Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Актуальні запитання щодо єдиного податку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Поштова скринька

 

У сьогоднішній рубриці ми публікуємо добірку найактуальніших запитань щодо роботи підприємців за умовами Податкового кодексу (далі — ПКУ), які нещодавно надійшли до редакції.

 

Єдиний податок

 

ЗАПИТАННЯ.

Які податки повинен/не повинен сплачувати єдиноподатник у 2011 році?

ВІДПОВІДЬ.

Згідно з підрозділом 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ єдиноподатник не є платником таких податків, визначених ПКУ : податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб (за себе), ПДВ, земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, які не використовуються для провадження підприємницької діяльності, плати за користування надрами, збору за спеціальне використання води, збору за спеціальне використання лісових ресурсів, збору за проведення деяких видів підприємницької діяльності (плати за торгові патенти). Тобто все, як і раніше. Єдине, на що слід звернути увагу: з 01.01.2011 р. екологічний податок (збір за забруднення) уже не потрібно сплачувати з пересувних джерел забруднення підприємцями, які використовують у госпдіяльності транспортні засоби (у цьому випадку сплачувати та подавати звітність з екозбору повинні продавці палива як податкові агенти). Причому це стосується не лише єдиноподатників, а й усіх підприємців без винятку, у тому числі й тих, хто перебуває на загальній системі.

Що стосується єдиного соціального внеску, то єдиноподатники повинні сплачувати його як за себе, так і за своїх найманих працівників.

 

ЗАПИТАННЯ.

У зв’язку з турпоїздкою я не встигла до 20 січня сплатити єдиний податок за лютий. Чи загрожують мені якісь санкції?

ВІДПОВІДЬ.

Раніше не було передбачено відповідальності за прострочення сплати єдиного податку, хоча податківці завжди прагнули покарати єдиноподатників за несплату (або прострочення сплати) єдиного податку. Тепер ситуація змінилася. У статті 122 ПКУ відповідальність єдиноподатників за несплату єдиного податку вже передбачено в розмірі 50 % ставки єдиного податку. Однак згідно з пунктом 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ в період з 1 січня до 30 червня 2011 року за порушення податкового законодавства штрафні санкції застосовуються у розмірі 1 грн. за кожне порушення. Тому більш ніж 1 грн. прострочення сплати єдиного податку в лютому вам не коштуватиме.

 

ЗАПИТАННЯ.

Я працюю на спрощеній системі оподаткування (неплатник ПДВ): вводжу товари з Росії та продаю їх в Україні. Чи є в Податковому кодексі норма, яка зобов’язує мене сплачувати ПДВ на митниці?

ВІДПОВІДЬ.

Так, ПДВ слід сплачувати. Це випливає з підпункту 14.1.139 і пункту 180.1 ПКУ.

 

ЗАПИТАННЯ.

Якщо єдиноподатник має двох працівників, один з яких працює на повну ставку, а другий на півставки, то за кожного з них потрібно доплачувати 50 % єдиного податку чи за того, який працює на півставки, можна доплачувати менше?

ВІДПОВІДЬ.

За кожного працівника, з яким підприємець уклав трудовий договір, необхідно доплачувати 50 % ставки єдиного податку. При цьому зовсім не важливо, скільки він працює (повний робочий тиждень або одну годину на тиждень).

До речі, з 01.01.2011 р. для всіх без винятку єдиноподатників сума єдиного податку за себе дорівнює 43 % від ставки єдиного податку, і від цієї суми потрібно розраховувати й доплати (тобто доплата дорівнює 43 % від 50 % єдиного податку).

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи повинен єдиноподатник подавати декларацію про доходи?

 

ВІДПОВІДЬ.

Як правило, єдиноподатник не подає декларацію про доходи. Однак можуть бути винятки. Так, якщо протягом року підприємець отримає дохід від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника (і при цьому з нього не утримають ПДФО), він зобов’язаний після закінчення року подати декларацію про доходи та сплатити з таких доходів ПДФО.

 

ЗАПИТАННЯ.

Я планую торгувати на ринку з контейнера, а також орендувати в місті магазин та реалізовувати в ньому товар. Чи можна одночасно працювати на фікспатенті (на ринку) та на єдиному податку (у магазині)?

ВІДПОВІДЬ.

Ні, так працювати заборонено. Підприємець може застосовувати лише одну систему оподаткування — або фікспатент, або єдиний податок. А з урахуванням того, що працювати на фікспатенті можна виключно на території ринку, у цій ситуації залишається лише єдиний податок (і для роботи на ринку, і для роботи в магазині).

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи може платник єдиного податку на період декретної відпустки свого працівника укласти трудовий договір з іншим працівником?

ВІДПОВІДЬ.

Так, може, якщо у нього кількість найманих працівників (разом із працівницею, яка пішла в декретну відпустку) менше 10 осіб. При цьому потрібно враховувати такі моменти:

1) за працівницю, яка перебуває в декретній відпустці, єдиний податок не доплачується, а ось за особу, яка її замінює, доплачується;

2) незважаючи на те, що працівниця перебуває в декретній відпустці, вона все одно включається до кількості працівників єдиноподатника (яка не повинна перевищувати 10 осіб), тому якщо вона — десята, на її місце брати нікого не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі