Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи має право Центр зайнятості вимагати від підприємця електронну звітність

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи має право Центр зайнятості вимагати від підприємця електронну звітність

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець, подаючи звіт до Центру зайнятості (ЦЗ), довідався від працівників ЦЗ, що незабаром (з 01.01.2011 р.) звітність можна буде подавати лише в електронному вигляді. У зв’язку з цим працівники ЦЗ звертаються з проханням до всіх страхувальників уже сьогодні укласти з ЦЗ договори на отримання електронних ключів (для того щоб підписувати електронні звіти) та отримати такі ключі (безоплатно).

Чи мають право в ЦЗ вимагати від підприємця укладення такого договору? Чи дійсно, що з 01.01.2011 р. звітність доведеться подавати лише в електронному вигляді?

 

ВІДПОВІДЬ. Чинне законодавство не надає працівникам ЦЗ права змушувати підприємця до укладення таких договорів. На жаль, на практиці все відбувається інакше, і це запитання — наочне підтвердження цьому.

Насамперед пояснимо, що таке ключі, які видають у ЦЗ довідка 1. Це апаратний засіб, що дозволяє створити на електронному звіті унікальний цифровий підпис підприємця та захистити інформацію звіту від несанкціонованого доступу при відправленні через Інтернет.

Проблема з нав’язуванням ЦЗ ключів виникла вже давно, однак загострилася вона десь у середині минулого року. Як бачимо, натиск страхувальників триває. Річ у тім, що Фонд «безробіття» ще з 2007 року запровадив експеримент з подання електронних звітів. У межах цього експерименту було видано новий Порядок подання електронних звітів і створено власний Центр сертифікації ключів Державної служби зайнятості України (ЦСК ДСЗУ). Причому сама ідея була непоганою, оскільки передбачалося, що процес подання електронної звітності буде безоплатним.

Можливо, так би воно й було, якби ДСЗ разом із ключами надала своїм клієнтам безоплатну можливість надсилати електронні звіти. Однак власного програмного забезпечення, за допомогою якого це можна було б реалізувати, ДСЗ досі не має, а тому вона співпрацює з підприємством «Оператор електронної звітності» і приймає електронні звіти через його сайт (http://www.zvitoperator.com.ua). Користування цим сайтом є платним (для підприємця — 195,00 грн. на рік). Тому безоплатно подати електронну звітність до ЦЗ сьогодні неможливо (незважаючи на те, що ключі ДСЗ видає безоплатно).

Через це більшість підприємців узагалі не бажає зв’язуватися з електронною звітністю, на що має повне право. Наведемо пункт 2.3 Порядку подання електронних звітів , в якому чітко зазначено: «Подання страхувальником електронних звітів, відповідно до вимог цього Тимчасового порядку та законодавства, здійснюється за його власною ініціативою». Як бачимо, про обов’язок подавати електронні звіти не йдеться. Цю думку висловило й Мінпраці в листі від 22.06.2009 р. № 170/18/99-09, підкресливши, що звітність до ЦЗ подається в електронному вигляді лише за бажанням самого страхувальника .

Отже, вимоги працівників ЦЗ підписувати договори та отримувати ключі не мають жодних законних підстав. Їх поведінка (погрози або прохання підписати договір на отримання ключів) пояснюється досить просто: потрібно виконувати план з видачі ключів, інакше позбавлять премії. Тому в ЦЗ обирають навіть такий шлях: просять просто формально підписати договір на отримання ключів, а надалі не наполягають на поданні звітності в електронному вигляді.

Описаний варіант у крайньому разі можна прийняти

, тобто ключі отримати, але при цьому продовжувати подавати паперові звіти та не користуватися послугами «Оператора електронної звітності». Принаймні в такому разі не потрібно нічого платити. Однак немає впевненості, що підприємця, який піде на поступки (отримає ключі та подасть заяву на подання звітності до ЦЗ в електронному вигляді), за допомогою тих самих методів не почнуть змушувати звітувати виключно в електронному вигляді.

Отже,

на сьогодні не існує жодного нормативно-правового акта, який би зобов’язав суб’єктів господарювання подавати звітність лише в електронному вигляді (ні з 01.01.2011 р., ні з іншої дати). Таким чином, насправді проблема криється у відносинах підприємця з працівниками ЦЗ:

1) якщо відносини дружні, то можна:

формально отримати ключі ЦСК ДСЗУ (підписати договір), однак не користуватися ними та продовжувати звітувати на папері;

отримати ключі ЦСК ДСЗУ, підписати договір з «Оператором електронної звітності», сплативши 195,00 грн. за рік , і намагатися освоювати електронний спосіб подання звітів довідка 2;

2) якщо відносини звичайні, потрібно захищати своє право на паперовий звіт, не піддаватися на провокації. Урешті-решт,

у разі відмови працівників ЦЗ прийняти звіт із рук у руки можна надіслати такий звіт поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення і (за бажання) подати скаргу до прокуратури на незаконні дії працівників ЦЗ.

До речі, скарга до прокуратури (навіть сама обіцянка її написати) може подіяти і в тих випадках, коли працівники ЦЗ не реєструватимуть/зніматимуть з реєстрації трудовий договір підприємця з найманим працівником, вимагаючи спочатку підписати договір на отримання ключів (такі прецеденти також є).


Документ консультації

Порядок подання електронних звітів

— Тимчасовий порядок подання електронних звітів до органів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджений наказом Державного центру зайнятості від 12.03.2009 р. № 17.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Підприємець уже може мати ключі для підпису електронних звітів, видані іншим центром сертифікації ключів (наприклад, якщо він подає звітність до податкової через Інтернет). Однак у цьому випадку такі ключі навряд чи підійдуть, оскільки оператор, за допомогою якого можна надіслати звіт до ЦЗ, використовує лише ключі ДСЗ або ключі АЦСК УСЦ.

2 До речі, «Оператор електронної звітності» спробував реалізувати принцип «єдиного вікна», розсилаючи електронну звітність зі свого сайта до різних держорганів. Ідея, звичайно, корисна, але більшість звітів відправити поки що не вдається, оскільки вони перебувають на стадії розробки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі