Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Роз’яснення щодо заповнення податкової накладної

Редакція ВД
Стаття

Слово державним органам

 

Обов’язковий реквізит податкової накладної «Вид цивільно-правового договору»

 

Якщо письмового договору немає, а є рахунок-фактура, то що вказується в реквізиті «дата і номер» податкової накладної — дата і номер рахунку?

Що вказується (і чи заповнюється цей реквізит взагалі) при оформленні підсумкової податкової накладної в роздрібній торгівлі?

Форма податкової накладної затверджена наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969, який набрав чинності 10.01.2011 р. До числа обов’язкових реквізитів податкової накладної входить: «Вид цивільно-правового договору», що передбачено п.п. «и» п. 201.1 Податкового кодексу.

Якщо договірні відносини між контрагентом

оформляються рахунком-фактурою, то в полі «Вид цивільно-правового договору» вказується «рахунок-фактура», а в полях, передбачених для дати і номера договору, ставиться дата і номер рахунку-фактури.

Якщо підприємство роздрібної торгівлі

виписує підсумкову податкову накладну, то в полі «Вид цивільно-правового договору» ставиться прокреслення.

 

Заповнення реквізитів податкової накладної «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)»

 

Якщо платник ПДВ здійснює постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» податкової накладної проставляється нуль. З якого боку рядка треба проставляти цю позначку (ліворуч чи праворуч)?

Оскільки податкова накладна здебільшого виписується за допомогою комп’ютера, то в рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» податкової накладної позначку «нуль»

треба проставляти праворуч. Решта клітинок цього рядка (ліворуч від нуля) не заповнюється.

 

Знижки в податковій накладній

 

У новій формі податкової накладної немає окремого рядка для надбавок/знижок. Указувати ці суми у звичайному рядку чи їх треба розділяти за видами товару і вказувати суми щодо кожного товару вже з урахуванням надбавок/знижок?

Форма податкової накладної затверджена наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969, який набрав чинності 10.01.2011 р. У цій формі немає окремого рядка для відображення суми знижки, як це було передбачено у старій формі у розділі: «Надано покупцю: надбавка (+) знижка (-)».

Таким чином,

у першому розділі податкової накладної щодо кожної товарної позиції повинна бути відображена ціна з урахуванням знижки.

 

Юрій Лапшин, директор Департаменту адміністрування ПДВ ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі