Теми статей
Обрати теми

Сучасні послуги для тварин, або Ідеї як золото з рожевого зошита

Редакція ВД
Стаття

Сучасні послуги для тварин, або Ідеї як золото з рожевого зошита

 

img 1Сьогодні під керівництвом Нателли Одарюк успішно розвивається не одне власне діло. При цьому сама Нателла не приховує — ще якихось десять років тому вона була звичайною домогосподаркою, яка виховувала двох синів і забезпечувала затишок у родинному гнізді. Саме тоді, за порадою старшого сина, жінка завела рожевий зошит і стала записувати до нього, як їй тоді самій здавалося, свої найнавіженіші ідеї. Коли діти виросли, Нателла Одарюк вирішила, що настав час реалізовувати задумане. Першою ластівкою стало на той момент єдине в Україні офіційно зареєстроване ательє мод для тварин. Нателла зізнається — вона з тих підприємців, які все роблять, повністю довіряючи інтуїції та не довіряючи бізнес-планам. Поставивши своє перше дітище на ноги, сьогодні Нателла Одарюк не з меншою захопленістю займається розвитком власного ресторану авторської кухні.

 

Нателла, якою мірою були затребувані послуги вашого ательє мод на старті та як змінився попит за вісім років роботи?

 

Відразу зазначу, що ательє мод для тварин — це не той бізнес, який може давати сім'ї істотний прибуток. Так, він дає можливість заробити на життя та виплачувати зарплату найманим працівникам, однак надхмарних доходів чекати не слід — це сезонний бізнес. Річ у тім, що ми не шиємо купальники, халатики або тренувальні костюми для домашніх вихованців, тому що на такий одяг у нашому місті немає попиту. Переважно ми шиємо практичний одяг, який захищає тварин від холоду і грязі. Тому вже у вересні клієнти шикуються в чергу, і так триває до кінця листопада. Наступна хвиля попиту спостерігається з лютого по березень. Шиємо ми індивідуально — залежно від статі, віку та розміру тварини. Адже навіть серед собак однієї породи різниця в розмірах дуже велика. А якщо потрібно, то виїжджаємо й додому, щоб зробити виміри — не завжди господарям зручно везти тварину до ательє.

Часто нас просять перешити вже куплений одяг, але ми цього не робимо — цей процес потребує багато часу. Що стосується всіляких норкових шубок або вбрання зі стразами — так, якщо є замовлення, то ми беремося за нього. Але це буває дуже рідко.

 

А де ви знайшли закрійника саме одягу для тварин?

 

Природно, таких майстрів ніхто ніде не готує. Отже, ми своєрідні самоучки. Коли я починала вдвох з майстром, який до цього працював звичайним закрійником, у нас була єдина викрійка, скачана з Інтернету. Решту доводилося розробляти самостійно. Це виглядало досить смішно — один з нас стояв рачки, а другий знімав мірки. Тоді ми обшили вбраннями всіх вихованців наших знайомих, натомість зараз знаємо всі нюанси пошиття одягу для тварин. Наприклад, є такі породи, яким апріорі неможливо зшити одяг. Це боксери. Вони дуже стрибучі, активні. І якщо дати припуск, одяг висітиме, а якщо шити за розміром — йому буде в ньому некомфортно, він стримуватиме його рухи. А для собак мініатюрних розмірів, таких як чихуахуа, не можна шити важкий верхній одяг. Згадую випадок, коли замовник захотів для свого вихованця породи чихуахуа норкову шубку. Ми відмовляли його, переконували, але він не послухав, у результаті собака просто не зміг звестися на ноги під вагою одягу. Господареві довелося заплатити за отриманий досвід.

 

А як виникла ідея не лише обшивати, але й надавати тваринам косметичні послуги?

 

Відкрити перукарню для тварин нас умовили самі клієнти. Як правило, котів і собак стрижуть у двох випадках — коли готують до виставки або просто для гігієнічних цілей. Майстер, який робить стрижку, спочатку миє тварину, а вже потім веде її до спеціального столу для стрижки. Зауважу, що ми користуємося імпортною косметикою для тварин, хоча, правду кажучи, вітчизняна нічим не гірше. Однак, імовірно, для людей етикетка також важлива. У всякому разі вони готові за неї платити, тому я йду їм назустріч. Однак клієнти знають: якщо вони платять за імпортний шампунь, то це саме той шампунь, а не підробка. Асортимент усілякий — для чорної шерсті один, для білої — другий, для котів — третій.

Зазвичай господарі приводять своїх вихованців після зими, а наступний пік — після дачного сезону, тобто напередодні літа та після нього. Оскільки під час підстригання тварин можливий травматизм, ми запровадили таку послугу, як стрижка котів з медикаментозним знерухомленням. За кордоном усіх тварин підстригають у такий спосіб — і тварини спокійно переносять процедуру, і майстрові зручно. Це собаці можна наказати сидіти спокійно, а кіт — він ходить сам по собі. У нас медикаментозне знерухомлення робить ветеринар, якого ми запрошуємо на стрижку. Він визначає дозу та перебуває з нами до повного виходу тварини з наркозу. Однак ветеринарних послуг ми не надаємо.

 

Чи готові любителі тварин платити за педикюр для своїх вихованців?

 

Єдине, що можуть попросити господарі, — це підстригти кігті своїм вихованцям. Однак підстригати повинні обов'язково фахівці, тому що будова кігтя у тварин особлива. І необережним рухом можна не лише завдати каліцтво, а й занести інфекцію.

 

Нателла, крім скачаної з Інтернету викрійки, які були ваші первинні інвестиції у своє найперше власне діло?

 

Хочу сказати, що особливих інвестицій як таких і не було. Усе, що мені знадобилося, — це швацька машинка, оверлок, а розкрійний стіл дістався мені за спадком — раніше тут було ательє для людей. Дещо пізніше я замовила спеціальний стіл для підстригання собак. Єдине, на що ми витратили тоді гроші, — це на тканини та ремонт приміщення, яке я орендувала. На ті часи це були нормальні гроші. До речі, цей ремонт мені відгукнувся згодом, коли я вирішила викупити приміщення у власність. Річ у тім, що будматеріали ми купували на базарі, про чеки, звичайно, не йшлося, і під час купівлі приміщення мені припало вдруге сплачувати за те, за що я вже заплатила.

 

Які дозвільні документи необхідно отримати від СЕС для відкриття ательє та перукарні для тварин?

 

Річ у тім, що санітарні норми не передбачають відкриття центру послуг для тварин. Тому, коли я збирала дозвільні документи, мені просто пощастило. Співробітники СЕС розсудили: якщо є норми для звичайної перукарні або ательє, то вони нічим не гірші для перукарні для тварин. Хоча мені постійно телефонують люди і з Росії, а нещодавно телефонували з Маріуполя і попросили поділитися досвідом. Вони говорять, що їм не вдається отримати від чиновників дозвіл на відкриття перукарні для вихованців, оскільки в санітарних нормах немає ані слова про послуги для тварин.

 

Нателла, озираючись назад, які кроки під час становлення бізнесу ви б зробили інакше?

 

Оскільки цей проект був першим, я сьогодні розумію, що деякі речі робила несвоєчасно. Наприклад, реклама. Я зайнялася нею лише тоді, коли ми вже відкрилися. Однак зараз я розумію, що це потрібно було робити хоча б за два місяці до відкриття — тому в плані прибутку ми дещо втратили. Ми відкрилися у вересні і, виходить, що поки про нас мало хто знав, пропустили два пікові місяці. Але завдяки тому, що ми були першопроходцями, як тільки про нас дізналися, ми відразу ж відчули до себе підвищену увагу ЗМІ.

 

Як формується прейскурант цін на послуги?

 

Клієнти платять окремо за роботу майстра, а матеріали, фурнітура оплачуються окремо. Наприклад, нашивання світловідбивних смуг, яке ми, у свою чергу, рекомендуємо всім господарям, — це додаткова стаття витрат, однак завдяки цим смугам тварину видно в темну пору доби. Річ у тім, що я маю перевірений матеріал, з яким ми експериментували та можемо поручитися за його якість. Але якщо клієнт хоче щось інше і йому важливий не стільки комфорт вихованця, скільки його зовнішній вигляд, то ми шиємо з тієї тканини, яку приносить клієнт. А так, порівнюючи наші ціни з київськими прейскурантами, можу сказати: у нас набагато дешевше, оскільки і платоспроможність населення у нас набагато нижча, ніж у Києві.

 

Чи доводилося стикатися з незадоволеністю господарів стрижкою своїх вихованців?

 

Здебільшого ми були незадоволені клієнтами, тому що деякі з них доводять тварину до такого стану, коли разом з шерстю злізає й шкіра. А якщо теоретично клієнт міг би залишитися незадоволеним результатом, то мій майстер, з якою я співробітничаю із самого початку, завжди пояснює, чому саме таку стрижку слід зробити тварині. Усе це зумовлено фізіологічними характеристиками породи або станом тварини. Але, як правило, майстер сама придумує незвичайні та всілякі стрижки — кота можна підстригти «під лева», звичайну дворняжку під тер'єра. Отже, господарям дуже подобається.

 

Майстер стрижок для тварин і закрійник одягу — фахівці вкрай рідкісні. Як вам удається утримувати їх у себе, щоб не переманили конкуренти?

 

Скажу без помилкової скромності — я той роботодавець, який піклується про своїх працівників та прагне створити їм комфортні умови праці (наприклад, маючи погане центральне опалення, я встановила автономне опалення). Мені говорили, що я — підприємець завтрашнього дня, такий, яким він має бути насправді. Однак я така, яка є. І завжди ставлю себе на місце співробітника.

 

Ви суворий керівник?

 

Так. За діло можу посварити, однак, не переходячи на особистості. Принижена та ображена людина — це не працівник. До того ж я не шукаю привід для того, щоб звільнити людину. Якщо вона мені не підходить, я просто її звільню. А якщо підходить, дотягуватиму її до необхідного рівня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі