Теми статей
Обрати теми

Ви запитували про особливості роботи на єдиному податку з 01.01.2012 р.

Редакція ВД
Стаття

Ви запитували про особливості роботи на єдиному податку з 01.01.2012 р.

 

У зв'язку з майбутніми змінами у спрощеній системі оподаткування до нашої редакції надходить чимало запитань від підприємців про те, як перейти на єдиний податок з 01.01.2012 р., до якої групи вступити і як надалі працювати, а саме: як сплачувати ЄСВ, чи потрібно реєструватися платником ПДВ, чи можна здійснювати певні види діяльності. Відповіді на найпопулярніші запитання ми наводимо прямо зараз.

 

Відповіді на найпопулярніші запитання щодо «нової спрощенки»

Запитання

Відповідь

1

2

Перехід на єдиний податок

Як у податковій відбиратимуть підприємців до складу єдиноподатників?

Підприємець самостійно обиратиме, в якій групі єдиноподатників йому працювати. Зрозуміло, при цьому він повинен орієнтуватися на:
— обсяг доходу, отриманий у 2011 році (не чистий дохід, а валовий, тобто виручка);
— кількість найманих працівників, які працювали в нього протягом 2011 року;
— види діяльності, які він має намір здійснювати після переходу на єдиний податок

Чи потрібно буде продовжувати Свідоцтво про сплату єдиного податку 2011 року на 2012 рік? Якщо так, то як це зробити?

Поки що немає механізму продовження нинішнього Свідоцтва про сплату єдиного податку наступного року. Водночас, виходячи з пункту 5 Прикінцевих положень Закону № 4014, якщо нинішній єдиноподатник подасть заяву про перехід на єдиний податок до 25.01.2012 р., його Свідоцтво про сплату єдиного податку на 2011 рік буде дійсне й наступного року — доти, доки він не отримає свідоцтво нового зразка (а це повинно відбутися не пізніше 31.05.2012 р.)

Зараз (2011 рік) я працюю на загальній системі оподаткування.
Чи обов'язково мені переходити на єдиний податок
(обирати собі групу) з 01.01.2012 р.? Чи це обов'язково тільки для нинішніх єдиноподатників?

Реформа спрощеної системи оподаткування жодним чином не стосується підприємців-загальносистемників. Тому, якщо немає бажання ставати єдиноподатником, підприємець може спокійно продовжувати роботу на загальній системі оподаткування за чинними сьогодні правилами і не звертати уваги на галас довкола спрощеної системи.

Що ж до нинішніх єдиноподатників, то вони теж вільні у своєму виборі. Тобто з 01.01.2012 р. вони можуть як перейти на загальну систему оподаткування, так і залишитися на спрощеній (але в такому разі їм доведеться працювати вже за новими правилами).

Отже, робота на спрощеній системі оподаткування з 01.01.2012 р. для будь-якого підприємця (єдиноподатника, фікспатентника, загальносистемника) — це його право, яким він може скористатися, а може і ні

Я єдиноподатник. Виручка за поточний рік (2011 рік)
у IV кварталі, швидше за все, «перевалить»
за 500 тис. грн. Чи зможу я стати єдиноподатником з 01.01.2012 р.?

На наш погляд, таке право в підприємця буде. Адже для єдиноподатників групи 2 установлено межу виручки в 1 млн грн., а для групи 3 — навіть
3 млн грн.

При цьому Закон № 4014 набуває чинності з 01.01.2012 р. З цієї ж дати Указ № 746 утратить чинність. А це означає, що у 2012 році не буде норм, що забороняють такому підприємцю працювати на єдиному податку.

Водночас, якщо підприємець подаватиме заяву про перехід на єдиний податок не у 2012 році, а заздалегідь (аж до 16.12.2011 р.), не виключено, що податківці можуть відмовити йому у «спрощенці». Адже на цю дату Указ № 746 усе ще буде чинним, а стаття 5 цього документа вимагає обов'язкового переходу на загальну систему оподаткування в разі перевищення виручкою 500 тис. грн.

У будь-якому разі, якщо в підприємця є можливість відстрочити отримання «надлишку» виручки до 2012 року, краще (безпечніше) нею скористатися

Коли подавати заяву про перехід на спрощену систему на 2012 рік?

Згідно з пунктом 5 Прикінцевих положень Закону № 4014 заяву про перехід на «спрощенку» на 2012 рік потрібно подати не пізніше 25.01.2012 р.

Отже, подавати таку заяву до 16 грудня 2011 року, як підприємці звичайно це робили, цього року необов'язково

Чи є вже нова форма заяви про перехід на спрощену систему оподаткування? Звідки її можна взяти? Які ще документи, крім заяви, потрібно подати до податкової для переходу на спрощену систему?

Нової форми заяви доки немає, але вона повинна з'явитися в найближчому майбутньому.

Крім заяви, нинішні загальносистемники (які переходитимуть на єдиний податок з 01.01.2012 р.) зобов'язані будуть подати розрахунок доходу за попередній рік. Дохід потрібно буде розрахувати за новими правилами, установленими для єдиноподатників (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу).

Що ж до нинішніх єдиноподатників і фікспатентників, то їм, очевидно, досить подати тільки заяву про вибір спрощеної системи оподаткування, жодних інших документів подавати не потрібно

Зараз можна протягом року деякий час працювати на загальній системі оподаткування (припустимо, перше півріччя), а потім подати заяву про перехід на єдиний податок (на друге півріччя). Як буде з 01.01.2012 р.? Можна буде переходити на єдиний податок і йти з нього або заява про вибір спрощеної системи подаватиметься одного разу — раз і назавжди?

Нині чинний механізм переходу на єдиний податок і переходу з нього збережеться і після 01.01.2012 р.

Так, рішення працювати на спрощеній системі, як і зараз, можна буде прийняти тільки один раз на рік. Для цього підприємець повинен буде подати заяву про перехід на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, з якого він має намір стати єдиноподатником.

Відмовитися від спрощеної системи теж досить просто — достатньо подати заяву про відмову не пізніше ніж за 10 днів до закінчення останнього кварталу роботи на єдиному податку

Вибір групи

Я програміст, надаю послуги підприємцям і юрособам і планую займатися цією ж діяльністю у 2012 році. Загальний річний дохід не перевищує 150 тис. грн., найманих працівників немає. У якій групі єдиноподатників я зможу працювати?

З 01.01.2012 р. надавати послуги підприємцям і юрособам можуть єдиноподатники:
групи 2. Але вони мають право надавати послуги тільки єдиноподатникам (підприємцям і юрособам);
групи 3. Вони мають право надавати послуги будь-яким підприємцям і юрособам, незалежно від системи оподаткування замовника (єдиний податок або загальна система).

Виходячи з того, хто буде замовником послуг програміста. Потрібно обирати відповідну групу єдиноподатників — групу 2 або групу 3

Зараз (у 2011 році) я працюю на загальній системі оподаткування. Річний оборот становить близько
1,5 млн грн., є 12 осіб працівників. Чи зможу я перейти на єдиний податок з 01.01.2012 р.? Якщо так, то до якої групи?

Згідно з остаточною версією Закону № 4014 єдиноподатник групи 3 має право на дохід, що не перевищує 3 млн грн. і на кількість найманих працівників не більше 20 осіб. Тому підприємець дійсно зможе стати єдиноподатником групи 3 з 01.01.2012 р.

Я працюю на єдиному податку (без найманих працівників). Продаю медичні матеріали аптекам (як приватним, так і бюджетним). Чи зможу я з 01.01.2012 р. працювати як єдиноподатник групи 2?

Так, це можливо.

Зверніть увагу: єдиноподатникам групи 2 заборонено надавати послуги всім, крім населення та єдиноподатників, проте заборони на продаж товарів немає. Таким чином, єдиноподатник групи 2 має право продавати товари будь-яким підприємцям і юрособам, незалежно від системи оподаткування замовника (єдиний податок або загальна система)

Я єдиноподатник, здаю в оренду нежитлові приміщення. В якій групі єдиноподатників я зможу працювати з 01.01.2012 р.? Обмеження 300 кв. м — це мається на увазі загальна площа всіх приміщень, що здаються в оренду, або площа за одним договором оренди?

Такий підприємець може на власний розсуд обрати групу 2 або групу 3.

Зверніть увагу: у групі 2 не можна займатися посередництвом при оренді (код КВЕД — 70.31), проте немає заборони на те, щоб надавати в оренду власну нерухомість (код КВЕД — 70.20). Тому підприємець може працювати навіть у групі 2 єдиноподатників.

Обмеження 300 кв. м застосовується для сумарної площі всіх нежитлових приміщень, що здаються в оренду (для житла обмеження сумарної площі — не більше 100 кв. м)

Підприємець здає в оренду єдиноподатникам два нежитлові приміщення площею 8 і 10 кв. м.
Чи можна йому працювати у групі 2 з 01.01.2012 р.?
Чи вважається оренда послугою?

У принципі такий вид діяльності, як здавання в оренду нерухомості, не є ані наданням послуг, ані виконанням робіт (див., наприклад, лист ПФУ від 10.08.2011 р. № 16534/03-20).

Водночас для цілей застосування спрощеної системи оподаткування логічно припустити, що оренда все ж таки розглядатиметься як послуга. Відповідно в цьому випадку, оскільки нерухомість здається в оренду єдиноподатникам (тобто послуги надаються єдиноподатникам), підприємець-орендодавець може спокійно працювати у групі 2

Я розробляю програмне забезпечення на замовлення іноземним клієнтам. Яку групу єдиного податку мені обрати для такої діяльності з 01.01.2012 р.?

При переході на єдиний податок такий підприємець може обрати тільки групу 3.

Обрати групу 2 підприємець не може. І ось чому. Річ у тім, що працюючи у групі 2, підприємець має право надавати послуги тільки населенню або єдиноподатникам (як підприємцям, так і юрособам). Водночас розробка програмного забезпечення — це діяльність з надання послуг, а от іноземні клієнти, для яких ці послуги надаються, — це, швидше за все, не населення, а юрособи або підприємці (які, звісно, не можуть бути єдиноподатниками підпункт 291.5.7 Податкового кодексу). Отже, єдиноподатник групи 2 не може надавати послуги закордонним замовникам.

При цьому слід ураховувати такий нюанс: для групи 2 встановлено заборону тільки на надання послуг неєдиноподатникам, а от на продаж товарів такої заборони немає. Тобто, перебуваючи у групі 2, підприємець може продавати товари будь-яким покупцям, у тому числі іноземним підприємцям або юрособам. Отже, якщо він розроблятиме програмне забезпечення заздалегідь (не на замовлення), а потім продавати його іноземним покупцям, йому цілком можна буде працювати у групі 2 єдиноподатників
(за дотримання інших умов щодо виручки та чисельності працівників)

Чи можна з 01.01.2012 р. працювати на єдиному податку у групі 2 і займатися оптовим продажем секонд-хенду?

Так, можна.

При цьому підприємець може продавати секонд-хенд як єдиноподатникам, так і загальносистемникам (підприємцям або юрособам), оскільки жодних обмежень щодо складу покупців при продажу товару у групі 2 немає

Я єдиноподатник (без найманих працівників). Виготовляю вироби з металу та продаю їх.
Як мені довести, що я сам їх виготовив (адже виробники за новим законодавством мають перевагу над торговцями)? В якій групі єдиноподатників я можу працювати?

Доводити факт самостійного виготовлення виробів не потрібно, оскільки і роздрібна, і оптова торгівля для єдиноподатників дозволені. При цьому як документи на товар (у разі ринкових перевірок) підприємець може пред'являти платіжні документи на купівлю металу або дерева, з якого виготовлено вироби.

Щодо групи єдиноподатників, то вибір її залежить від того, де й кому підприємець має намір продавати виготовлену ним продукцію:
якщо продаж відбуватиметься на ринку виключно населенню,
то підприємець може обрати групу 1;
якщо, крім населення, вироби продаватимуться єдиноподатникам (підприємцям або юрособам), причому необов'язково на території ринку, обрати потрібно групу 2;
— якщо ж підприємець продаватиме свої вироби загальносистемникам (підприємцям або юрособам), то йому доведеться працювати у групі 3

Дозволені види діяльності

Юрособа бере в підприємця товар на комісію (продає його) та отримує від підприємця за свої послуги комісійну винагороду.

Чи можна буде такому підприємцю працювати на єдиному податку з 01.01.2012 р.?

Так, можна, оскільки співпраця з юрособами для єдиноподатників не заборонена.

Зверніть увагу: у цьому випадку одержувачем послуг є підприємець (адже підприємець — комітент, а юрособа — комісіонер, який продає товар на замовлення підприємця). А це означає, що незалежно від того, на якій системі оподаткування працює юрособа (комісіонер), єдиноподатник-комітент може перебувати у:
групі 2 (адже єдиноподатникам цієї групи тільки заборонено надавати послуги загальносистемникам, але не заборонено отримувати від них послуги);
у групі 3 (якщо єдиноподатник вирішив обрати цю групу з особистих міркувань)

Чи можна на єдиному податку займатися посередницькою діяльністю?

Так, можна, але є обмеження. Так, у групі 2 заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (гр. 70.31 КВЕД). Таку діяльність можна здійснювати тільки єдиноподатникам групи 3.

Зверніть увагу: непосередницька діяльність у цій сфері єдиноподатникам групи 2 дозволена (наприклад, продаж власної нерухомості або здавання її в оренду)

Чи можна на єдиному податку займатися оптовою торгівлею?

Так, можна, але тільки у групі 2 або 3 (єдиноподатникам групи 1 дозволено продавати товари тільки населенню, а от підприємцям або юрособам — ні)

Я єдиноподатник. Здаю в оренду три квартири (30, 50 і 60 кв. м). Проте єдиноподатникам заборонено здавати в оренду житло площею більше 100 кв. м. У зв'язку з цим чи можна мені дві квартири здавати як єдиноподатнику (30 і 60 кв. м), а третю (50 кв. м) —
як громадянину-фізособі та сплачувати ПДФО?
Чи обов’язково при цьому переоформляти договір оренди щодо третьої квартири (усі квартири задаються юрособам)?

Законодавство не встановлює заборону на такий варіант дій. При цьому слід пам'ятати, що договір про здавання в оренду третьої квартири не повинен містити «підприємницьку» інформацію про орендодавця (наприклад, дату та номер виписки з ЄДР або реквізитів Свідоцтва про держреєстрацію тощо). Водночас не виключено, що податківці можуть не погодитися з підприємцем і перевести його на загальну систему оподаткування.

Як варіант, можна здавати всі три квартири не в повній площі, а частково (наприклад, одну або дві кімнати). Ці умови слід зазначити в договорі оренди. Якщо загальна площа всіх кімнат, зданих в оренду, не перевищить 100 кв. м, підприємець сміливо може віднести всю таку оренду на «єдиноподатну» діяльність

Аудит (заборонений єдиноподатникам) і послуги бухобліку (незаборонені) зазначені під одним і тим самим кодом КВЕД (74.12). Чи не будуть податківці заперечувати, якщо підприємці-єдиноподатники вирішать надавати послуги бухобліку?

Точно сказати, як поведуться податківці в цій ситуації, складно, оскільки в заяві про вибір спрощеної системи оподаткування фігуруватиме заборонений КВЕД (74.12).

Водночас порадимо підприємцям у такій заяві зазначити, що сертифікат аудитора, необхідний для здійснення діяльності з аудиту, у нього відсутній, тому на єдиному податку підприємець планує займатися тільки бухобліком

Чи може єдиноподатник бути провайдером телекомунікаційних послуг?

У пункті 291.5 Податкового кодексу зазначено, що єдиноподатники не можуть здійснювати діяльність з надання послуг пошти та зв'язку.

Згідно з кодом 64.20.0 КВЕД, діяльність зв'язку включає:

« — передавання (приймання) звуку, зображення, тексту, факсиміле, даних та іншої інформації системами радіозв'язку, кабельного, радіорелейного та супутникового зв'язку в мережах фіксованого і рухомого (мобільного) телефонного зв'язку, передачі даних;
надання послуг дротового і бездротового доступу до телекомунікаційної мережі;
— технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж;
— надання в користування каналів електрозв'язку;
надання послуг з доступу до мережі Інтернет»
.

Таким чином, провайдери телекомунікаційних та інтернет-послуг не зможуть бути єдиноподатниками, оскільки надають послуги доступу
до мережі

Чи зможе єдиноподатник групи 2 працювати з юрособами (продавати товари та послуги)? Чи зможуть юрособи відносити на витрати суми, витрачені на придбання товарів і послуг в єдиноподатників групи 2?

Єдиноподатник групи 2 має право продавати товари будь-яким юрособам (єдиноподатникам і платникам податку на прибуток). Але щодо послуг,
то надавати їх можна тільки юрособам-єдиноподатникам
.

Якщо підприємець має намір надавати послуги платникам податку на прибуток, він повинен працювати у групі 3.

При цьому юрособи, які придбали товари або послуги в єдиноподатника, зможуть уключати їх вартість до витрат. Щоправда, ті з них, хто є платником податку на прибуток, зобов'язані будуть подавати додаткову звітність — перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів-єдиноподатників

Я єдиноподатник, хочу працювати на спрощеній системі й у 2012 році. Проте, займаючись збором і переробкою металобрухту, я повинен мати в розпорядженні не менше 1000 кв. м площі. Чи можна мені орендувати такий великий обсяг нежитлової нерухомості (адже є заборона — 300 кв. м)?

Так, можна. Єдиноподатник має право орендувати необмежену площу житлової або нежитлової нерухомості. Адже заборону (100 і 300 кв. м) встановлено тільки для здавання нерухомості в оренду (єдиноподатником), а брати в оренду можна нерухомість без жодних обмежень за площею

Я планую стати єдиноподатником групи 3. Чи зможу я імпортувати товари з-за кордону, чи для цього мені потрібно бути тільки на загальній системі оподаткування?

Єдиноподатник має право імпортувати товар з-за кордону (крім підакцизних товарів), оскільки ЗЕД на спрощеній системі не заборонена

Чи можна з 01.01.2012 р. бути єдиноподатником і продавати ювелірні вироби з дорогоцінних металів?

Так, можна.

Для єдиноподатників під забороною тільки діяльність з видобутку, виробництва та продажу дорогоцінних металів і каменів, а ювелірні вироби продавати можна

ПДВ в єдиноподатників

У 2012 році маю намір працювати на єдиному податку — продавати вроздріб продукти харчування (група 2).
Чи обов'язково мені реєструватися платником ПДВ одразу після перевищення оборотом 300 тис. грн.?

Єдиноподатники групи 2 не мають права бути платниками ПДВ, тому навіть після перевищення оборотом 300 тис. грн. реєструватися не потрібно

З 01.01.2012 р. я планую стати єдиноподатником групи 3. Коли мені краще здійснити ПДВ-реєстрацію?

Можливість стати єдиноподатником групи 3 та одночасно платником ПДВ з 01.01.2012 р. є тільки в тих підприємців, які переходять на єдиний податок із загальної системи оподаткування і при цьому:
або вже зареєстровані як платники ПДВ ще у 2011 році (пункт «а» частини 4 пункту 293.8 Податкового кодексу);
або можуть реєструватися як платники ПДВ з 01.01.2012 р. (пункт «в» частини 4 пункту 293.8 Податкового кодексу).

У принципі, I квартал 2012 року можна попрацювати без ПДВ (у групі 3 на ставці єдиного податку 5 %). Якщо при цьому дохід підприємця від продажу робіт (послуг) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців перевищить 300 тис. грн., він зможе перейти на єдиний податок за ставкою 3 % (і стати платником ПДВ) з II кварталу 2012 року.

Та все ж ПДВ-реєстрація в цьому випадку не обов'язкова (здійснюється за бажанням єдиноподатника, тобто він може й надалі залишатися на єдиному податку 5 %).

Якщо ж єдиноподатник групи 3 (зі ставкою єдиного податку 5 %) не набере 300 тис. грн. річного доходу від продажу робіт або послуг (товари не враховуються!) платникам ПДВ, то виходить, що він не зможе стати платником ПДВ та обрати ставку єдиного податку 3 %, навіть якщо:
обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців у нього більше 300 тис. грн.;
— або обсяг постачань платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців перевищує 50 % загального обсягу постачань.

Перейти до групи 3 зі ставкою єдиного податку 3 % він зможе хіба що після попереднього переходу на загальну систему оподаткування,
а з наступного року — назад на єдиний податок

Я планую працювати у групі 3 за ставкою єдиного
податку 5 %
(без сплати ПДВ). Працювати маю намір з юрособами.
Як мені вести облік доходів,

Законом № 4014 для єдиноподатників не встановлено обов'язкової реєстрації платниками ПДВ. Тому нічого відстежувати не потрібно.

Інша справа, якщо підприємець сам виявить бажання стати платником ПДВ. У такому разі, очевидно, у його інтересах вести окремий облік доходу від продажу робіт (послуг) платникам ПДВ і щомісячно підраховувати підсумок такого доходу за останні 12 календарних місяців.

щоб дізнатися, коли потрібно обов’язково реєструватися платником ПДВ і переходити на ставку єдиного податку 3 %?

При цьому бажано мати документи, що підтверджують необхідний обсяг доходу від продажу робіт (послуг) платникам ПДВ. Такими документами можуть бути договори, акти і:
копії свідоцтв платників ПДВ, отримані від замовників;
або дані з бази податківців про те, що замовник є платником ПДВ (отримати таку інформацію можна на сайті ДПАУ за посиланням http://www.sta.gov.ua/control/uk/vat/search?)

За останні 12 календарних місяців обсяг доходу в мене дорівнював 1 млн грн.
З нього платникам ПДВ за цей період було надано послуг на суму 120 тис. грн. Чи обов'язково мені реєструватися платником ПДВ при переході на єдиний податок з 01.01.2012 р.?

Ні, не обов'язково.

Законом № 4014 для єдиноподатників не встановлено обов'язку реєструватися платниками ПДВ (здійснити таку реєстрацію вони можуть за власним бажанням і то тільки у випадку якщо обсяг річного доходу від продажу робіт (послуг) платникам ПДВ перевищує 300 тис. грн.)

Якщо у підприємця-єдиноподатника обсяг постачань послуг платникам ПДВ у 2011 році перевищить 300 тис. грн., то потрібно подавати заяву про перехід до групи 3 (платник ПДВ) чи можна працювати у групі 3
без сплати ПДВ?

Підприємець може працювати у групі 3 без сплати ПДВ, оскільки ПДВ-реєстрація для єдиноподатників — справа добровільна.

Та все ж якщо є бажання бути платником ПДВ з 01.01.2012 р., то можна спробувати ще у 2011 році подати заяву на ПДВ-реєстрацію (щоб стати платником ПДВ з 01.01.2012 р.) і з 01.01.2012 р. переходити на єдиний податок до групи 3 за ставкою 3 %. Але чи дозволять так вчинити податківці, поки не зрозуміло, адже до 01.01.2012 р. підприємці-єдиноподатники згідно з Податковим кодексом не мають права бути платниками ПДВ

Чи правда, що після 01.01.2012 р. єдиноподатник групи 3 зможе видавати податкову накладну без печатки?

Ні, така можливість з'явиться пізніше.

Річ у тім, що норма, яка дозволяє видавати податкові накладні без печатки (у випадку відсутності печатки), запрацює тільки після набуття чинності законом про встановлення принципу здійснення госпдіяльності без застосування печатки.

Найближчим часом прийняття зазначеного закону не планується. Відповідний законопроект 15.11.2011 р. було відхилено ВРУ та відправлено на доопрацювання.

Тому після 01.01.2012 р. підприємці-єдиноподатники групи 3 (платники ПДВ) зобов'язані будуть ставити печатку на податкових накладних

Облік у єдиноподатника

Чи можна буде єдиноподатнику не вести облік витрат з 01.01.2012 р.?

Згідно з реформами єдиноподатники груп 1 — 3 (неплатники ПДВ) зобов'язані вести тільки облік доходів, а витрати враховувати їм не потрібно.

А от платникам ПДВ (група 3) доведеться вести не тільки облік доходів, а й облік витрат за спеціальною формою, розробленою Мінфіном

Чи обов'язково єдиноподатнику з 01.01.2012 р. мати документи на товар і вести облік товарних запасів?

Податкове законодавство не вимагає від єдиноподатників груп 1 — 3 (неплатники ПДВ) документів на товар. Водночас що стосується перевірок безпеки товару, то все ж таки краще, щоб у підприємця хоч якісь документи на товар були. Крім того, податківці можуть чіплятися до відсутності документів, вимагаючи сплати ПДФО з вартості товару (мовляв, товар було придбано у громадянина, оскільки на нього немає документів). Тому ми б радили документи на товар мати.

Ну а платникам ПДВ (група 3) документи на товар потрібні беззаперечно (наприклад, податкова накладна, ВМД, чек), у тому числі і для підтвердження права на податковий кредит з ПДВ

З якою періодичністю мені потрібно буде звітувати з єдиного податку, якщо я працюватиму у групі 2?

Єдиноподатники групи 2 зобов'язані будуть подавати звітність щокварталу — протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Уперше її потрібно буде подати за підсумками I кварталу 2012 року — у строк не пізніше 10.05.2012 р. (цей обов'язок стосується тих єдиноподатників, які опиняться у групі 2 з 01.01.2012 р. по 29.02.2012 р.)

Інші запитання

Я єдиноподатник і планую ним залишатися наступного року. Чи потрібно мені з 01.01.2012 р. сплачувати екоподаток і збір за воду?

Так, потрібно, оскільки Закон № 4014 не звільняє єдиноподатників від сплати екоподатку та збору за спеціальне використання води

Працюю на єдиному податку, маю двох найманих працівників. Чув, що з 01.01.2012 р. за них не потрібно буде доплачувати 50 % єдиного податку. Чи правда це?

Так, це правильно. Ані доплачувати 50 % єдиного податку, ані отримувати довідки на найманих працівників єдиноподатникам більше не доведеться

Чи буде у 2012 році єдиний податок розподілятися між бюджетом і фондами?

Ні, єдиний податок у повній сумі (100 % сплаченої ставки) надходитиме до бюджету.

Страхування у ПФ і Фонді «безробіття», як і зараз, забезпечуватиметься за рахунок сплати єдиноподатником ЄСВ «за себе»

Я єдиноподатник, займаюся торгівлею в магазині.
З 01.01.2012 р. ставка єдиного податку буде вже не 86 грн., як зараз, а близько 200 грн., а крім того, ще й потрібно сплачувати ЄСВ. Як мені краще вчинити у 2012 році:
— працювати на загальній системі оподаткування;
— чи зареєструвати як єдиноподатника групи 2 батька (інвалід), що дозволить уникнути йому сплати ЄСВ «за себе», а самому оформитися в нього найманим працівником?

Якщо чистий дохід підприємця за місяць менше 1180 грн., то йому вигідно працювати на загальній системі оподаткування, якщо більше — краще працювати як єдиноподатник самому. Варіант із залученням батька менш вигідний через необхідність сплачувати ЄСВ та ПДФО «за найманого працівника».

Давайте розглянемо на прикладі.

Припустимо, як єдиноподатник групи 2 виступатиме батько-інвалід. Тоді щомісячно «за себе» він повинен сплачувати єдиний податок за ставкою 214,60 грн., а ЄСВ не сплачує (оскільки є інвалідом).

Крім того, за найманого працівника потрібно буде сплатити (вважаємо,
що зарплата працівника мінімальна — 1073,00 грн.):
— ЄСВ утримання 3,6 % х 1073,00 = 38,63 грн..;
— ПДФО 15 % х (1073,00 - 38,63 - 536,50*) = 74,68 грн.;
— ЄСВ нарахування на зарплату працівника (ставка встановлюється залежно від класу професійного ризику, припустимо, 37 %) 37 % х 1073,00 = 397,01 грн.

Разом платежів за місяць: 214,60 + 74,68 + 38,63 + 397,01 = 724,92 грн.

Якщо ж підприємець працюватиме на єдиному податку (група 2) сам,
то щомісячна сума платежів у нього становитиме:
— ЄСВ 34,7 % х 1073,00 = 372,33 грн.;
— єдиний податок — 214,60 грн.

Разом платежів на місяць: 372,33 + 214,60 = 586,93 грн.

Тепер розглянемо варіант роботи на загальній системі оподаткування.
У цьому випадку підприємець зобов’язаний сплачувати з розрахунку за місяць:
— ЄСВ у розмірі 34,7 % від чистого доходу;
— ПДФО в розмірі 15 (17) % від чистого доходу.

Разом: 49,7 % від чистого доходу (різниці між виручкою і витратами).

Тому якщо чистий дохід підприємця менше 1180 грн., йому вигідно працювати на загальній системі оподаткування. Припустимо, чистий дохід — 1000 грн. на місяць, тоді щомісячні платежі на загальній системі — 497 грн. проти 586,93 грн. на єдиному податку.

Якщо ж чистий дохід за місяць більше 1180 грн., то вигідно працювати на єдиному податку. Припустимо, чистий дохід підприємця за місяць 3000,00 грн. У такому разі щомісячні платежі на загальній системі складуть 1491,00 грн. проти 586,93 грн. на єдиному податку

Я працюю на загальній системі оподаткування, орендую приміщення в єдиноподатника. Чи можна мені у 2011 році поставити у витрати оплату за оренду, яку буде здійснено після того, як набуде чинності Закон № 4014?

Ні, не можна, оскільки оплата послуг враховується у витратах тільки на момент сплати грошових коштів, а це відбудеться тільки наступного року. Тому у витратах 2011 року такі платежі врахувати не можна

З 01.01.2012 р. планую працювати на єдиному податку у групі 3 (платник ПДВ). Як мені потрібно буде сплачувати ЄСВ?

Єдиноподатник будь-якої групи зобов'язаний буде сплачувати ЄСВ так само, як і зараз: щомісячно у розмірі, не меншому ніж 34,7 % від мінімальної зарплати, установленої у відповідному місяці

Я пенсіонер, працюю на єдиному податку. У 2011 році сплачував ЄСВ за ставкою 36,6 % на підставі договору про добровільне страхування (переважно для того, щоб застрахуватися від тимчасової непрацездатності). Після прийняття Закону № 3609 я, по суті, уже міг би взагалі не сплачувати ЄСВ, але продовжую його вносити, оскільки підписав договір про добровільне страхування на 1 рік.

Чи можу я з 01.01.2012 р. сплачувати внески тільки
до Фонду страхування від «тимчасової непрацездатності» (1,9 %)?

Ні, такої можливості, на жаль, поки що не існує. Застрахуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» можна, тільки сплачуючи «підвищений» розмір ЄСВ — 36,6 % від мінімальної зарплати

 

Матеріал підготували

В. Мірошниченко, Л. Бала

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі