Теми статей
Обрати теми

Як ведуть Книгу за формою № 10 реалізатори та їх роботодавці на єдиному податку

Редакція ВД
Стаття

Як ведуть Книгу за формою № 10 реалізатори та їх роботодавці на єдиному податку

 

Підприємцям-єдиноподатникам, наймані працівники яких займаються торгівлею, слід зосередити увагу на три моменти. По-перше, у кожного працівника, який проводить розрахунки з клієнтами, має бути своя Книга за формою № 10. По-друге, Книгу за формою № 10 повинен мати і сам підприємець — у ній обов'язково потрібно зазначати всю виручку: отриману як особисто підприємцем, так і його працівниками. По-третє, зазначені особливості стосуються лише єдиноподатників та їх працівників (у підприємців на загальній системі працівники Книгу за формою № 10 не ведуть).

Тож розберемося, як працівник-продавець повинен заповнювати Книгу за формою № 10 та як єдиноподатнику звести докупи дані про всіх працівників. Отже, почнемо.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Постанова № 507

— постанова КМУ «Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» від 16.03.2000 р. № 507.

Порядок № 833

— Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

 

Яким працівникам потрібно видавати Книги за формою № 10?

Наймані працівники єдиноподатника зобов'язані вести Книгу за формою № 10, оскільки

постанова № 507 містить таку норму: «…книги обліку доходів і витрат… додатково отримуються суб'єктом малого підприємництва — фізичною особою, яка провадить торговельну діяльність, на кожного найманого працівника, що займається реалізацією товарів». Звідси можна зробити такі важливі висновки:

1) Книга за формою № 10 видається

не кожному працівнику, а лише тим з них, які безпосередньо займаються продажем товарів, тобто отримують від покупців оплату (це може бути реалізатор, продавець у магазині тощо). При цьому не має значення, знаходиться сам підприємець у пункті продажу товарів чи ні — якщо працівник сам отримує оплату від покупців, він повинен записати її до своєї Книги за формою № 10. Решті працівників, які лише допомагають підприємцю провадити діяльність (наприклад вантажники, комірники, охоронці, водії тощо), Книги за формою № 10 видавати не потрібно;

2) оформляти Книги за формою № 10 для працівників повинен лише той єдиноподатник, який працює у сфері торгівлі.

Якщо ж підприємець працює у сфері виробництва або у сфері послуг, він не зобов'язаний оформляти своїм найманим працівникам Книги за формою № 10, навіть коли вони отримують від покупців/замовників оплату. Отже, надаючи послуги, підприємець увесь отриманий дохід (отриманий ним та його працівниками) повинен відображати лише у своїй Книзі за формою № 10, і цього вистачить. Так зазначено в законодавстві.

Однак

податківці на місцях щодо цього мають свою думку — вони вважають, що навіть у разі надання послуг найманим працівникам, які проводять розрахунки з клієнтами, необхідно оформляти Книги за формою № 10. У принципі, якщо діяти обережно, то:

— постійної присутності єдиноподатника в місці розрахунку за послуги, на наш погляд, достатньо для того, щоб не заводити Книг за формою № 10 на найманих працівників;

— у разі періодичної або постійної відсутності підприємця в місці розрахунку за послуги, щоб уникнути спорів з перевіряючими, краще оформити додаткову Книгу за формою № 10 на найманого працівника, який приймає від клієнтів оплату.

Особливу увагу слід звернути на об'єкти ресторанного господарства. Так, наявність

ДСТУ 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» і ДСТУ 4281-2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» може наштовхнути на думку, що об'єкти ресторанного господарства не належать до торгівлі. Однак у Порядку № 833 чітко зазначено, що торговельна діяльність провадиться не лише у сфері оптової та роздрібної торгівлі, а й у сфері ресторанного господарства (пункт 3 Порядку № 833). Тому податківці вимагають від єдиноподатників, які утримують кафе, їдальні, бари, ресторани тощо, наявності в касирів Книг за формою № 10, незалежно від того, присутній сам єдиноподатник у кафе чи ні.

 

Скільки потрібно Книг за формою № 10, якщо працівник не один?

Як уже з'ясували, Книгу за формою № 10 повинні вести ті працівники, які особисто проводять розрахунки з клієнтами та отримують від них оплату. Тому якщо підприємець має декілька пунктів продажу товару, і в кожному з них є свій продавець, то необхідно кожному продавцю оформити Книгу за формою № 10.

Цікавішою буде ситуація, коли

декілька продавців (реалізаторів) працюють в одній точці. В єдиноподатника може виникнути запитання: чи не достатньо завести одну Книгу за формою № 10 для найманих працівників? Все залежить від ситуації. Згадаємо, що постанова № 507 вимагає отримати Книгу на кожного найманого працівника, який займається продажем товарів , тобто:

— якщо працівники продають товар позмінно, то доведеться кожному з них видати Книгу за формою № 10;

— якщо працівники продають товар в одній точці одночасно, однак при цьому кожен із них отримує від покупця оплату (принцип декількох кас), необхідно кожному продавцю видати Книгу за формою № 10;

— і

лише в тому разі, коли працівники тільки консультують покупців, а оплата відбувається в одному місці (одна каса), достатньо видати Книгу за формою № 10 лише одному працівнику — тому, який фактично приймає гроші від покупців (касиру).

 

Як завести Книгу за формою № 10 для працівника?

Зовнішній вигляд Книги за формою № 10, яку повинен вести працівник, нічим не відрізняється від тієї Книги, яку веде сам підприємець. Єдина відмінність — у Книзі найманого працівника зазначаються: П. І. Б. підприємця-єдиноподатника, П. І. Б. реалізатора, серія та номер довідки про трудові відносини, виданої ДПІ

(лист ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217).

Перш ніж почати вносити записи до Книги, її необхідно прошнурувати, пронумерувати сторінки, зазначити в кінці їх загальну кількість

і зареєструвати в податковому органі. Зробити це можна в будь-який момент, подавши необхідну кількість Книг до податкового органу, головне — зареєструвати Книги до того, як працівники фактично почнуть торгувати.

 

Які графи Книги за формою № 10 зобов'язаний заповнювати працівник?

Питання щодо необхідності заповнення Книги за формою № 10 найманими працівниками не врегульовано жодним нормативно-правовим документом. Хоч щось прояснити в даній ситуації спробувала ДПАУ в

листі від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217, де зазначила таке: найманий працівник єдиноподатника повинен вести Книгу за формою № 10 так само, як і сам підприємець, тобто заповнювати ті самі чотири графи: «Період обліку», «Сума виручки (доходу)», «Витрати на виробництво продукції» і «Чистий доход».

Однак на практиці з'ясувалося, що працівник не має інформації про витрати підприємця, тому він об'єктивно не може заповнювати графи «Витрати на виробництво продукції» і «Чистий доход». Таким чином, податківці не заперечують, якщо

наймані працівники єдиноподатника під час отримання оплати за товар заповнюють усього дві графи: «Період обліку» і «Сума виручки (доходу)».

Відображати виручку необхідно під час отримання грошових коштів за продану продукцію або товар (тобто коли гроші отримано «на руки»). При цьому достатньо зробити один запис наприкінці дня, відобразивши загальну суму виручки, отриману за день. А якщо підприємцю зручно, щоб працівник зазначав у Книзі кожний продаж (у тому числі найменування проданого товару та його кількість), ніхто не забороняє діяти так.

Головне, щоб виручку було своєчасно оприбутковано, тобто записано до Книги за формою № 10 у день її отримання (пункт 2.6 Положення № 637). Наведемо приклад (див. с. 12).

 

Як заповнювати Книгу за формою № 10 єдиноподатнику?

Оскільки йдеться про єдиноподатника, наймані працівники якого ведуть Книги за формою № 10, нам слід визначитися з тим, як же самому підприємцю заповнювати Книгу. Усе дуже просто, головне правило —

у Книзі підприємця має бути відображена загальна виручка: сума, отримана ним безпосередньо від покупців, плюс сума, передана йому працівниками. Тому:

— якщо підприємець особисто від покупців грошей не отримує (ні на руки, ні на розрахунковий рахунок), він повинен,

щодня підсумовувати виручку, отриману всіма його працівниками, та загальним рядком заносити до власної Книги;

— якщо ж підприємець отримує виручку не лише від працівників, а й безпосередньо від покупців (на руки або на розрахунковий рахунок), тут уже

доведеться щодня до своєї виручки додавати виручку працівників і тільки після цього загальну суму вносити до власної Книги напроти відповідного дня. Водночас ніхто не забороняє зазначати в різних рядках виручку, отриману від кожного працівника (з кожної торговельної точки), якщо підприємцю так зручніше. Однак це лише за власним бажанням, оскільки обов'язку такого єдиноподатник не має.

До речі,

доход, отриманий самим підприємцем, до Книги його найманих працівників не переноситься.

 


ПРИКЛАД 1

Найманий працівник — реалізатор з 22 по 25 червня 2010 року продав такі товари:

22.06.2010 р. — плаття вечірнє (850,00 грн.);

22.06.2010 р. — футболки жіночі (2 шт. по 150,00 грн.);

23.06.2010 р. — спідницю ажур (450,00 грн.);

24.06.2010 р. — продажів не було;

25.06.2010 р. — брюки жіночі (2 шт. по 250,00 грн.);

25.06.2010 р. — сарафан (180,00 грн.);

25.06.2010 р. — купальник жіночий (220,00 грн.).

Як заповнити Книгу за формою № 10 за цей період?

 

Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — суб’єкти підприємницької
діяльності протягом календарного року

ФОП Аксьонов М. А. (ІПН — 2156954522)

Найманий працівник Бала Я. В. (ІПН — 2653698994)

Довідка про трудові відносини АН № 125362

 

Період обліку (день, тиждень, місяць, рік)

Кількість виготовленої продукції, наданих послуг (од. виміру)

Витрати на виробництво продукції (грн.)

Кількість проданої продукції, наданих послуг (од. виміру)

Ціна продажу продукції (послуг) (грн.)

Сума виручки (доходу) (грн.)

Чистий доход (грн.)

1

2

3

4

5

6

7

22.06.2010

1150,00

23.06.2010

450,00

24.06.2010

— *

25.06.2010

900,00

<…>

 

* Оскільки 24.06.2010 р. виручка не надійшла, можна просто пропустити цю дату та не заповнювати за нею рядок у Книзі за формою № 10.


 

 


ПРИКЛАД 2

Підприємець-єдиноподатник з 22 по 25 червня 2010 року отримав виручку від продажу товарів на розрахунковий рахунок:

22.06.2010 р. — 1000,00 грн.;

23.06.2010 р. — 1500,00 грн.;

24.06.2010 р. — 3000,00 грн.;

25.06.2010 р. — 400,00 грн.

Готівкову виручку він отримав лише від своїх найманих працівників (виручку вони здають щодня):

22.06.2010 р. — 1150,00 грн. від Бали Я. В. і 1500,00 грн. від Ярошенка Я. І.;

23.06.2010 р. — 450,00 грн. від Бали Я. В. і 200,00 грн. від Ярошенка Я. І.;

24.06.2010 р. — 0,00 грн. від Бали Я. В. і 600,00 грн. від Ярошенка Я. І.;

25.06.2010 р. — 900,00 грн. від Бали Я. В. і 150,00 грн. від Ярошенка Я. І.

Крім того, 23.06.2010 р. підприємець придбав партію товару на суму 8000,00 грн. Як заповнити Книгу за формою № 10 за період з 22 по 25 червня 2010 року?

При заповненні Книги за формою № 10 ми обрали варіант з відображенням загальної суми виручки за день без її деталізації за найманими працівниками:

 

Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — суб'єкти підприємницької
діяльності протягом календарного року

Період обліку (день, тиждень, місяць, рік)

Кількість виготовленої продукції, наданих послуг (од. виміру)

Витрати на виробництво продукції (грн.)

Кількість проданої продукції, наданих послуг (од. виміру)

Ціна продажу продукції (послуг) (грн.)

Сума виручки (доходу) (грн.)

Чистий доход (грн.)

1

2

3

4

5

6

7

22.06.2010

3650,00

23.06.2010

8000,00

2150,00

24.06.2010

3600,00

25.06.2010

1450,00

<…>

 


 

Що робити з Книгою за формою № 10, якщо працівник звільняється?

У тому разі, коли підприємцю потрібно звільнити працівника, на якого оформлено Книгу за формою № 10, важливо знати наступне:

якщо замість звільненого прийнято іншого працівника, немає необхідності заводити нову Книгу за формою № 10. Достатньо того, що єдиноподатник сам унесе інформацію про П. І. Б. і довідку про трудові відносини з новим працівником до вже існуючої Книги за формою № 10 (тобто до Книги, оформленої раніше на звільненого працівника);

якщо нового працівника не прийнято, необхідно відвідати податкову, унести до Книги звільненого працівника позначку про її анулювання, а потім зберігати її в себе протягом 3-х років.

 

Що робити, коли Книга за формою № 10 найманого працівника закінчилася?

У тому випадку, коли Книгу найманого працівника повністю списано, єдиноподатник повинен піти до податкової та:

1)

поставити у податкового інспектора запис про те, що Книгу анульовано, забрати її та зберігати в себе протягом 3-х років. До податкових органів така Книга не здається;

2)

зареєструвати нову Книгу за формою № 10 для того самого працівника.

 

Висновки

Книга за формою № 10 видається

лише тим працівникам, які безпосередньо проводять розрахунки з покупцями за проданий товар (продавці, реалізатори, офіціанти тощо). Перед тим як працівники почнуть торгувати, їх Книги за формою № 10 необхідно зареєструвати в податковій.

У своїй Книзі за формою № 10

працівник зобов'язаний заповнювати всього дві графи: «Період обліку» і «Сума виручки (доходу)». Інформацію про виручку він може вносити до Книги або загальною сумою за підсумками дня, або після кожного продажу — на розсуд самого підприємця.

Той факт, що наймані працівники ведуть Книги за формою № 10, не звільняє самого єдиноподатника від необхідності вести свою Книгу за формою № 10. При цьому він повинен заповнювати її так:

якщо виручка надходить не лише через працівників, а й особисто підприємцю, підсумкову суму доходу (уключаючи виручку, отриману працівниками-продавцями), необхідно щодня вносити до Книги за формою № 10;

— якщо підприємець самостійно продажем не займається та виручку не отримує (ні на руки, ні на поточний рахунок), записи у Книзі за формою № 10 він може здійснювати у міру отримання коштів від працівників, однак усе ж таки краще це робити щодня (у крайньому разі — щонеділі, щомісяця або щокварталу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі