Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Змінилася форма податкової накладної та Порядок її заповнення

Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.2011 р. № 1379

 

Чергова зміна форми податкової накладної була цілком очікувана після «літніх» нововведень, унесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI (див. «ВД», 2011, № 16, с. 10). Так, цим Законом було доповнено пункт 201.1 Податкового кодексу новим підпунктом «і», згідно з яким для підакцизних та імпортних товарів у податковій накладній з'явився новий обов'язковий реквізит — «код товару відповідно до УКТ ЗЕД».

У той же час у формі податкової накладної (наказ ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969), чинної на сьогодні, не передбачено поля для такого реквізиту. Податківці в листі ДПАУ від 08.09.2011 р. № 24316/7/15-3117 рекомендували зазначати код товару за УКТ ЗЕД у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» податкової накладної.

Тепер же наказом від 01.11.2011 р. № 1379 Мінфін затвердив нову форму та Порядок заповнення податкової накладної. Згідно з пунктом 4 цього наказу він набуде чинності з дня його офіційного опублікування. На час підготовки цього номера наказ готується до опублікування на 16.12.2011 р. До набуття чинності цим документом слід складати податкові накладні за «старою» формою.

 

Змінилася звітність з ЄСВ за працівників (Додатки 4 та 7)

Постанова правління Пенсійного фонду України від 25.10.2011 р. № 32-3

 

Цією постановою форми звітності з ЄСВ, Додаток 4, зокрема Таблиця 1, та Додаток 7, які подають підприємці-роботодавці за працівників, викладено в новій редакції (зміни до Порядку від 08.10.2010 р. № 22-2).

Нагадаємо, що в Додатку 4 відображаються суми доходів, а також нарахованого і утриманого ЄСВ, а Додаток 7 з'явився зовсім недавно і подається у разі настання нещасних випадків на виробництві.

Проте, крім того що підприємцям тепер потрібно буде заповнювати (придбавати) нові форми, істотно правил відображення інформації ці зміни не торкнулися. Так, Додаток 7 зазнав косметичного оновлення, а в Додатку 4 з'явилися строки щодо ЄСВ за новими ставками з доходів інвалідів, які працюють виключно у юридичних осіб.

Зазначені зміни до Порядку від 08.10.2010 р. № 22-2 набудуть чинності з 1 січня 2012 року. Водночас у листі Пенсійного фонду від 28.11.2011 р. № 26339/03-20 зазначено, що Додаток 4 потрібно буде подавати за новою формою вже за підсумками грудня 2011 року (не пізніше 20 січня 2012 року), а не січня 2012 року, як можна було передбачити.

Також деякі зміни стосуються і правил виправлення помилок. Так, подати у складі Додатка 4 лише Таблицю 5 з типом «скасовуюча» тепер потрібно у разі, коли необхідно повністю скасувати раніше подані у складі цих Таблиць відомості. Наприклад, помилково зазначили в Таблиці 5 дані про звільнення працівника. У такому разі треба заповнити Таблицю 5 з типом «скасовуюча», зазначивши раніше відображені відомості про такого працівника. На підставі такої Таблиці раніше внесені про працівника відомості про звільнення буде виключено.

 

Лікарняні та декретні єдиноподатникам, які нараховані до роз'яснення Фонду, має бути перераховано

Лист Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності України від 02.11.2011 р. № 01-16-3122

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) нагадав, що на сьогодні для розрахунку та виплати допомоги добровільно зареєстрованим підприємцям слід керуватися роз'ясненням Мінсоцполітики з листа від 22.07.2011 р. № 7475/0/14-11/18 (див. «ВД», 2011, № 9, с. 27; № 18, с. 31).

Нагадаємо, що згідно з цим листом, адресованим більшою мірою єдиноподатникам, до затвердження нових Порядків виплати та розрахунку допомог, які б відповідали нормам Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, слід керуватися старими документами з урахуванням існуючих особливостей. Тобто брати для розрахунку дохід, виходячи з якого щомісячно сплачувався ЄСВ, за 6 місяців, що передували страховому випадку, визначати середньоденний дохід, а потім і розмір допомоги залежно від кількості днів хвороби чи декретної відпустки (з урахуванням страхового стажу та інших особливостей). Якщо підприємець був на єдиному податку у 2010 році, то за місяці, які потрапляють до розрахункового періоду, йому необхідно вивести дохід згідно з формулою Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Оскільки роз'яснення Мінсоцполітики у зазначеному вище листі з'явилося лише влітку 2011 року, то до цього часу у відділеннях Фонду допомоги могли нараховуватися в іншому порядку. Тому за сумою нарахованої (виплаченої) з 01.01.2011 р. допомоги могла виникнути переплата або недоплата порівняно з правилами розрахунку, наведеними в листі Мінсоцполітики. У зв'язку з цим виконавча дирекція Фонду дає своїм відділенням вказівки, як діяти в такому разі.

Якщо суми лікарняних або декретних було надано з 01.01.2011 р. не в повному обсязі, то Фонд повинен доплатити їх підприємцям. Якщо ж виникла переплата, то підприємців мають повідомити про обов'язок добровільно повернути надміру отримані кошти Фонду протягом місяця.

У разі відмови застрахованої особи добровільно повернути надміру отримані нею кошти Фонд вирішуватиме спір у судовому порядку.

Зауважимо, що більш детальні вказівки щодо механізму доплати та повернення коштів у листі не наводяться.

 

Підприємці отримуватимуть копії ліцензій для декількох місць провадження діяльності, що ліцензується (за аналогією з юрособами)

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» щодо порядку видачі копії ліцензії» від 03.11.2011 р. № 3994-VI

 

Закон № 3994-VI уніс зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (далі — Закон про ліцензування) і стосується тих підприємців, які здійснюють діяльність, що підлягає ліцензуванню, у декількох окремих місцях. Згідно із Законом № 3994-VI такими є територія, приміщення, що відповідають вимогам ліцензійних умов та належать підприємцю на праві власності та/або користування.

Правила отримання підприємцями копії ліцензії на такі додаткові місця врегульовано так.

Якщо у заявника-підприємця є зазначені вище місця здійснення діяльності, то в заяві про видачу ліцензії необхідно зазначити їх місцезнаходження.

При створенні нового місця здійснення господарської діяльності йому слід подати до органу ліцензування заяву про видачу копії ліцензії, а також документи відповідно до статті 10 Закону про ліцензування.

Якщо здійснення виду діяльності, зазначеного в ліцензії, за будь-яким місцем припиняється, то підприємець (ліцензіат) зобов'язаний протягом 10 робочих днів від дати припинення діяльності повідомити про це орган ліцензування у письмовій формі.

Орган ліцензування, у свою чергу, має внести відповідні зміни до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня з дати надходження такого повідомлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі