Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна з підприємницького рахунка погасити позичку, оформлену на фізичну особу

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна з підприємницького рахунка погасити позичку, оформлену на фізичну особу

 

ЗАПИТАННЯ. Працівник отримав від підприємства позичку (як фізична особа). Водночас він є підприємцем і має підприємницький поточний рахунок. Чи може він погасити позичку з такого рахунка (безготівкою)?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нагадаємо, що підприємець може відкрити рахунок у банку, оформивши його одним із двох способів:

— на себе як на фізичну особу (без згадування підприємницького статусу);

— на себе як на суб’єкт господарювання (на підприємця).

Тепер повернемося до запитання. Як бачимо, підприємець відкрив рахунок у банку саме як суб’єкт господарювання, а не як фізична особа. На цьому рахунку він має певну суму коштів. І виникає запитання: куди можна ці кошти використовувати:

1) лише на ведення господарської діяльності;

2) як на ведення госпдіяльності, так і для задоволення особистих потреб (зокрема, для погашення позички, отриманої ним як найманим працівником — фізичною особою)?

Для того щоб розібратися, звернемося до Інструкції № 492, яка регулює порядок використання банківських рахунків. У пункті 7.7 цієї Інструкції йдеться про заборону використання рахунка, оформленого на фізичну особу, для підприємницьких цілей. А ось зворотної заборони немає, тобто в Інструкції № 492 ніде прямо не зазначено, що підприємцю заборонено використовувати свій рахунок для непідприємницьких цілей. І ніякої відповідальності за це немає.

Такий стан речей зрозумілий, оскільки головне для законодавця, щоб підприємець не приховував свою виручку на іншому (непідприємницькому) рахунку. А використання підприємницького рахунка для будь-яких (законних) цілей, у тому числі й для задоволення особистих потреб, не становить жодної загрози у плані ухилення від сплати податків.

У результаті можна зробити такий висновок:

підприємець може погасити позичку, перерахувавши грошові кошти зі свого підприємницького рахунка на рахунок підприємства;

підприємець може спочатку зняти зі свого рахунка готівку як свій дохід, а потім унести їх до каси підприємства на погашення позички.

І на закінчення зазначимо: незалежно від того, який варіант погашення позички обере підприємець, сплачену суму позички в підприємницькій діяльності відображати не потрібно (ні у Книзі за формою № 10, ні в інших документах).


Документ консультації

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі