Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна купувати товар за готівку, зняті з рахунка

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна купувати товар за готівку, зняті з рахунка

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі оподаткування продає продукцію лише за безготівковим розрахунком (гроші надходять на поточний рахунок). РРО не застосовується. Під час купівлі товару готівку було знято з рахунка за чеком із зазначенням мети витрат — «чистий дохід».

Чи є правомірним такий підхід у разі придбання товару?

 

ВІДПОВІДЬ. Звісно, діяти так можна, оскільки підприємець має право використовувати кошти, зняті з поточного рахунка на будь-які цілі, у тому числі на придбання товару. Однак правильніше було б зазначити в чеку мету витрат — «оплата товарів, робіт, послуг». Водночас це не має принципового значення, оскільки

Положення № 637 не зобов'язує підприємців використовувати виручку, зняту з рахунка, на якісь певні потреби, як це встановлено для юридичних осіб.

Таким чином,

знятою готівкою можна розпоряджатися без обмежень (лист Держкомпідприємництва від 31.05.2007 р. № 3903): підприємець може за неї придбати товари як для підприємницької діяльності, так і для особистих потреб. Якщо він бажає діяти ідеально, то в першому випадку в чеку слід зазначити мету витрат — «оплата товарів, робіт, послуг», а в другому — «чистий дохід».

Єдине, про що йому слід пам'ятати, —

у разі готівкової оплаті для підтвердження витрат на купівлю товару необхідно мати документ про сплату коштів (квитанцію, чек тощо), виданий продавцем, оскільки стаття 13 Декрету про прибутковий податок дозволяє зменшувати дохід лише на суму документально підтверджених витрат.

Що стосується РРО, то його необхідно використовувати лише в тому разі, якщо підприємець

продає товар за готівку (стаття 1 Закону про РРО). А оскільки в нашому випадку відбувається купівля товару (не має значення, за готівку чи за безготівку), РРО для проведення такої операції не потрібний. Отже, з цим також усе гаразд.

На закінчення ще один момент. Існує таке обмеження готівкових розрахунків:

протягом дня можна передати одному й тому самому суб'єкту господарювання загальну суму, що не перевищує 10 тис. грн. Утім, для підприємців це обмеження не діє, точніше, жодної відповідальності за його порушення для них не існує. Річ у тім, що в разі перевищення граничної суми готівкових розрахунків штраф розраховується виходячи з ліміту каси, а для фізичних осіб — підприємців ліміт каси не встановлюється (пункти 2.3 і 2.7 Положення № 637). Отже, штраф розрахувати неможливо. Щоправда, НБУ вважає, що за таке порушення на підприємця може бути накладено адмінштраф у розмірі 136 — 255 грн. за статтею 1642 КУпАП за порушення правил ведення касових операцій (лист НБУ від 08.12.2004 р. № 11-113/4281-12827).

Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Декрет про прибутковий податок

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі