Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Готівкові розрахунки у вантажоперевізника, який переходить з єдиного податку на загальну систему

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Готівкові розрахунки у вантажоперевізника, який переходить з єдиного податку на загальну систему

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець надає послуги з перевезення вантажів за готівковий і безготівковий розрахунок. У березні 2010 року він подав заяву про відмову від єдиного податку (далі — ЄП) і з II кварталу переходить на загальну систему оподаткування (далі — ЗС). Яких основних правил податкового обліку він повинен дотримуватися? Чи потрібно підприємцю застосовувати РРО, а також придбавати торговий патент?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш ніж говорити про особливості роботи на ЗС, нагадаємо, що, незважаючи на зміну системи оподаткування, за підсумками I кварталу підприємець повинен подати Звіт з ЄП. Починаючи з II кварталу він вестиме податковий облік доходів і витрат відповідно до статті 177 ПКУ. Для цього йому потрібно зареєструвати в ДПІ нову Книгу обліку доходів і витрат, форму та порядок заповнення якої затверджено наказом № 1025. При цьому якщо планується, що водії підприємця проводитимуть готівкові розрахунки (прийматимуть оплату за послуги), то Книга повинна реєструватися також на кожного водія (детальніше про порядок ведення Книги див. «ВД», 2011, № 6, с. 8).

Після закінчення II кварталу підприємець повинен буде подати першу декларацію про доходи

(строк її подання — до 9 серпня 2011 року). У ній також потрібно розрахувати суму авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб на 2011 рік за строками сплати, що не настали (див. «ВД», 2011, № 2, с. 12). Виходячи із суми авансів з податку на доходи потрібно буде також розрахувати аванси з ЄСВ (див. «ВД», 2010, № 24, с. 14). У 2011 році аванси з податку на доходи та ЄСВ підприємець сплатить двічі — до 15 серпня і до 15 листопада (у II кварталі нічого сплачувати не потрібно). За підсумками річної декларації з податку на доходи та звіту з ЄСВ буде здійснено остаточний розрахунок за цими платежами.

Також слід пам’ятати про необхідність ПДВ-реєстрації в разі, якщо сума виручки за останні 12 календарних місяців дорівнює або перевищує 300 тис. грн.

Що стосується придбання

патенту (сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності), то його отримують у разі провадження торговельної діяльності за готівку, надання побутових послуг, які включено до Переліку № 1258, і провадження діяльності у сфері розваг. Ураховуючи, що послуги з перевезення вантажів не потрапляють до видів діяльності, для яких обов'язковим є отримання патенту, то підприємцю придбавати його не потрібно (навіть у разі готівкових розрахунків) (перелік послуг, що підлягають патентуванню, див. у «ВД», 2011, № 6, с. 35).

Правила застосування РРО з 1 січня 2011 року по суті не змінилися, тому підприємець на ЗС, який надає послуги, повинен застосовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків або безготівкових розрахунків за допомогою платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Причому використовувати фіскальний РРО потрібно на кожному місці розрахунків, тобто, приймаючи оплату готівкою в офісі, підприємець повинен установити там РРО, якщо ж розрахунки відбуватимуться безпосередньо під час відправлення вантажів, а грошові кошти прийматимуться водієм, то в кожному автомобілі має бути портативний РРО. І звичайний, і портативні РРО реєструються в ДПІ за місцем проживання підприємця.

Водночас

статтями 9 і 10 Закону про РРО передбачено випадки, коли РРО, зокрема загальносистемниками, може не застосовуватися. Так, під дію пункту 4 статті 9 Закону про РРО підпадають деякі автоперевізники в разі суворого дотримання певних умов. Свого часу ДПАУ в листі від 12.01.2004 р. № 287/7/23-2117 роз'яснила, що РРО та розрахункові книжки можна не застосовувати при автоперевезеннях за умови, що:

— у транспортних засобах під час розрахунків видаються

квитанції з нанесеними друкарським способом серією, номером та номінальною вартістю;

ведеться Книга обліку розрахункових операцій за формою додатка 3 до Порядку № 614, яка реєструється в ДПІ на кожний автомобіль.

Однак видача зазначених вище квитанцій можлива при пасажирських перевезеннях, але ніяк не при вантажних, тому в нашому випадку підприємцю потрібно

застосовувати РРО.

На закінчення зауважимо:

якщо підприємець прийматиме від замовників грошові кошти шляхом безготівкових розрахунків, тобто грошові кошти потраплятимуть на поточний рахунок, РРО не потрібний.

Документи консультації

ПКУ

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про РРО

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Перелік № 1258

Перелік платних побутових послуг, на провадження діяльності з надання яких придбавається торговий патент, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1258.

Наказ № 1025 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 24.12.2010 р. № 1025.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі