Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Що робити, коли підприємець здав Свідоцтво єдиноподатника, однак у нього «зависла» дебіторська заборгованість

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Що робити, коли підприємець здав Свідоцтво єдиноподатника, однак у нього «зависла» дебіторська заборгованість

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку прийняв рішення припинити діяльність. Однак на момент прийняття цього рішення декілька контрагентів не погасили заборгованість за надані послуги та мають намір сплатити пізніше готівковими коштами (рахунка в банку підприємець не має).

Чи зможе підприємець отримати грошові кошти у процесі припинення діяльності або після цього? Як оподатковуватимуться грошові кошти, якщо вони надійдуть після того, як підприємець подасть заяву до податкового органу про зняття з обліку чи після того, як буде зареєстровано припинення його підприємницької діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно зі статтею 2 ЦКУ учасниками цивільних правовідносин є фізичні та юридичні особи. А згідно зі статтею 50 ЦКУ заняття підприємницькою діяльністю належить до одного з прав фізичної особи, яке може бути реалізовано за умови державної реєстрації. Це означає, що заборгованість за надані послуги до повного її погашення залишиться зобов'язанням замовників перед фізичною особою, незалежно від того, чи перестане він бути підприємцем.

Водночас якщо підприємець має намір припинити господарську діяльність, то він повинен відвідати реєстраційну палату та подати заяву про своє рішення, а також документ, що підтверджує внесення плати за опублікування повідомлення про його рішення ліквідовуватися. На цій підставі держреєстратор не пізніше наступного дня з дати отримання документів уносить необхідний запис і повідомляє про це держоргани, у тому числі податкову.

Далі через два місяці з дати опублікування повідомлення про прийняття рішення припинити діяльність фізична особа подає держреєстраторові низку документів, серед яких має бути довідка відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості з податків, зборів (обов'язкових платежів).

Для того щоб її отримати, підприємець звертається до податкового органу із заявою про зняття його з обліку як платника податків. Згідно з пунктом 8.9 Порядку № 80 разом із заявою він повинен здати документи, видані йому податковим органом, зокрема Свідоцтво єдиноподатника та трудові довідки на найманих працівників. Далі податківці призначають перевірку, за результатами якої видають потрібну довідку.

Отже, виходить таке: як тільки підприємець здасть Свідоцтво єдиноподатника, але до того, як перестане бути платником податків, він автоматично опиниться на загальній системі.

Відповідно до пункту 8.4 Порядку № 80 підставою для зняття з обліку фізичної особи — підприємця в податковому органі є отримання від держреєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. Таким чином, фізична особа втратить статус платника податків як підприємця лише після того, як припинить свою діяльність, а отже, до цього моменту повинна сплачувати податки та подавати звіти.

Тому, якщо підприємець отримає гроші до моменту здавання Свідоцтва єдиноподатника, нічого, крім єдиного податку, йому сплачувати не потрібно. Якщо він отримає грошові кошти від замовників у період після здавання Свідоцтва, то він повинен буде відобразити їх як дохід у Книзі за формою № 10, а оподатковуватимуться вони як у всіх підприємців на загальній системі. Підприємці на загальній системі сплачують податок з доходів 15 % від суми чистого доходу, тобто виручки (доходу), зменшеної на суму витрат. При цьому підприємець під час обчислення чистого доходу зможе врахувати витрати, пов'язані з наданими контрагентами послугами. Плюс йому доведеться подати декларацію про доходи та сплатити внесок до Пенсійного фонду 33,2 % від чистого доходу, і подати до нього звітність щодо персоніфікації до моменту проведення перевірки Пенсійним фондом.

Можливий і такий варіант: контрагент на момент перерахування грошових коштів вимагатиме від підприємця звичайний пакет документів для підтвердження єдиноподатного чи просто підприємницького статусу, щоб мати підстави не утримувати податок з доходів. Однак підприємець нічого, крім Свідоцтва про держреєстрацію, пред'явити не зможе (він не матиме не лише єдиноподатних документів, а також і платіжки про сплату авансових внесків загальносистемника). У цьому випадку цілком можливо, що контрагент підстрахується та утримає з підприємця податок з доходів. Однак, для того щоб мати можливість урахувати витрати, пов'язані з наданням послуг, у підприємця знову таки виникне питання щодо подання підприємницької декларації про доходи. Залишиться питання і щодо сплати внесків до Пенсійного фонду.

Ще один важливий момент: якщо від контрагента будуть отримані готівкові грошові кошти в період, коли підприємець буде на загальній системі (до зняття з державної реєстрації), то він зобов'язаний провести їх через РРО. Отже, йому доведеться придбати та зареєструвати РРО всього лише для однієї операції. Прийнятнішим варіантом у цьому випадку буде отримання грошових коштів шляхом безготівкових розрахунків (на банківський рахунок).

Якщо ж підприємець отримає виручку вже після припинення підприємницької діяльності, то повинен буде як пересічна фізична особа сплатити податок з доходів 15 % з усієї суми, причому утримати податок з доходів повинен буде податковий агент — контрагент. «Підприємницькі» витрати тут уже не враховуватимуться, проте при цьому не потрібно буде сплачувати внесок до Пенсійного фонду.

Однак це, скажімо так, фіскальні варіанти, вони є актуальними, якщо вже він ніяк не домовиться із замовниками. Якщо ж його контрагентами, наприклад, є підприємці-єдиноподатники або пересічні фізичні особи, то можливо здійснити напівлегальну передачу грошей. Приміром, підприємець може до подання заяви до податкового органу записати надходження виручки до Книги за формою № 10, а вже фактичну передачу грошей здійснити після цього.

Звичайно ж, цей варіант підходить лише якщо підприємець має дружні відносини зі своїми замовниками та гарантовано отримаєте грошові кошти. Якщо ж його зв’язки не настільки міцні, то найсприятливішим варіантом для єдиноподатника буде отримання коштів до того, як він почне процедуру держреєстрації або звернеться до податкового органу для зняття з обліку.


Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Порядок № 80 — Порядок обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі