Теми статей
Обрати теми

На замітку. Якщо підприємець застосовує РРО: пам’ятайте про платіжні термінали

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Якщо підприємець застосовує РРО: пам’ятайте про платіжні термінали

 

У «ВД», 2011, № 12, с. 37, ми розглядали питання про те, хто з підприємців і коли зобов'язані розпочати працювати з платіжними терміналами. Зауважимо відразу, що питання це стосується лише тих торговців, хто застосовує РРО. Для тих, хто РРО не застосовує, проблема платіжних терміналів не є актуальною.

Чому ми порушили це питання знову? Річ у тім, що до 31 грудня 2011 року підприємці (тобто суб'єкти малого підприємництва) не зобов'язані були використовувати платіжні термінали. Проте з 31 грудня 2011 року у багатьох із них такий обов'язок уже з'явиться. Отже, нагадуємо: з 31 грудня 2011 року всі суб'єкти господарювання, включаючи суб'єктів малого підприємництва, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з населенням від 25 до 100 тис. і більше, вже будуть зобов'язані забезпечити можливість використання спеціальних платіжних засобів (платіжних терміналів).

Норму цю зазначено в постанові Кабміну «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878 (далі — постанова № 878) (див. «ВД», 2010, № 20, с. 2).

Звільненими від обов'язкового застосування платіжних терміналів будуть підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. м (крім автозаправних станцій), а також суб'єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з населенням менше 25 тис. Крім того, звільнені від обов'язкового застосування платіжних терміналів заклади громадського харчування закритого типу, що обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств.

Зверніть увагу : постанова № 878 вимагає, щоб кількість платіжних терміналів становила не менше 50 % кількості РРО, а за наявності одного РРО суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити прийняття спеціальних платіжних засобів.

Якщо підприємець не встановить платіжний термінал, йому можуть загрожувати штрафні санкції як за порушення правил торгівлі згідно зі статтею 155 КУпАП у розмірі від 17 до 170 грн. (від 1 до 10 нмдг), а за повторне порушення протягом року розмір штрафу складе від 85 до 459 грн. (від 5 до 27 нмдг).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі