Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи зобов’язаний перевізник під час подання декларації з ПДВ додавати до неї вантажні митні декларації?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи зобов’язаний перевізник під час подання декларації з ПДВ додавати до неї вантажні митні декларації?

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець займається міжнародними перевезеннями (зареєстрований як платник ПДВ). Під час подання декларації з ПДВ податківці вимагають від нього оригінали вантажних митних декларації (ВМД). Однак проблема в тому, що замовники не надають перевізнику ВМД. Що робити в такій ситуації?

 

ВІДПОВІДЬ. Цілком можливо, що проблема зумовлена саме тим, що при поданні декларації підприємець свої послуги з перевезення відобразив в рядку 2.1 «Експортні операції» декларації з ПДВ. При заповненні цього рядка в декларації податківці «автоматом» вимагають оригінали ВМД. У зв’язку з цим слід звернути увагу на таке: незважаючи на те, що цей рядок називається «Експортні операції», він не включає експорт послуг, оподатковуваних за ставкою 0 %, оскільки в Законі про ПДВ такі операції має бути відображено в рядку 2.2, а не в рядку 2.1 декларації. Таким чином, уникнути проблем з вимогою надати ВМД підприємцю не складно: достатньо заповнити замість рядка 2.1 рядок 2.2 «інші операції, які обкладаються за нульовою ставкою».

Якщо проблема не в заповненні рядка 2.1 декларації, тоді розбиратимемося далі.

З’ясуємо, чим керуються податківці, вимагаючи від платника ПДВ оригінал ВМД? Очевидно, вони мають на увазі експортні поставки (продаж товару за кордон) і посилаються на

пункт 4.2 Порядку № 166, де зазначено, що разом з декларацією з ПДВ у разі експортних поставок подається оригінал ВМД (примірник декларанта з позначкою «3/8» і з позначкою митниці про фактичне вивезення товару).

Але нагадаємо, що в нашій ситуації йдеться не про експортера (продавця товару), а про перевізника. У свою чергу,

перевізник не здійснює експортних поставок, його діяльність — це надання транспортних послуг, у тому числі й за межами України. Тому цілком логічно передбачити, що перевізник не зобов’язаний надавати ВМД. Чи це так? Розглянемо таблицю на с. 46.

Як бачимо,

при здійсненні міжнародних перевезень (у тому числі й за межами України), на відміну від експорту товарів, підтверджувати застосування нульової ставки з ПДВ і право на бюджетне відшкодування не потрібно (тобто законодавство не вимагає додавати ні ВМД, ні будь-які інші документи). З цим згодна навіть ДПАУ (лист ДПАУ від 27.01.2007 р. № 1561/7/16-1517-26).

Крім того, чинні нормативно-правові акти взагалі не передбачають для перевізника можливість отримання оригіналу ВМД довідка 2. Річ у тім, що відповідно до

пункту 7 Інструкції № 307 оригінал ВМД (аркуш з позначкою «3/8») після митного оформлення повертається декларанту (власнику товару, що експортується). І саме він (експортер), виконуючи пункт 4.2 Порядку № 166, зобов’язаний додати цей оригінал до своєї ПДВ-декларації (для підтвердження нульової ставки з експорту та отримання бюджетного відшкодування).

 

Експорт товарів

Транспортування товару за межами України

Ставка ПДВ при експорті товарів — 0 %.

Товари вважаються експортованими в разі якщо їх експорт підтверджено відповідним чином оформленою ВМД (підпункт 6.2.1 Закону про ПДВ)

Ставка ПДВ при міжнародних вантажоперевезеннях за межами України, тобто при перевезеннях на відстані:

— від пункту (місця) їх митного оформлення до пункту призначення (доставки) за межами України;

— між пунктами за межами України;

— від пункту їх відправлення (приймання до перевезення) за межами України до пункту їх митного оформлення на території Українистановить 0 % довідка 1 (підпункт 6.2.4 Закону про ПДВ).

Немає окремої вимоги про підтвердження перевезень будь-якими документами

 

Як бачимо,

Інструкцією № 307 не передбачено видачі перевізнику оригіналу ВМД, тому податківці на місці неправомірно вимагають її від підприємця.

Що ж робити підприємцю-перевізнику?

Є два варіанти:

1) відстоювати, уключаючи звернення до суду, своє право

подавати ПДВ-декларації без ВМД (навіть якщо в них заявлено бюджетне відшкодування ПДВ);

2) обрати мирний шлях

. Для цього:

— домовитися із замовником (експортером, товар якого везеться за кордон, або імпортером, товар якого везеться із-за кордону), щоб він при проведенні митного оформлення товару оформив

додаткову копію аркуша «3/8» ВМД для перевізника (це можна зробити на підставі підпункту 7.3 Інструкції № 307);

— пояснити податківцям суть проблеми та додавати до ПДВ-декларації не оригінал, а копію аркуша «3/8» ВМД, отриману від експортера.


Документи консультації

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Інструкція № 307

— Інструкція про порядок заповнення вантажної митної декларації, затверджена наказом ДМСУ від 09.07.97 р. № 307.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Послуги з перевезення

митною територією України (з українського складу до пункту митного оформлення товару або з митниці на український склад) обкладаються ПДВ за ставкою 20 % (при цьому право на бюджетне відшкодування не виникає). Зрозуміло, що в контексті таких перевезень питання про необхідність ВМД не виникає, навіть якщо товар везеться на митницю для експортного оформлення (оскільки транспортні послуги надаються на території України, отже, обкладаються ПДВ у звичайному порядку).

2 Перевізник може мати

оригінал ВМД лише в одному випадку: якщо він одночасно є і перевізником, і експортером, тобто продає власний товар за кордон і самостійно вивозить його.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі