткові касові ордери було виключено з номенклатури бланків цінних паперів і документів суворого обліку, Мінстат скасував свій наказ від 15.02.96 р. № 51. А з 16.06.2009 р. Правління НБУ своєю постановою від 29.04.2009 р. № 252 запровадило нові форми бланків прибуткового і видаткового касових ордерів як додатки 2 і 3 до Положення № 637. На жаль, у новій постанові НБУ немає прямої вказівки на те, що форми бланків застосовуються виключно підприємствами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі