Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Особливості оподаткування незалежних професіоналів

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Особливості оподаткування незалежних професіоналів

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа планує провадити діяльність у галузі художньої творчості, можливо, із залученням найманих працівників. Обов'язково їй реєструватися підприємцем чи є альтернативні варіанти провадження такої діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. Дійсно, ПКУ, як і Закон про податок з доходів, що діяв до 01.01.2011 р., для осіб, пов'язаних з інтелектуальною або творчою діяльністю, передбачає особливий порядок «самостійного» обліку доходів і витрат без реєстрації підприємцем , у тому числі можливість наймати працівників. Фізична особа в такому разі, як і підприємці, належить до самозайнятих осіб згідно з підпунктом 14.1.226 ПКУ, однак для неї передбачено окрему категорію — її можна бути взяти на облік як особу, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Зокрема, до таких осіб належать особи, зайняті в науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, а також лікарі, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори, бухгалтери, оцінювачі, інженери або архітектори, особи, зайняті релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю.

При цьому, щоб потрапити під оподаткування незалежного професіонала (далі — НП), фізична особа не повинна, як уже зазначалося, бути підприємцем, а також працювати за трудовим договором у межах такої професійної діяльності. Водночас НП можуть використовувати найману працю, але не більше чотирьох працівників. Далі детальніше розглянемо порядок узяття на облік та оподаткування НП.

Порядок взяття на облік НП.

Згідно зі статтею 65 ПКУ особи, які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, зобов'язані стати на облік в органах ДПС за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи. Правила взяття на облік НП регулюються розділом 6 Порядку № 979, для цього потрібно подати документи, зазначені в підпункті 6.9.1 Порядку № 979:

— заяву за формою № 5-ОПП;

— копію реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності,

якщо заявник є приватним нотаріусом;

— копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю,

якщо заявник є адвокатом і не зареєстрований як підприємець;

— копію свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта,

якщо заявником є судовий експерт (непрацівник державної спеціалізованої установи), який має право самостійно провадити судово-експертну діяльність.

У

підпункті 6.9.1 Порядку № 979 зазначено, що особи, які отримують «професійні» свідоцтва (нотаріус, адвокат, судовий експерт), повинні подати зазначені вище документи в 10-денний строк після відповідної реєстрації та отримання дозволу, сертифіката тощо. Під час подання документів пред'являється оригінал зазначених документів.

Узяття на облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дати отримання від них заяви (за формою № 5-ОПП). У свою чергу, фізичній особі податковим органом надсилається (видається) довідка про взяття на облік за формою № 4-ОПП.

Водночас існують і деякі

перешкоди для самостійного оподаткування фізичних осіб як НП. На жаль, правила взяття на облік НП на сьогодні не врегульовано. Річ у тім, що податківці тлумачать норми Порядку № 979 таким чином: узяти на облік як НП можна лише адвокатів, нотаріусів і судових експертів, оскільки для них передбачено спеціальні дозвільні сертифікати, а взяття на облік інших категорій фізичних осіб здійснюється лише за умови їх реєстрації як підприємців (ця думка підтверджується і відповіддю, наведеною в розділі «Єдина база податкових знань» ДПС). Зауважимо, що виходячи з переліку документів, необхідних для взяття на облік у Пенсійному фонді, можна зробити аналогічний висновок.

Однак положення

ПКУ охоплюють ширше коло фізичних осіб, які можуть оподатковувати свої доходи як НП. Тому, на нашу думку, це питання має вирішуватися на користь осіб, які провадять діяльність у галузі художньої творчості та також мають право оподатковувати доходи як НП, про що ми далі й поговоримо.

Податок на доходи

. Оподаткування доходів, отриманих НП, регулюється статтею 178 ПКУ. Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. Отриманий протягом календарного року чистий дохід оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 ПКУ (15 і 17 %), сплата авансових внесків для НП не передбачена, хоча вони повинні вести Книгу обліку доходів і витрат.

Утім, якщо НП

не має спеціального свідоцтва (дозволу) для провадження своєї діяльності, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат. Отримувати таке свідоцтво, як уже зазначалося, повинні не всі категорії НП, це є обов'язком адвокатів, нотаріусів і деяких інших категорій, до яких, на жаль, не належать особи, які займаються художньою діяльністю. Отже, навіть якщо такий НП (без свідоцтва) матиме збиток, коли витрати перевищать доходи, він усе одно буде зобов'язаний сплатити за цей місяць податок на доходи.

За результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (до 1 травня року, наступного за звітним), НП подають податкову декларацію з податку на доходи

. Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації.

При виплаті податковими агентами НП доходів, безпосередньо пов'язаних з такою діяльністю, податок на доходи не справляється.

Для цього потрібно надати копію довідки про взяття особи на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (форма № 4-ОПП).

Єдиний соціальний внесок.

Що стосується сплати єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ), то НП повинні сплачувати його за себе самостійно. База його нарахування для них така сама, як і для підприємців на загальній системі — чистий дохід, ставка — 34,7 %. На відміну від підприємців-загальносистемників НП згідно з підпунктом 4.5.3 Інструкції № 21-5 не зобов'язані сплачувати авансові внески, однак повинні перерахувати річну суму ЄСВ до 1 квітня, наступного за звітним року, на підставі даних річної декларації з податку на доходи. Причому якщо чистий дохід за місяць більше нуля, то щомісячна сума ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску та не має перевищувати максимального розміру ЄСВ. Податкові агенти також не утримують ЄСВ при виплаті доходів НП.

НП чи підприємець: що вигідніше?

Отже, розглянемо, як вигідніше працювати фізичній особі, яка планує займатися художньою діяльністю, як НП, підприємець на загальній системі чи єдиноподатник.

Почнемо з єдиного податку як найпривабливішої на сьогодні системи для підприємців. Припустимо, що ставка єдиного податку максимальна — 200 грн., тоді за липень 2011 року підприємець повинен буде сплатити 86 грн. (43 % від 200 грн.), крім того, мінімальна сума ЄСВ за цей місяць має бути 333,12 грн. (34,7 % від 960 грн.), усього — 419,12 грн. (строки сплати не беремо до уваги).

Якби сума податку на доходи для підприємця на загальній системі або НП дорівнювала 86 грн., то його чистий дохід за липень має бути 86 грн. : 0,15 = 573,33 грн. Якщо чистий дохід буде більший, то й податок на доходи буде більший. Зауважимо, що у НП-художників немає права на витрати, тому, якщо їх дохід (виручка) буде більше нуля, то навіть у разі збитку вони повинні визначити та сплатити податок. Водночас до витрат загальносистемників потраплять і суми сплаченого ЄСВ.

Що стосується сплати ЄСВ, то в результаті НП також доведеться сплатити 333,12 грн. за липень у сумі мінімального страхового внеску. Очевидно у випадку з художньою діяльністю бути НП не так вигідно, як підприємцем, а при великому чистому доході вигідно бути єдиноподатником. Виходить, що без права зменшити доходи на суму витрат, обкладення податком на доходи нічим не відрізняється від пересічної фізичної особи.

Таким чином, з урахуванням неврегульованих моментів щодо НП фізичній особі, яка регулярно отримує доходи від діяльності у сфері художньої творчості, необхідно зареєструватися підприємцем. При великих доходах і малих витратах вигідніше відразу ж стати єдиноподатником (подати заяву) (детальніше див. «ВД» № 4, с. 6).


Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (втратив чинність).

Порядок № 979

— Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі