Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як звітувати перед Пенсійним фондом єдиноподатнику без найманих працівників

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як звітувати перед Пенсійним фондом єдиноподатнику без найманих працівників

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на єдиному податку самостійно (без найманих працівників). Ставка єдиного податку — 150 грн./місяць. Які звіти він зобов'язаний подавати до Пенсійного фонду? Як звітувати щодо персоніфікації: які саме таблиці подавати і з якою періодичністю (раз на рік чи кожного місяця)?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець, який застосовує спрощену систему і не має найманих працівників, зобов'язаний подавати до Пенсійного фонду (ПФ) такі звіти:

 

№ з/п

Звіт до ПФ

Умова подання

Періодичність подання

Термін подання

1

2

3

4

5

1

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України (за формою додатка 5 до Порядку № 26-1):  — Таблиця 2

Обов'язково подається — зазначається сума внесків, сплачених підприємцем до ПФ у складі єдиного податку

Раз на рік

До 1 квітня року, наступного за звітним

— Таблиця 5

Подається в тому разі, якщо в підприємницькій діяльності беруть участь члени сім'ї, за яких підприємець доплачує 50 % єдиного податку

 

 

— Таблиці 1, 3 і 4

Єдиноподатники зазначені в таблиці у складі додатка 5 не подають

 

 

2

Звіт про суми страхових внесків, передбачених договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, які підлягають сплаті, і суми доплати до органів Пенсійного фонду України (за формою додатка 6 до Порядку № 26-1)

Подається в тому разі, коли підприємець добровільно доплачує внески до ПФ до мінімального розміру страхового пенсійного внеску довідка 1

З тією самою періодичністю, що й доплата внесків (як правило, раз на рік)

Протягом календарного місяця після здійснення доплати

3

Звіт про нарахування та сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів із золота (окрім обручок), платини та дорогоцінного каміння

Подається в разі продажу ювелірних виробів із золота (окрім обручок), платини та дорогоцінного каміння (пункт 20 Порядку № 1740)

Щокварталу

До 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом

 

Звертаємо увагу: щомісячна звітність щодо персоніфікації (за формою

додатка 4 до Порядку № 26-1) подається лише роботодавцями. Оскільки в нашому випадку підприємець не має найманих працівників, звітувати перед ПФ кожного місяця не потрібно (нагадуємо, що за себе підприємці подають звітність щодо персоніфікації, як і раніше, раз на рік — див. таблицю вище, рядок 1).

І ще одне зауваження: унаслідок того, що підприємець не має найманих працівників, усі звіти до ПФ він може подавати

в паперовому вигляді (у 2-х примірниках), при цьому застосовувати їх електронну форму необов'язково (пункти 1.3 і 2.8 Порядку № 26-1).

Що стосується колишніх звітів щодо персоніфікації (

форми «IНДАНI», «Ярлик», «Анкета», «СП» і «СПП»), а також додатка 26 до Інструкції № 21-1 (який подавався єдиноподатниками в разі добровільної доплати внесків до ПФ до мінімального розміру), то їх скасовано з 01.01.2010 р. (пункти 5 і 6 Порядку № 26-1).

Документи консультації

Постанова № 366

— постанова КМУ «Про сплату внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366 (втратила чинність).

Постанова № 278

— постанова КМУ «Про внесення змін, скасування та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» від 24.03.2010 р. № 278.

Порядок № 1740

— Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затверджений постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 24.11.2009 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Оскільки до ПФ надходить 42 % ставки єдиного податку, отже, фактично підприємець сплачує щомісячно до ПФ внесок у розмірі 63,00 грн. (0,42 х 150,00 грн.). А для того щоб до пенсійного стажу потрапив повний місяць, а не його частина, слід сплатити внесок не менше ніж 33,2 % від мінімальної зарплати. Наприклад, у квітні 2010 року мінімальний страховий внесок до ПФ становить 293,49 грн. (33,2 % х 884,00 грн.). Отже, для того щоб квітень 2010 року повністю зарахували до стажу, потрібно доплатити 230,49 грн. (293,49 грн. - 63,00 грн.).

Важливо: доплата здійснюється добровільно (за бажанням), оскільки постанову № 366, яка торік вимагала від єдиноподатників здійснювати доплату в обов'язковому порядку, уже остаточно скасовано постановою № 278. Таким чином,

якщо доплата здійснюється, додаток 6 подати потрібно, якщо ж доплати немає, він не подається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі