Теми статей
Обрати теми

Складаємо декларацію про доходи за I квартал 2011 року

Редакція ВД
Стаття

Складаємо декларацію про доходи за I квартал 2011 року

 

Декларацію про доходи за підсумками I кварталу 2011 року зобов'язані подавати не всі підприємці. Такий обов'язок покладено лише на тих, які:

— зареєструвалися як підприємці у 2011 році і не виявили при цьому бажання стати єдиноподатниками або фікспатентниками (тобто перебувають на загальній системі оподаткування);

— перейшли на загальну систему оподаткування з 01.01.2011 р. (а до цієї дати працювали на єдиному податку або на фікспатенті).

Саме для зазначених осіб ми детально розповімо про те, як складати декларацію про доходи та коли її подавати, а також які платежі у зв'язку з цим потрібно здійснити та в які строки.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Декларація про доходи

Насамперед звернемо увагу на те, що темою сьогоднішнього обговорення є саме «

підприємницька» декларація про доходи. У ній зазвичай зазначають лише ті доходи та витрати, які отримано/витрачено під час підприємницької діяльності (і лише у виняткових випадках додатково зазначається інформація про майновий стан підприємця).

Решта надходжень (такі як спадщина, подарунки, благодійна допомога тощо) зазначаються в так званій «громадянській» декларації про доходи, яка подається до 1 травня 2011 року. Про неї зараз не говоритимемо.

Отже, на підставі

пункту 177.5 Податкового кодексу підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, зобов'язані подавати декларацію про доходи тільки раз на рік — після закінчення звітного року. Однак є винятки. Як зазначалося у
преамбулі, ті підприємці, які зареєструвалися протягом кварталу (як підприємці) або стали загальносистемниками з початку кварталу, зобов'язані відзвітуватися за перший квартал своєї роботи на загальній системі оподаткування. Для цих цілей вони складають і подають декларацію про доходи.

Декларація подається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

(пункт 49.18 Податкового кодексу). Інакше кажучи, якщо підприємець торік на загальній системі не працював, а в I кварталі 2011 року почав її застосовувати, то він повинен подати декларацію про доходи за I квартал 2011 року не пізніше 10.05.2011 р.

Подати декларацію до податкового органу можна одним з таких способів:

— віднести її особисто або передати через уповноважену особу;

— надіслати поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення;

— направити засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством

(пункт 49.3 Податкового кодексу).

Що стосується форми самої декларації про доходи, то, імовірно, найближчим часом вона не зміниться (принаймні, до 10 травня нову форму навряд чи слід чекати). Тому

поки що орієнтуватимемося на стару форму декларації про доходи, затверджену в додатку 1 до Інструкції № 12.

У ній необхідно заповнити такі розділи:

якщо фізична особа перейшла на загальну систему зі спрощеної (з єдиного податку або фікспатенту) з 01.01.2011 р., то вона зобов'язана заповнити лише заголовну частину розділу 1, підрозділ 1.3 і розділ 3 декларації (тобто ті розділи, в яких ідеться про підприємницькі доходи);

якщо ж фізична особа була зареєстрована як підприємець протягом 2011 року, то, крім зазначених вище даних, їй потрібно навести в декларації інформацію про свій майновий стан та доходи на дату держреєстрації підприємцем (підпункт 177.5.2 Податкового кодексу). На нашу думку, для цього потрібно заповнити решту підрозділів і розділів декларації про доходи (підрозділи 1.1, 1.2 і 1.4, а також розділи 2 і 4).

Що стосується загальних положень розділу 1, то на них детально не зупинятимемося, оскільки тут все дуже просто: підприємець зобов'язаний зазначити свої П. І. Б., адресу, телефон і реєстраційний номер облікової справи (колишній ІПН). Детальніше розглянемо заповнення решти розділів декларації.

Заповнюємо підрозділ 1.3 декларації про доходи

У цьому підрозділі підприємці зобов'язані зазначити загальну суму доходу, отриману в I кварталі 2011 року, а також суму витрат, пов'язаних з таким доходом. Нагадуємо, що витрати має бути документально підтверджено.

У графі «Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано дохід»

записується вид діяльності підприємця (наприклад, «роздрібна торгівля текстильними та галантерейними товарами», «надання в оренду власного нерухомого майна», «діяльність таксі», «діяльність ресторанів» тощо).

У графі «

Сума одержаного валового доходу» зазначається підсумок доходу, підрахований на підставі даних Книги за формою № 10 і нової Книги ОДВ за січень, лютий і березень 2011 року, тобто весь дохід, що надійшов протягом I кварталу (як у готівковій, так і в безготівковій формі).

У графі «

Витрати, пов'язані з одержанням доходу» зазначається сума витрат, пов'язаних з доходом (наприклад, закупівельна вартість товарів, проданих протягом I кварталу, оренда офісу, зарплата найманих працівників і нарахування ЄСВ на неї, оплата комунальних послуг в офісі, витрати на перевезення товарів тощо).

У графі «

Сума чистого доходу» відображається різниця між виручкою та витратами, зазначеними в декларації (тобто, графа 2 мінус графа 3 підрозділу 1.3 декларації про доходи).

У графі «

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами» зазначається «0,00» (якщо, звичайно, підприємець не сплачував податок на доходи (ПДФО) і контрагенти не утримували з нього такий податок). Нагадуємо, що підприємцям, які торік не працювали на загальній системі, не потрібно було сплачувати авансові платежі з ПДФО та ЄСВ у I кварталі 2011 року.

Отже, розглянемо приклад заповнення підрозділу 1.3 декларації про доходи.

 


ПРИКЛАД 1

Підприємець перейшов з єдиного податку на загальну систему 01.01.2011 р. Протягом I кварталу він отримав виручку за даними Книги за формою № 10 і Книги ОДВ в такому розмірі: січень — 7000,00 грн., лютий — 8000,00 грн., березень — 10000,00 грн. Витрати, пов'язані з отриманим у I кварталі доходом, становили: січень — 5000,00 грн., лютий — 6000,00 грн., березень — 7000,00 грн. Підприємець торгує вроздріб одягом.

Авансові платежі з ПДФО в I кварталі підприємець не сплачував.

Як заповнити підрозділ 1.3 декларації про доходи?

 

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Роздрібна торгівля текстильними та галантерейними товарами

25000,00

18000,00

7000,00

0,00

Усього

25000,00

18000,00

7000,00

0,00


 

Заповнюємо розділ 3 декларації про доходи

Податківці радять заповнювати розділ 3 декларації про доходи таким чином

(лист ДПАУ від 09.02.2011 р. № 3618/7/17-0417):

— у

пункті 3.1 розділу 3 зазначати чистий дохід, отриманий протягом звітного періоду, тобто до нього потрібно перенести суму з графи «Сума чистого доходу» підрозділу 1.3 декларації. Крім того, тут потрібно зазначити суму ПДФО, розраховану підприємцем виходячи з отриманого чистого доходу. Причому податківці розуміють, що нинішня форма декларації про доходи не передбачає рядків для відображення ПДФО, однак дозволяють це робити;

— у

пункті 3.2 розділу 3 слід відобразити суму чистого доходу, очікувану у 2011 році, і суму авансових платежів з ПДФО. Буде логічним зазначити суму очікуваного чистого доходу в 3 рази більшу, ніж чистий дохід I кварталу (адже до закінчення року залишилися ще 3 квартали). Хоча, знову ж таки, це раніше авансові платежі обчислювалися виходячи з очікуваного чистого доходу, а сьогодні для розрахунків використовується сума минулорічного чистого доходу, визначена в порівнянних умовах. Однак оскільки податківці хочуть бачити ще й очікувану суму чистого доходу, краще її все ж таки зазначити.

Водночас, щоб не було претензій і непорозумінь з боку податківців щодо того, правильно чи неправильно підприємець установив суму авансових внесків з ПДФО,

радимо скласти додаток до декларації, в якому навести щомісячний розрахунок ПДФО. Це необов'язково робити, але в разі спорів з податківцями цей розрахунок допоможе відстояти встановлену підприємцем суму авансових платежів. При цьому слід у розділі 3 декларації про доходи зазначити примітку орієнтовно такого змісту: «в додатку до цієї декларації навожу суми та розрахунок авансових внесків податку на доходи фізичних осіб на 2011 рік».

Про те, як розрахувати суму авансових платежів

, на сторінках нашої газети йшлося неодноразово. Однак запитання все одно виникають, тому розберемося з цим моментом детальніше. Отже, якщо підприємець почав працювати на загальній системі з 01.01.2011 р. (або протягом I кварталу), то декларацію про доходи за минулий рік він не подавав, оскільки не працював торік на загальній системі.

Через це він не міг визначити авансові платежі з ПДФО на 01.01.2011 р., адже для таких розрахунків йому була б потрібна сума минулорічного чистого доходу, а її не існує. Таким чином,

перший строк сплати авансових внесків з ПДФО (до 15 березня) законно пропускається, оскільки на цю дату підприємець ще не має можливості розрахувати суму авансових внесків з ПДФО.

Далі свою першу декларацію про доходи підприємець зобов'язаний подати за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування (у нашому випадку це I квартал 2011 року). Останній день подання цієї декларації, як уже зазначалося, —

10.05.2011 р. На підставі даних, зазначених у ній, можна розрахувати суму авансових платежів з ПДФО (до речі, саме для цього така декларація й подається).

Але як здійснити розрахунок? Користуючись нормами

підпункту 177.5.1 Податкового кодексу, можна визначити авансові платежі з ПДФО на підставі умовного чистого доходу за минулий рік, розрахованого в порівнянних умовах. Для цього достатньо провести нескладні логічні міркування:

— протягом I кварталу підприємець отримав певну суму чистого доходу;

— отже, у порівнянних умовах торік він би отримав чистого доходу в 4 рази більше (оскільки рік складається з 4 кварталів). Таким чином, минулорічний чистий дохід, розрахований в порівнянних умовах, дорівнює: 4 х чистий дохід I кварталу;

— розмір щоквартального авансового внеску з ПДФО дорівнює 15 % (17 %) від 25 % минулорічного чистого доходу, розрахованого в порівнянних умовах, тобто: 0,15 (0,17) х 0,25 х (4 х чистий дохід I кварталу) = 0,15 (0,17) х х чистий дохід I кварталу.

Отже, у цьому випадку

авансові платежі з ПДФО мають дорівнювати (або перевищувати) ПДФО, розрахованому за підсумками I кварталу 2011 року. З цим, до речі, погоджуються й податківці, зазначаючи, що авансовий внесок установлюється у розмірі суми ПДФО, яку отримано за результатами поданої декларації за квартал (див. відповіді податківців на запитання, розміщені за адресою http://www.buhgalter.com.ua/conference/details/900/).

А тепер розглянемо на прикладі, як заповнити розділ 3 декларації. За вихідні дані візьмемо умови з прикладу 1.

 


ПРИКЛАД 2

Розділ 3 декларації про доходи, заповнений на підставі даних з прикладу 1, матиме такий вигляд:

 

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2011 рік, становить 7000,00 грн., податок на доходи фізичних осіб — 1050,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2011 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 21000,00 грн., авансові внески з податку на доходи фізичних осіб підлягають сплаті у такі строки та в таких сумах: до 15 травня — 1050,00 грн., до 15 серпня — 1050,00 грн., до 15 листопада — 1050,00 грн.

Примітка: в додатку до цієї декларації навожу суми та розрахунок авансових внесків податку на доходи фізичних осіб на 2011 рік.

 

Додаток до декларації може матиме такий вигляд:

 

Розрахунок авансових внесків податку на доходи фізичних осіб на 2011 рік

 

1) протягом I кварталу 2011 року підприємець отримав чистий дохід у сумі 7000,00 грн., у тому числі: за січень — 2000,00 грн., за лютий — 2000,00 грн., за березень — 3000,00 грн. Отже, ПДФО за I квартал становить: 0,15 х 2000,00 + 0,15 х 2000,00 + 0,15 х 3000,00 = 1050,00 грн. Ставка податку 17 % не застосовується, оскільки чистий дохід жодного місяця не перевищив розміру 10 мінімальних зарплат (9410,00 грн.);

2) авансові внески з ПДФО дорівнюють сумі ПДФО, розрахованій за I квартал, тобто складають 1050,00 грн.


 

На цьому закінчується заповнення декларації про доходи тими підприємцями, які почали свою діяльність до 01.01.2011 р. Решті ж доведеться заповнити всі розділи декларації, зазначивши ще інформацію про майновий стан на дату державної реєстрації.

Заповнюємо підрозділи 1.1, 1.2 і 1.4 та розділ 4 декларації про доходи (для тих, хто став підприємцем після 01.01.2011 р.)

Не пощастило тим фізичним особам, які

зареєструвалися підприємцями після 01.01.2011 р. і відразу ж почали працювати на загальній системі. Крім зазначених вище розділів (про підприємницькі доходи), їм доведеться заповнювати й ті таблиці декларації про доходи, які стосуються громадян. Інакше кажучи, у «підприємницькій» декларації про доходи їм потрібно зазначити не лише підприємницькі доходи, а і «громадянські».

Цього можна було б уникнути, якби підприємець відразу після держреєстрації попрацював на єдиному податку (хоча б один квартал)

, а потім вже перейшов на загальну систему оподаткування. Такі дії автоматично перевели б його з категорії «новозареєстрованого» до категорії «уже діючого підприємця». Проте хтось уже опинився на загальній системі та тепер вимушений заповнювати декларацію про доходи в повному обсязі. Зараз розглянемо, як це зробити.

Інформацію, яку потрібно відобразити в підрозділах 1.1, 1.2 і 1.4 та розділах 2 і 4 декларації про доходи, наведемо в табличній формі:

 

Таблиця

Заповнення підрозділів 1.1, 1.2 і 1.4 та розділів 2 і 4 декларації про доходи

Структура декларації

Види доходів

Примітки

1

2

3

Підрозділ 1.1

Оподатковувані доходи, отримані як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, виплати за договорами цивільно-правового характеру, а також інші оподатковувані доходи, отримані від податкових агентів

На думку ДПАУ (лист від 28.12.2005 р. № 25941), тут відображаються доходи у вигляді заробітної плати, отримані від роботодавців протягом звітного року. Проте в неофіційних консультаціях податківців (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 4, с. 37) можна зустріти думку про те, що тут відображається лише зарплата за основним місцем роботи. Підставою для заповнення граф 3 і 4 цього підрозділу є довідка, видана роботодавцем (підприємством або підприємцем), про суму нарахованого доходу та утриманого ПДФО.

Зауважимо, що, на думку податківців, сума заробітної плати наводиться повністю, без зменшення на соцвнески.
У графі 1 зазначають повну назву роботодавця-підприємства та його код за ЄДРПОУ, або П. І. Б. роботодавця-підприємця та його ідентифікаційний номер, а також поштову адресу роботодавця.
Що стосується графи 2, то не зовсім зрозуміло, який період у ній зазначати. Зазвичай тут зазначається календарний рік, проте в нашому випадку логічніше зазначити період з початку року до дати держреєстрації фізичної особи як підприємця

Підрозділ 1.2

Доходи, отримані не від податкових агентів, і доходи, що не підлягають оподаткуванню у джерела їх виплати. Відображаються оподатковувані спадщина, подарунки, інвестиційний прибуток, орендна плата від орендаря — фізичної особи, благодійна допомога від фізичної особи тощо

За роз'ясненнями ДПАУ тут відображаються також доходи, отримані від приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності.
У графі 1, крім найменування підприємства та його поштової адреси (або П. І. Б. фізичної особи), зазначається також підстава отримання доходу, наприклад, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину тощо.
У графі 3 зазначається нарахована сума доходу (без зменшення на ПДФО), а у графі 4 — утриманий ПДФО (якщо його з підприємця утримували)

Підрозділ 1.4

Доходи, які отримані за кордоном або надійшли з іноземних держав

У графі 1 зазначаються назва країни, в якій або з якої отримано дохід, а також місто та назва організації, що виплатила його, у графі 2 — місяць, в якому дохід отримано, у графі 3 — сума доходу в іноземній валюті (євро, фунт, долар тощо). У графі 4 відображається сума іноземних доходів, перерахована в гривні за курсом НБУ на дату отримання доходу.
Сума зменшення податку відображається у графі 5 (сума сплаченого податку в інвалюті) і у графі 6 (сума податку, зазначеного у графі 5, перерахована в гривні за курсом НБУ на дату отримання іноземного доходу).
Щоб сума податку, сплаченого за кордоном, зарахувалась у зменшення ПДФО, необхідно отримати за кордоном довідку про утримання податку та про базу його нарахування, а потім легалізувати її за кордоном у консульській установі України.
Звертаємо увагу, що сума податку з іноземного доходу (сума зменшення) не може перевищувати суму податку, розрахованого на базі загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи з урахуванням іноземного доходу

Розділ 2

Суми, на які зменшується дохід у вигляді заробітної плати

На думку ДПАУ, цей розділ декларації не заповнюється. Ми з цим не згодні та вважаємо, що в підрозділі 2.1 можна відобразити суми отриманих протягом 2011 року ПСП і суми утриманих внесків до соціальних фондів

Розділ 4

Дані про нерухоме та рухоме майно, а також земельні ділянки, що належать платнику податків

Відомості про наявну власність наводяться на підставі документів, що посвідчують право власності або право користування земельною ділянкою (свідоцтво про право власності, техпаспорт, державний акт тощо)

 

Коли сплачувати ПДФО та ЄСВ

Після того як підприємець складе та подасть декларацію про доходи, він уже знатиме суму авансових платежів з ПДФО. Граничний строк для цього, як уже неодноразово згадувалося, — 10.05.2011 р., а отже, усі подальші строки сплати авансових внесків з ПДФО пропускати не можна.

Таким чином, авансовий платіж з ПДФО, зазначений у декларації про доходи за I квартал 2011 року, слід перераховувати до бюджету в такі строки

(підпункт 177.5.1 Податкового кодексу):

— до 15.05.2011 р. (за II квартал 2011 року). Однак з урахуванням того, що останній день сплати (14 травня) припадає на вихідний день (суботу), сплатити ПДФО слід заздалегідь, тобто

останнім днем перерахування авансового платежу з ПДФО за II квартал 2011 року є 13.05.2011 р.;

— до 15.08.2011 р. (за III квартал 2011 року). Однак з урахуванням того, що останній день сплати (14 серпня) припадає на вихідний день (неділю), сплатити ПДФО слід заздалегідь, тобто

останнім днем перерахування авансового платежу з ПДФО за III квартал 2011 року є 12.08.2011 р.;

— до 15.11.2011 р. (за IV квартал 2011 року). Це означає, що

останнім днем перерахування авансового платежу з ПДФО за IV квартал 2011 року є 14.11.2011 р.

Не можна не зазначити, що з ПДФО нерозривно пов'язана сплата авансових внесків з ЄСВ. Виходячи з

підпункту 4.5.2 Інструкції № 21-5 вони сплачуються в ті самі терміни, що й авансові платежі з ПДФО, і розраховуються на підставі тієї самої суми чистого доходу, з якої визначаються авансові платежі з ПДФО.

Тому

як тільки підприємець визначив суму авансових платежів з ПДФО, він одночасно зобов'язаний розрахувати собі й розмір авансових внесків з ЄСВ. Зробити це доволі просто: достатньо чистий дохід I кварталу помножити на 34,7 % (ставка ЄСВ за себе для підприємців на загальній системі оподаткування).

Однак, на відміну від ПДФО,

про суму встановлених авансових платежів з ЄСВ нікого повідомляти не потрібно (ні податківців, ні працівників ПФ). Достатньо лише своєчасно їх сплачувати та звітувати щодо них після закінчення року (подати звіт до 01.04.2012 р.). Сплата ЄСВ відбувається в ті самі строки, що й ПДФО:

— за II квартал — не пізніше 13.05.2011 р.;

— за III квартал — не пізніше 12.08.2011 р.;

— за IV квартал — не пізніше 14.11.2011 р.

Чи можуть змусити підприємця сплатити ПДФО за I квартал на підставі поданої декларації про доходи?

У принципі,

Податковий кодекс передбачає в загальному випадку необхідність сплатити податкове зобов'язання протягом 10 днів після подання податкової декларації (пункт 57.1 Податкового кодексу).

Проте правила сплати «підприємницького» ПДФО є специфічними, їх установлено

статтею 177 Податкового кодексу:

— по-перше, чітко встановлено чотири строки внесення авансових платежів з ПДФО — до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада;

— по-друге, остаточний розрахунок з ПДФО здійснюється лише після закінчення року.

Таким чином, метою подання «проміжної» декларації про доходи (не річної) є розрахунок суми авансових платежів з цього податку та інформування податкових органів про цю суму, а не нарахування ПДФО за певний період роботи на загальній системі оподаткування. Отже, сплачувати ПДФО після її подання не потрібно.

 

Висновки

Ті підприємці, які

зареєструвалися протягом I кварталу 2011 року (як підприємці) або перейшли на загальну систему з початку кварталу (до цього працювали на єдиному податку або фікспатенті), зобов'язані відзвітувати за I квартал 2011 року. Для цих цілей вони складають і подають до податкового органу декларацію про доходи не пізніше 10.05.2011 р.

У такій декларації слід зазначити дохід та витрати, пов'язані з підприємницькою діяльністю, а також авансові внески з ПДФО.

Авансові внески встановлюються самостійно в розмірі не менше розміру ПДФО, визначеного в декларації про доходи за I квартал 2011 року.

У разі якщо підприємець нещодавно зареєструвався (протягом I кварталу 2011 року) і залишився на загальній системі оподаткування, у декларації про доходи він повинен, крім підприємницьких доходів і витрат, навести також інформацію про свій майновий стан і доходи на дату держреєстрації.

Після подання декларації виникає обов'язок

сплачувати авансові платежі з ПДФО:

— за II квартал — не пізніше 13.05.2011 р.;

— за III квартал — не пізніше 12.08.2011 р.;

— за IV квартал — не пізніше 14.11.2011 р.

У ці самі строки сплачуються й авансові внески з ЄСВ за себе, які розраховуються так: 34,7 % х чистий дохід, отриманий у I кварталі 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі