Теми статей
Обрати теми

Звітуємо про «підприємницькі» доходи за 2009 рік

Редакція ВД
Стаття

Звітуємо про «підприємницькі» доходи за 2009 рік

 

Фізичні особи — підприємці, крім тих, хто пропрацював усі чотири квартали 2009 року на єдиному податку, повинні до 9 лютого подати річну декларацію про доходи. Незважаючи на те що змін ні у формі декларації, ні в порядку її заповнення та подання не відбулося, не зайвим буде пригадати основні нюанси подання річної декларації.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

 

Запитання

Відповідь (коментар)

1

2

Яка форма декларації, за якою звітують підприємці?

Підприємці, як і торік, звітують про свої «підприємницькі» доходи в декларації за старою формою, наведеною в додатку 1 до Інструкції № 12

Підприємці на яких системах подають річну декларацію про доходи?

Подати «підприємницьку» річну декларацію про доходи повинні:
— підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.
Декларацію подавати повинні всі підприємці, які протягом будь-якого періоду 2009 року перебували на загальній системі оподаткування, незалежно від того, провадилася діяльність у цьому періоді чи ні, було отримано доходи чи ні;
— підприємці на єдиному податку, якщо вони стали єдиноподатниками протягом року, а до цього (на початку року) отримували доходи на загальній системі, а потім перейшли на єдиний податок або зареєструвалися в податковому органі, діяльність не провадили, а потім з будь-якого кварталу 2009 року перейшли на єдиний податок.
Також подавати декларацію потрібно й у протилежній ситуації, якщо підприємець працював на єдиному податку, потім протягом року відмовився від застосування спрощеної системи оподаткування, однак у податковому органі з підприємницької реєстрації не був знятий, тобто залишився підприємцем на загальній системі оподаткування, однак діяльність не провадив.
Підприємці, які протягом будь-якого періоду перебували на фіксованому податку, незалежно від того, було отримано дохід чи ні. Зрозуміло, це стосується і підприємців, які перейшли з фікспатенту на загальну систему. Крім того, подати декларацію повинні будуть і єдиноподатники, які перебували протягом будь-якого періоду 2009 року на фікспатенті.
Таким чином, «підприємницьку» декларацію про доходи повинні подавати всі фізичні особи — підприємці, за винятком тих, які протягом усього 2009 року працювали виключно на спрощеній системі оподаткування

Які строки подання «підприємницької» декларації про доходи?

Строк подання «підприємницької» річної декларації про доходи — не пізніше 9 лютого довідка 1. У 2010 році це вівторок, отже, жодних святково-вихідних перенесень на пізніший строк не буде

У якому вигляді подається декларація?

Підприємці можуть подавати річну декларацію як у паперовому, так і в електронному вигляді. Про звітність в електронному вигляді ми писали у «ВД», 2008, № 12, с. 11, 20

Які доходи відображаються в річній декларації?

У річній «підприємницькій» декларації відображаються лише підприємницькі доходи. Нічого, крім тих цифр, які стосуються цих доходів, у декларації підприємець показувати не повинен

Які розділи річної декларації повинні заповнюватися підприємцями?

Підприємець заповнює заголовну частину та підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності, і повністю розділ 3, в якому, зокрема, зазначається прогнозний дохід

Що повинен зазначити в декларації підприємець, який протягом року був фікспатентником?

Якщо підприємець працював на фікспатенті, то в декларації в підрозділі 1.3 він повинен зазначити період роботи на фіксованому податку, розмір виручки, суму податку. При цьому зазначати потрібно всю суму податку: і ту, що сплачено «за себе», і ту, що сплачено за найманих працівників (у вигляді 50-відсоткової доплати).
Зауважимо, що доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати фіксованого податку, показуються довідково і в жодних розрахунках не беруть участі

Що повинен зазначити в декларації підприємець, який протягом року був єдиноподатником?

Якщо підприємець протягом року працював на єдиному податку та на загальній системі оподаткування (або на фіксованому податку), то в декларації зазначаються період роботи, обсяг виручки, сума сплаченого єдиного податку. Хоча зазначати в декларації про доходи свою виручку підприємець-єдиноподатник не зобов’язаний.
Доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати єдиного податку, показуються довідково і в жодних розрахунках не беруть участі

Як у декларації показується сума, сплачена за торгові патенти?

На суму, сплачену у звітному році за торгові патенти, які придбаваються відповідно до Закону про патентування, зменшується сума податку з доходів, що підлягає сплаті (які виникли від підприємницької діяльності). Зверніть увагу: зменшити потрібно суму податкового зобов’язання, а не величину валового доходу або якийсь інший показник.
Сума, сплачена за торговий патент, наводиться окремим рядком у підрозділі 1.3 розділу 1

У які строки потрібно здійснити доплату податку з доходів на підставі даних декларації?

Якщо за підсумками декларації виходить, що підприємець повинен доплатити до бюджету певну суму коштів, то діяти слід так: дочекатися податкового повідомлення та сплатити зазначену в ньому суму недоплати в зазначений у ньому строк

Яку відповідальність передбачено за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи?

Якщо підприємець не подасть або пропустить строки подання декларації, то його можуть оштрафувати за статтею 17 Закону № 2181:
за підпунктом 17.1.1 Закону № 2181 (170 грн., тобто 10 нмдг);
— за підпунктом 17.1.2 Закону № 2181 (10 % суми визначеного податковим органом зобов’язання з податку з доходів за кожний повний чи неповний місяць затримання подання декларації, але не менше 170 грн.).
Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи чи включення до декларації перекручених даних підприємця може бути покарано або попередженням, або адміністративним штрафом від 51 до 136 грн. (від 3 до 8 нмдг), а в разі повторного протягом року порушення — від 85 до 136 грн.
(від 5 до 8 нмдг) (стаття 1641 КУпАП) (детальніше див. «ВД», 2009, № 17, с. 21)

Як виправити помилку в декларації про доходи?

 

Декларація про доходи, яку подають підприємці, відрізняється від інших форм звітності тим, що для неї не передбачено форми уточнюючої декларації. Однак у листі ДПАУ «Щодо порядку оподаткування доходів від зайняття підприємницькою діяльністю» від 13.01.2006 р. № 184/5/17-0410 зазначено, що виправлення помилки в декларації про доходи шляхом подання уточнюючої декларації допускається. Зокрема, у листі зазначено: відповідно до пункту 5.1 статті 5

Закону № 2181, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право подати уточнюючий розрахунок.
Як бачимо, ДПАУ не проти подання уточнюючої декларації про доходи. Однак оскільки форму такого розрахунку не затверджено, то підприємець, на наш погляд, може подати виправлену декларацію за тією самою формою, що й річну, зробивши позначку, що це уточнення даних.
Якщо ж неточності в уже поданій декларації виявлено до закінчення граничних строків її подання (декларацію було подано до закінчення граничного строку подання), підприємець, на нашу думку, може подати нову декларацію про доходи (замість уже поданої).
Якщо ж податківці все ж не захочуть приймати таку декларацію, то підприємець має право оскаржити їх рішення до вищого за рівнем податкового органу, навівши як аргумент зазначений лист

 

Приклади подання та заповнення декларації

Приклад 1.

Громадянин Круглов Петро Іванович зареєструвався як підприємець у II кварталі 2009 року. Протягом звітного 2009 року він перебував на загальній системі та провадив діяльність з виробництва трикотажних виробів (пуловерів тощо) на замовлення.

На підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 450,00 грн. за квартал.

Підсумкові показники за три квартали у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 24000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 7000,00 грн., «Чистий дохід» — 17000,00 грн.

У IV кварталі разом з роботою на загальній системі провадив торговельну діяльність на ринку на умовах сплати фіксованого патенту. Сума сплаченого фіксованого податку становила 150,00 грн. (100,00 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника-реалізатора — 50,00 грн.). Валовий прибуток від продажу товарів на ринку за цей період склав 3000,00 грн.

 

Додаток № 1

до Інструкції про прибутковий податок з громадян

 

Форма № 1

Державній податковій інспекції по
Комінтернівському району м. Харкова
                    (назва інспекції)
  вхідний № _______________
за алфавітом № ___________

 

Декларація

про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2009 року

або за інший період звітного року

Ідентифікаційний номер 2233467821

РОЗДІЛ 1

Повідомляю, що я, Круглов Петро Іванович______________________________________________________________ ,

(прізвище, ім'я та по батькові)

проживаю за адресою 61001 м. Харків, вул. Кірова, 7, кв. 107                                                                                                                

Телефони: квартирний 737-07-07 , службовий 732-02-02

одержав у 2009 році такі доходи:

 

<...>

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Виробництво трикотажних пуловерів, кардиганів та аналогічних виробів

24000,00

7000,00

17000,00

1350,00

Торговельна діяльність на умовах сплати фіксованого податку

3000,00

IV квартал

150,00

Всього

24000,00

7000,00

17000,00

1350,00

За торговий патент сплачено ____ грн.

<...>

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2009  рік, становить 17000,00  грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2010 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 20000,00 грн.

<...>

 

Правильність зазначених у цій декларації відомостей

СТВЕРДЖУЮ 01.02.2010 р.

(підпис, дата)

 

Приклад 2.

Громадянин Степанов Володимир Петрович зареєструвався як підприємець у II кварталі 2009 року і протягом звітного 2009 року:

— у II кварталі не провадив діяльності. На підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 300,00 грн. за квартал;

— з III кварталу перейшов на єдиний податок та провадив діяльність зі здавання в оренду нерухомості. Сума сплаченого єдиного податку становила 900,00 грн. (600,00 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника — 300,00 грн.). Підсумкові показники за чотири квартали у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 30000,00 грн., «Витрати на виробництво продукції» — 2000,00 грн., «Чистий дохід» — 28000,00 грн.

 

<...>

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням
доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Здавання в оренду власного нерухомого майна

300,00

Робота на єдиному
податку

III, IV квартали

900,00

Всього

300,00

За торговий патент сплачено __ грн.

<...>

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2009 рік, становить 0,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 20___ році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход  —  грн.

<...>

 

Приклад 3.

Громадянин Дудченко Григорій Сергійович провадив підприємницьку діяльність на загальній системі (торгівля товарами широкого вжитку) протягом усього звітного 2009 року.

На підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 2250,00 грн. за квартал.

Підсумкові показники за чотири квартали у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 становили: «Сума виручки (доходу)» — 120000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 50000,00 грн., «Чистий дохід» — 70000,00 грн.

Водночас підприємець з травня по грудень 2009 року працював у ТОВ «Омега» за трудовим договором з місячним окладом 2000,00 грн., сума утриманого за 8 місяців роботи податку з доходів становила 2313,60 грн.

 

<...>

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Здавання в оренду власного нерухомого майна

120000,00

50000,00

70000,00

9000,00

Всього

120000,00

50000,00

70000,00

9000,00

За торговий патент сплачено 3840 грн.

<...>

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2009 рік, становить 70000,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2010 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 80000,00 грн.

 

<...>

 

Зазначимо, що сума заробітної плати, отриманої за трудовим договором, та утриманий з неї податок з доходів у річній декларації не відображаються, оскільки це непідприємницькі доходи.


Довідкова інформація (довідка)

1 Зверніть увагу, що ми говоримо лише про «підприємницьку», а не про «громадянську» декларацію про доходи. Вони обидві базуються на одній і тій самій формі

Інструкції № 12 , однак підстави та строки подання у них різні. «Громадянську» декларацію до 1 квітня подають пересічні громадяни — непідприємці, якщо вони претендують на податковий кредит або якщо вони отримували доходи не від податкових агентів, іноземні доходи тощо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі