Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи зобов’язаний єдиноподатник відображати у Книзі за формою № 10 суму взаємозаліку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи зобов'язаний єдиноподатник відображати у Книзі за формою № 10 суму взаємозаліку

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємство відвантажило підприємцю (на єдиному податку) товари. Підприємець надав підприємству послуги на таку саму суму. Згодом сторони підписали акт взаємозаліку за обопільними боргами.

Чи зобов'язаний підприємець відображати суму взаємозаліку у Книзі за формою № 10? Чи враховується ця сума в річній виручці єдиноподатника при порівнянні її з межею 500 тис. грн.?

 

ВІДПОВІДЬ. Правильний підхід полягає в тому, щоб суму взаємозаліку у Книзі за формою № 10 не відображати та у виручці не враховувати, однак податківці можуть дотримуватися іншої думки. Тому будемо розбиратися.

Насамперед зазначимо, що взаємозалік сторони провели правильно — вони дотримались двох важливих умов:

— взаємні вимоги однорідні — грошові (підприємець винен підприємству гроші (за товар) і підприємство винне підприємцю гроші (за послуги));

— строк оплати за товари та послуги на момент взаємозаліку ймовірно вже настав.

Оскільки сторони оформили акт взаємозаліку та дотримались усіх необхідних формальностей, жодних претензій у податківців до самої операції взаємозаліку бути не повинно.

Однак насторожує такий момент —

постанова ВСУ від 07.04.2009 р. № 09/67, в якій суд висловив дивну думку, нібито фізичні особи — єдиноподатники не мають права проводити розрахунки без участі грошових коштів (природно, це стосується й взаємозаліку). Інакше єдиноподатника погрожують перевести на загальну систему оподаткування.

Ми з таким висновком суду зовсім не згодні, оскільки:

Указ № 746 містить заборону на негрошові розрахунки лише для юридичних осіб — єдиноподатників довідка 1;

— фізичнм особам — єдиноподатникам бартер дозволений, оскільки вони сплачують до бюджету фіксовану ставку єдиного податку, яка не залежить від обсягу виручки.

Та все ж думку ВСУ слід мати на увазі, оскільки в разі судового розгляду останнє слово буде саме за ним.

Але,

як правило, податківці не заперечують проти самого факту взаємозаліку в підприємця-єдиноподатника. Однак вони вимагають уключити суму, на яку проведено залік боргів, до виручки довідка 2.

І хоча

така їх вимога неправомірна, підприємець може піти на поступки в тому разі, коли його сумарній виручці з початку року ще далеко до 500 тис. грн. (тобто включення суми взаємозаліку до виручки не матиме значення, а от спорів з податківцями уникнути вдасться). При цьому можна відобразити у витратах собівартість послуг, наданих підприємству довідка 3.

Якщо ж сумарна виручка наблизилась до 500 тис. грн.

, то можна обрати один із двох шляхів — обережний або сміливий:

обережний підприємець, який не має наміру сперечатися з податківцями, відобразить суму взаємозаліку у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10. І якщо з урахуванням цієї суми його річна виручка перевищить 500 тис. грн., він зобов'язаний буде перейти на загальну систему (причому повернутися на єдиний податок вдасться не раніше, ніж через рік);

сміливий підприємець, якого не влаштовує такий розвиток подій, повинен готуватися до захисту своїх інтересів (не виключено, що доведеться звернутися до суду). У цій ситуації він має досить вагомий аргумент: згідно зі статтею 1 Указу № 746 виручкою єдиноподатника є лише грошовий дохід, отриманий від продажу продукції, товарів, робіт або послуг. А враховуючи те, що при проведенні взаємозаліку грошові кошти не беруть участі (тобто не надходять ні до каси, ні на поточний рахунок), виручка в єдиноподатника не виникає. Отже, суму взаємозаліку у Книзі за формою № 10 зазначати не потрібно та не потрібно враховувати її при порівнянні виручки з межею 500 тис. грн.

Що стосується витрат, то вони також не виникають, оскільки:

1) за придбані товари підприємець не сплачує грошових коштів;

2) від реалізації послуг він не отримує грошового доходу (а отже, не можна обліковувати витрати, пов'язані з наданням послуг).

Таким чином, у графі «Витрати на виробництво продукції» Книги за формою № 10 суму взаємозаліку зазначати теж не слід.


Документ консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 У

статті 1 Указу № 746 зазначено: «Суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами». Зауважимо, що на відміну від юридичних осіб, для фізичних осіб — єдиноподатників такої заборони Указ № 746 не містить.

2 Податківці не висловлювалися окремо про залік заборгованостей, оскільки такі операції зустрічаються рідко. Однак про бартер вони говорили неодноразово: на їх думку, вартість бартеру до виручки підприємця-єдиноподатника включається («Вісник податкової служби України», 2009, № 44; 2007, № 10;

лист ДПАУ від 13.11.2003 р. № 9335/6/17-0516). І хоча немає жодних аргументів для таких вимог, цілком можливо, що податківці наполягатимуть на необхідності включати до виручки єдиноподатника і суму взаємозаліку.

3 Сума витрат не є принциповою для єдиноподатника, однак усе ж таки, оскільки ми відображаємо дохід у разі проведенні взаємозаліку, то за бажання можемо відобразити і витрати (графа «Витрати на виробництво продукції» Книги за формою № 10). До витрат потраплять суми, витрачені підприємцем під час надання послуг (маються на увазі ті послуги, за якими проведено взаємозалік).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі