Теми статей
Обрати теми

Спецпроект «Нова спрощенка». Відповіді на ваші запитання щодо «нової спрощенки»

Редакція ВД
Стаття

Відповіді на ваші запитання щодо «нової спрощенки»

 

Нещодавно, 5 грудня цього року, нашим виданням було проведено веб-конференцію на порталі www.buhgalter.com.ua, у якій ми відповідали на запитання, що стосувалися «нової спрощенки». Крім того, ми одержуємо багато листів та телефонних дзвінків з проханням роз'яснити ті чи інші положення «нової спрощенки». Найактуальніші запитання та відповіді на них ми наводимо в цій добірці.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Загальні запитання

Чи потрібно буде сплачувати у 2012 році доплату 50 % від суми єдиного податку за найманих працівників?

Доплату 50 % за найманих працівників скасували, тому з 01.01.2012 р. її сплачувати вже не потрібно

Чи потрібно сплачувати єдиний податок за січень до 20.12.2011 р.? Якщо так, то це буде 86 грн. (максимально) чи 215 грн.?

Якщо ЄП не сплачено за січень до 20.01.2012 р., чи буде дійсним Свідоцтво єдиноподатника-2011 у період з 01.01.2012 р. по 20.01.2012 р. і чи не підведу я своїх контрагентів, не надаючи їм за цей період копію квитанції (платіжки)?

Ні, сплачувати єдиний податок за січень 2012 року поки що не потрібно. Граничний строк його сплати для єдиноподатників групи 1 або 2 — 20.01.2012 р., а єдиноподатники групи 3 сплачують єдиний податок після закінчення кварталу (а не наперед). Максимальна ставка становитиме близько 215 грн. Сплачувати єдиний податок потрібно буде, скоріш за все, вже на нові рахунки.

Свідоцтво про сплату єдиного податку буде дійсне доти, доки ви не обміняєте його на нове (максимум — до 31.05.2012 р.) за умови, що ви подасте заяву про перехід на єдиний податок з 01.01.2012 р. Вимоги сплачувати єдиний податок під час подання такої заяви (як це було раніше) немає. Контрагентам достатньо буде Свідоцтва про сплату єдиного податку та виписки з ЄДР (або свідоцтва про держреєстрацію підприємця)

Чи є вже форми ведення обліку для групи 3 або коли вони з’являться?

На сьогодні жодних нових форм обліку для єдиноподатників поки що немає, сподіваємося, що нові форми обліку з'являться найближчим часом. Проте проекти облікових форм та форми заяви на єдиний податок вже існують. Ознайомитися з ними можна на сайті ДПАУ за посиланням http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=342221&cat_id=45661

Наскільки я розумію, буде передбачено нові книги обліку доходів, а що робити зі старими, чи треба буде їх обмінювати?

Найближчим часом має бути затверджено нові книги обліку доходів.
Старі книги ф. № 10, відкриті на підприємців, належить здавати до податкової

Чи включатиметься в дохід додатна курсова різниця для обкладення єдиним податком?

У Законі № 4014 нічого про курсові різниці не зазначено. Що ж до доходу, отриманого в інвалюті, то він перераховується в гривні за офіційним курсом НБУ на дату отримання коштів (пункт 292.5 Податкового кодексу).

На наш погляд, ситуація залишиться такою самою:
— якщо при продажу валюти підприємець отримає більшу кількість грошей у гривнях, ніж та сума у валюті, яка у нього значилася за курсом НБУ, то додатну різницю краще записати до доходу (це різниця між курсами МВРУ та НБУ);
— а от у разі зміни курсу НБУ перераховувати вартість валюти не потрібно (це якраз і є курсова різниця). Так чинити зобов'язані лише ті, хто веде бухоблік, тобто юридичні особи.

Детальніше див. «ВД», 2011, № 22, с. 34

Яку відповідальність передбачено для єдиноподатника групи 2, який надав послуги, наприклад, відремонтував авто підприємцю на загальній системі?

З доходу, отриманого від такої операції, потрібно буде сплатити єдиний податок за ставкою 15 % (пункт 293.4 Податкового кодексу). Крім того, підприємець зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування, допрацювавши на єдиному податку той квартал, у якому сталося порушення (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу).

Якщо він цього не зробить, податківці самостійно анулюють його Свідоцтво єдиноподатника з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому сталося порушення (пункт 299.15 Податкового кодексу).

Повернутися на спрощену систему підприємець зможе лише з наступного року

Запитання щодо послуг оренди власного нежитлового приміщення під офіс і легкового автомобіля, які надає фізична особа на єдиному податку групи 3 підприємству (юрособі) на загальній системі оподаткування. Чи є якісь обмеження щодо сум за ці послуги для того, щоб підприємство могло включати їх до витрат для зменшення оподатковуваного прибутку?

Ні, щодо сум жодних обмежень не передбачено. Єдине обмеження для самого єдиноподатника — площа приміщення, яке здається в оренду, не повинна перевищувати 300 кв. м.

Підприємство має повне право включити до витрат такі орендні платежі. Але при цьому воно зобов'язане щоразу разом із декларацією з податку на прибуток подавати Перелік доходів та витрат платника податку у розрізі контрагентів — платників єдиного податку (пункт 152.3 Податкового кодексу)

У абзаці 2 пункту 294.4 Закону № 4014 йдеться про те, що для зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання (новостворених), які до закінчення місяця, в якому

відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для груп 3 або 4, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

А якщо заяву подано наступного місяця? Наприклад, зареєструвався 30 січня, подав заяву 2 лютого чи 2 березня.
Де є визначення новоствореного платника? Скільки він вважається новоствореним — 30 днів, 90 днів від дати реєстрації?

Виходячи з цієї норми, якщо підприємець не встиг подати заяву до кінця місяця, в якому відбулася його держреєстрація, він уже не вважається новоствореним. Відповідно перейти на єдиний податок може тільки в загальному порядку — подавши заяву за 15 календарних днів до початку найближчого кварталу.

Отже, якщо, приміром, підприємець зареєструвався 30.01.2012 р., він повинен подати заяву про обрання спрощеної системи не пізніше 31.01.2012 р. Якщо він це зробить і обере групу 3, то буде вважатися єдиноподатником з 01.01.2012 р.

Якщо ж підприємець не встигне подати заяву у січні 2012 року, він зможе перейти на спрощену систему якнайближче — лише з 01.04.2012 р. Для цього йому потрібно буде подати заяву не пізніше 16.03.2012 р.

Поясніть, будь ласка, чи включається до доходу сума дотації з центру зайнятості, що надійшла на розрахунковий рахунок підприємця-єдиноподатника до прийняття Закону № 4014 та після. Мені пояснили, що дотація включається до доходу, а я прочитала в журналі за листопад 2011 року, що не включається. Чи я в чомусь помиляюся?

До 01.01.2012 р. дохід єдиноподатника визначається згідно зі статтею 1 Указу № 746 як виручка, отримана в касу або на поточний рахунок від операцій з продажу товарів, робіт або послуг. А оскільки дотація з центру зайнятості — це не кошти, отримані від продажу товарів, робіт або послуг, вона не може бути визнана виручкою єдиноподатника за 2011 рік (див. «ВД», 2010, № 21, с. 45).

З 01.01.2012 р. сума дотації також не включатиметься до доходу єдиноподатника на підставі пункту 292.11 Податкового кодексу:
«До складу доходу… не включаються: суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм»

Чи потрібно подавати розрахунок обсягу доходу за попередній рік суб'єктами, які перебувають на спрощеній системі у 2011 році?

На наш погляд, діючі єдиноподатники не зобов’язані подавати такий розрахунок

Я планую бути єдиноподатником групи 3 з найманими працівниками. При цьому я пенсіонер за віком. Чи потрібно буде сплачувати ЄСВ за себе?

Стосовно ЄСВ нічого не змінилося. Якщо підприємець працює на єдиному податку (незалежно від групи) і є пенсіонером, він може ЄСВ за себе не сплачувати (пункт 4 статті 4 Закону про ЄСВ). Наявність найманих працівників значення не має

Я єдиноподатник-пенсіонер з найманими працівниками.
З серпня 2011 року не сплачую ЄСВ за себе. У якому розмірі я повинна сплатити єдиний податок, тобто чи маю я зробити доплату до 100 %? І якщо так,
то до податкової чи Пенсійного фонду?

З 01.01.2012 р. єдиноподатники груп 1 і 2 зобов'язані будуть сплачувати єдиний податок (до бюджету) у розмірі 100 % від установленої ставки. При цьому жодних доплат робити не потрібно.

ЄСВ за себе пенсіонери-єдиноподатники не сплачують

Чи можна буде на єдиному податку у 2012 році займатися діяльністю з виготовлення та продажу ювелірних виробів?

Ми схильні вважати, що можна.

Заборона поширюється на видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння.

Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності УКТ ЗЕД (див. додаток до Закону про Митний тариф України від 05.04.2001 р. № 2371-III) окремо класифікує дорогоцінні метали/каміння (куди входять у тому числі промислові вироби з них, відходи, брухт) і ювелірні вироби, вироби майстрів золотих та срібних справ.

Згідно ж із Національним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009:2005 окремо класифікуються виробництво дорогоцінних металів та виробництво ювелірних виробів, оптова і роздрібна торгівля ювелірними виробами.

Також серед дозволених для єдиноподатників побутових послуг у Законі № 4014 зазначено «виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням».

На цій підставі, на наш погляд, можна стверджувати, що ювелірних виробів заборона все-таки не стосується.

У той же час не виключаємо й іншого трактування цього питання податківцями

Яка діяльність потрапляє до заборонених «послуг пошти і зв'язку»?

Відповідь на це запитання можна знайти, скориставшись Національним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009:2005.

У класі 64 класифікується «Діяльність пошти та зв'язку».
Сюди включається:
— діяльність національної пошти;
— кур'єрська діяльність (виймання, перевезення і доставка листів, бандеролей та посилок, що здійснюється недержавними підприємствами; міські послуги розсильних і вантажних таксі);
— діяльність зв'язку (ця група включає діяльність з передавання, випромінювання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних або інших електромагнітних системах та надання доступу до телекомунікаційних мереж, зокрема мережі Інтернет).

У той же час разом зі згаданим ДК 009:2005 у 2012 році також застосовуватиметься Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009:2010 (див. наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457). У ньому види діяльності, що Вас цікавлять, класифіковані інакше. Наприклад, ті ж кур'єрські послуги вже не включено до діяльності пошти і виділено окремо (53. Поштова та кур'єрська діяльність; 53.1. Діяльність національної пошти; 53.2. Інша поштова та кур'єрська діяльність).

Використанню якого класифікатора віддадуть перевагу податківці, поки що незрозуміло. Але з урахуванням того, що Закон № 4014 у деяких місцях посилається на ДК 009:2005, не виключено, що податківці орієнтуватимуться саме на нього

Чи збережеться за приватними підприємцями-єдиноподатниками право не застосовувати РРО, КОРО з РК?

Так, збережеться.

Згідно з пунктом 296.10 ПКУ фізособи-підприємці на спрощеній системі (групи 1 — 3) будуть звільнені від обов'язку застосовувати РРО, КОРО з РК (Книга обліку розрахункових операцій з видачею розрахункових квитанцій).

Необхідність застосування КОРО з РК при цьому не виникатиме навіть у разі продажу пива

Чи може у 2012 році бути платником єдиного податку приватний підприємець — агентство нерухомості?

Чи зможуть замовники — суб'єкти господарювання на загальній системі оподаткування відносити виплати такому підприємцю на витрати?

Діяльність із надання посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005) дозволена для здійснення на єдиному податку, але із застереженням, що фізособа-підприємець може займатися такою діяльністю тільки в групі 3 (абзац 6 пункту 291.4 Податкового кодексу).

Тобто єдиний податок сплачувати такому підприємцю потрібно буде або за ставкою 5 % без ПДВ, або за ставкою 3 % з ПДВ від доходу
(від доходу без вирахування з нього витрат).

Замовники зможуть відносити виплати такому підприємцю на витрати, оскільки підпункт 139.1.12 Податкового кодексу, що «забороняє» це робити зараз, з 01.01.2012 р. з Податкового кодексу буде виключено

Які особливості виникнуть для тих суб'єктів господарювання, що здійснюватимуть свою діяльність як комісіонери за договорами комісії?

Слід звернути увагу на такі особливості:
— до доходу комісіонера входитиме не лише його комісійна винагорода, а й так звані «транзитні» кошти (тобто кошти, отримані від продажу товарів комітента). Пояснюється це тим, що у Законі № 4014 виняток зроблено тільки для договорів доручення, транспортного експедирування, агентських договорів;
— якщо йдеться про комісіонера — приватного підприємця, то потрібно брати до уваги, хто є комітентом. Якщо комітентом є платник єдиного податку (юрособа або підприємець) або звичайна фізособа (населення), то можна перебувати в групі 2. Якщо ж комітент перебуває на інших системах оподаткування, то можна значитися тільки в групі 3

Запитання щодо вибору єдиноподатником групи

Якщо ми провадимо реалізацію своєї продукції, тобто є виробниками, то до якої групи ми належимо? Податковий інспектор говорить, що до групи 2. Але чи зможуть у такому разі юрособи відносити на витрати придбану у нас продукцію?

Ви можете обрати групу 2 або 3 (на власний розсуд). Покупець зможе ставити у витрати вартість придбаної у вас продукції в будь-якому разі, незалежно від того, будете ви єдиноподатником групи 2 чи 3

Чи змінилося що-небудь для програмістів-фрілансерів (КВЕД 72.22), які провадять ЗЕД на ЄП без найманих працівників?

З 01.01.2012 р. надавати послуги підприємцям та юрособам можуть єдиноподатники:
— групи 2. Але вони мають право надавати послуги лише єдиноподатникам (підприємцям та юрособам);
— групи 3. Вони мають право надавати послуги будь-яким підприємцям та юрособам, незалежно від системи оподаткування замовника (єдиний податок чи загальна система), у тому числі й нерезидентам.

Виходячи з того, хто буде замовником ваших послуг, потрібно обирати відповідну групу єдиноподатників — 2 або 3

Чи може єдиноподатник групи 2 займатися комісійною торгівлею: а саме продавати платникам ЄП та населенню товар, що належить підприємцю на загальній системі, за комісійну винагороду?
Чи правильно буде включати до доходу такого єдиноподатника групи 2 лише отриману винагороду, а всі суми транзитних коштів, отримані та перераховані власнику товару, не враховувати в розрахунку ліміту 1 млн грн.?
Як це розцінить податкова: вважатиме торгівлею чи наданням послуг ФОП на загальній системі? Адже друге не дозволено для єдиноподатника групи 2

Ні, не може. У цьому випадку єдиноподатник надаватиме послуги комісії підприємцю-загальносистемнику, а така діяльність для групи 2
є забороненою.

Тому у підприємця є два варіанти дій:

1) працювати в групі 3. Зверніть увагу: в такому разі до доходу єдиноподатника потраплятиме не тільки комісійна винагорода, а й усі суми транзитних коштів, отримані та перераховані власнику товару (тобто як і раніше). Річ у тім, що в Законі № 4014 виняток зроблено тільки для договорів доручення, транспортного експедирування, агентських договорів. Для договорів комісії винятку немає;

2) працювати в групі 2, але при цьому не укладати із загальносистемником договору комісії. Краще просто викупити в нього товари, а вже потім перепродавати їх як свої власні. При цьому продавати такі товари можна будь-яким покупцям: населенню, єдиноподатникам (підприємцям або юрособам), підприємцям-загальносистемникам та юрособам — платникам податку на прибуток

Чи належить до групи 2 єдиноподатників приватний підприємець, який здійснює оптову торгівлю інструментом без найманих осіб і дохід якого не перевищує 1 млн грн.?

Так, належить, причому незалежно від того, на якій системі оподаткування працюють його покупці

Я зараз перебуваю на загальній системі оподаткування і подаю нульові звіти, оскільки тимчасово не веду підприємницьку діяльність.

З нового року планую зайнятися вендінгом (продажем гарячих напоїв через автомати).

Цікавлять такі питання:

1. Який КВЕД на сьогодні відповідає виду діяльності, якою я маю намір займатися (якщо я не помиляюся, то 52.63.2 «Роздрібна торгівля усіма видами товарів через торгові автомати тощо»)?

2. До якої категорії єдиноподатників належить цей вид діяльності?

1. Продаж гарячих напоїв через автомати належить до коду 52.63.0 «Роздрібна торгівля будь-якими видами товарів через торгові автомати» згідно з ДК 009:2005. Скоріш за все, саме на ДК 009:2005 податківці орієнтуватимуться, видаючи єдиноподатнику Свідоцтво у 2012 році.

Але про всяк випадок слід знати, що з 01.01.2012 р. набуває чинності новий ДК 009:2010, в якому цей вид діяльності вміщено під кодом 47.99 «Роздрібна торгівля будь-яким типом товарів будь-яким способом, не включеним у попередні класи» (сюди включається також роздрібна торгівля напоями (у тому числі чаєм та кавою) через торговельні автомати).

2. Якщо автомат буде встановлено на території ринку, а річна виручка не перевищить 150 тис. грн., можна працювати в групі 1. Якщо ж автомат буде поза межами ринку, слід обрати групу 2

Якщо ФОП без найманих працівників надає як населенню, так і юрособам та ФОП три види послуг (створення та розроблення сайтів; реселлерські послуги хостингу; ремонт та технічне обслуговування комп'ютерної техніки), то до якої групи єдиноподатників вона належатиме з 2012 року?

З 01.01.2012 р. надавати послуги населенню, підприємцям та юрособам можуть єдиноподатники:
— групи 2. Але вони мають право надавати послуги тільки населенню та єдиноподатникам (підприємцям і юрособам);
— групи 3. Вони мають право надавати послуги населенню, а також будь-яким підприємцям і юрособам, незалежно від системи оподаткування замовника (єдиний податок або загальна система), у тому числі й нерезидентам.

Виходячи з того, хто буде замовником ваших послуг, потрібно вибрати відповідну групу єдиноподатників — 2 або 3.

Зверніть увагу: єдиноподатникам не можна займатися послугами зв'язку (група 64 за ДК 009:2005), проте реселлерські послуги хостингу, як і сам хостинг, на нашу думку, належать до оброблення даних (код 72.30.0 за ДК 009:2005), тому ними займатися можна

Якщо підприємець обере групу 2, чи може він надавати послугу з переробки давальницької сировини? Я читала, що послуги юрособам такі єдиноподатники надавати не можуть. Ця діяльність вважається послугою чи виробництвом?

Переробка давальницької сировини — це робота, а не послуга, оскільки послуга передбачає отримання на виході нематеріального результату, а під час переробки результат якраз цілком матеріальний (продукція).

У той же час Податковий кодекс не робить відмінностей між роботою та послугою, коли йдеться про переробку давальницької сировини (див. підпункт 195.1.3 Податкового кодексу). Але в нашому випадку це й неважливо, головне, що переробка — НЕ виробництво, а робота (послуга).

Це означає, що єдиноподатник групи 2 має право переробляти сировину тільки на замовлення:
— населення;
— підприємців-єдиноподатників;
— юросіб-єдиноподатників.

При цьому йому заборонено виконувати такі роботи (послуги) для підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, а також для юросіб — платників податку на прибуток. Цю діяльність можуть здійснювати лише єдиноподатники групи 3

У Законі № 4014 зазначено про перехід до іншої групи єдиноподатника тільки в разі збільшення обсягу доходу. А якщо треба перейти, наприклад, з групи 3 до групи 2, це можна буде зробити?

Ми не бачимо причин, чому підприємцям не можна переходити з групи 3 в групу 2 (або з 2-ї в 1-шу), адже заборони на це в Податковому кодексі немає.

Але не виключаємо, що, можливо, податківці будуть проти таких переходів

Виходить, що єдиноподатники групи 3 повинні сплачувати 5 % від суми доходу без урахування витрат? Наприклад, купив товар за 5 грн., продав за 6 грн., означає, мій дохід — 1 грн., але сплатити я повинен із 6 грн., правильно? І при цьому мені потрібно ще сплатити ЄСВ?

Єдиноподатники групи 3 сплачують ЄСВ на загальних підставах — 34,7 % від мінзарплати.

Ставка єдиного податку 5 % розраховується від доходу, без зменшення його на суму витрат. Отже, якщо товар продано за 6 грн., то єдиний податок становить 5 % х 6,00 = 0,30 грн.

У 2011 році підприємець на єдиному податку працює з єдиноподатниками, юрособами та неприбутковими організаціями, займається діяльністю з продажу продовольчих і непродовольчих товарів, які придбаває у постачальників. До якої групи тепер буде віднесено цього підприємця: 2-ї чи 3-ї? Чи зможуть юрособи включати до витрати вартість придбаних у такого підприємця товарів?

Ви можете обрати або групу 2, або групу 3 — на власний розсуд. Продавати товари населенню, підприємцям та юрособам (незалежно від системи оподаткування) можуть як єдиноподатники групи 2, так і єдиноподатники групи 3. Для групи 2 встановлено обмеження лише на послуги. При цьому в групі 2 податкове навантаження менше.

Так, покупці зможуть включати до витрат вартість товарів, придбаних у єдиноподатника (неважливо, групи 2 або 3)

Як визначити, до якої конкретно групи належить підприємець, якщо він є офіційним ділером оператора ТОВ — платника податку на прибуток? Підприємець відповідно до угоди з оператором ТОВ здійснює пошук потенційних абонентів до мережі оператора, за це ТОВ відраховує йому винагороду

Оскільки ви надаєте послуги для юрособи — платника податку на прибуток, то можете працювати на єдиному податку лише в групі 3

Прошу роз'яснити таке: у свідоцтві з єдиного податку зазначено вид діяльності «виготовлення та реалізація меблів». Яка це група зараз?

Я працював і з населенням, і з юридичними особами.

А якщо у мене купуватимуть ще й бюджетники? Тоді як бути — яка група?

Ви можете займатися такою діяльністю, перебуваючи в групі 2 або 3
(на власний вибір).

Зауважте, що навіть єдиноподатники групи 2 мають право продавати товари і продукцію будь-яким покупцям, незалежно від їх системи оподаткування (чи то населення, чи єдиноподатники, чи платники податку на прибуток, чи навіть бюджетники) — жодних обмежень на продаж товару немає. Обмеження для групи 2 стосуються лише послуг

Чи може ФОП бути платником єдиного податку групи 2 за таких умов:

1. Вид діяльності — виробництво дерев'яної тари з давальницької сировини.

2. Реалізація продукції здійснюється юрособі-замовнику — платнику податку на прибуток.

3. Кількість найманих осіб — до 10.

4. Обсяг річної виручки від реалізації — до 1 млн грн.

Якщо так, то чи обов'язкова реєстрація платником ПДВ у разі перевищення виручки від реалізації 300 тис. грн.?

Переробка давальницької сировини — це робота (послуга), а не виробництво й не торгівля.

Зважаючи на те, що єдиноподатникам групи 2 заборонено здійснювати роботи (послуги) для платників податку на прибуток, ФОП може займатися такою діяльністю лише в групі 3.

Обов'язкової ПДВ-реєстрації для єдиноподатників немає. Отже, навіть якщо виручка підприємця перевищить 300 тис. грн., він матиме можливість залишатися єдиноподатником групи 3 зі ставкою 5 % і не реєструватися платником ПДВ

Чи можна підприємцю застосовувати спрощену систему з 2012 року під час надання населенню послуг з оплати рахунків (код за КВЕД 74.87.0)? Якщо дохід підприємця за 2011 рік перевищує 300 тис. грн., чи обов'язково йому реєструватися платником ПДВ?

Так, можна. Заборони на таку діяльність для єдиноподатників немає.

На спрощеній системі заборонено займатися фінансовим посередництвом, але згідно з ДК 009:2005 — це група 65, а оплата рахунків населенню має код 74.87.0. Отже, це не фінансове посередництво, і для єдиноподатників така діяльність відкрита.

В єдиноподатників немає обов'язку реєструватися платниками ПДВ.
Є тільки право, і то лише в групи 3 при дотриманні певних умов

Скажіть, а якщо підприємець-єдиноподатник хоче потрапити до групи 2, там же немає заборони на ресторанний бізнес? Чи все одно можлива лише загальна система?

На ресторанний бізнес заборони немає. У групі 2 працювати можна.

При цьому фізособи-єдиноподатники у своєму ресторані можуть продавати пиво і столові вина, але будь-який інший алкоголь для них — під забороною

Запитання щодо оренди

Підкажіть, будь ласка, КВЕД 70.20.0 (здавання в оренду власної житлової та нежитлової нерухомості) — це група 2 або 3?

На ваш розсуд. Власне майно можуть здавати в оренду як єдиноподатники групи 2, так і єдиноподатники групи 3. Для групи 2 заборонено лише посередництво при оренді нерухомості

Скажіть, здавання в оренду єдиноподатником групи 2 власного нежитлового приміщення площею 150 кв. м підприємству, яке працює на загальній системі оподаткування, — це послуга, і чи має право таке робити єдиноподатник групи 2?

З метою застосування спрощеної системи оподаткування оренда, вочевидь, прирівнюється до послуги. А це означає, що єдиноподатник групи 2 не має права здавати в оренду нерухомість юрособі — платнику податку на прибуток. Займатися орендою в такому разі може лише єдиноподатник групи 3

Чи можливо одночасно здавати в оренду 300 кв. м нежитлової та 100 кв. м житлової нерухомості, перебуваючи в групі 2 та надаючи послуги фізособам і єдиноподатникам?

Працювати так можна (за умови, що ви здаватимете в оренду нерухомість тільки фізособам та єдиноподатникам)

За новим законодавством підприємець не має права залишатися на спрощеній системі оподаткування, якщо він здає в оренду нежитлові приміщення площею понад 300 кв. м. Тут 300 кв. м — мається на увазі площа, яка здається чи є у власності?

Здавання таких площ в оренду не дає права для роботи на єдиному податку у групі 3?

Так, у Законі № 4014 мається на увазі площа, яка здається.

Якщо площа приміщень, наданих в оренду (площа, безпосередньо здана в оренду), більше 300 кв. м, працювати на єдиному податку підприємець не може. Така діяльність дозволена лише для єдиноподатників-юросіб (група 4).

Якщо підприємець здає в оренду частину приміщення, загальна площа якого більша, ніж та, що здається, то про це обов'язково має бути зазначено в договорі

Підкажіть, на якій ставці має бути приватний підприємець, що здає в оренду нежитлове приміщення (приміщення не є власністю приватного підприємця.
Код статистики 70.20.0)

За кодом 70.20.0 ДК 009:2005, крім здавання в оренду власної нерухомості, підприємець також може здавати приміщення в суборенду. Мабуть, саме суборенду ви й маєте на увазі, зазначаючи, що приміщення — не власне.

У такому разі вибір групи зумовлений статусом орендаря:
— якщо орендар — громадянин або єдиноподатник (підприємець або юрособа), то ви можете працювати в групі 2. Зверніть увагу: єдиноподатникам групи 2 заборонено займатися посередництвом при здаванні нерухомості в оренду (код за ДК 009:2005 — 70.31.0), але оскільки суборенда йде під іншим кодом (70.20.0), то виходить, що здавати нерухомість у суборенду їм ніхто не забороняв;
— якщо ж орендар — підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, або юрособа — платник податку на прибуток, то ви можете працювати лише в групі 3.

У групі 3 можуть працювати й ті підприємці, які займаються посередництвом під час оренди нерухомості (наприклад, агентство нерухомості)

Запитання щодо ПДВ

Підприємець на єдиному податку зараз працює з оборотом 400 тис. грн. Наступного року хоче перейти до групи 3 платників ПДВ. Як це зробити? Які заяви подати для реєстрації ПДВ? Чи не буде відмовлено в реєстрації у зв'язку з тим, що до 01.01.2012 р. єдиноподатники не можуть бути платниками ПДВ? Коли слід подати заяву про реєстрацію ПДВ і заяву про перехід на єдиний податок групи 3?

Ситуація ця спірна. Можна було спробувати подати заяву на ПДВ-реєстрацію з 01.01.2012 р. (заява подається не пізніше 09.12.2011 р.), а потім заяву про вибір спрощеної системи на 2012 рік, група 3 з ПДВ.
Та чи допустять податківці такі дії, важко сказати.

Тому можна вчинити інакше:
— подати заяву про перехід до єдиноподатників групи 3 без ПДВ (за ставкою єдиного податку 5 %), а з II кварталу 2012 року перейти до групи 3 з ПДВ (ставка єдиного податку — 3 %). Але це спрацює лише за умови, що за останні 12 календарних місяців, включаючи I квартал 2012 року, було продано робіт або послуг (товари до уваги не беруться!) платникам ПДВ на суму, що перевищує 300 тис. грн.;
— або з 01.01.2012 р. перейти на загальну систему оподаткування, подати заяву на ПДВ-реєстрацію не пізніше 10.01.2012 р., а з II кварталу 2012 року перейти на єдиний податок до групи 3 з ПДВ (за ставкою єдиного податку 3 %). Цей варіант спрацює напевно

1. Єдиноподатників — фізосіб категорії 3 зобов'язано реєструватися платниками ПДВ після досягнення обсягів продажу 300 тис. грн. за послугами чи торгівлею також?

2. Посередницька торгівля «купив — продав» — це послуга чи торгівля?

3. Починаючи з якої дати останні 12 місяців аналізуватимуться для підрахунку обсягів у розмірі 300 тис. грн.? Обсяги 2011 року також входять до обсягу обчислень, адже ми виконували свої договірні зобов'язання, не маючи інформації про замовника —
він платник ПДВ чи ні?

1. Обов'язку реєструватися платниками ПДВ в єдиноподатників немає. Для отримання права(!) на таку реєстрацію обсяг робіт і послуг, проданих платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців, повинен перевищувати 300 тис. грн. (товари не враховуються).

2. Якщо мається на увазі перепродаж товару, то це — торгівля. Якщо ж купівля або продаж здійснюються в межах договорів комісії, доручення, агентських договорів тощо, то це — послуга.

3. Імовірно, враховуватиметься обсяг продажів з 01.01.2011 р. (останні 12 календарних місяців перед тим, як набув чинності Закон № 4014). Виходить, що постачання 2011 року входитимуть до розрахунків.

Якщо Ви не хочете бути платником ПДВ, 300-тисячний обсяг продажів робіт і послуг платникам ПДВ відслідковувати необов'язково. Якщо ж, навпаки, хочете, про ПДВ-статус покупців дізнайтеся у них самих або за посиланням http://www.sta.gov.ua/control/uk/vat/search?

Я правильно розумію, що коли обсяг доходу у підприємця на єдиному податку у 2012 році не перевищуватиме 300 тис. грн., то він може не ставати платником ПДВ і працювати за ставкою 5 %?

Так. Більше того, за ставкою 5 % єдиноподатник зможе працювати без ПДВ-реєстрації доти, доки його дохід не перевищить 3 млн грн. (реєструватися платником ПДВ можна за бажанням, але це необов'язково)

Чи може фізособа при реєстрації підприємницької діяльності,

обравши групу 3 єдиного податку за ставкою 3 %, реєструватися добровільно платником ПДВ або тільки досягши обсягу 300 тис. грн. чи 50 на 50 з ПДВ?

Якщо підприємець лише зареєструвався і відразу переходить на єдиний податок, він не зможе відразу ж обрати ставку єдиного податку 3 % і реєструватися платником ПДВ.

Для цього йому необхідно спочатку пропрацювати в групі 3 зі ставкою єдиного податку 5 %, протягом року реалізувати іншим платникам ПДВ роботи та послуги (товари не враховуються) на загальну суму понад 300 тис. грн. Лише після цього він матиме право подати заяву
на ПДВ-реєстрацію і перейти на ставку єдиного податку 3 %.

Можливо, з часом податківці визнають і інші можливості ПДВ-реєстрації майбутніх єдиноподатників, але, судячи з тексту Закону № 4014, поки що їх немає

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі