Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи повинен підприємець — платник ПДВ надавати додаткові відомості про залишки товарів до податкового органу

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи повинен підприємець — платник ПДВ надавати додаткові відомості про залишки товарів до податкового органу

 

ЗАПИТАННЯ. Під час проведення перевірки в підприємця-єдиноподатника, який є добровільним платником ПДВ, інспектор вимагав надати до податкового органу лист пояснення та зазначити в ньому залишок товарів на кінець періоду, що перевірявся, дебіторську та кредиторську заборгованість, а також перелік постачальників. Чи правомірні вимоги податкового інспектора, чи зобов'язаний підприємець надавати таку інформацію, якщо він не повинен вести облік товарів, дебіторської та кредиторської заборгованості?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед розглянемо підстави, за яких працівники податкового органу можуть вимагати від підприємця додаткових пояснень під час перевірки. Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 11 Закону про держподатслужбу перевіряючі можуть вимагати у платників податків (їх посадових осіб) пояснення з питань, що виникають під час перевірок, і щодо реалізації повноважень органів державної податкової служби.

Зауважимо, що порядок отримання таких роз'яснень (форма, строки для надання відповіді тощо) не встановлено. Однак на письмовий запит податківців надати певні відомості підприємцю бажано відповісти письмово (з поясненнями). Інакше згідно з пунктом 3 частини 6 статі 111 Закону № 509 у податківців може з'явитися привід для проведення позапланової виїзної перевірки. Якщо запит про надання додаткових відомостей мав усну форму, то за відмову їх надати підприємцю не загрожують жодні санкції.

Про запити щодо перевірок з питань сплати ПДВ, зокрема, ідеться в листах ДПАУ від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117; від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1617. Наприклад, якщо під час камеральних перевірок виявлено заниження податкових зобов'язань або завищення податкового кредиту, податківці надсилають письмові запити на адресу платників податків з метою отримання пояснень. При цьому документальними підтвердженнями, які вимагатимуться від платника податків, можуть бути реєстри отриманих і виданих податкових накладних і копії податкових накладних, а також документи щодо операцій поставки (придбання, отримання) товарів, послуг тощо .

Водночас вимога відповісти на письмовий запит податкового органу не означає, що підприємець повинен надавати дані, які він не зобов'язаний відображати у своєму обліку.

Так, у цій ситуації надати дані, які вимагає інспектор, можуть лише особи, які ведуть суворий облік руху товарів, грошових коштів, зобов'язань тощо і можуть вивести їх залишки на певну дату.

По суті, таку інформацію можна взяти з бухгалтерського обліку, який ведуть юридичні особи та дані якого підкріплюються документами. Підприємства відображають у ньому будь-які операції за суворо встановленими правилами (затвердженими нормативними документами), тому показники бухобліку достовірно відображають, скільки товарів залишилося на кінець місяця, яку заборгованість має підприємство тощо.

Підприємці не зобов'язані вести бухгалтерський облік, вони ведуть облік доходів і витрат та відображають їх суми у Книзі за формою № 10. Будь-яких інших єдиних правил обліку надходження та вибуття товарів, основних фондів, грошових коштів, заборгованості для них не встановлено. На практиці підприємці ведуть облік товарів і заборгованості в довільній формі для себе, однак ці дані не може бути використано як офіційні показники результатів їх діяльності для податкової та інших держорганів.

В окремих випадках платникам ПДВ можуть знадобитися дані про товарні залишки, але знову ж таки Закон про ПДВ не зобов'язав вести будь-який регламентований товарний облік. Наприклад, при знятті з реєстрації платника ПДВ здійснюється умовний продаж товарних залишків та основних фондів.

У ситуації, що розглядається, підприємець не анулював реєстрацію платника ПДВ, тому приводів вимагати у нього інформацію про залишки товарів інспектор не має. Дані про залишки товарів, дебіторську і кредиторську заборгованість, які вимагалися інспектором, підприємець може не надавати, обмежившись лише документами, що пов'язані з обліком ПДВ: податковими накладними, Реєстром отриманих і виданих податкових накладних, декларацією з ПДВ. За бажанням можна подати список контрагентів.

У письмовій відповіді на запит (якщо сам запит був у письмовій формі) потрібно буде також зазначити, що точні дані про залишки товарів і заборгованості підприємець надати не може, оскільки не веде бухгалтерського обліку.


Документи консультації

Закон про держподатслужбу

— Закон України «Про державну податкову службу» від 04.12.90 р. № 509-XII.

Закон про ПДВ — Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі