Теми статей
Обрати теми

Обговоренню… підлягає. З якого дня оплачується тимчасова непрацездатність підприємця-єдиноподатника

Редакція ВД
Стаття

З якого дня оплачується тимчасова непрацездатність підприємця-єдиноподатника

 

Тема виплати соціальних допомог завжди викликає безліч запитань. У цій публікації ми поговоримо про важливий нюанс: з якого дня, першого чи шостого, оплачується хвороба підприємця-єдиноподатника чи його дитини.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності мають усі застраховані особи в разі настання страхових випадків, зазначених у

статті 35 Закону № 2240. До таких осіб належать і підприємці-єдиноподатники, в яких частина єдиного податку автоматично спрямовується до Фонду «тимчасової непрацездатності». Порядок отримання соціальних допомог підприємцями на єдиному податку встановлено Порядком № 57.

Відповідно до зазначеної вище

статті допомога надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання у нього хоч одного з таких страхових випадків:

1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

2) необхідності догляду за хворою дитиною віком до 14 років. Допомога виплачується не більше 14 календарних днів. У разі стаціонарного лікування — за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом з хворою дитиною;

3) необхідності догляду за хворим членом сім'ї. Допомога виплачується не більше трьох днів, у виняткових випадках з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин — не більше 7 календарних днів;

4) догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

5) карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

6) тимчасового переведення застрахованої особи згідно з медичним висновком на легшу, нижчеоплачувану роботу. Допомога виплачується не більше двох місяців;

7) протезування з поміщенням до стаціонару протезно-ортопедичного підприємства;

8) санаторно-курортного лікування.

Зауважимо, що не всі зазначені вище страхові випадки є актуальними для особи, яка провадить підприємницьку діяльність, зокрема допомога за час переведення на нижчеоплачувану роботу або карантин. Водночас

у випадках, пов'язаних з хворобою самого підприємця або його дитини до 14 років, він має повне право отримати допомогу.

Водночас при нарахуванні лікарняних підприємцю-єдиноподатнику виникає питання

про кількість днів оплати його непрацездатності.

Так, згідно з

частиною першою статті 2 Закону № 2213 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності», починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності, а згідно з частиною другою цієї статті перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації відповідно до Порядку № 439.

По суті, ця норма регулює виплату допомоги найманим працівникам і розподіляє джерела отримання допомоги, тобто частина — від роботодавця, а частина — від Фонду «тимчасової непрацездатності». У цілому ж застрахованій особі (працівнику) виплачується допомога за всі дні непрацездатності (оплачуються лише пропущені через хворобу робочі дні).

Якщо особа провадить підприємницьку діяльність та отримує допомогу в разі настання власної хвороби, то норми

Порядку № 439 у цьому випадку не можуть застосовуватися. Отже, порушується принцип розподілення джерел виплати, який закладено обома частинами статті 2 Закону № 2213. Тому, на наш погляд, для підприємців-єдиноподатників ця норма застосовуватися не повинна, оскільки застрахована особа по суті, недоотримає допомогу, або не отримає її зовсім, якщо хвороба триватиме менше шести днів.

Проте представники Фонду «тимчасової непрацездатності» дотримуються іншої думки, зокрема про це йдеться в

листі від 14.03.2008 р. № 04-06/П-37з-39. Ураховуючи, що допомогу єдиноподатникам розраховують і виплачують у Фонді, сподіватися на лояльне ставлення до цього питання не доводиться.

Водночас ще раз зазначимо, що це стосується лише допомоги в разі непрацездатності самого підприємця. Якщо ж він звертається до Фонду щодо питань матеріального забезпечення в разі хвороби дитини до 14 років, то допомогу йому має бути нараховано та виплачено за рахунок коштів Фонду починаючи з першого дня.

Наведемо приклад визначення суми допомоги в разі хвороби самого підприємця та його дитини.

Розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності підприємцю на єдиному податку провадиться згідно з

Порядком № 1266 виходячи з середньоденного доходу (Д), розрахованого за спеціальною формулою:

Д = П х В : С : К

,

де

П — розмір податку за розрахунковий період (у загальному випадку — 6 місяців), який сплачує єдиноподатник;

В

відсоток суми встановленого розміру податку, що перераховується до Фонду «тимчасової непрацездатності», — 11 %;

С

розмір страхового внеску до Фонду «тимчасової непрацездатності» — 1,9 %;

К

— кількість календарних днів розрахункового періоду.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу в таких розмірах:

60 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років; 80 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 8 років; 100 % середнього доходу — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 8 років, і деяким пільговим категоріям («чорнобильцям», ветеранам війни тощо).

Припустимо, ставка єдиного податку підприємця становить 200 грн., страховий стаж — більше 8 років, тобто він отримає 100 % допомоги, період хвороби єдиноподатника або його дитини припадає на 14 календарних днів, розрахунковий період — з березня по серпень 2010 року (6 місяців) — 184 календарні дні.

Середньоденний дохід підприємця становитиме:

Д = 200 х 6 х 0,11 : 0,019 : 184 = 37,76 (грн.).

1. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі хвороби самого підприємця, яка виплачується з шостого дня, в нашому прикладі за 9 календарних днів, складе:

37,76 х 9 = 339,84 грн.

2. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі хвороби дитини підприємця до 14 років, яка виплачується з першого дня хвороби дитини

, становитиме:

37,76 х 14 = 528,64 грн.

Додатково нагадаємо про інші нюанси, пов'язані з виплатою допомоги по тимчасовій непрацездатності. Допомога нараховується та перераховується фахівцями робочого органу Фонду на поточний рахунок підприємця.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не обкладається ні внесками до Пенсійного фонду, ні податком з доходів.

Отримана від Фонду сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не є виручкою підприємця-єдиноподатника, тому вона не відображається у Книзі за формою № 10 і відповідно не враховується під час визначення обсягу виручки за календарний рік.

Єдиноподатник, який отримав допомогу по тимчасовій непрацездатності з Фонду, зобов'язаний подати за себе звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за той квартал, в якому її було отримано. Якщо матеріальне забезпечення з Фонду надавалося більше ніж в одному кварталі, то звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається до Фонду наростаючим підсумком з початку року (див.

лист Фонду від 17.03.2009 р. № 03-27-487).

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП підприємець заповнює розділ IV «Витрати за рахунок страхових внесків», зазначивши в рядку 1 кількість календарних днів тимчасової непрацездатності та суму отриманої з Фонду допомоги по тимчасовій непрацездатності. Крім того, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності відображається в таблиці III розділу III в рядках 9 «Отримано від Фонду з початку року» і 14 «Зараховано витрат з початку року».

Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.


Документи консультації

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240.

Закон № 2213

Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213.

Порядок № 439

— Порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затверджений постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

Порядок № 57

Порядок надходження до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності коштів, одержаних від сум єдиного податку, їх обліку та використання, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2003 р. № 57.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі