Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи повинен підприємець повідомляти податкову про відкриття поточного рахунка в банку?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи повинен підприємець повідомляти податкову про відкриття поточного рахунка в банку?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець змінив банківські реквізити поточного рахунка (закрив старий рахунок і відкрив новий). Кого, крім контрагентів, він зобов’язаний про це повідомити?

 

ВІДПОВІДЬ. Крім контрагентів, реквізити поточного рахунка підприємця хочуть також знати й податківці. Хто ж їх про це зобов’язаний повідомити: сам підприємець чи банк? Сьогодні на це запитання нормативні акти надають декілька відповідей, і це збиває з пантелику. Давайте розбиратися. Отже, маємо таке (див. таблицю):

Виходить, що, з одного боку, повідомити податкову про відкриття/закриття рахунка знедавна повинен банк (на підставі письмової згоди клієнта), а з іншого — зробити це зобов’язаний сам клієнт (підприємець). Що ж робити?

Насамперед слід визначитися з тим, чому змінилися реквізити поточного рахунка. Якщо це відбулося лише з ініціативи банку, тобто підприємець і не думав змінювати рахунок, банк просто поставив його перед фактом (з якихось своїх причин), то навіть Порядок № 306, який зобов’язав підприємців особисто повідомляти податківців про відкриття поточного рахунка, і той дозволяє в цьому випадку клієнтам нічого не робити. Тут вже сам банк зобов’язаний надіслати податківцям повідомлення про зміну реквізитів поточного рахунка, навіть без дозволу підприємця (пункт 1 Порядку № 301, абзац 2 пункту 2 Порядку № 306, пункт 19.5 Інструкції № 492).

 

Стаття 5 Закону про систему оподаткування

Пункт 1 Порядку № 301

Пункт 2 Порядку № 306

Фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунку… самозайнятої фізичної особи до органу державної податкової служби, в якому обліковується платник податків, у триденний строк з дня відкриття/закриття рахунків (включаючи день відкриття/закриття)

Національний банк України, банки… протягом трьох днів з дня проведення операції відкриття/закриття рахунків платників податків та відкриття/закриття власних кореспондентських рахунків (включаючи день відкриття/закриття) подають відомості про це в електронному… на адресу державних податкових адміністрацій… Інформація про відкриття рахунку платника податків (крім відкриття рахунку в разі зміни рахунку не за ініціативою клієнта) надається банком з письмового дозволу клієнта

Повідомлення протягом трьох робочих днів з дня відкриття або закриття рахунку в фінансовій установі (включаючи день відкриття або закриття) подається платником особисто або надсилається поштою на адресу відповідного державного податкового органу з повідомленням про вручення

 

Інша ситуація — коли реквізити поточного рахунка змінилися через те, що

підприємець вирішив за власним бажанням закрити колишній поточний рахунок і відкрити новий. У цьому випадку саме й незрозуміло, чи повинен підприємець повідомити про реквізити нового рахунка свою ДПІ.

Насправді все просто. При відкритті будь-якого поточного рахунка (перший поточний рахунок, додатковий чи другий, який відкривається після закриття першого) підприємець заповнює заяву.

У такій заяві є поле, біля якого зазначено, що повідомити податкову про відкриття рахунка зобов’язався банк. Якщо підприємець поставив позначку в цьому полі, турбуватися не слід. Адже:

1) згідно із

Законом про систему оподаткування обов’язок повідомляти податківців про відкриття поточного рахунка покладено на банк, а Закон має більшу юридичну силу, ніж Порядок № 306 . Крім того, зміни щодо обов’язку банку повідомляти податківців було внесені до Закону про систему оподаткування у 2006 році, а Порядок № 306 не змінювався з 2005 року;

2)

Порядок № 306 сьогодні діє як рекомендаційний документ, тобто документ, що дозволяє підприємцям за бажання самостійно повідомити податкову про відкриття/закриття рахунка, хоча на них не покладено такого обов’язку (про це говорять навіть самі податківців; див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 28, с. 45);

3)

штраф за неповідомлення податкової про відкриття рахунка до підприємця застосувати не зможуть, оскільки строк подання повідомлення має бути встановлено Законом (частина 12 статті 11 Закону про ДПС), а ми маємо лише строк, затверджений підзаконним актом — Порядком № 306. Про те саме говорить і ДПАУ в листі від 15.11.2005 р. № 11040/6/29-2016.

Таким чином,

сьогодні повідомляти податкову про відкриття нового рахунка (зміну номера рахунка та інших реквізитів) не обов’язково.

Однак підводним камінням є два нюанси:

1) якщо в заяві про відкриття рахунка підприємець не поставив позначку біля поля «повідомити податкову», банк може й не подати до ДПІ відповідне повідомлення;

2) витратні операції за поточним рахунком банк має право почати лише після того, як отримає від податківців повідомлення про взяття ними підприємницького рахунка на облік

(пункт 1.13 Інструкції № 492).

Отже, для того щоб

почати використання нового поточного рахунка якомога раніше, краще перестрахуватися та самостійно повідомити ДПІ про його відкриття (і про закриття колишнього рахунка). Про те, як це зробити, детально розповідає пункт 2 Порядку № 306:

— крок 1:

протягом 3-х робочих днів з дня відкриття рахунка (уключаючи також день відкриття) потрібно подати до податкової особисто або надіслати поштою з повідомленням про вручення повідомлення про відкриття поточного рахунка;

— крок 2: протягом 3-х днів після отримання від підприємця повідомлення податковий орган або надішле до банку завірений корінець такого повідомлення, або видасть його підприємцю для того, щоб він сам подав його до банку.

Що стосується інших органів, крім ДПІ, то підприємець не зобов’язаний повідомляти їх про відкриття нового поточного рахунка.


Документи консультації

Закон про систему оподаткування

— Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Закон про ДПС

— Закон України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII.

Порядок № 301

— Порядок подання фінансовими установами органам державної податкової служби повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків і зборів (обов’язкових платежів) та заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затверджений наказом ДПАУ від 01.07.2002 р. № 301.

Порядок № 306

— Порядок подання податковим органам Повідомлення про відкриття (закриття) рахунків в фінансових установах, затверджений наказом ДПАУ від 01.08.2001 р. № 306.

Інструкція № 492 — Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі