Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Витрати загальносистемника в разі надання транспортних послуг

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Витрати загальносистемника в разі надання транспортних послуг

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець з 01.04.2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування і подав заяву на реєстрацію його як платника ПДВ. У власності він має автомобіль, який використовується в його госпдіяльності.

Чи можна відносити на витрати:

— вартість бензину;

— витрати на відрядження працівника?

Чи потрібно заповнювати подорожні листи та посвідчення про відрядження?

Чи зменшує базу для розрахунку ПДФО сума сплаченого ПДВ?

 

ВІДПОВІДЬ. Вартість бензину можна відносити на витрати на підставі пункту 177.4 та підпункту 138.10.2 ПКУ, проте у підприємця мають бути документи, які підтверджують той факт, що бензин було використано ним у господарській діяльності, зокрема подорожні листи.

Подорожні листи також згодяться і для підтвердження податкового кредиту з ПДВ у зв'язку з купівлею бензину довідка 1 (лист Держкомпідприємництва від 31.05.2007 р. № 3903).

Що ж до витрат на відрядження працівника, то фізособа-підприємець має повне право відобразити їх у складі витрат (підпункт 140.1.7 ПКУ). Причому сума таких витрат обов'язково має бути підтверджена відповідними документами у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (якщо їде у відрядження на автомобілі — подорожній лист), рахунків, отриманих з готелів, страхових полісів тощо.

Добові витрати на харчування відшкодовуються лише за наявності наказу про направлення працівника у відрядження, тобто посвідчення на відрядження на сьогоднішній день виписувати не обов'язково.

Сума сплаченого ПДВ до витрат не включається: ні ПДВ, сплачений постачальникам, ні ПДВ, перерахований безпосередньо до бюджету. Таким чином, ПДВ не зменшує базу для розрахунку ПДФО.


Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Держкомпідприємництва вважає, що

документами, які підтверджують використання ПММ у підприємницькій діяльності (для отримання права на податковий кредит з ПДВ), є:

наказ про використання автомобіля в господарській діяльності, в якому бажано зазначити марку автомобіля, номерний знак та спосіб його використання;

подорожні листи, в яких зазначено маршрути прямування, пробіг автомобіля та кількість витраченого пального (лист Держкомпідприємництва від 31.05.2007 р. № 3903).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі