Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Штрафні санкції за порушення порядку декларування оптових цін у разі торгівлі соняшниковою олією

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Штрафні санкції за порушення порядку декларування оптових цін у разі торгівлі соняшниковою олією

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець займається оптовою торгівлею соняшниковою олією, граничний рівень торговельної надбавки на цей продукт установлено в розмірі 10 %. Продажні ціни, які встановлював підприємець, не перевищували цю надбавку щодо цін постачальника (виробника). Водночас перевірка державної інспекції з контролю за цінами виявила порушення, за яке підприємцю загрожують штрафні санкції згідно зі статтею 14 Закону № 507 . Порушенням визначили те, що він, підвищуючи ціни більш ніж на 1 %, не декларував цю зміну відповідно до Порядку № 1222.

Чи правомірні вимоги перевіряючих, якщо підприємець не перевищував надбавку в 10 %?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш ніж відповісти на запитання, чи правомірно до підприємця застосовувалися штрафні санкції за порушення дисципліни цін, поговоримо про способи державного регулювання цін. Нагадаємо: згідно зі статтею 9 Закону № 507 його застосовують до ресурсів, які суттєво впливають на загальний рівень і динаміку цін на товари та послуги, що мають вирішальне соціальне значення, а також на продукцію (товари, послуги), виробництво яких зосереджено на підприємствах, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

Відповідно до статті 191 ГКУ держрегулювання цін здійснюється в таких формах:

1) установлення фіксованих державних і комунальних цін;

2) установлення граничних рівнів цін;

3) установлення граничних рівнів торговельних надбавок і постачальницьких винагород;

4) установлення граничних нормативів рентабельності;

5) запровадження обов'язкового декларування зміни цін (регламентує Порядок № 1222).

Як бачимо, гранична торговельна надбавка та обов'язкове декларування є двома видами державного регулювання цін.

Розглянемо це детальніше. Відповідно до статті 4 Закону № 507 перелік продукції (товарів, послуг), ціни на яку регулюються, затверджує Кабмін. У свою чергу, повноваженнями з регулювання цін і тарифів на окремі види продукції (робіт, послуг) наділено органи державної влади (місцеві органи).

Так, згідно з Повноваженням № 1548 у кожній територіально-адміністративній одиниці України відповідним нормативно-правовим актом може бути запроваджено заходи держрегулювання ціноутворення, зокрема встановлено граничні надбавки. Їх повинні дотримуватися суб'єкти господарської діяльності, які працюють на цій території.

Порядок здійснення декларування зміни цін

прописано в Порядку № 1222. Декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін, коли ціни збільшуються протягом місяця більш ніж на 1 % на певні продовольчі товари, зокрема соняшникову олію.

Норми

Порядку № 1222 поширюються на виробників зазначених вище продовольчих товарів і суб'єктів господарювання, які займаються їх оптовою реалізацією, у тому числі й фізичних осіб — підприємців (роздрібні торговці не декларують підвищення своїх цін, що підтверджується листом Мінекономіки від 05.11.2008 р. № 3804-24/34).

Порядок № 1222

повинні застосовувати продавці, що працюють на території адміністративно-господарської одиниці, на якій відповідним рішенням обладміністрації (Ради міністрів АР Крим, адміністрацій міст Києва та Севастополя) запроваджено таке декларування.

Стисло суть декларування полягає в попередньому погодженні майбутнього підвищення ціни більш ніж на 1 % на зазначені вище продовольчі товари виробниками (суб'єктами торговельної діяльності) зі своєю обладміністрацією (Радою міністрів АР Крим, адміністраціями міст Києва та Севастополя).

Порядок декларування зміни цін здійснюють таким чином. Продавець у разі збільшення ціни більш ніж на 1 % за місяць не пізніше ніж за 3 робочих дні подає до територіального органу Держцінінспекції документи, зазначені в

пункті 4 Порядку № 1222.

За результатами аналізу цих документів територіальний орган Держцінінспекції протягом 2 днів видає письмовий висновок. Його разом з проектом Декларації зміни оптово-відпускних цін реалізатора (

додаток 2 до Порядку № 1222) продавець подає до відповідної місцевої ради.

Територіальний орган Держцінінспекції може відмовити в наданні висновків щодо економічного обґрунтування рівнів оптово-відпускних цін у разі:

1) неподання виробником (продавцем) повного комплекту документів, зазначених у

підпунктах 3 і 4 Порядку № 1222;

2) неналежного оформлення таких документів;

3) необґрунтованості необхідності зміни оптово-відпускних цін довідка 1.

Застосовувати змінені ціни виробник і продавець можуть лише з дати погодження декларацій уповноваженим органом.

У свою чергу, продавець може оскаржити рішення територіального органу Держцінінспекції або місцевої ради в законодавчо встановленому порядку.

У

листі Держцінінспекції від 27.10.2009 р. № 200/7-6/5099 зазначено: якщо підвищення ціни не задекларовано (не погоджено), то до суб'єктів господарювання може бути застосовано штрафні санкції, а посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

Підприємці не є посадовими особами, тому адмінштраф їм не загрожує, а лише санкція на підставі

статті 14 Закону № 507, за якою вся необґрунтовано отримана сума виручки внаслідок порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в дохід відповідного бюджету, і, крім того, до позабюджетних фондів місцевих рад стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано отриманої суми виручки.

Необґрунтовано отримана суб'єктом господарювання сума виручки обчислюється як різниця між фактичною виручкою від реалізації продукції та її вартістю за цінами, сформованими згідно з вимогами законодавства.

Як бачимо, штрафи є значними, тому ігнорувати декларування цін підприємцю не варто, навіть якщо підприємець не перевищив торговельну надбавку.


Довідкова інформація (довідка)

1 Для розрахунку ціни з метою визначення її зростання для її декларування можна використовувати

Порядок № 373. У цьому документі наведено механізм формування оптової ціни виробником, однак його може бути взято за основу оптовиком (лист Держцінінспекції від 27.10.2009 р. № 200/7-6/5099).

 

Документи консультації

ГКУ —

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон № 507

— Закон України «Про ціни та ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII.

Порядок № 1222

— Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затверджений постановою КМУ від 17.10.2007 р. № 1222.

Повноваження № 1548

— Повноваження органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад з регулювання цін (тарифів), наведені в додатку до постанови КМУ від 25.12.96 р. № 1548.

Порядок № 373 — Порядок формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затверджений постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 373.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі