Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Перехідні моменти із загальної системи на єдиний податок

Редакція ВД
Стаття

Слово державним органам

 

Наведена нижче добірка запитань-відповідей стосується деяких перехідних моментів з загальної системи на єдиний податок і складена за матеріалами офіційного сайта ДПАУ www.sta.gov.ua (Єдина база податкових знань). Ці відповіді можуть бути у нагоді тим підприємцям, які з другого кварталу хочуть перейти на спрощену систему оподаткування, але мають заборгованості зі штрафних санкцій, адмінштрафів, або в яких види діяльності, котрі вони хочуть зазначити у Свідоцтві єдиноподатника, не будуть співпадати з тими, що були зазначені при реєстрації СПД. А останнє запитання-відповідь у цій добірці буде цікавим єдиноподатникам, які недоплатили або зовсім не сплатили єдиний податок за якийсь період.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи має право ФОП, який має заборгованість у вигляді штрафних (фінансових) санкцій за несвоєчасну сплату єдиного податку, перейти на спрощену систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Оскільки штрафні санкції за несвоєчасну сплату єдиного податку не відносять до категорії податкових зобов’язань, то

відсутні законодавчі підстави щодо відмови у переході суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи на спрощену систему оподаткування.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи є підставою для відмови щодо застосування спрощеної системи оподаткування той факт, що види діяльності, зазначені у заяві про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку, не відповідають видам діяльності, які були зазначені при реєстрації СПД?

ВІДПОВІДЬ.

Якщо види діяльності, зазначені у заяві про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку, не відповідають видам діяльності, які зазначені в Єдиному державному реєстрі, податковий орган може відмовити в видачі Свідоцтва, надавши платнику податків письмову мотивовану відповідь протягом 10 робочих днів після отримання заяви.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи є підставою для відмови у видачі ФОП Свідоцтва про сплату єдиного податку у разі наявності заборгованості у вигляді адміністративного штрафу?

ВІДПОВІДЬ. Наявність у фізичної особи — підприємця заборгованості у вигляді адміністративного штрафу не може бути підставою для відмови у реєстрації суб'єкта малого підприємництва як платника єдиного податку.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи повинна ФОП, платник єдиного податку, перейти на загальну систему оподаткування та здати Свідоцтво про сплату єдиного податку у разі порушення терміну його сплати?

ВІДПОВІДЬ. Сплата установлених податків, у тому числі єдиного податку, термін сплати яких настав на дату подання заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування, є обов’язковою умовою для переходу підприємця на спрощену систему оподаткування за єдиним податком. При цьому <…>

переходити на загальну систему оподаткування та здавати Свідоцтво платника єдиного податку до податкового органу у разі несвоєчасної сплати податків, у тому числі єдиного податку, не передбачено чинним законодавством.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі