Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як оплатити лікарняний, якщо працівник захворів під час відпустки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як оплатити лікарняний, якщо працівник захворів під час відпустки

 

ЗАПИТАННЯ. Працівник підприємця (оформлений за основним місцем роботи) повідомив, що не може вийти на роботу після закінчення відпустки, оскільки перебуває на лікарняному. Як у цьому випадку оплачувати працівнику лікарняний, якщо його відпустка повинна була тривати з 14 по 21 червня 2011 року (8 календарних днів), однак у зв'язку з хворобою, яка припадає на 20 — 24 червня 2011 року (5 робочих днів), працівник не зміг стати до роботи 22 червня. Коли він повинен вийти на роботу, чи продовжується його відпустка?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, якщо працівник захворів у відпустці та при цьому оформив лікарняний листок довідка 1, то в цій ситуації роботодавець повинен:

а) продовжити або перенести дні відпустки, на які припала хвороба ( стаття 80 КЗпП і стаття 11 Закону про відпустки), у нашому випадку це 2 дні — 20 і 21 червня 2011 року;

б) розрахувати за встановленими правилами суму лікарняних (див. «ВД», 2011, № 9, с. 27; 2010 № 9, с. 18);

в) перерахувати суму відпускних.

Зауважимо: якщо працівник, який перебував у відпустці, доглядав хвору дитину, то перенесення та продовження відпустки не передбачено.

Для нарахування лікарняних працівник, оформлений за основним місцем роботи, повинен надати підприємцю оригінал листка непрацездатності.

Зверніть увагу: якщо працівник перебував не в щорічній (основній або додатковій) відпустці (див. «ВД», 2011, № 11, с. 20), а наприклад, у відпустці без збереження заробітної плати, то лікарняний не оплачується.

Випадки, коли в період відпустки допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, наведено в пункті 6 частини 1 статті 36 Закону № 2240 (у разі хвороби самого працівника) і частині 6 статті 35 Закону № 2240 (у разі хвороби дитини).

Тепер розглянемо, в якому порядку потрібно здійснити зазначені вище дії.

1. Оформлення продовження або перенесення відпустки у зв'язку з хворобою працівника.

Для цього підприємець повинен видати наказ (розпорядження), в якому слід зазначити період, на який продовжуються або переносяться невикористані дні відпустки. Але, передусім, у будь-якому разі працівнику необхідно повідомити підприємця про свою хворобу і погодити продовження або перенесення довідка 2.

Якщо в нашому прикладі працівник вирішить продовжити відпустку, то відповідно це будуть дні 25 і 26 червня 2011 року. Якщо у зв'язку зі «святковим» перенесенням робочий день 27 червня переноситься на 25 червня, то працівник повинен вийти 29 червня, оскільки 27 червня — вихідний, 28 червня — святковий і неробочий день. Як бачимо, незважаючи на те, що 26 червня є вихідним днем, на нього тривалість відпустки не збільшується довідка 3.

Якщо відпустка

переноситься на інший період, то перед її наданням слід видати новий наказ (розпорядження) про надання відпустки.

У нашому прикладі, якщо працівник вирішить перенести відпустку, то він повинен вийти на роботу 25 червня 2011 року, за умови, що у підприємця цей день є робочим (замість 27 червня).

2. За дні хвороби підприємець нараховує лікарняні

. У цьому випадку дні хвороби оплачують у загальному порядку, передбаченому для тимчасової непрацездатності. При цьому слід пам'ятати, що перші 5 п'ять днів хвороби працівника оплачуються за рахунок роботодавця, а починаючи з 6 дня — за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» (див. «ВД», 2011, № 9, с. 27).

 

Приклад 1

. У нашій ситуації розрахунковим періодом для лікарняних будуть 6 місяців, що передують червню 2011 року, тобто грудень 2010 року — травень 2011 року. Припустимо, що загальна сума заробітної плати працівника у цих місяцях становила 15000,00 грн. Середньоденна заробітна плата для розрахунку лікарняних — 121,95 грн. (15000,00 : 123). «Грязна» сума лікарняних за рахунок роботодавця — 609,75 грн. (121,95 х 5), за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності» лікарняні в нашому випадку не оплачуються.

 

Виплатити суму лікарняних (за перші 5 робочих днів) роботодавець повинен у найближчий день виплати зарплати (авансу) (на підставі отриманого листка непрацездатності та рішення уповноваженого зі соцстрахування), з неї утримуються податок на доходи та ЄСВ за ставкою 2 %, а також нараховується ЄСВ за ставкою 33,2 %.

3. Перераховуємо нараховані відпускні:

а) продовження відпустки

. Якщо працівник вирішив продовжити свою відпустку на дні хвороби, а не перенести її на інший період, то перераховувати суму нарахованих відпускних перед виходом у відпустку не потрібно — йому лише донарахують лікарняні. Це стосується наведеної ситуації.

Зауважимо, що для визначення права на податкову соціальну пільгу (ПСП), а також для порівняння з максимальною величиною, з якої справляється ЄСВ (15 прожиткових мінімумів), необхідно визначити дохід працівника за місяць (з урахуванням відпускних і лікарняних).

Зверніть увагу: якщо відпустка та (або) хвороба припадають на різні місяці, то після нарахування лікарняних необхідно «перерозподілити» нарахування за місяцями, на які вони припадають;

б) перенесення відпустки

. Якщо ж працівник переносить невикористані дні щорічної відпустки внаслідок хвороби на інший період, то при наданні днів такої відпустки йому необхідно обчислити новий середній заробіток.

 

Приклад 2

. Припустимо, що працівник вирішив перенести невикористані дні щорічної відпустки внаслідок хвороби на період з 5 вересня 2011 року.

У такому разі працівник стає до роботи 25 червня 2011 року (якщо 25 червня у підприємця є вихідним, то 27 червня 2011 року). Невикористані дні відпустки переносять на період з 5 вересня 2011 року, якщо працівник матиме інші невикористані дні відпустки, то він може їх «відгуляти» разом із перенесеними. Перед виходом працівника у відпустку підприємець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Для нарахування відпускних розрахунковим періодом буде вересень 2010 року — серпень 2011 року, а не червень 2010 року — травень 2011 року, як це було при першому виході у відпустку.

 

Крім того, наприкінці червня підприємець повинен перерахувати суму відпускних виходячи з фактичного періоду відпустки, а суму надміру

виплачених відпускних зарахувати в рахунок виплати лікарняних.

Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо в період відпустки тимчасова непрацездатність настала не за постійним місцем проживання, то згідно з

пунктом 1.10 Інструкції № 455 листок непрацездатності (довідку) видають за місцем тимчасового перебування з дозволу головного лікаря медзакладу.

2 Якщо працівник не повідомить підприємця, то йому потім доведеться обґрунтовувати поважну причину своєї відсутності аж до вирішення спорів у суді.

3 У нормах

КЗпП і Закону про відпустки немає чіткої заборони на те, щоб на частину днів відпустку продовжити, а на іншу частину — перенести. На наш погляд, це є можливим за погодженням сторін: за наявності заяви працівника та бажання роботодавця, звичайно ж з урахуванням правила поділу відпустки, коли одна частина має бути не менше 14 днів.

 

Документи консультації

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі