Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи зобов’язаний підприємець сплачувати збір за воду, що використовується у квартирі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи зобов'язаний підприємець сплачувати збір за воду, що використовується у квартирі

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець зареєстрував діяльність за місцем проживання (у своїй квартирі). Чи зобов'язаний він сплачувати збір за використання води?

ВІДПОВІДЬ. Якщо підприємець працює на спрощеній системі оподаткування (єдиноподатник або фікспатентник), то жодних сумнівів не виникає: його звільнено від сплати збору за воду згідно з пунктом 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу.

А ось тим підприємцям, які працюють на загальній системі оподаткування, доведеться виборювати своє право не сплачувати збір за воду, спожиту у власній квартирі. Розберемося детальніше.

Насамперед слід звернути увагу на зміни в законодавстві. Так, з 01.01.2011 р. збір за воду повинні сплачувати всі без винятку підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, уключаючи навіть тих, хто використовує воду виключно на задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб (стаття 323 Податкового кодексу, лист ДПАУ від 04.01.2011 р. № 12/7/15-0817).

При цьому жодної конкретики щодо цього питання Податковий кодекс не містить, тому незрозуміло, за яку воду потрібно сплачувати збір — за воду, використану:

— за місцем реєстрації підприємця;

— за місцем фактичного провадження діяльності (якщо, припустимо, діяльність провадиться в орендованому приміщенні);

— за кожним об'єктом нерухомості, який належить фізичній особі.

Водночас існує підпункт 324.4.1 Податкового кодексу, в якому зазначено таке: «Збір не справляєтьсяза воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок».

Виходячи з наведеної норми можна дійти такого висновку: якщо підприємець зареєстрував свою діяльність за адресою свого місця проживання, говорити про сплату ним збору за воду, як мінімум, некоректно.

По-перше, ставши підприємцем, фізична особа не припинила бути громадянином

, а лише набула додаткового статусу підприємця, що дозволяє займатися певними видами діяльності (а отже, особа продовжує бути «населенням»).

По-друге, з підприємцем можуть проживати члени його сім'ї, які не провадять підприємницької діяльності

та, поза сумнівом, є населенням. А населення від сплати збору за воду звільнено.

І нарешті, по-третє,

підприємець і його сім'я мешкають у квартирі (будинку). А це означає, що вони споживають воду для питних і санітарно-гігієнічних потреб у межах їх власного житлового фонду. Отже, керуючись, підпунктом 324.4.1 Податкового кодексу, збір за спожиту ними воду не сплачується.

Якщо податківців наведені аргументи не переконають, підприємець може звернутися до суду і відстояти своє право на несплату збору за воду.


Документ консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі