Теми статей
Обрати теми

Заповнення та подання декларації про підприємницькі доходи за 2010 рік

Редакція ВД
Стаття

Заповнення та подання декларації про підприємницькі доходи за 2010 рік

 

Декларація про доходи за 2010 рік подається фізособами-підприємцями, які перебували на загальній системі або фіксованому патенті хоча б в одному з кварталів 2010 року. Незважаючи на те що з 01.01.2011 р. набув чинності Податковий кодекс (далі — ПКУ), звітувати про торішні доходи потрібно в цілому за старими правилами і старою формою, оскільки нова ще не з'явилася. Про основні нюанси подання річної декларації ми й нагадаємо нашим читачам.

 

Запитання

Відповідь (роз'яснення)

1

2

Підприємці на яких системах подають річну декларацію про доходи?

Декларацію повинні подавати всі підприємці, які протягом будь-якого періоду 2010 року або весь 2010 рік перебували на загальній системі оподаткування або фікспатенті, незалежно від того, велася ними діяльність у цьому періоді чи ні, були чи не були отримані доходи.
Декларацію потрібно подати й деяким підприємцям-єдиноподатникам, якщо вони:
— перейшли на єдиний податок протягом 2010 року або з 2011 року, а до цього одержували доходи на загальній системі (фікспатенті);
— реєструвалися в податковому органі, діяльність не вели, а потім з будь-якого кварталу 2010 року перейшли на єдиний податок.
Також необхідно подати декларацію тим підприємцям, які працювали на єдиному податку, а потім протягом року відмовилися від застосування спрощеної системи оподаткування, але реєстрацію не анулювали, тобто залишалися підприємцями на загальній системі оподаткування.
Крім того, подати декларацію повинні будуть і єдиноподатники, які перебували протягом будь-якого періоду 2010 року на фікспатенті.
Отже, підприємницьку декларацію про доходи повинні подавати всі фізичні особи — підприємці, за винятком тих, які весь 2010 рік працювали виключно на спрощеній системі оподаткування

Чи потрібно в декларації за 2010 рік відображати
«непідприємницькі» доходи?

Цілком закономірно, що після набуття чинності з 01.01.2011 р. ПКУ виникає таке запитання. Адже згідно з пунктом 177.11 ПКУ підприємці в річній декларації, крім підприємницьких доходів, повинні відображати інші доходи, у тому числі іноземні.
Імовірно, ця норма повинна застосовуватися до доходів, які будуть отримані з 01.01.2011 р. і відображатимуться в декларації за 2011 рік.
Однак за відсутності офіційних роз'яснень ДПАУ ми б рекомендували підприємцям, які отримували доходи не тільки від підприємницької діяльності, уточнити це питання у своїй ДПІ або на всяк випадок зазначити їх у декларації (див. нижче).
Водночас зауважимо, що за фізичними особами, які отримували у 2010 році «непідприємницькі» доходи, що підлягають декларуванню, закріплено обов'язок відзвітувати в «цивільній» декларації до 1 травня 2011 року

За якою формою декларації звітують підприємці?

Підприємці, як і минулого року, звітують про свої підприємницькі доходи в декларації за старою формою, наведеною в додатку 1 до Інструкції № 12.
Нова форма поки що не затверджена, і зауважимо: інформація про застосування старої форми розміщена на офіційному сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua) щодо «цивільної» декларації для звіту за 2010 рік

Який строк подання підприємницької декларації про доходи?

Строк подання підприємницької річної декларації про доходи — не пізніше 9 лютого 2011 року (згідно з підпунктом 49.18.5 ПКУ). У 2011 році це середа, отже, жодних святково-вихідних перенесень на пізніший строк не буде

В якому вигляді
подається декларація?

Згідно з пунктом 49.3 ПКУ податкова декларація подається одним із таких способів:
а) особисто платником податків або уповноваженою особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством

Які розділи річної декларації мають заповнюватися підприємцями?

Підприємцями заповнюється:
— заголовна частина розділу 1, де наводяться відомості про платника податків (П. І. Б., ідентифікаційний номер, адреса, телефон);
— підрозділ 1.3 розділу 1, в якому зазначаються доходи від підприємницької діяльності;
— повністю розділ 3, в якому зазначається оподатковуваний дохід і прогнозний дохід на поточний рік.
Зауважимо, що форма розділу 3 передбачає відображення прогнозного доходу на 2011 рік, хоча згідно з пунктом 177.5 ПКУ в декларації мають відображатися авансові платежі з податку на доходи (на 2011 рік). На наш погляд, підприємці можуть додати до декларації розрахунок авансових внесків (див. статтю на с. 12 цього номера). У розділі 3 можна зробити відповідну примітку: «розрахунок і суми авансових внесків податку на доходи на 2011 рік додаються до цієї декларації про доходи».
Вище ми говорили про відображення «непідприємницьких» доходів. Так, для них у формі чинної декларації передбачені підрозділи 1.1, 1.2, 1.4 розділу 1.
У підрозділі 1.1 відображаються доходи, отримані як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (хоча податківці схильні бачити тут лише доходи за основним місцем роботи), виплати за договорами цивільно-правового характеру, а також інші оподатковувані доходи, отримані від податкових агентів.
У підрозділі 1.2 — доходи, отримані не від податкових агентів, і доходи, що не підлягають оподаткуванню в джерела їх виплати (оподатковуваний спадок, подарунки, орендна плата від орендаря — фізичної особи тощо).
У підрозділі 1.4 — іноземні доходи

Що повинен зазначити в декларації підприємець, який протягом року був фікспатентником?

Якщо підприємець працював на фікспатенті, то в підрозділі 1.3 декларації він повинен зазначити період роботи на фіксованому податку, розмір виручки, суму податку. При цьому вказати потрібно всю суму податку: і ту, що сплачена за себе, і ту, яка сплачена за найманих працівників (у вигляді 50-відсоткової доплати).
Зазначимо, що доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати фіксованого податку, відображаються довідково і в жодних розрахунках участі не беруть

Що повинен зазначити в декларації підприємець, який протягом року був єдиноподатником?

Якщо підприємець протягом року працював на єдиному податку і на загальній системі оподаткування (або на фіксованому податку), то в декларації зазначаються період роботи, обсяг виручки, сума сплаченого єдиного податку. Хоча відображати в декларації про доходи свою виручку підприємець-єдиноподатник не зобов'язаний. Доходи, оподаткування яких здійснювалося шляхом сплати єдиного податку, відображаються довідково і в жодних розрахунках участі не беруть

Як у декларації
відображається сума, сплачена за торгові патенти?

На суму, сплачену у 2010 році за торгові патенти, що придбаваються відповідно до Закону про патентування, зменшується сума, що підлягає сплаті податку на доходи (які виникли від підприємницької діяльності). Зверніть увагу: зменшити потрібно суму податкового зобов'язання, а не величину валового доходу або будь-який інший показник.
Сума, сплачена за торговий патент, наводиться окремим рядком у підрозділі 1.3 розділу 1

В які строки потрібно зробити доплату податку на доходи на підставі даних декларації?

Якщо за підсумками декларації виходить, що підприємець має доплатити до бюджету певну суму коштів, то чинити варто так: дочекатися податкового повідомлення і сплатити вказану в ньому суму недоплати в зазначений у ньому строк (стаття 14 Декрету № 13-92). Зауважимо, що ПКУ передбачає самостійне визначення суми податкового зобов'язання і сплати її підприємцем, але цей порядок діятиме за підсумками 2011 року

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи?

Якщо підприємець не надасть або пропустить строки подання декларації, то його можуть оштрафувати згідно з пунктом 120.1 ПКУ на 170 грн. (10 нмдг). Якщо це повторне порушення протягом року, то на 1020 грн.
Однак згідно з пунктом 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ в період з 1 січня до 30 червня 2011 року за порушення податкового законодавства штрафні санкції застосовуються в розмірі 1 грн. за кожне порушення.
Можливо, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи може загрожувати адмінштраф згідно зі статтею 1641 КУпАП у сумі від 51 до 136 грн.
(від 3 до 8 нмдг)

Чи можна виправити помилку в декларації про доходи?

Декларація про доходи, яку подають підприємці, відрізняється від інших форм звітності тим, що для неї не передбачена форма уточнюючої декларації. Проте в листі ДПАУ «Про порядок оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю» від 13.01.2006 р. № 184/5/17-0410 йдеться про те, що виправлення помилки в декларації про доходи шляхом подання уточнюючої декларації допускається. Отже, ДПАУ не проти подання уточнюючої декларації про доходи, але оскільки форма такого розрахунку не затверджена, то підприємець, на наш погляд, може подати виправлену декларацію за тією самою формою, що й річну, але зазначивши, що це уточнення даних. Якщо ж неточності в уже поданій декларації виявлені до закінчення граничних строків її подання (декларація була подана задовго до закінчення граничного строку подання), підприємець, на наш погляд, може подати нову декларацію про доходи (замість уже поданої). Якщо ж податківці все-таки не захочуть приймати таку декларацію, то підприємець має право оскаржити їх рішення в податковому органі вищого рівня, навівши як аргумент зазначений лист

Як розрахувати суму авансових платежів з податку на доходи, яку
підприємець зобов'язаний сплачувати за себе з 01.01.2011 р. і відобразити в декларації (додатку
до неї)?

З 01.01.2011 р. (після набуття чинності ПКУ) підприємці зобов'язані самі розраховувати собі авансові платежі з податку на доходи. Нагадаємо, що раніше їх суму визначали податківці, які надсилали підприємцям повідомлення.
Тепер підприємець, який у 2010 році працював на загальній системі оподаткування (весь рік або його частину) і за підсумками 2010 року подав декларацію про доходи, при розрахунку авансових платежів з податку на доходи має керуватися такими правилами:

1) річна сума авансових платежів установлюється ним самостійно (на власний розсуд), але має бути «не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах)» (підпункт 177.5.1 ПКУ). Швидше за все, підприємці забажають установити собі мінімальну суму авансових платежів (адже до всього іншого виходячи з цієї суми розраховуватимуться й авансові платежі з ЄСВ);
2) авансові платежі вносяться до бюджету щокварталу по 25 % від розрахованої суми (підпункт 177.5.1 ПКУ).

Незважаючи на те що в цілому методика розрахунку та сплати не змінилася, підприємцям потрібно звернути увагу на те, що відповідно до ПКУ тепер застосовуються дві ставки податку з доходів: 15 %, якщо сума оподатковуваного доходу за місяць не перевищує 10 мінімальних зарплат, і 17 % із суми перевищення

Крім того, установлено вимогу, що приписує підприємцям при розрахунку авансового платежу з податку на доходи

визначати минулорічний податок «у співставних умовах» (підпункт 177.5.1 ПКУ). Наприклад, якщо підприємець у 2010 році працював на загальній системі не весь рік, а тільки його частину, то при розрахунку авансових платежів на 2011 рік він повинен брати до уваги не фактично сплачену торік суму податку та оподатковуваний дохід, а ту суму, яку б він сплатив, працюючи на загальній системі весь минулий рік

 

Приклади подання і заповнення декларації

Приклад 1

. Громадянин Коваленко Сергій Андрійович зареєструвався як підприємець у III кварталі 2010 року. Протягом липня — листопада 2010 року він перебував на загальній системі і здійснював діяльність з виробництва замків.

На підставі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 600,00 грн. за квартал.

Підсумкові показники за два квартали у Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 склали: «Сума виручки (доходу)» — 30000,00 грн. (без урахування ПДВ), «Витрати на виробництво продукції» — 18000,00 грн., «Чистий дохід» — 12000,00 грн.

У IV кварталі здійснював торговельну діяльність на ринку на умовах сплати фіксованого патенту. Сума сплаченого фіксованого податку за грудень склала 150,00 грн. (100,00 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника — реалізатора — 50,00 грн.). Валовий прибуток від продажу товарів на ринку за цей період склав 3000,00 грн.

 

 

<…>

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Виробництво замків

30000,00

18000,00

12000,00

1200,00

Торговельна діяльність на умовах сплати фіксованого податку

3000,00

Грудень

150,00

Усього

30000,00

18000,00

12000,00

1200,00

За торговий патент сплачено __ грн.

<…>

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2010 рік, становить 12000,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 2011 році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход 13000,00 грн.

Прим

.: в додатку до цієї декларації навожу суми та розрахунок авансових внесків податку на доходи фізичних осіб на 2011 рік.

<…>

 

Приклад 2

. Громадянин Гуревич Микола Степанович зареєструвався як підприємець у II кварталі 2010 року і протягом звітного 2010 року:

— у II кварталі не здійснював діяльність. На основі поданої прогнозної декларації громадянину було нараховано авансові платежі в розмірі 300,00 грн. за квартал;

— з III кварталу перейшов на єдиний податок і здійснював роздрібну торгівлю меблями і товарами для дому. Сума сплаченого єдиного податку склала 1500,00 грн. (1200,00 грн. плюс 50-відсоткова доплата за найманого працівника в IV кварталі — 300,00 грн.). Підсумкові показники за два квартали в Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 склали: «Сума виручки (доходу)» — 50000,00 грн., «Витрати на виробництво продукції» — 10000,00 грн., «Чистий дохід» — 40000,00 грн.

У 2011 році підприємець залишається єдиноподатником.

<…>

1.3. Доходи, одержані мною від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, та інші доходи, оподаткування яких проводять податкові органи (здавання в оренду приміщень, майна та ін.):

Види діяльності за кодом КВЕД, за здійснення яких одержано доход

Сума одержаного валового доходу

Витрати, пов'язані з одержанням доходу

Сума
чистого доходу

Сума податку, сплаченого авансом та утриманого підприємствами

Роздрібна торгівля меблями та товарами для дому

300,00

Робота на єдиному податку

III, IV квартали

1500,00

Усього

300,00

За торговий патент сплачено __ грн.

<…>

РОЗДІЛ 3

3.1. З урахуванням наведених вище даних, вважаю, що мій доход, з якого необхідно сплатити прибутковий податок за 2010 рік, становить 0,00 грн.

3.2. Одночасно повідомляю, що в наступному 20_ році я передбачаю одержати оподатковуваний сукупний доход __ грн.

<…>

 

Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Матеріал підготувала Оксана Піроженко,
консультант газети «Власне Діло»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі