Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ви запитували на семінарі

 

ЗАПИТАННЯ.

Якщо підприємець на загальній системі оподаткування не провадить діяльності, чи потрібно здавати до податкової інспекції Книгу за формою № 10 та оформляти Книгу обліку доходів і витрат згідно з наказом № 1025? Якщо так, то який штраф у цьому випадку може загрожувати підприємцю за несвоєчасну реєстрацію?

ВІДПОВІДЬ. Так

, у випадку, що розглядається, підприємцю потрібно зареєструвати нову Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга ОДВ), адже, по суті, підприємець зареєстрований на загальній системі оподаткування, а отже, зобов'язаний вести облік своїх доходів і витрат у відповідному регістрі. Те, що діяльність не провадиться, не звільняє підприємця від обов'язку ведення Книги ОДВ. А враховуючи те, що з 21.01.2011 р. набув чинності наказ № 1025, усі без винятку підприємці на загальній системі з цієї дати повинні вести Книгу ОДВ за новою формою (детальніше див. «ВД», 2011, № 6, с. 8).

Отже, навіть недіючим підприємцям потрібно якнайшвидше зареєструвати нову Книгу ОДВ, інакше підприємцю може загрожувати адмінштраф за

статтею 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн.

 

ЗАПИТАННЯ.

Що робити, коли підприємець на загальній системі, який виконує для підприємства роботи за цивільно-правовим договором, крім копії свідоцтва про держреєстрацію, жодних документів не надає?

ВІДПОВІДЬ.

Ми вже зазначали, що для обґрунтування неутримання ПДФО і ЄСВ з підприємця, який виконує для підприємства роботи (послуги), однієї копії свідоцтва про держреєстрацію недостатньо. Потрібна ще довідка з податкової з інформацією про систему оподаткування та переліком видів діяльності підприємця або ж витяг з Держреєстру (див. «ВД», 2011, № 6, с. 19).

Якщо підприємець

відмовляється надавати зазначені документи, то підприємству нічого не залишається, як утримати з суми виплачуваної йому винагороди ПДФО та ЄСВ, а також нарахувати «зверху» ЄСВ і сплатити його за свій рахунок.

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи повинен підприємець — платник єдиного податку вести облік залишків товарів, бухгалтерський облік?

ВІДПОВІДЬ.

Ні, така вимога в законодавстві не міститься. Єдиноподатники не ведуть обліку залишків товарів і тим більше бухгалтерського обліку. Книгу за формою № 10 єдиноподатники ведуть за старою формою та заповнюють усього чотири графи: «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції», «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід». Інших регістрів обліку єдиноподатники не ведуть, тому, по суті, вести облік товарів єдиноподатнику й ніде.

Однак дуже важливо мати на увазі, що єдиноподатник з 01.01.2011 р. повинен усе ж таки мати документи на придбаний товар (документи, що підтверджують витрати) (детальніше про це див. «ВД», 2011, № 3, с. 15).

 

ЗАПИТАННЯ.

Які послуги у сфері інформатизації, надані підприємцем-єдиноподатником, можна включити до витрат підприємства?

ВІДПОВІДЬ.

У Податковому кодексі не передбачено визначення або складу діяльності у сфері інформатизації. Податківці в цьому питанні раніше рекомендували застосовувати розділ 72 Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 (див. «ВД», 2010, № 4, с. 39).

Останнім часом вони вже рекомендують посилатися на

Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005, в якому діяльність у сфері інформатизації також зазначено в розділі 72. У будь-якому разі принципової різниці між цими класифікаторами немає.

 

ЗАПИТАННЯ.

Якщо виручка підприємця-єдиноподатника, який з II кварталу переходить на загальну систему, у I кварталі перевищувала 300 тис. грн., чи потрібно було йому відразу зареєструватися платником ПДВ?

ВІДПОВІДЬ.

З урахуванням останніх роз'яснень ДПАУ (лист від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417) потрібно.

Заява на ПДВ-реєстрацію в такому разі повинна подаватися одночасно з поданням заяви про відмову від застосування єдиного податку

(підпункт 183.4 Податкового кодексу). При цьому податкові зобов'язання з ПДВ виникають, починаючи з 1 квітня, а податковий кредит — лише після проходження ПДВ-реєстрації.

 

ЗАПИТАННЯ.

Фізична особа має намір зареєструватися підприємцем і працювати на загальній системі, при цьому планує бути платником ПДВ. Коли та за яких умов вона може пройти реєстрацію платником ПДВ?

ВІДПОВІДЬ.

Згідно з пунктом 181.1 Податкового кодексу єдиним критерієм обов'язкової реєстрації особи платником ПДВ є перевищення обсягу оподатковуваних постачань (у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі) за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн. Таким чином, якщо цю межу перевищено, особа зобов'язана стати платником ПДВ, зареєструвавшись таким у податкових органах за своїм місцезнаходженням.

Зверніть увагу:

зареєструватися платником ПДВ особі потрібно буде лише після фактичного здійснення операцій, обсяги яких перевищили 300-тисячну межу. Наявність в особи тільки намірів провадити діяльність, за результатами якої згодом буде досягнуто та перевищено цей обсяг, або ж, припустимо, тільки лише укладення особою договору на постачання товарів (послуг) у сумі понад 300 тис. грн. (постачання за яким відбудеться пізніше), ще не є підставою для обов'язкової ПДВ-реєстрації.

Щоправда, є й виняток. Так,

ПДВ-реєстрація при обсягах менше 300 тис. грн. можлива на добровільних засадах, але лише за умови, що в такої особи за останні 12 календарних місяців не менше 50 % постачань у загальному обсязі постачань також здійснюється платникам ПДВ (тобто якщо, як мінімум, 50 % продажів відбувається також ПДВ-платникам). Однак у цьому випадку, як пояснювалося в листі ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417, важливим є одночасне дотримання двох умов, тобто стати добровольцем можна, якщо:

особа зареєстрована суб'єктом господарювання не менше 12 календарних місяців;

— за останні 12 календарних місяців особою виконується зазначений 50-відсотковий критерій з постачань.

На жаль, новозареєстрований підприємець не зможе виконати першу умову. Тому йому або

потрібно досягти критерію обов'язкової реєстрації (обсягу 300 тис. грн.), або, якщо цього не відбудеться в перших 12 календарних місяців його діяльності, зареєструватися добровільно через рік, знову ж таки якщо він відповідатиме 50-відсотковому критерію щодо постачань.

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець на єдиному податку надає в оренду приміщення юридичній особі, найманих працівників він не має. Які звіти він повинен подавати протягом 2011 року, починаючи зі звітності за I квартал 2011 року?

ВІДПОВІДЬ.

Отже, в табличній формі наведемо звіти, які повинен у 2011 році подавати єдиноподатник, та строки їх подання.

 

Звітність підприємця-єдиноподатника

Звіт

Періодичність

Строки подання

Примітка

1

2

3

4

Звіт суб'єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку

Щокварталу

Протягом 5 днів після закінчення звітного кварталу, за I квартал 2011 року — не пізніше 5 квітня

Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності)

Раз на рік
або щомісяця

До 1 лютого поточного року або щомісяця протягом
20 календарних днів після закінчення звітного місяця

Якщо в госпдіяльності використовуються орендовані землі державної або комунальної власності. Єдиноподатники за власні земельні ділянки, які використовуються ними для провадження підприємницької діяльності, не сплачують і зазначену звітність не подають

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску

Раз на рік

До 1 квітня року, наступного за звітним

Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ)

Щокварталу

Протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

Звіт подається, якщо здійснюються виплати фізичним особам, у тому числі підприємцям. Поки що ДПАУ вважає: підприємці без найманих працівників також повинні її подавати, хоча не виключено, що незабаром вона змінить свою думку


Документи консультації

Податковий кодекс України

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Наказ № 1025 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльності, і Порядку її ведення» від 24.12.2010 р. № 1025.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі