Теми статей
Обрати теми

Нова податкова декларація з плати за землю: нюанси заповнення

Редакція ВД
Стаття

Нова податкова декларація з плати за землю: нюанси заповнення

 

У минулому номері в статті «Плата за землю-2011: розраховуємо та звітуємося» (див. «ВД», 2011, № 2, с. 37) йшлося про розрахунок земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. На момент підготовки зазначеного номера ДПАУ затвердила нові форми «земельної» звітності. Для тих підприємців, які вирішили звітувати щодо плати за землю щомісячно, у цій статті ми детальніше розповімо про нюанси її заповнення.

 

«Земельна» звітність-2011

Так,

наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015, який набув чинності 24.01.2011 р., було затверджено форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі — декларація), за допомогою якої можуть задекларувати зобов'язання як платники земельного податку, так і платники орендної плати (раніше використовувалися дві окремі форми).

Відповідно до норм

ПКУ платники земельного податку (суб'єкти підприємництва) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та до 1 лютого поточного року подають до відповідного органу державної податкової служби (далі — ДПС) за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбиттям річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Водночас платник має право подавати

щомісячно нову звітну податкову декларацію (протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним), що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року.

Таким чином, платники земельного податку — суб'єкти підприємництва тепер можуть самостійно обрати, як їм декларувати зобов'язання із земельного податку:

один раз на рік чи щомісяця.

Платники

орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності так само, як і платники земельного податку, повинні до 1 лютого подати до органу ДПС річну декларацію (з розбиттям річної суми за місяцями), або щомісяця (протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним) подавати нову звітну декларацію.

Сплачувати земельний податок та орендну плату (суму, розраховану за місяць) також необхідно щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця.

 

Структура нової форми декларації

Насамперед зазначимо, що нова «земельна» звітність, на наш погляд, дещо спростилася порівняно з попередніми формами. Вона містить:

— власне податкову декларацію з плати за землю, яку

можна використовувати як:

а)

звітну (оскільки пункт 285.1 ПКУ базовим податковим (звітним) періодом визначає календарний рік, то звітною вважатиметься лише річна декларація, подана відповідно до пункту 286.2 ПКУ);

б)

нову звітну (спеціальне правило про можливість щомісячного подання нових звітних декларацій замість звітної (річної) згідно з пунктом 286.3 ПКУ);

в)

уточнюючу (подається в разі самостійного виявлення помилок у порядку, установленому пунктом 50.1 ПКУ);

г)

декларацію за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі (відповідно до пункту 286.4 ПКУ подається протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним, і, на нашу думку, також може бути як річною, тобто відображати податкові зобов'язання з плати за землю з моменту отримання права власності, постійного користування або оренди земельної ділянки та до кінця року, так і щомісячною);

додаток 1 «Відомості про наявні земельні ділянки», який є невід'ємною частиною декларації, тобто подається всіма платниками плати за землю та в усіх випадках подання декларації;

додаток 2 «Відомості про пільги на земельний податок з наявних площ земельних ділянок», що стосується лише платників земельного податку, які мають ті чи інші пільги з нього.

Як бачимо,

комплект земельної звітності суттєво зменшився: замість шести додатків до колишнього податкового розрахунку земельного податку та двох додатків до колишньої податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності залишилося всього два, один з яких стосується обмеженого кола осіб, які мають пільги щодо земельного податку.

Тепер

земельний податок розраховуватиметься не в окремих додатках, у кожному з яких раніше відображалися зобов'язання щодо окремої категорії земель, а в самій декларації в розділах 1 — 4.

На жаль, у них немає підказок щодо конкретних норм

ПКУ, якими слід керуватися при віднесенні категорії земель до одного з чотирьох перших розділів табличної частини декларації, а також при визначенні ставки податку (графа 5), коефіцієнта збільшення (графа 6) і відсотка від суми земельного податку (графа 7). Однак якщо скористатися даними таблиці 1 зі статті, згаданої у преамбулі (див. «ВД», 2011, № 2, с. 38), де систематизовано необхідну інформацію, скласти декларацію буде значно легше.

Додаток 1 обов'язково подається разом з кожною звітною, новою звітною, уточнюючою декларацією; у ньому зазначаються дані про наявні земельні ділянки.

Крім того, у додатку 2 може надаватися інформація про пільги, якщо їх надано платнику.

Відсутність затвердженого порядку заповнення декларації компенсується наявністю приміток до полів, під час заповнення яких можуть виникнути запитання.

 

На що слід звернути увагу

При заповненні декларації необхідно звернути увагу на такі моменти:

1. Якщо суб'єкт підприємництва одночасно є

платником земельного податку та орендної плати, то він повинен подати до органу ДПС дві окремі декларації, навіть якщо власна та орендована земельні ділянки розташовані на території одного органу місцевого самоврядування.

2. Платник повинен вести облік поданих протягом року декларацій. Відповідний номер «Порядковий за рік», судячи з усього, повинен зазначатися в клітинці «1.1.Т», оскільки у формі декларації окремої клітинки для нього не відведено. А ось у додатках такий номер (такий самий, як і в декларації) зазначається в клітинці з позначкою «№» перед полем «Порядковий номер, що відповідає р. 1.1.Т». Крім того, має вестися окрема нумерація кожного з додатків. Відповідний номер додатка зазначається в полі «Додаток №».

Зверніть увагу, що така нумерація повинна вестися окремо за деклараціями з плати за землю, поданими щодо земельного податку та щодо орендної плати.

Якщо платник подає декларації в декілька органів ДПС, то повинна вестися окрема нумерація декларацій щодо кожного з таких органів.

3. Якщо платник подає річну декларацію, то в рядку 2 шапки декларації необхідно зазначити лише рік, а інші поля, передбачені для нової звітної та уточнюючої декларацій, залишити незаповненими.

4. Зверніть увагу на порядок заповнення показників у табличній частині декларації. Розмір земельної ділянки в гектарах зазначається з 4 десятковими знаками, а в метрах квадратних — з 2 десятковими знаками. Показники, що наводяться у гривнях, зазначаються з 2 десятковими знаками (з копійками).

 

Розрахунок земельного податку та орендної плати в декларації

На додаток наведемо інформацію про відображення в річній декларації

суми земельного податку або орендної плати. Розрахунок річних сум провадиться за кожною категорією земель окремо щодо кожної земельної ділянки в рядках 1.1.1 — 4.2 табличної частині декларації (гр. 8 — для земельного податку, гр. 9 — для орендної плати). Такі суми (за кожної земельною ділянкою) слід розбити за місяцями та зазначити у гр. 10 — 21.

Не виключено, що в результаті округлення показників, зазначених у гр. 10 — 21, їх загальна сума не відповідатиме сумі земельного податку або орендної плати, зазначеній у гр. 8 або 9. Щоб виправити таку ситуацію, на наш погляд, потрібно відкоригувати (збільшити чи зменшити на суму різниці) суму, зазначену у гр. 21 (за грудень).

Загальна сума земельного податку (рядок 5), що підлягає сплаті кожного місяця, розраховується як сума показників, зазначених у рядках 1.1.1 — 4.2, за кожним місяцем і зазначається у гр. 10 — 21.

Аналогічним чином розраховуються суми орендної плати, що підлягають сплаті кожного місяця. Такі суми відображаються в рядку 13 (гр. 10 — 21).

Рядки 6 — 12 і 14 — 21 декларації заповнюються

в разі уточнення раніше задекларованих сум земельного податку або орендної плати.

 

Матеріал підготували: М. Шпакович та І. Хмелевський економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»


Документи статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1015 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 24.12.2010 р. № 1015.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі