Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Актуальні запитання щодо ЄСВ

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ)

 

ЗАПИТАННЯ.

За якою ставкою єдиноподатник повинен сплачувати ЄСВ за себе та з якої суми?

ВІДПОВІДЬ. Єдиноподатник зобов’язаний щомісяця сплачувати ЄСВ за себе. Мінімальна ставка ЄСВ при цьому — 34,7 % (забезпечує страхування в Пенсійному фонді та Фонді «безробіття»). Якщо підприємець бажає добровільно застрахуватися і в інших фондах, ставка буде вищою, а саме:

— 36,6 % (додатково забезпечує страхування у Фонді «тимчасової непрацездатності»);

— 36,21 % (додатково забезпечує страхування у Фонді «нещасного випадку»);

— 38,11 % (забезпечує страхування в усіх фондах відразу).

Щомісячний дохід, від якого потрібно розраховувати ЄСВ, єдиноподатник визначає на власний розсуд. Єдина умова — такий дохід має бути не нижче мінімальної зарплати відповідного місяця та не вище суми, що дорівнює 15 прожитковим мінімумам.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи потрібно сплачувати ЄСВ, якщо за умови роботи на єдиному податку в якомусь місяці немає доходу (або взагалі збиток)?

ВІДПОВІДЬ. Так, Закон про ЄСВ вимагає від єдиноподатників щомісячно сплачувати ЄСВ у розмірі, не меншому 34,7 % від мінзарплати. При цьому сума доходу, фактично отриманого єдиноподатником, для розрахунку ЄСВ не має значення.

 

ЗАПИТАННЯ. Минулого року я працювала на єдиному податку, а з 01.01.2011 р. перейшла на загальну систему. Як мені сплачувати ЄСВ: раз на квартал чи кожного місяця? Як розрахувати суму ЄСВ?

ВІДПОВІДЬ. Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, зобов’язані сплачувати ЄСВ раз на квартал — це так звані авансові внески з ЄСВ.

Авансові платежі розраховуються так: 34,7 % від суми торішнього чистого доходу ділиться на чотири (квартали). Отримана сума сплачується чотири рази на рік: за I квартал — до 15 березня, за II квартал — до 15 травня, за III квартал — до 15 серпня, за IV квартал — до 15 листопада.

Після закінчення звітного року провадиться перерахунок за такими правилами:

— за ті місяці, в яких чистого доходу не було, ЄСВ не нараховується;

— за місяці, в яких чистий дохід був, однак у сумі, меншій ніж мінзарплата, ЄСВ нараховується в розмірі 34,7 % від мінзарплати;

— за місяці, в яких чистий дохід перевищував мінзарплату, але був менше розміру 15 прожиткових мінімумів, ЄСВ розраховується як 34,7 % від чистого доходу;

— за ті місяці, в яких чистий дохід перевищував розмір 15 прожиткових мінімумів, ЄСВ розраховується як 34,7 % від суми, що дорівнює 15 прожитковим мінімумам.

Потім від загальної суми ЄСВ, нарахованої за підсумками року, віднімаються суми ЄСВ, сплачені підприємцем протягом року (щоквартальні авансові внески з ЄСВ). У результаті або підприємець доплачує ЄСВ до ПФ, або ПФ повертає йому надміру сплачену суму ЄСВ (або зараховує її в рахунок майбутніх платежів з ЄСВ).

Детальніше див. «ВД», 2010, № 24, с. 14.

 

ЗАПИТАННЯ. Якщо я працюю на загальній системі та орендую офіс у фізичної особи (громадянина), чи зобов’язаний я утримувати ЄСВ і ПДФО з орендної плати?

ВІДПОВІДЬ. ПДФО утримувати потрібно, при цьому застосовуються звичайні ставки:

— якщо місячна орендна плата не перевищує 10 мінімальних зарплат — 15 %;

— якщо місячна орендна плата перевищує 10 мінімальних зарплат — 15 % з суми, що дорівнює 10 мінзарплатам, плюс 17 % із суми перевищення.

ЄСВ при цьому не справляється, оскільки орендна винагорода не пов’язана з виконанням робіт (послуг).

 

ЗАПИТАННЯ. Працюю на єдиному податку. Як розрахувати суму ЄСВ за січень 2011 року, якщо в січні, припустимо, я отримав дохід (прибуток) 2000 грн.? Коли цю суму сплачувати?

ВІДПОВІДЬ. Підприємці, які працюють на єдиному податку, сплачують ЄСВ щомісячно — до 20-го числа місяця, наступного за звітним місяцем. Суму ЄСВ вони визначають на власний розсуд, однак вона має бути не менше ніж 34,7 % від мінімальної зарплати відповідного місяця.

Таким чином, мінімальна сума ЄСВ за січень 2011 року — 34,7 % від 941 грн., або 326,53 грн. (при цьому сума фактично отриманого доходу не має значення).

 

ЗАПИТАННЯ. Я — підприємець-єдиноподатник, до того ж пенсіонер. Чи можна на тій підставі, що я є пенсіонером, не сплачувати ЄСВ у 2011 році?

ВІДПОВІДЬ. Ні, на жаль, Закон про ЄСВ не містить будь-яких винятків ні для пенсіонерів, ні для інвалідів, ні для працюючих підприємців. Тому вам доведеться сплачувати ЄСВ у повному розмірі (щомісячно не менше 34,7 % від мінзарплати).

 

ЗАПИТАННЯ. Я — підприємець на загальній системі оподаткування. Разом з тим працюю як звичайна наймана особа (водій) на підприємстві. Отримую зарплату (вище мінімальної), з якої справляється ЄСВ та на яку він нараховується. Виходить, що до Пенсійного фонду в результаті потрапляє ЄСВ не менше мінімального розміру. То навіщо ж мені в разі, якщо я отримаю чистий підприємницький дохід у сумі, меншій ніж мінзарплата, «накручувати» на нього ЄСВ так, щоб він був не нижче мінімального розміру?

ВІДПОВІДЬ. На жаль, Закон про ЄСВ не містить будь-яких винятків або пільг, що надають комусь право не сплачувати ЄСВ. Не є винятком і працюючі підприємці. Для них установлені свої правила сплати ЄСВ, які ніяк не залежать від того, надійдуть до Пенсійного фонду за такого підприємця суми ЄСВ з інших джерел (від того ж роботодавця) чи ні.

Під час роботи на загальній системі оподаткування підприємець протягом року зобов’язаний щокварталу сплачувати авансові внески з ЄСВ, а наприкінці року здійснювати перерахунок. При цьому нікуди не подітися від необхідності «накручувати» ЄСВ до мінімального розміру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі