Теми статей
Обрати теми

Як виплатити соціальні допомоги, коли підприємець не має на це коштів

Редакція ВД
Стаття

Як виплатити соціальні допомоги, коли підприємець не має на це коштів

 

Порядок виплати деяких допомог, які фінансуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), такий. Спочатку роботодавець повинен самостійно визначити їх суму та виплатити з власних коштів, а потім зробити взаємозалік із сумою внесків, нарахованих до Фонду. Якщо врешті-решт суми внесків бракуватиме, то Фонд перерахує цю суму роботодавцю.

Звичайно ж, виплачувати свої кошти замість Фонду не дуже приємна справа, але принаймні до підприємця не буде претензій з боку Фонду та інспекції з праці. А ось що робити, коли підприємець «сів на мілину» та просто не має коштів. Чи можна в цьому випадку не виплачувати лікарняні або декретні та як у такому разі отримати їх найманим працівникам? Детальніше про це ми й поговоримо в цій публікації.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 16

— Інструкція про порядок надходження, обліку та використання коштів Фонду, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

 

Допомоги за рахунок Фонду

Насамперед зазначимо, про виплату яких допомог ітиметься. Ми розглядатимемо саме «соцстрахівські» допомоги, на які працівники мають право відповідно до

Закону № 2240:

— допомоги по тимчасовій непрацездатності довідка 1 (уключаючи догляд за хворою дитиною)

(статті 35 і 37 Закону № 2240) ;

— допомоги по вагітності та пологах

(статті 38 і 39 Закону № 2240);

— допомоги на поховання (за винятком поховання пенсіонерів і осіб, померлих від нещасного випадку на виробництві)

(статті 45 і 46 Закону № 2240).

Підставою для виплати цих допомог є надані підприємцю листки непрацездатності, заяви та інші відповідні документи.

Ці види допомоги фінансуються Фондом, а механізм їх сплати такий. Спочатку підприємець виплачує їх суму з власних коштів, а потім ця сума відшкодовується йому Фондом. Причому ці кошти не перераховуються підприємцю, а компенсуються шляхом взаємозаліку з сумою внесків, що належить до сплати страхувальником. Таким чином, роботодавці перераховують лише різницю між нарахованими до сплати до Фонду страховими внесками та витратами, пов'язаними з виплатою допомог, що передбачено

статтею 23 Закону № 2240 і пунктом 4.3 Інструкції № 16.

Правила заліку такі. Якщо сума допомоги за звітний квартал перевищує нараховану суму страхових внесків, то різниця зараховується в рахунок сплати наступного кварталу. Якщо витрати страхувальника не можуть бути покриті страховими внесками, які планується сплатити в наступному кварталі, то страхувальник має право на додаткове фінансування з коштів Фонду, які перераховуються на поточний рахунок страхувальника.

Зверніть увагу: якщо сума страхових внесків та інших платежів до Фонду не перекриває суму понесених страхувальником фактичних витрат на виплату допомог, то роботодавці все одно не мають права припиняти виплату допомоги

(пункт 6.8 Інструкції № 16).

 

Якщо роботодавець не має коштів на виплату допомоги

Отже, з порядку виплати соціальних допомог випливає: навіть якщо в підприємця невеликий штат працівників і сума щомісячних внесків до Фонду, що нараховується, повністю не перекриває суму допомоги, йому все одно компенсують цю виплату.

Утім, можлива ситуація, коли підприємець через фінансову скруту просто не матиме грошових коштів для виплати допомоги. Причиною відсутності коштів може бути вимушене зупинення діяльності, арешт активів тощо. Найімовірніше, що це буде страховий випадок, пов'язаний із працівницею, яка йде в декретну відпустку, оскільки трудове законодавство захищає її від звільнення, а допомога по вагітності та пологах виплачується за місцем роботи.

Для таких неплатоспроможних роботодавців передбачено норми

частини 4 статті 50 Закону № 2240:

 


«4. Якщо через відсутність коштів на своїх банківських рахунках або через їх арешт страхувальник має заборгованість із виплати матеріального забезпечення, передбаченого цим Законом, більше ніж за один календарний місяць понад строки, встановлені статтею 52 цього Закону, за заявою застрахованої особи чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення, фінансування такого забезпечення здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника з наступним відшкодуванням страхувальником виплачених Фондом коштів.

Виплата матеріального забезпечення особам, зазначеним в абзаці першому цієї частини, провадиться за списком (відомістю), наданим страхувальником, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок цих осіб (за їх заявою) через банківські установи.

Витрати за послуги банків здійснюються за рахунок коштів відділення Фонду з наступним відшкодуванням їх страхувальником.

Страхувальник щокварталу звітує перед виконавчою дирекцією відділення Фонду про компенсування витрат Фонду на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам.

Підставою для виділення виконавчою дирекцією відділення Фонду коштів на фінансування матеріального забезпечення є надана страхувальником виписка банківської установи про відсутність коштів на банківських рахунках, довідка-розрахунок про суму допомоги, яку необхідно профінансувати, завірена в установленому порядку відповідними підписами посадових осіб та печаткою страхувальника, та заяви застрахованих осіб чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення, про фінансування матеріального забезпечення».


 

Таким чином, якщо у страхувальника виникли фінансові проблеми, унаслідок яких у нього відсутні або арештовані грошові кошти на банківських рахунках, потрібні для своєчасної виплати соціальних допомог,

застрахована особа може отримати допомогу безпосередньо від Фонду.

На перший погляд ця норма стосується лише юридичних осіб, які зобов'язані мати поточний рахунок і щодня здавати до банку виручку та інші надходження. Тому повну картину про наявність або відсутність грошових коштів, фінансовий стан цих осіб можна побачити саме з інформації про кошти на банківських рахунках.

Водночас підприємці не зобов'язані відкривати рахунки в банку, а крім того, можуть зберігати в себе виручку, не здаючи її до банку. На наш погляд, ті підприємці, які використовують у своїй діяльності безготівкові розрахунки та можуть довести погіршення фінансового стану на підставі відсутності коштів на рахунках, або в яких арештовані рахунки, цілком можуть скористатися цією нормою.

Водночас робочий орган Фонду має право залежно від обґрунтованості звернення страхувальника прийняти рішення про виплату матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду або про відмову страхувальнику. Підприємець у разі відмови представників Фонду може оскаржити їх рішення в суді.

Також нагадаємо, що невиплата допомоги вважається порушенням трудового законодавства та прирівнюється до невиплати заробітної плати.

 

Правила отримання допомог у разі браку коштів у роботодавця

Отже, якщо підприємець неспроможний надати допомогу із зазначених причин

більше одного місяця після настання строків її виплати, то працівник має право звернутися за нею безпосередньо до Фонду.

Нагадаємо, що звичайні лікарняні та допомога по вагітності та пологах виплачуються в найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. Допомога на поховання виплачується не пізніше наступного дня після звернення за нею.

Таким чином, якщо після настання зазначених строків минув місяць і протягом усього цього часу роботодавець не мав коштів на банківських рахунках або їх було арештовано, то за виплатою допомоги працівнику слід звертатися безпосередньо до Фонду.

Однак, для того щоб працівник міг отримати допомогу у Фонді, спочатку роботодавець повинен подати до робочого органу Фонду за місцем узяття на облік лист (клопотання) з проханням про погашення заборгованості, завірений його підписом та печаткою.

Також згідно з

листами Фонду від 09.06.2005 р. № 01-16-823, від 19.08.2010 р. № 07-35-1599 страхувальнику необхідно подати такі документи:

— довідку-розрахунок, в якій зазначаються назва страхувальника, код ЄДРПОУ (ДРФО — для фізичних осіб), реєстраційний номер страхувальника в органі Фонду, кількість застрахованих осіб усього, у тому числі осіб, яким нараховано, але не виплачено матеріальне забезпечення, причини невиплати;

— заяви застрахованих осіб або осіб, які мають право на отримання матеріального забезпечення, з проханням про його надання;

— список (відомість) одержувачів матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду, в якому необхідно зазначити дані одержувачів виплат, а саме: прізвище, ім'я, по батькові, ідентифікаційний номер, паспортні дані, номер особистого рахунку, відкритого в установі банку, на який необхідно перерахувати кошти. Щодо кожної застрахованої особи необхідно зазначити вид невиплаченої допомоги, її суму, а також дату настання страхового випадку, періоди тимчасової непрацездатності, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з листком непрацездатності та їх номер;

— виписки банківської установи про відсутність коштів на банківських рахунках страхувальника або довідки про арешт його рахунків за період починаючи з дати, коли матеріальне забезпечення мало бути виплачено застрахованій особі згідно зі

статтею 52 Закону № 2240, до дня звернення страхувальника за фінансуванням.

Разом із зазначеними вище документами роботодавець-страхувальник подає до органу Фонду документи, на підставі яких виплачуються допомоги (листки непрацездатності, заяви, протоколи засідання комісії (уповноваженого) із соціального страхування тощо), а також документи, що підтверджують факт нарахування допомог.

Якщо Фонд прийняв позитивне рішення про виплату соціальних допомог, то їх виплата

застрахованим особам, зазначеним у списку (відомості), здійснюється окремими платіжними дорученнями на їх особисті рахунки в банківських установах (такі рахунки, як правило, відкриваються за погодженням з Фондом).

Після перерахування коштів Фонд надає страхувальнику реєстр платіжних доручень, завірених банком про здійснення платежів, і довідку про витрати за послуги банку.

Після зняття арешту з банківських рахунків страхувальника або отримання ним грошових коштів на таких рахунках він зобов'язаний відшкодувати витрати, понесені Фондом у зв'язку з виплатою соціальних допомог його працівникам

(частина 4 статті 50 Закону № 2240).

Сума відшкодування складається з витрат Фонду на виплату допомог застрахованим особам на оплату послуг банку. При цьому суми нарахованих працівникам допомог зарахуються в рахунок сплати страхових внесків до Фонду.

Якщо страхувальник після появи грошей на рахунку або зняття арешту з рахунків не відшкодовує зазначені вище витрати Фонду, то заборгованість за страхувальником вважатиметься недоїмкою та підставою для застосування штрафних і фінансових санкцій відповідно до

Закону № 2240.

Сума відшкодування, яку підприємець на загальній системі потім перерахує до Фонду, не відображається в його витратах. Спочатку підприємець повинен був виплатити допомогу працівнику і зарахувати її суму внесками до Фонду, а якщо їх не вистачає, отримати компенсацію з Фонду. Фактично, перераховуючи кошти до Фонду, підприємець виконує свій обов'язок щодо виплати соціальних допомог працівникам за встановленими правилами.

Що стосується відшкодування витрат Фонду на оплату послуг банку, то ці суми включаються до витрат, оскільки їх несе роботодавець, і підприємець може відобразити їх у Книзі за формою № 10.

Також нагадаємо, що суми, які підприємець на загальній системі або єдиному податку може отримати від Фонду у вигляді компенсації за виплачені допомоги, не включаються до його доходу або виручки.

 

Заповнення Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП

У Звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП виплата допомоги в цьому випадку відображається так:

— сума нарахованої у звітному періоді допомоги в загальному порядку відображається у графах 3 і 4 розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків»;

— сума допомоги, що залишилася невиплаченою на кінець звітного періоду, строк виплати якої настав, відображається у графі 7 розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків»;

— сума перерахованої Фондом застрахованим особам допомоги, а також понесені ним витрати на оплату банківських послуг відображаються загальною сумою в рядку 9 розділу III «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування». Далі ця сума розшифровується за складовими в таблиці «Отримано від Фонду з початку року (III. р. 9)» у рядках 4 і 5;

— сума, перерахована страхувальником Фонду на відшкодування понесених ним витрат, відображається в рядку 15 розділу III «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування». Дані цього рядка також підлягають розшифровці в таблиці «Перерахування з початку року (III. р. 15)»;

— заборгованість страхувальника перед Фондом, яка є на кінець звітного періоду, наводиться в розділі V «Розшифровка заборгованості за страхувальником (III. р. 17)». Суму такої заборгованості потрібно відображати в рядку 2 «Заборгованість, пов'язана з невиплатою заробітної плати» цього розділу довідка 2.

 

Висновки

Низка соціальних допомог, передбачених

Законом № 2240, виплачується працівникам за рахунок коштів роботодавців з подальшою компенсацією Фондом. Ідеться про лікарняні, декретні, допомогу на поховання.

Якщо роботодавець потрапив у фінансову скруту і не має коштів на виплату допомог, то застрахована особа може отримати допомогу відразу за рахунок коштів Фонду. Однак це стосується лише тих підприємців, які провадять госпдіяльність з використанням поточних рахунків у банку.

Для цього роботодавець повинен підготувати деякі документи та подати їх до робочого органу Фонду. Далі працівник зможе отримати допомогу, але перераховуватиметься вона безготівковим платежем.

Згодом, після появи грошей на рахунку або поновлення права розпоряджатися ними, роботодавець повинен повернути ці суми до Фонду, а також оплатити витрати Фонду на банківські операції.

Потім роботодавець може провести залік суми допомоги з сумою внесків до Фонду із зарплати працівників, зазначений в

Інструкції № 16. У разі якщо суми внесків не вистачає, Фонд компенсує їх роботодавцю.

Довідкова інформація (довідка)

1 Виплата допомоги по тимчасовій втраті працездатності за рахунок коштів Фонду здійснюється починаючи з шостого дня непрацездатності. Оплата перших п'яти днів провадиться за рахунок коштів підприємця.

2 Імовірно, заповнення цього рядка пояснюється тим, що заборгованість, відображена в ньому, не вважається недоїмкою. Водночас у

Методрекомендаціях щодо заповнення Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП, затверджених постановою правління Фонду від 18.05.2006 р. № 48, зазначено, що ці рядки 2 розділу V не можуть перевищувати величину, яка розраховується множенням даних про заборгованість з виплати зарплати (рядок 2 таблиці II.А) на страховий тариф відповідного періоду. Ураховуючи це, не виключаємо можливість відображення заборгованості, що розглядається перед Фондом, у рядку 5 «Інша заборгованість» розділу V.

 

 

Щодо виплати лікарняних за відсутності коштів у страхувальника

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.08.2010 р. № 07-35-1599

 

Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянуто <…> лист, та в межах компетенції повідомляється наступне.

Згідно із

ч. 4 ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон 2240), якщо через відсутність коштів на своїх банківських рахунках або через їх арешт страхувальник має заборгованість із виплати матеріального забезпечення, передбаченого цим Законом, більше ніж за один календарний місяць понад строки, встановлені статтею 52 цього Закону, за заявою застрахованої особи чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення, фінансування такого забезпечення здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника з наступним відшкодуванням страхувальником виплачених Фондом коштів.

Виплата

матеріального забезпечення особам, зазначеним в абзаці першому цієї частини, провадиться за списком (відомістю), наданим страхувальником, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок цих осіб (за їх заявою) через банківські установи.

Витрати за послуги банків здійснюються за рахунок коштів відділення Фонду з наступним відшкодуванням їх страхувальником.

Страхувальник щокварталу звітує перед виконавчою дирекцією відділення Фонду про компенсування витрат Фонду на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам.

Підставою для виділення виконавчою дирекцією відділення Фонду коштів на фінансування матеріального забезпечення є надана страхувальником виписка банківської установи про відсутність коштів на банківських рахунках, довідка-розрахунок про суму допомоги, яку необхідно профінансувати, завірена в установленому порядку відповідними підписами посадових осіб та печаткою страхувальника, та заяви застрахованих осіб чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення, про фінансування матеріального забезпечення.

Окрім того,

п. 5 ч. першої ст. 27 Закону 2240 визначено, що страхувальник має право на додаткове фінансування з коштів Фонду в разі перевищення суми фактичних витрат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, над сумою нарахованих страхових внесків.

Разом з тим, відповідно до

п. 6.8 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, страхувальники-роботодавці не мають права припиняти виплату допомоги у випадках, коли сума нарахованих страхових внесків та інших платежів до Фонду не покриває фактичних витрат з виплати допомоги.

 

Директор С. Санченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі