Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник без ПДВ: можливі проблеми та їх вирішення

Редакція ВД
Стаття

Єдиноподатник без ПДВ: можливі проблеми та їх вирішення

 

З 01.01.2011 р. підприємці-єдиноподатники більше не мають права бути платниками ПДВ. У зв'язку з цим їм потрібно було не пізніше 31.12.2010 р. знятися з ПДВ-реєстрації, подати не пізніше 09.02.2011 р. декларацію з ПДВ і сплатити податкове зобов'язання не пізніше 18.02.2011 р.

Крім того, потрібно визнати умовний продаж товарів і нарахувати у зв'язку з цим податкове зобов'язання з ПДВ.

Короткий посібник для всіх, хто залишає лави платників ПДВ, подано в цій статті. Отже, розбираємося, як правильно «попрощатися» з ПДВ.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність з 01.01.2010 р.).

Указ № 436

— Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Порядок № 969

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969.

Порядок № 165

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (втратив чинність з 10.01.2010 р.).

Положення № 978

— Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 978.

 

Як знятися з реєстрації

Якщо підприємець планував залишатися єдиноподатником у 2011 році, то він повинен був подати заяву про зняття з ПДВ-реєстрації ще минулого року та здати до податкової Свідоцтво платника ПДВ не пізніше 31.12.2010 р. Здебільшого так воно й відбувалося, причому підприємці або самі подавали заяву про анулювання ПДВ-реєстрації, або про це їм повідомляли податківці. Так чи інакше, а до

01.01.2011 р. переважна більшість єдиноподатників завершила процедуру зняття з ПДВ-реєстрації.

Однак якщо раптом про якогось єдиноподатника забули і він досі має на руках Свідоцтво платника ПДВ, йому не залишається нічого іншого, як чекати від податківців письмового рішення про анулювання ПДВ-реєстрації

(за формою № 6-РПДВ) і не виписувати податкових накладних починаючи з 01.01.2011 р. До речі, з урахуванням норм пункту 7 Положення № 978, саме ПДВ-свідоцтво, мабуть, буде анульовано «заднім числом», тобто з 01.01.2011 р. (з моменту втрати єдиноподатником статусу платника ПДВ). Утім, дату анулювання буде зазначено в рішенні за формою № 6-РПДВ.

Протягом 20 календарних днів

з дня прийняття рішення про анулювання ПДВ-реєстрації підприємець повинен здати до податкової оригінал і всі копії Свідоцтва платника ПДВ (пункт 5.5 Положення № 978).

Що стосується декларацій з ПДВ, то за звітні місяці 2011 року їх подавати не потрібно, оскільки з 01.01.2011 р. єдиноподатник не є платником ПДВ. А ось за IV квартал 2010 року відзвітувати слід.

 

Остання декларація

Декларацію з ПДВ за IV квартал 2010 року

потрібно подати обов'язково (незалежно від того, знявся підприємець з ПДВ-реєстрації до 01.01.2011 р. чи ще лише перебуває у процесі зняття). Така декларація подається не пізніше 9 лютого 2011 року.

Оскільки вона є останньою, під час її складання підприємець повинен

визнати умовний продаж товарів (і нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ), які залишилися непроданими на момент зняття з реєстрації (якщо за ними раніше було відображено податковий кредит).

Такий самий обов'язок існує й щодо основних фондів (однак знову ж таки, лише в тому разі, якщо підприємець під час їх купівлі відображав податковий кредит з ПДВ).

Отже, детальніше з умовним продажем і розбиратимемося.

 

Умовний продаж товарів

Наприкінці минулого року ми попереджали читачів-єдиноподатників: уникнути умовного продажу товарів можна, якщо тимчасово продати їх дружньому підприємцю. Після закінчення процедури анулювання ПДВ-реєстрації такі товари можна було б викупити назад.

Однак, якщо підприємець

не встиг позбавитися від товарних залишків до 01.01.2011 р., він не уникне необхідності визнати умовний їх продаж і нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ. Про те, як це зробити, детально розповідалося у «ВД», 2010, № 24, с. 9. Нагадаємо лише найважливіше:

— у разі анулювання ПДВ-реєстрації платник податків зобов'язаний визнати умовний продаж товарів і основних фондів, що залишилися непроданими;

умовний продаж не визнається, якщо під час купівлі товарів (або основних фондів) підприємець не відображав податковий кредит з ПДВ;

— умовний продаж визнається виходячи зі звичайних цін.

Отже, визначивши суму податкового зобов'язання з ПДВ у зв'язку з умовним продажем товарних залишків, підприємець повинен виписати

податкову накладну на умовний продаж (2 примірники, які залишаться у нього). Нюанси її заповнення такі:

— у лівому верхньому куті робиться напис: «Визнання умовного продажу при анулюванні реєстрації платника податку на додану вартість»;

— у графах «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначається один і той самий номер — ПДВ-номер підприємця;

— у рядках «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» зазначається номер ПДВ-свідоцтва підприємця (

пункт 8 Порядку № 165 довідка 1).

Після того як податкову накладну заповнено, дані з неї слід перенести

до розділу II Реєстру отриманих і виданих податкових накладних (далі — Реєстр). При цьому є такі особливості:

— у графі 5 Реєстру слід зазначити власний податковий номер, а не номер покупця (оскільки продаж є умовним);

— до графи 6 Реєстру переносяться дані розділу VII податкової накладної, тобто загальна сума умовного продажу з урахуванням ПДВ;

— у графах 7 і 8 Реєстру зазначаються дані з розділу V податкової накладної (база оподаткування) і з розділу VI (сума ПДВ).

В

останній декларації з ПДВ сума податкових зобов'язань з умовного продажу потрапить до рядка 1 (до колонки А — сума з графи 7 Реєстру, до колонки В — відповідно сума з графи 8).

 

Сплата останнього зобов'язання з ПДВ

Податкове зобов'язання з ПДВ, нараховане за підсумками IV кварталу минулого року, необхідно

сплатити не пізніше 18 лютого 2011 року .

Якщо ж підприємець претендує на бюджетне відшкодування, то суму нарахованого податкового зобов'язання може бути враховано у зменшення суми бюджетного відшкодування

(пункт 184.8 Податкового кодексу).

 

Перехідні операції

Після того як підприємець здав Свідоцтво платника ПДВ (або після 01.01.2011 р., якщо до цієї дати він Свідоцтво ще не здав), він уже не має права нараховувати податкові зобов'язання або відображати податковий кредит.

Коли ми говоримо про товари, куплені або продані до 01.01.2011 р.

, то запитань не виникає: за першою подією (відвантаження або оплата товару) податкове зобов’язання/податковий кредит уже відображалися (ще коли підприємець був платником ПДВ), а за завершальною операцією ні податкових зобов'язань, ні податкового кредиту, природно, не виникає (незалежно від того, коли відбулася завершальна операція: до чи після анулювання ПДВ-реєстрації).

Що стосується купівлі-продажу товарів (робіт, послуг), перша подія за якими відбулася вже

після 01.01.2011 р., то й тут усе зрозуміло: оскільки єдиноподатник не є платником ПДВ, він не має права виписувати податкові накладні, нараховувати податкове зобов'язання з ПДВ або відображати податковий кредит.

Однак трапляються й так звані «перехідні» операції, які охоплюють обидва періоди. Розглянемо їх у таблиці.

 

Перехідні операції з ПДВ (єдиноподатник анулює ПДВ-реєстрацію з 01.01.2011 р.)

Операція

До 01.01.2011 р.

Після 01.01.2011 р.

Як діяти

Отримання раніше проданих товарів (повернення від покупців)

Товари продано, відображено податкове зобов'язання з ПДВ

Після анулювання ПДВ-реєстрації раніше продані товари повернено покупцем (наприклад, виявлено дефект)

Податкове зобов'язання зменшити не можна, оскільки підприємець, виключений з Реєстру платників ПДВ, втрачає право на коригування (пункт 192.2 Податкового кодексу)

Повернення раніше придбаних товарів (повернення постачальникам)

Товари придбано, відображено податковий кредит з ПДВ

Після анулювання ПДВ-реєстрації раніше куплені товари повернено продавцю (наприклад, виявлено брак)

Податковий кредит зменшувати не потрібно, оскільки підприємець, виключений з Реєстру платників ПДВ, втрачає право на коригування (пункт 192.2 Податкового кодексу)

Помилки з ПДВ

Допущено помилку в декларації з ПДВ

Виявлено помилку, однак підприємець уже не є платником ПДВ

Податківці вважають, що покарати за помилку вони можуть (якщо має місце недоплата податку), а ось подати уточнюючий розрахунок (тобто виправитися самому) підприємцю — неплатнику ПДВ не дозволяють (листи ДПАУ від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316, від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117), хоча правомірність таких дій є сумнівною

 

Чи можна відразу перейти на загальну систему, не знімаючись з ПДВ-реєстрації

Про те, щоб не зніматися з ПДВ-реєстрації, підприємцю потрібно було подбати заздалегідь. Для цього необхідно було перейти на загальну систему оподаткування не пізніше ніж з 01.01.2011 р.

Якщо ж цей строк було пропущено, то тепер

для швидкого переходу потрібно щось придумувати. Адже, діючи за всіма правилами, опинитися на загальній системі нині діючий єдиноподатник зможе не раніше ніж після закінчення I кварталу 2011 року (і то потрібно не пропустити граничний строк подання заяви про відмову від єдиного податку з II кварталу 2011 року — 16.03.2011 р.).

Однак якщо від згаданих правил дещо відступити, то можна, звичайно, спробувати прискорити перехід на загальну систему так:

продати товари, заборонені до продажу при роботі на єдиному податку (наприклад, горілку, лікер, тютюн, ПММ тощо). У такому разі з моменту продажу підприємець опиниться на загальній системі оподаткування (і це буде цілком законно).

Однак якщо цей продаж відбудеться протягом I кварталу, це мало допоможе справі, оскільки деякий час (з 01.01.2011 р. до моменту продажу «забороненого товару») підприємець був єдиноподатником, а отже, повинен був знятися з ПДВ-реєстрації на цей період.

Навряд чи допоможе й те, що у момент продажу підприємець ще не здав Свідоцтво платника ПДВ, користуючись правом чекати від податківців повідомлення про анулювання реєстрації

(абзац десятий пункту 9.8 Закону про ПДВ). Навіть якщо, так і не дочекавшись повідомлення, у січні 2011 року він продав «заборонений товар» і опинився на загальній системі, це не означає, що в такому разі можна продовжувати залишатися платником ПДВ, не знімаючись з реєстрації. Адже якийсь період часу підприємець все ж таки був єдиноподатником.

Для того щоб опинитися на загальній системі «заднім числом» (з 01.01.2011 р.),

дехто радить виправити звіт єдиноподатника так, щоб його річна виручка перевищувала 500 тис. грн. Ми не радимо так діяти з двох причин:

— по-перше, суму безготівкової виручки підприємець не виправить (оскільки її можна відстежити за банківськими виписками), а ось готівкову виручку виправити можна, однак за її неоприбуткування загрожує 5-кратний штраф

(стаття 1 Указу № 436), адже сума, якої не вистачає до 500 тис. грн., може обчислюватися тисячами або навіть десятками тисяч гривень;

— по-друге, податківці схильні вимагати сплати податку на доходи із суми перевищення виручкою межі 500 тис. грн.

Слід мати на увазі й таке: якщо підприємець вирішить відмовитися від єдиного податку за всіма правилами (тобто подасть заяву про відмову не пізніше 16.03.2011 р.), то він опиниться

на загальній системі з II кварталу 2011 року. У зв'язку з цим у нього з'являться додаткові обов'язки:

1) не пізніше 10.08.2011 р. потрібно буде

подати декларацію про доходи, зазначивши чистий дохід, отриманий за підсумками II кварталу 2011 року;

2) двічі протягом 2011 року (до 15 серпня та до 15 листопада) необхідно буде

сплатити:

до бюджету — авансовий внесок з податку на доходи (очевидно, у розмірі не менше 15 % від чистого доходу за II квартал);

до Пенсійного фонду — авансовий платіж з єдиного соцвнеску за себе в розмірі 34,7 % від чистого доходу за II квартал.

 

Як конкурувати з платниками ПДВ

Якщо підприємець вирішив залишитися єдиноподатником, то він повинен розуміти, що потенційні покупці з числа платників ПДВ вважатимуть за краще співробітничати також з платниками ПДВ (щоб отримати право на податковий кредит), а не з ним. Тому

для залучення великих клієнтів єдиноподатнику є сенс зменшити ціну продажу на 1/6 (надати платникам ПДВ замість податкового кредиту знижку в розмірі 1/6 ціни).

Причому в цьому випадку сам підприємець недоотримає не всю суму знижки, як це здається на перший погляд, а лише її частину. Покажемо це на прикладі (див. рисунок). Позначимо податковий кредит з ПДВ — ПК, а податкове зобов'язання — ПЗ.

 

img 1

 

Як бачимо з прикладу, зробивши покупцям знижку 40 грн., у результаті підприємець недоотримав «чистими» усього 20 грн.

Однак

якщо підприємцю стратегічно важливо зберегти покупців — суб'єктів господарювання (зокрема, підприємців на загальній системі та юридичних осіб), то йому неминуче доведеться орієнтуватися на перехід до загальної системи оподаткування. Адже, крім проблем з позбавленням статусу платників ПДВ, з 01.04.2011 р. (якщо відповідну норму не скасують, на що ми дуже сподіваємося) єдиноподатників чекає ще один удар: підприємці на загальній системі та юридичні особи не зможуть уключати до своїх витрат вартість товарів (робіт, послуг), куплених у фізичних осіб — єдиноподатників (крім послуг у сфері інформатизації), — підпункт 139.1.12 Податкового кодексу. Тому з II кварталу 2011 року працювати з підприємцями-єдиноподатниками стане невигідним.

Утім, заздалегідь засмучуватися не слід, оскільки все ще може змінитися. Та й загальна система оподаткування в деяких випадках (за умови розумного підходу) може бути навіть вигіднішою від спрощеної (детальніше це питання ми обговоримо в наступному номері).

 

Висновки

Підприємців, які залишилися на єдиному податку у 2011 році, знято з ПДВ-реєстрації 31.12.2010 р. У зв'язку з цим їм потрібно мати на увазі, що декларація з ПДВ, яка подається за IV квартал минулого року, буде для них останньою. Таким чином, саме в ній необхідно відобразити податкове зобов'язання з умовного продажу товарних залишків.

При цьому для збереження подальших партнерських відносин із покупцями — платниками ПДВ єдиноподатнику доведеться конкурувати за ціною, а саме надавати покупцям знижку в розмірі 1/6 від ціни товару.

Якщо ж підприємцю вкрай важливо зберегти контрагентів і не втратити статус платника ПДВ, йому потрібно перейти на загальну систему оподаткування. Однак зробити це можливо не раніше ніж з 01.04.2011 р.


Довідкова інформація (довідка)

1 Оскільки податкова накладна складається станом на 31.12.2010 р., при її заповненні ще необхідно керуватися нормами

Порядку № 165. Однак слід пам’ятати, що з 10.01.2011 р. Порядок № 165 втратив чинність, а натоміть з’явився Порядок № 969, який дещо змінив правила заповнення податкової накладної з умовного продажу. Отже, тим підприємцям, які вирішать знятися з ПДВ-реєстрації після 10.01.2011 р., уже потрібно буде керуватися дещо іншими правилами заповнення податкової накладної (однак це не стосується єдиноподатників, оскільки їм заборонено бути платниками ПДВ з 01.01.2011 р.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі