Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Звітність, яку повинен подавати підприємець до центру зайнятості

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Звітність, яку повинен подавати підприємець до центру зайнятості

 

ЗАПИТАННЯ. Чи повинен підприємець подавати до центру зайнятості звітність, пов’язану з прийняттям та звільненням найманих працівників за формами № 3-ПН, № 4-ПН (план), № 4-ПН (факт), № 5-ПН? Чи передбачено відповідальність за їх неподання?

ВІДПОВІДЬ. Отже, відповідно до статті 20 Закону про зайнятість підприємства, установи та організації повинні повідомляти центр зайнятості про:

а) наявність вільних робочих місць (вакансій);

б) всіх прийнятих працівників;

в) заплановане (не пізніше ніж за 2 місяці) та фактичне (протягом 10 днів) вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням, скороченням чисельності або штату;

г) деякі інші факти, що стосуються зайнятості працівників.

Як бачимо, у тексті статті 20 Закону про зайнятість як особи, яким необхідно подавати зазначену вище звітність, перелічені тільки роботодавці — юрособи. Проте в деяких випадках згідно з іншими нормативними документами це повинні робити і фізособи-підприємці, про що ми далі поговоримо детальніше.

Так, для інформування центру зайнятості наказом № 420 затверджено інструкції щодо заповнення та самі форми звітності:

— № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»;

— № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників»;

— № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»;

— № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

.

Далі розглянемо по черзі правила подання кожної з них.

Форма № 3-ПН

. В абзаці першому Загальних положень Інструкції щодо заповнення форми № 3-ПН зазначено, що її подавати зобов’язані лише роботодавці-юрособи, підприємці в ньому не перелічені.

У той же час відповідно до

абзацу третього Загальних положень Інструкції щодо заповнення форми № 3-ПН у разі потреби добору працівників за сприяння центрів зайнятості фізичні особи, у тому числі підприємці, також можуть проінформувати центри зайнятості про наявність вакансій, подавши форму № 3-ПН. Інші нормативні документи також не зобов’язують підприємців інформувати про наявність вакансій, тому вони можуть подавати форму № 3-ПН добровільно, якщо хочуть, щоб служба зайнятості знайшла їм працівників.

Форма № 4-ПН (план)

. Мета подання цієї форми — заздалегідь повідомити про заплановане вивільнення працівників на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП. Оскільки тут зачіпаються інтереси найманих працівників, то обов’язок повідомляти центр зайнятості в такому разі встановлено статтею 492 КЗпП. А трудові норми повинні однаково застосовуватися до всіх працівників, незалежно від того, хто є їх роботодавцем: фізособа чи юрособа.

Крім того,

підприємці-роботодавці прямо перелічені в Загальних положеннях Інструкції щодо заповнення форми № 4-ПН (план) серед роботодавців, які зобов’язані її подавати.

Таким чином, якщо підприємець звільняє (скорочує) найманих працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці або припиненням діяльності —

на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП, він зобов’язаний подати до центру зайнятості форму № 4-ПН (план) не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення.

Форма № 4-ПН (факт)

. В Інструкції щодо заповнення форми № 4-ПН (факт) не зазначено, що її повинні подавати підприємці. Проте, враховуючи, що по суті форма № 4-ПН (факт) є продовженням форми № 4-ПН (план), фізособам потрібно подавати і її протягом 10 днів з моменту фактичного звільнення працівника.

Форма № 5-ПН

. Цю форму звітності фізособи-підприємці подавати не повинні:

— про такий обов’язок підприємців не зазначено ані в

Інструкції щодо заповнення форми № 5-ПН, ані в інших нормативних документах;

— центр зайнятості інформацію про прийнятих фізособами працівників і так отримує під час обов’язкової реєстрації трудового договору.

У добровільному поданні, як бачимо, необхідності немає.

Отже, зі звітів, затверджених

наказом № 420, підприємці-роботодавці зобов’язані подавати до центру зайнятості лише форми № 4-ПН (план) та № 4-ПН (факт), якщо вони звільняють працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці або припиненням діяльності (на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП).

Крім того, якщо підприємці хочуть, щоб центр зайнятості посприяв у пошуку працівників, вони можуть подати

форму № 3-ПН та повідомити про наявність вакансій.

Що стосується повідомлення про прийняття працівників, то підприємці передають таку інформацію до центру зайнятості автоматично під час реєстрації трудового договору, а отже,

форму № 5-ПН їм немає сенсу подавати.

На завершення скажемо про відповідальність

за неподання обов’язкових форм № 4-ПН (план) та № 4-ПН (факт). Так, відповідно до пункту 5 статті 20 Закону про зайнятість у разі неподання або порушення строків подання зазначеної вище звітності стягується штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника (абзац другий пункту 5 статті 20 Закону про зайнятість).

Водночас на сьогодні відсутній нормативний документ, яким було б визначено порядок стягнення цього штрафу.

Пункт 5 статті 20 Закону про зайнятість, у якому, зокрема, йдеться і про штраф, формально адресований лише роботодавцям — юридичним особам.

Проте, на думку представників центрів зайнятості, штраф може накладатися і на фізичних осіб — підприємців. Тому, враховуючи його значний розмір, вони не повинні ігнорувати обов’язок подавати

форму № 4-ПН (план) і форму № 4 -ПН (факт) як її продовження, інакше їм доведеться обстоювати свої інтереси в суді.

Документи консультації

КЗпП

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про зайнятість

— Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

Наказ № 420

— наказ Мінпраці «Про затвердження форм звітності та інструкції щодо їх заповнення» від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція щодо заповнення форми № 3-ПН

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція щодо заповнення форми № 4-ПН (план)

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція щодо заповнення форми № 4-ПН (факт)

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція щодо заповнення форми № 5-ПН

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі