Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Відображення виплат громадянам у формі № 1ДФ

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Відображення виплат громадянам у формі № 1ДФ

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець бере на реалізацію за договором комісії товари (вживані) у пересічних громадян (непідприємців). Чи повинен він під час виплати доходів за реалізований товар утримувати податок з доходів фізичних осіб, чи потрібно відображати такі виплати у формі № 1ДФ та з якою ознакою доходу?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємці, які виплачують доходи пересічним фізичним особам, є податковими агентами, котрі зобов'язані утримати з них податок з доходів і перерахувати його до бюджету. Отже, виплачуючи суму, отриману від реалізації товару (за мінусом комісійної винагороди), підприємець повинен спочатку утримати з неї податок з доходів за ставкою 15 % (за рахунок такого громадянина). Згідно з підпунктом 8.1.4 Закону про податок з доходів, якщо дохід виплачується готівковими коштами з каси податкового агента, то податок з доходів перераховується протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

Відповідно до пункту 19.2 Закону про податок з доходів особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати звітність за формою № 1ДФ. Зокрема, ідеться і про підприємців, які здійснюють виплати фізичним особам і при цьому зобов'язані утримувати та перераховувати податок з доходів.

Правила заповнення форми № 1ДФ встановлено Порядком № 451, вона подається до органу державної податкової служби за місцем проживання фізичної особи — податкового агента. Форма № 1ДФ заповнюється окремо за кожний квартал і подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Фізичні особи, які є податковими агентами, зобов'язані відображати всю інформацію, передбачену формою № 1ДФ, про нараховані та виплачені фізичним особам доходи. Крім сум виплаченого доходу, утриманого (перерахованого) податку, у формі № 1ДФ потрібно зазначити ознаку доходу відповідно до довідника, наведеного в додатку до Порядку № 451 (він містить 66 кодів ознак доходів).

Дохід, виплачений від реалізації товарів, узятих на комісію у громадян (вживаних), зазначається у формі № 1 ДФ з ознакою 14 «Інші доходи».


Документи консультації

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі