Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ви запитували на семінарі

 

Чи можлива добровільна сплата пенсійних внесків підприємцем на загальній системі

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може підприємець на загальній системі оподаткування за наявності нульових доходів сплачувати за себе внески до Пенсійного фонду, щоб зберегти стаж?

ВІДПОВІДЬ. На сьогодні підприємець не може сплачувати лише пенсійні внески, йому потрібно сплатити ЄСВ, який включає внески не лише до Пенсійного фонду (ПФ), а й до Фонду «безробіття» (підпункт 2.1.3 і пункт 3.3 Інструкції № 21-5). При цьому ЄСВ визначається як 34,7 % від суми чистого доходу, отриманого протягом місяця. Тому, якщо чистий дохід дорівнює нулю, сума ЄСВ за такий місяць також дорівнює нулю. Доплати будь-яких сум ЄСВ додатково (за бажанням підприємця) не передбачено. Це щодо обов'язкової сплати ЄСВ.

Водночас добровільної сплати ЄСВ підприємцем на загальній системі оподаткування за умови нульових доходів законодавством не передбачено. Більше того, згідно з частиною 6 статті 10 Закону про ЄСВ підприємець не має права добровільно сплачувати ЄСВ (у частині пенсійних внесків), оскільки він підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню (частина 2 статті 4 Закону про ЄСВ). Простіше кажучи, оскільки сплата ЄСВ для підприємця є обов'язком, добровільно його сплачувати він не повинен.

Таким чином, для того щоб зберегти пенсійний стаж, підприємцю залишається лише перейти на єдиний податок (при цьому є сенс обрати вид діяльності з мінімальною ставкою) і щомісяця сплачувати 43 % від ставки єдиного податку, а також ЄСВ у розмірі, визначеному на свій розсуд, але:

— не менше ніж 34,7 % від мінімальної зарплати відповідного місяця (при цьому кожний місяць, за який сплачено ЄСВ у такому розмірі, зараховуватиметься до пенсійного стажу повністю);

— не більше ніж 34,7 % від суми, що дорівнює 15 прожитковим мінімумам відповідного місяця (чим більша сума ЄСВ, тим більший розмір майбутньої пенсії).

 

Доплата пенсійних внесків єдиноподатником за відсутності доходу

 

ЗАПИТАННЯ. Жінка-підприємець, яка працює на єдиному податку, у липні 2010 року народила дитину та зупинила діяльність (при цьому з реєстрації не знімалася). Протягом усього 2010 року вона сплачувала єдиний податок. Чи зобов'язана вона доплачувати внески до ПФ за підсумками 2010 року (ПФ на цьому наполягає)?

ВІДПОВІДЬ. Так, у цьому випадку ПФ має рацію, тому єдиноподатниця зобов'язана внести доплату пенсійних внесків за липень — грудень 2010 року.

Як відомо, єдиноподатники сплачують єдиний податок щомісяця незалежно від наявності чи відсутності доходів (стаття 2 Указу № 746). Ті самі умови їм було встановлено й щодо пенсійних внесків, з тією лише різницею, що сплата пенсійних внесків провадилася раз на квартал. Отже, за III і IV квартали 2010 року всі єдиноподатники зобов'язані були сплатити пенсійні внески незалежно від наявності чи відсутності доходів (підпункт 4 пункту 8 розділу XV Закону про пенсійне страхування).

Мінімальний розмір доплати до ПФ, розрахований за місяць, дорівнював 33,2 % від мінімальної зарплати відповідного місяця за вирахуванням 42 % ставки єдиного податку. Детальніше про доплати йшлося у «ВД», 2010, № 15, с. 13 і № 19, с. 9.

Доплату потрібно було здійснити не пізніше 20 жовтня 2010 року (за III квартал 2010 року) і не пізніше 20 січня 2011 року (за IV квартал 2010 року). За запізнення єдиноподатнику загрожує штраф у розмірі 10 % несплачених сум і пеня (див. «ВД», 2010, № 22, с. 25).

Зауважимо також: якщо у 2011 році підприємиця продовжує працювати на єдиному податку, вона зобов'язана щомісячно сплачувати, крім 43 % від ставки єдиного податку, ще й суму ЄСВ (34,7 % від мінімальної зарплати відповідного місяця), незважаючи на те, що діяльність вона не провадить і дохід не отримує. Нагадаємо, що ЄСВ сплачується до 20-го числа місяця, наступного за звітним (підпункт 4.6.2 Інструкції № 21-5).

Таким чином, у цьому випадку з метою заощадження коштів підприємцю краще перейти на загальну систему оподаткування. Для цього не пізніше 16.03.2011 р. слід подати до податкової заяву про відмову від спрощеної системи. Якщо діяти так, то вже з 01.04.2011 р. підприємець опиниться на загальній системі, причому ні ПДФО, ні ЄСВ сплачувати не потрібно.

Обов'язки підприємця при цьому є мінімальними:

1) не пізніше 09.08.2011 р. — подати декларацію про доходи за II квартал 2011 року з нульовими значеннями (оскільки діяльність не провадиться). У такому разі можна буде до кінця року спокійно не діяти на загальній системі оподаткування, не знімаючись з реєстрації та не сплачуючи при цьому ні ПДФО, ні ЄСВ;

2) після закінчення 2011 року — подати декларацію про доходи за 2010 рік (не пізніше 09.02.2012 р.) і звіт з ЄСВ за себе (до 01.04.2012 р.).

 

Сплата ЄСВ за відсутності доходів на загальній системі оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на загальній системі оподаткування не має доходів протягом декількох років. Чи повинен він сплачувати ЄСВ?

ВІДПОВІДЬ. Ні, не повинен.

Оскільки підприємець не отримав ані копійки чистого доходу протягом усього минулого року (що випливає з його річної декларації про доходи, поданої за підсумками 2010 року), він має право встановити собі авансові платежі з ПДФО в розмірі 0,00 грн. Такого висновку можна дійти на підставі пункту 177.5.1 Податкового кодексу.

А оскільки так, то й авансові платежі з ЄСВ також можуть бути нульовими (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5). Таким чином, протягом 2011 року ні ПДФО, ні ЄСВ підприємець може не сплачувати. Якщо ж за підсумками 2011 року він отримає дохід, то ПДФО та ЄСВ йому нарахують після закінчення року.

 

Книга обліку доходів і витрат в єдиноподатників

 

ЗАПИТАННЯ. За якою формою вести Книгу обліку доходів і витрат єдиноподатнику?

ВІДПОВІДЬ. Єдиноподатники можуть продовжувати вести облік доходів і витрат у Книзі за формою № 10, тобто за старою формою. У ній вони, як і раніше, зобов'язані заповнювати лише 4 графи: «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції», «Сума виручки (доходу)» і «Чистий дохід» (пункт 8 Порядку № 599).

Нову форму Книги обліку доходів і витрат, затверджену наказом № 1025, призначено лише для тих підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування.

 

Звітність єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Чи подають тепер єдиноподатники декларацію щомісяця, чи все залишилося, як і раніше, і вони подають квартальні звіти?

ВІДПОВІДЬ. Після прийняття Податкового кодексу правила роботи на єдиному податку не змінилися. Підприємці, як і раніше, повинні керуватися Указом № 746 і Порядком № 599. Тому все залишилося по-старому: раз на квартал подається звіт єдиноподатника (протягом 5 днів після закінчення звітного кварталу).

Що ж до декларації про доходи, то підприємці, які працюють на спрощеній системі, її взагалі не подають.

 

Строки переходу на загальну систему оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ. В які строки підприємець-єдиноподатник може перейти на загальну систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Підприємець зобов'язаний допрацювати на єдиному податку до кінця поточного кварталу. А ось з першого дня наступного кварталу він може почати діяльність на загальній системі оподаткування.

Для цього йому необхідно подати до податкової заяву про відмову від спрощеної системи за 15 календарних днів до початку нового кварталу (стаття 4 Указу № 746). Наприклад, для того щоб опинитися на загальній системі з 01.04.2011 р., заяву про відмову від єдиного податку потрібно подати не пізніше 16.03.2011 р.

До речі, якщо підприємець порушить заборони статті 7 Указу № 746 і здійснить діяльність, заборонену для єдиноподатників (наприклад, продасть ПММ), він опиниться на загальній системі оподаткування з того дня, протягом якого провів заборонену операцію (не чекаючи закінчення кварталу).

 

Чи включаються до витрат орендні платежі, виплачені орендодавцям: громадянину та підприємцю

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець, працюючи на загальній системі оподаткування, орендує офіс у єдиноподатника. Чи може він уключати до витрат суму орендної плати після 01.04.2011 р.? Якщо ні, то чи можна буде це зробити у тому разі, коли орендодавець перейде з єдиного податку на загальну систему? Чи можна переоформити оренду з єдиноподатника на фізичну особу?

ВІДПОВІДЬ. Виходячи з підпункту 139.1.12 і пункту 1 розділу XIX Податкового кодексу з 01.04.2011 р. підприємці на загальній системі та юридичні особи не зможуть уключати до витрат вартість товарів, робіт або послуг, придбаних в єдиноподатників. Тому при оренді приміщення у фізичної особи — єдиноподатника орендні платежі не можна буде відносити до витрат. Однак ще залишається надія на те, що підпункт 139.1.12 Податкового кодексу найближчим часом не набуде чинності.

Що стосується орендних платежів, виплачених орендодавцю-підприємцю на загальній системі або орендодавцю-громадянину, то щодо них Податковий кодекс жодних обмежень не передбачає. А отже, такі платежі можна спокійно включати до витрат на підставі підпункту 138.10.2 Податкового кодексу.

 

Чи може громадянин, будучи підприємцем, здавати в оренду житло

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може громадянин здавати в оренду житло як фізична особа та водночас бути підприємцем на загальній системі оподаткування та здавати в оренду нежитловий фонд?

ВІДПОВІДЬ. Так, може. Податківці у своїх листах роз'яснювали, що надання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичною особою як у межах підприємницької діяльності, так і як громадянином — фізичною особою (непідприємцем) — на вибір. Таким чином, різні будівлі можна одночасно здавати в оренду: в одному випадку як підприємець, а в іншому — як громадянин. При цьому порядок оподаткування залежить від суті договору:

— якщо договір оренди укладено від імені підприємця, то орендар не має права утримувати з нього ПДФО під час виплати орендних платежів;

— якщо ж договір оренди укладено від імені громадянина, то орендар (якщо він є підприємцем або юридичною особою) зобов'язаний утримати із суми орендної винагороди ПДФО в розмірі 15 % (або 15 % і 17 %, якщо сума орендної винагороди перевищує 10 мінімальних зарплат) (строки сплати див. у «ВД», 2011, № 3, с. 12). У тому разі коли орендар також є громадянином, орендодавець зобов'язаний самостійно сплатити до бюджету ПДФО з отриманої орендної винагороди протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому отримано орендну плату. Сума отриманого доходу та сплаченого ПДФО відображається в декларації про доходи після закінчення року (лист ДПАУ від 11.10.2005 р. № 9777/6/17-2316, оглядовий лист ДПАУ від 11.10.2005 р. № 9777/6/17-2316).

До речі, той факт, що нежитловий фонд зареєстровано на фізичну особу (а не на підприємця) не заважає укладати правочини з передачі його в оренду від імені підприємця, оскільки згідно з роз'ясненням Мін'юсту суб'єктами права власності є фізичні особи незалежно від наявності чи відсутності у них підприємницького статусу. Тому право власності на нерухоме майно має реєструватися саме на фізичну особу, а не на фізичну особу — підприємця (лист Мін'юсту від 11.01.2007 р. № 19-32/2).

 

Як обліковувати витрати на загальній системі оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Якими нормативно-правовими актами він повинен користуватися при формуванні витрат?

ВІДПОВІДЬ. Податківці роз'яснили, що підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, до набуття чинності розділом III Податкового кодексу (тобто до 01.04.2011 р.) формують свої витрати, як і раніше, орієнтуючись на статтю 5 Закону про податок на прибуток.

Починаючи з II кварталу 2011 року їм необхідно буде дотримуватися правил, зазначених у розділі III Податкового кодексу.


Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (набуде чинності 01.01.2011 р.).

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Наказ № 1025 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 24.12.2010 р. № 1025.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі