Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Авторитетно від ДПАУ— про документи, які потрібні для неутримання ДПФО та ЄСВ

Редакція ВД
Стаття

Авторитетно від ДПАУ — про документи, які потрібні для неутримання ПДФО та ЄСВ

 

ЗАПИТАННЯ.

Які документи необхідно надати ФОП платником ЄП іншому суб'єкту господарювання (ЮО або ФОП) для уникнення подвійного оподаткування?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п.п. 165.1.36 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно зі спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ. Згідно зі ст. 6 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» платник єдиного податку не є платником податку на доходи фізичних осіб саме від здійснення того виду підприємницької діяльності, дохід від якої обкладається єдиним податком.

Відповідно до п. 177.8 ст. 177 ПКУ під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних в межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, який отримує такий дохід, надано виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно з п. 5.2 розділу 5 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20 жовтня 2005 року № 97, у витягу для фізичної особи — підприємця зазначаються основні види діяльності. При цьому підтвердженням про обрану систему оподаткування для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку є Свідоцтво про сплату єдиного податку, в якому також відображаються обрані види діяльності.

Крім того, п.п. 139.1.12 п. 139.1 ст. 139 розділу III ПКУ передбачено, що не включаються до складу валових витрат витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку з придбанням робіт, послуг у фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації). Враховуючи вищенаведене, з метою уникнення порушень норм чинного законодавства рекомендується як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям, які мають господарські відносини з фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку, крім копії документа, підтверджуючого, що він зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності (виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців), отримувати від такої особи копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, що свідчить про обрану систему оподаткування.

 

ЗАПИТАННЯ (частина 1). Який порядок отримання довідки ФОП, в якій зазначається обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності, та чи необхідно при цьому надавати копію витягу з Державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно з п. 177.8 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних в межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, який отримує такий дохід, надано виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності. Згідно з п. 5.2 розділу 5 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97, у витягу для фізичної особи — підприємця зазначаються основні види діяльності. Враховуючи те, що нормами ст. 177 ПКУ (загальна система оподаткування) передбачено самостійне визначення фізичними особами — підприємцями сум авансових платежів на поточний рік та не встановлено жодного документа, яким би підтверджувалась обрана система оподаткування, то з метою уникнення порушень норм п. 177.8 ПКУ рекомендується як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям, які мають господарські відносини з іншою фізичною особою — підприємцем, крім копії документа, підтверджуючого, що він зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності (виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців), отримувати від такої особи копію довідки, в якій зазначається обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності. Водночас для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку доцільно , крім копії документа, підтверджуючого, що він зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності (виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців), надавати копію Свідоцтва про сплату єдиного податку та не отримувати вищезазначеної довідки.

 

ЗАПИТАННЯ (частина 2). Який порядок отримання довідки ФОП, в якій зазначається обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності, та чи необхідно при цьому надавати копію витягу з Державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців?

 

ВІДПОВІДЬ.

Законом України від 13.01.2011 р. № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» (далі — Закон) визначено, що кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка зберігається та збирається (пп. 2 п. 1 ст. 10). Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону розпорядники, які володіють інформацією про особу, зобов'язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом. Порядок оформлення запитів на інформацію при реалізації права на її доступ та строки розгляду таких запитів визначено у розділі IV Закону. Зокрема, ст. 20 Закону визначено, що розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. Таким чином, довідка, в якій зазначається обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності, надається на вимогу (запит) платника податків податковим органом у термін, визначений Законом, без надання копії виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб — підприємців.

 

Інформаційно-довідковий департамент

державної податкової служби (

http://www.sta.gov.ua)

Коментар редакції

Нагадуємо, що з 07.05.2011 р. підприємцям більше не видають Свідоцтва про держреєстрацію (згідно із

Законом № 3205). Документом, що підтверджує підприємницький статус фізичної особи, тепер є виписка з Єдиного державного реєстру (ЄДР).

У зв'язку із зазначеними змінами з новою силою загострилася стара проблема: які документи підприємець зобов'язаний надавати своїм покупцям і замовникам з 07.05.2011 р. для того, щоб вони не утримували з нього ПДФО та ЄСВ? І відповідно, які документи тепер потрібно вимагати в постачальників і підрядників, щоб із цілковитою впевненістю не утримувати з них ПДФО та ЄСВ? На ці запитання ми детально відповіли в попередньому номері «ВД» (2011, № 12, с. 4).

Як бачимо, роз'яснення, що нещодавно з'явилося на сайті ДПАУ, не лише підтвердило наші припущення, а й виправдало найсміливіші надії. Отже, наші читачі можуть сміливо користуватися тим переліком обов'язкових документів, який наведено у «ВД», 2011, № 12, на с. 5 — 6, з урахуванням деяких «послаблень»:

1)

підприємцям на загальній системі оподаткування ДПАУ дозволила надавати контрагентам не оригінали виписки або витягу з ЄДР, а копії цих документів. Це доволі розумний крок з боку податківців, оскільки отримати для кожного партнера оригінали виписки або витягу з ЄДР, по-перше, дорого, а по-друге, це клопітка справа (зважаючи на чималі черги до держреєстратора);

2) ДПАУ підтвердила свою колишню позицію з приводу довідок у

загальносистемників: довідка з податкового органу із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності потрібна. Причому податківці рекомендують вимагати у партнерів не оригінал, а копію такої довідки — відповідно, покупцям і замовникам не слід надавати оригінал довідки, достатньо й її копії;

3)

отримати довідку можна у своїй податковій (за місцем проживання) протягом 5 робочих днів з моменту подання запиту (у деяких випадках строк видачі довідки може бути продовжено до 20 робочих днів). При цьому, як зазначила ДПАУ, для отримання довідки підприємець не зобов'язаний надавати податківцям копію витягу або виписки з ЄДР;

4)

єдиноподатникам ДПАУ взагалі дозволила не оформляти податкову довідку. Для того щоб контрагенти не утримували з єдиноподатників ПДФО, останнім достатньо надати лише копію виписки або витягу з ЄДР і копії Свідоцтва про сплату єдиного податку.

Імовірно, цей самий дозвіл поширюється і на підприємців на фікспатенті (у разі, коли вони продають товари іншим підприємцям або юридичним особам).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі