Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виплати колишньому працівнику

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виплати колишньому працівнику

 

ЗАПИТАННЯ. Працівник підприємця звільнився минулого місяця. Однак у поточному періоді підприємець повинен здійснити йому доплати за минулі періоди. Чи потраплять виплати, що належать звільненому співробітнику, до поточної місячної персоніфікації?

ВІДПОВІДЬ. У щомісячній звітності щодо персоніфікації (додаток 4), що подається до Пенсійного фонду, відображаються відомості щодо виплат працівникам та іншим фізичним особам, які обкладаються внесками до Пенсійного фонду.

Виплати, які нараховуються в поточному місяці колишньому працівнику, наприклад: різноманітні види доплат, винагород і премій, що нараховуються вже після звільнення працівника, не обкладаються внесками до соціальних фондів, у тому числі внесками до Пенсійного фонду (лист Пенсійного фонду від 09.10.2008 р. № 17566/03-20, від 03.03.2009 р. № 3682/05-10).

Пояснюється це тим, що згідно з пунктом 1 статті 11 Закону № 1058 застрахованими в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є фізичні особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб на умовах трудового договору або виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру. У разі припинення трудових відносин фізична особа перестає бути застрахованою особою, а отже, цілком логічно, що суми доплат, винагород і премій, нараховані колишньому працівнику після звільнення, не є базою для обкладення внесками до Пенсійного фонду.

У зв'язку з цим у додатку 4 до Порядку № 26-1 за поточний місяць виплати, нараховані звільненому працівнику, не відображаються.


Документи консультації

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Порядок № 26-1 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою Пенсійного фонду від 05.11.2009 р. № 26-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі