Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Медичний огляд водіїв та податок з доходів

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Медичний огляд водіїв та податок з доходів

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець займається міжміськими перевезеннями. Між підприємцем та медичною установою укладено договір на послуги лікаря, який проводить огляд водіїв перед рейсом та після нього. У договорі зазначено прізвище лікаря та проставлено його штамп, указано суму оплати за його послуги. Чи потрібно утримувати з доходу лікаря податок з доходів (ПДФО)?

 

ВІДПОВІДЬ. Щоб відповісти на поставлене запитання, насамперед розберемося, які існують законні варіанти отримання послуг від лікаря. Легально медичну практику лікар може здійснювати двома способами, якщо він:

— самостійно зареєструється приватним підприємцем та отримає ліцензію на здійснення медичної практики;

— перебуває у трудових відносинах з медичною установою, в якої є ліцензія на здійснення медичної практики (ліцензія видається на юридичну особу).

У випадку, що розглядається, наявний другий варіант: підприємець уклав договір на надання послуг з юридичною особою (лікарнею). Він також є працівником лікарні, перебуває з нею у трудових відносинах. Сума оплати за послуги лікаря — це не що інше, як оплата за договором, яку підприємець перераховує лікарні. Тому саме лікарня є податковим агентом, який має нараховувати та утримувати ПДФО з доходів свого найманого працівника (лікаря).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі