Теми статей
Обрати теми

Як єдиноподатнику або добровільно застрахованому підприємцю отримати путівку за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Як єдиноподатнику або добровільно застрахованому підприємцю отримати путівку за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

Підприємці на загальній системі та фіксованому патенті, які добровільно сплачують внески до Фонду «тимчасової непрацездатності», а також єдиноподатники мають право на пільгове санаторно-курортне лікування.

Про те, як підприємцю отримати «соцстрахівську» путівку на себе або дитину, ми розповімо в цій публікації.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 12

— Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, оплачуваного за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12.

Порядок № 62

Порядок страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 62.

Порядок № 57

— Порядок надходження до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності коштів, одержаних від сум єдиного податку, їх обліку та використання, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2003 р. № 57.

 

Підстави для отримання путівки

Отримати путівку на санаторно-курортне лікування з частковою оплатою за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) можуть підприємці:

а) на загальній системі або фіксованому патенті довідка1, які добровільно сплачують внески до Фонду «за себе»;

б) єдиноподатники за умови регулярної (добросовісної) сплати єдиного податку.

Отже, згідно зі

статтею 47 Закону № 2240 застраховані особи довідка2 і члени їх сімей мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду на зазначену мету, і в порядку та на умовах, визначених правлінням Фонду.

Правила

отримання путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок Фонду регулюються Порядком № 12.

Путівки, на які виділяються кошти Фонду, надаються тільки

за наявності медичних показань для перебування в санаторно-курортних закладах. Зокрема, туди можуть направити осіб із хронічними захворюваннями органів дихання, травлення, нирок, серцево-судинної системи, нервової системи, суглобів тощо.

 

Надання «соцстрахівської» путівки підприємцю

Видача путівки соцстрахування пов’язана з низкою правил:

1. За рахунок Фонду можна побувати в санаторно-курортних закладах, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в оздоровчих лікувальних місцевостях, тобто в санаторно-курортних закладах на території України (

пункт 1.2 Порядку № 12).

2. Підприємець не може самостійно придбати путівку до санаторно-курортного закладу з подальшим відшкодуванням понесених витрат за рахунок коштів Фонду (

пункт 1.7 Порядку № 12).

3. Застрахованій особі протягом календарного року може бути виділено тільки одну путівку для санаторно-курортного лікування. При цьому враховують путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу і не враховують путівки, отримані для самостійного санаторно-курортного лікування дитини.

4. Путівка надається застрахованим особам з частковою оплатою її вартості (або в окремих випадках безоплатно); відсоток оплати встановлено

Порядком № 12. Про відсотки оплати путівки для підприємця та членів його сім’ї конкретно в Порядку № 12 не зазначено (імовірно, у зв’язку з тим, що рішення про видачу путівки соцстрахування приймається безпосередньо представниками Фонду).

Разом з тим згідно з

Порядком № 12 відсоток оплати путівки застрахованою особою такий: до двомісного номера — 30 % її вартості, до одномісного номера — 50 %. Якщо застрахована особа згідно з медичними показаннями направляється до санаторію-профілакторію, то вона оплачує 10 % вартості путівки.

5. Для отримання путівки підприємці на єдиному податку і на загальній системі (фікспатенті), застраховані на добровільних засадах, мають звернутися до відділення Фонду за місцем обліку. Путівка видається їм згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду за накладною за наявності:

— особистої заяви;

— медичної довідки для отримання путівки (ф. № 070/о);

документа, що засвідчує фізичну особу.

У медичній довідці зазначається діагноз застрахованої особи та рекомендації щодо перебування на певному курорті та в санаторії.

Додамо, що незважаючи на встановлений порядок надання путівок, у

листі від 28.07.2009 р. № 06-32-1561 Фонд інформує, що його фінансові можливості не дозволяють забезпечувати щороку всіх застрахованих осіб, які згідно з медичними показаннями потребують санаторно-курортного лікування.

 

Умови отримання «соцстрахівської» путівки на членів сім’ї

Перш за все зазначимо, що в

Порядку № 12 ідеться про правила отримання путівки для санаторно-курортного лікування членів сім’ї застрахованої особи — найманого працівника. Проте в підприємця нарівні з іншими застрахованими особами є право отримати у Фонді путівку для членів своєї сім’ї за наявності відповідних підстав. У цілому йдеться про:

— дітей від 4 до 18 років;

— членів сім’ї, чоловіка або дружину підприємця, за умови, що вони також є застрахованими особами або навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання.

У першому випадку підприємець може взяти путівку для спільного перебування з дитиною (дітьми) у санаторно-курортному закладі або тільки для оздоровлення дитини.

Другий випадок передбачає спільне перебування підприємця та його члена сім’ї, але тільки за умови, що у члена сім’ї також є показання до санаторно-курортного лікування, тобто йому належить путівка. Причому зауважимо, що механізм отримання путівки на члена сім’ї підприємця в

Порядку № 12 не описано.

Нижче наведемо таблицю з умовами надання путівок родичам підприємця.

 

Умови надання путівок членам сімей застрахованих осіб

Кому видається путівка

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення щодо надання путівки

Відсоток оплати путівки застрахованою особою

Члену сім’ї застрахованої особи: чоловіку або дружині, які працюють за трудовим договором (основне місце роботи), або навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання (п. 4.9 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о).

3. Довідка з основного місця роботи (навчання) про те, що член сім’ї не користувався цією соціальною послугою протягом календарного року

До двомісного номера — 30 %, до одномісного номера — 50 %

Одному з батьків (матері або батьку або опікуну, піклувальнику) для супроводу на лікування за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування (п. 4.7 Порядку № 12):

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о) для дорослого і дитини

 

— однієї дитини

20 %

— двох дітей

10 %

Неповнолітній дитині — члену сім’ї застрахованої особи (матері або батьку чи опікуну, піклувальнику) для самостійного лікування (п. 4.8 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о) на дитину

10 %

 

Додамо, що путівку на певну кількість днів може бути поділено для загального санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім’ї довідка3.

Для фізичної особи — підприємця рішення про поділ путівки приймається директором районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду, де така особа отримує путівку.

Заборонено ділити путівки

для лікування дитини або двох дітей у супроводі дорослого для загального санаторно-курортного лікування двох дорослих або двох дорослих і дитини, а також путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

 

Звітність за путівками

Відповідно до

пункту 5.3 Порядку № 12 підприємець — застрахована особа зобов’язаний повернути заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в санаторно-курортній установі, завірену підписом керівника та скріплену печаткою цієї установи, районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду, що видала путівку.

Підприємці на загальній системі, які добровільно сплачують внески до Фонду, щокварталу звітують за ф. Ф4-ФСС з ТВП (

пункт 12 Порядку № 62). У разі отримання путівки вони також заповнюють Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування і путівки до дитячих оздоровчих закладів за ф. № Ф14 (додаток до ф. Ф4-ФСС з ТВП).

Підприємці-єдиноподатники згідно з

пунктом 7 Порядку № 57 звіт за ф. Ф4-ФСС з ТВП (за необхідності також за ф. № Ф14) подають до органу Фонду за той квартал, коли було отримано матеріальне забезпечення або соціальні послуги (у тому числі путівки). Якщо матеріальне забезпечення або соціальні послуги було надано більше ніж в одному кварталі, звітність складається та подається наростаючим підсумком з початку року.

 

Висновки

Підприємці-єдиноподатники та підприємці, добровільно зареєстровані у Фонді, члени їх сімей мають право на путівки для оздоровлення в санаторіях з їх частковою оплатою (на одну путівку протягом календарного року).

Такі путівки можна отримати тільки за наявності медичних показань.

Для їх отримання підприємці мають звернутися до відділення Фонду, де перебувають на обліку.

Самостійно придбати путівку та отримати за неї відшкодування з Фонду підприємець не може.

Підприємці, які отримали путівку, мають подати квартальну звітність № Ф14 (додаток до ф. Ф4-ФСС з ТВП), що подається разом зі звітом за ф. Ф4-ФСС з ТВП.


Довідкова інформація (довідка)

1 Зазначимо, що представники Фонду наполягають на тому, що фікспатентники можуть добровільно сплачувати внески, а отже, мати право на матеріальне забезпечення з Фонду, включаючи путівки, за умови, що вони визначатимуть розмір внесків як відсоток від доходу.

2 Під терміном «застраховані особи», як правило, розуміються особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, зокрема наймані працівники. Проте підприємці, які сплачують внески добровільно або шляхом розподілу єдиного податку, фактично підпадають під це визначення, хоча фізособи-підприємці не підлягають загальнообов’язковому соцстрахуванню «за себе».

3 Відповідно до

пункту 4.11 Порядку № 12 ділити путівку можна тільки після попереднього отримання письмової згоди адміністрації санаторно-курортного закладу і тільки за умови, що строк лікування кожної особи складе не менше 12 діб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі