Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Оподаткування заробітної плати працівника-іноземця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Оподаткування заробітної плати працівника-іноземця

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець прийняв на роботу працівника — громадянина іноземної держави, в якого є посвідка на проживання в Україні. Які існують особливості обкладення його заробітної плати податком з доходів та соціальними внесками?

 

ВІДПОВІДЬ. Загальні правила виплати заробітної плати однакові як для працівників — громадян України, так і працівників з громадянством інших держав. Це стосується й порядку нарахування («зверху») та утримання («знизу») внесків до соціальних фондів і податку з доходів. Так, підприємець-роботодавець (залежно від системи оподаткування) зобов’язаний провести всі обов’язкові «зарплатні» платежі із заробітної плати працівника-іноземця (детальніше див. таблицю у «ВД», 2010, № 8, с. 25). Зауважимо, що не справляти внески можна тільки в тому разі, якщо іноземці є громадянами держав, з якими Україна уклала відповідний договір.

Ставки «зарплатних» внесків до Пенсійного та інших соціальних фондів для іноземців такі самі, як і для громадян України, а ось ставка податку з доходів залежить від того, чи має іноземець статус резидента України.

Ставка податку з доходів у разі виплати заробітної плати нерезидентам підвищена — 30 %, а крім того, у них немає права на податкову соціальну пільгу.

У Законі про податок з доходів наведено порядок визначення резидентського статусу для іноземців. Так, резидентом вважається фізична особа, яка має місце проживання в Україні. Якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, така особа вважається резидентом, коли має місце постійного проживання в Україні.

Водночас особа, яка має місце постійного проживання також в іноземній державі, вважається резидентом, якщо має центр життєвих інтересів в Україні. Також достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, або фізична особа не має місця постійного проживання в жодній із держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (з днями приїзду та від’їзду включно) протягом періоду або періодів податкового року.

Крім того, в абзаці восьмому підпункту 1.20.1 Закону про податок з доходів зазначено, що достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України або її реєстрація як самозайнятої особи.

Зауважимо, що для визначення статусу резидента не обов’язкова наявність усіх зазначених ознак, а достатньо однієї з них.

Водночас у Законі про податок з доходів не прописані чіткі критерії чи документи, з яких роботодавець міг би судити про наявність статусу резидента.

На думку представників ДПАУ довідка 1, підтверджувати резидентський статус мають саме податківці. При цьому іноземці, які на підставі згаданих ознак самостійно визначили свій статус резидента, повинні подати до податкового органу за місцем реєстрації роботодавця довідка 2 заяву фізичної особи — іноземця щодо самостійного визначення резидентського статусу (далі — заява) довідка 3 та документи, що підтверджують наявність у них ознак, передбачених підпунктом 1.20.1 Закону про податок з доходів.

Залежно від ознаки, що дає право на отримання резидентського статусу, підтверджуючими документами є:

1)

для іноземців, що мають місце проживання в Україні, — посвідка на постійне або тимчасове проживання в Україні, а також (у разі наявності) документ, що засвідчує право отримання статусу біженця або притулку в Україні, паспортний документ з унесеними відомостями про місце проживання фізичної особи або відміткою встановленого зразка про наявність дозволу на постійне проживання в Україні, а також документи, що підтверджують право власності (користування) на житло (договір купівлі-продажу такого житла, свідоцтво про спадщину на таке житло, договір дарування такого житла, договір оренди (лізингу) такого житла);

2)

для іноземців, які перебувають в Україні не менше 183 днів (включно з днями приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового (календарного) року, — паспортний документ іноземця, в якому при перетині державного кордону проставлені відмітки «В’їзд»/«Виїзд» (такі відмітки можуть бути проставлені і (або) в імміграційній картці іноземця), а також зазначені у візовій етикетці дати, якими обмежується дозвіл на перебування на території України, Довідка органу прикордонної служби про перетин кордону, якщо іноземець прибув з країни, якою не встановлено візовий контроль;

3)

для іноземців, що проживають як в Україні, так і в іншій країні, які мають більш тісні особисті або економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні, — документи, що підтверджують постійне місце проживання в Україні членів сім’ї іноземця та (або) отримання в Україні переважної частини доходу.

При цьому згідно з роз’ясненнями податківців членами сім’ї фізичної особи слід вважати чоловіка або дружину, їх дітей та батьків, а їх постійним місцем проживання — місце проживання на території України не менше одного року за умови, що вони не мають постійного місця проживання на території інших держав, мають намір проживати на території України протягом будь-якого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою, і таке проживання не є наслідком виконання зазначеними особами службових обов’язків або зобов’язань за договором (контрактом).

Для підтвердження отримання основної частини доходу в Україні фізична особа повинна надати докази отримання не менше 75 % свого доходу в цій країні. Відомості про доходи, отримані з джерел за межею України, іноземець підтверджує довідкою податкового органу країни свого останнього президентства;

4)

для іноземців, які реєструвалися суб’єктами підприємницької діяльності, — Свідоцтво про державну реєстрацію.

Після подання заяви та перелічених вище документів податковим органом видається

повідомлення роботодавця про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу (далі — повідомлення)довідка 3. Воно підтверджує статус резидента з податкового періоду (місяця), в якому видане, повідомлення може надсилатися роботодавцю або видаватися на руки іноземцю.

Тільки після того, як роботодавець отримає повідомлення

про податковий статус працівника (або його надасть працівник), він зможе утримати з його заробітної плати податок з доходів за ставкою 15 % і застосовувати до заробітної плати податкову соціальну пільгу.

Інакше, на думку ДПАУ, працівник-іноземець для цілей оподаткування його доходів вважатиметься нерезидентом, тобто з його зарплати має утримуватися податок з доходів за ставкою 30 %. Зауважимо, що звернутися за отриманням повідомлення про резидентський статус потрібно і тим іноземцям, використання праці яких можливе і без дозволу на працевлаштування.


Довідкова інформація (довідка)

1 На сьогодні скасовано офіційні роз’яснення ДПАУ щодо підтвердження резидентського статусу іноземцями. Водночас на місцях керуються порядком, який було наведено в нещодавно відкликаному

листі ДПАУ від 23.12.2009 р. № 28593/7/17-0717.

2 Якщо іноземець визначає свій статус до прийняття на роботу, то в разі відсутності роботодавця він повинен подати заяву за місцем своєї реєстрації в органах внутрішніх справ.

3 Його примірну форму затверджено

наказом ДПАУ від 05.10.2004 р. № 581.

 

Документи консультації

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Наказ № 581 — наказ ДПАУ «Про затвердження примірних форм Заяви фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу та Повідомлення працедавця про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу» від 05.10.2004 р. № 581.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі