Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Оренда рухомого майна у фізичної особи. Як оподатковувати орендну плату та чи можна відображати її у витратах?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Оренда рухомого майна у фізичної особи. Як оподатковувати орендну плату та чи можна відображати її у витратах?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі уклав договір оренди автомобіля та обладнання з найманим працівником. Як обкладати виплати за цим договором, якщо працівника також зареєстровано підприємцем-єдиноподатником? Чи має право підприємець у такому разі відносити суми орендної плати на витрати?

 

ВІДПОВІДЬ. Ми у своїх публікаціях неодноразово наводили аргументи на користь того, що фізична особа, зареєстрована підприємцем, має право надавати в оренду майно за власним вибором: або як пересічний громадянин, або як підприємець (див. «ВД», 2011, № 4, с. 38; № 9, с. 15). Оскільки ні нормами ЦКУ, ні нормами ПКУ будь-яких заборон із цього приводу не передбачено, головне — правильно зазначити статус орендодавця в договорі оренди, а також провадити оподаткування відповідно до ПКУ.

Тому якщо підприємець уклав договір оренди з працівником як із пересічною фізичною особою, то його дохід повинен обкладатися згідно з розділом IV ПКУ. Отже, підприємець стає його податковим агентом, при цьому:

— може віднести суми орендної плати до витрат (за фактом сплати, за наявності підтверджуючих документів);

— повинен утримувати при виплаті орендної плати податок на доходи.

Що стосується

єдиного внеску на соцстрахування (ЄСВ), то ним суми орендної плати не обкладаються ні в частині нарахувань «зверху», ні в частині утримань «знизу». Річ у тім, що згідно зі статтею 7 Закону про ЄСВ до бази для справляння ЄСВ уключаються суми винагород, що виплачуються фізичним особам згідно з ЦП-договорами за виконані роботи (надані послуги). Інакше кажучи, винагорода за ЦП-договорами потрапляє до бази для справляння ЄСВ лише в разі, якщо такий договір передбачає виконання робіт (стаття 837 ЦКУ) або надання послуг (стаття 901 ЦКУ). У свою чергу, надання рухомого майна в оренду не є ні виконанням робіт, ні наданням послуг, оскільки відповідно до статті 759 ЦКУ за договором оренди орендодавець передає або зобов'язується передати орендарю майно в користування за плату на певний строк, тобто факт виконання робіт або надання послуг у цьому випадку відсутній.

Порядок утримання податку на доходи із суми орендної плати однаковий як для працівника підприємця, так і для сторонньої фізичної особи, об'єктом оподаткування є

сума (розмір) орендної плати, зазначена у договорі.

Доходи, отримані фізичною особою — орендодавцем у вигляді суми орендної плати, обкладаються за прогресивною шкалою:

— за ставкою

15 % — для доходу, сума якого не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (9410 грн.);

— за ставкою

17 % — для частини доходу в сумі перевищення.

Податок на доходи сплачується в такі строки:

1) якщо кошти на виплату доходу у вигляді орендної плати знімаються

з рахунка в банку, — під час виплати оподатковуваного доходу (підпункт 168.1.2 ПКУ);

2) якщо виплата здійснюється

готівкою з каси (виручки) податкового агента, — протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання) (підпункт 168.1.4 ПКУ).

Інформація про суми доходу, нарахованого (наданого) у вигляді орендної плати, а також суми утриманого та перерахованого податку на доходи відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

. На нашу думку, дохід, отриманий пересічною фізичною особою від надання в оренду рухомого майна (автомобіля, обладнання тощо), відображається в ньому з ознакою доходу «102», оскільки є доходом, отриманим відповідно до умов ЦП-договору.

Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі