Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Діяльність з надання побутових послуг: чи потрібен торговий патент при безготівкових розрахунках

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Діяльність з надання побутових послуг: чи потрібен торговий патент при безготівкових розрахунках

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець займається виготовленням ювелірних виробів на замовлення. Розрахунки з клієнтами здійснюються лише в безготівковій формі. Чи обов'язково йому мати торговий патент?

 

ВІДПОВІДЬ. Усе залежить від того, на якій системі оподаткування працює підприємець.

Якщо він є єдиноподатником, то торговий патент йому не потрібний. Право працювати без патенту єдиноподатникам надає пункт 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу, відповідно до якого вони не є платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (а саме при сплаті цього збору і видається торговий патент).

Якщо ж підприємець працює

на загальній системі оподаткування, патент йому необхідний, і ось чому:

— по-перше,

діяльність з виготовлення ювелірних виробів на замовлення підлягає патентуванню (згідно з Переліком № 1258);

— по-друге, відповідно до

підпункту 14.1.151 Податкового кодексу платні послуги, що підлягають патентуванню, — це діяльність, пов'язана з наданням побутових послуг (для задоволення особистих потреб замовника) не лише за готівку, а й з використанням інших форм розрахунків, уключаючи платіжні картки. Таким чином, безготівкова форма розрахунків не надає підприємцю права надавати послуги без патенту, на відміну від торгівлі.

Слід зазначити, що такої ж позиції дотримуються і податківці (роз'яснення з Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ —

http://www.sta.gov.ua):

Чи необхідно придбавати торговий патент при наданні побутових послуг, що підлягають патентуванню, у разі проведення розрахунків у безготівковій формі?

Коротка відповідь

: Діє з 01.01.2011 р. Незалежно від того, яким чином ведуться розрахунки за надані побутові платні послуги — в безготівковій чи готівковій формі, необхідно придбавати торговий патент.

Повна відповідь

: Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розділу ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ), платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують в установленому порядку торгові патенти та провадять діяльність з надання платних побутових послуг, за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України. Згідно із пп. 14.1.151 п. 14.1 ст. 14 розділу І ПКУ платні послуги для цілей розділу XII ПКУ — це діяльність, пов’язана з наданням побутових послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи платіжні картки. Перелік платних послуг, для надання яких необхідно придбавати торговий патент, визначається Кабінетом Міністрів України. Враховуючи вищевикладене, незалежно від того, яким чином ведуться розрахунки за надані побутові платні послуги, в безготівковій чи готівковій формі, необхідно придбавати торговий патент.

На закінчення зауважимо:

якщо підприємець займається торгівлею і розраховується зі своїми покупцями виключно в безготівковій формі, він може працювати без патенту, навіть перебуваючи на загальній системі оподаткування. Річ у тім, що торговельна діяльність підлягає патентуванню лише у тому разі, коли продавець і покупець розраховуються готівкою або з використанням платіжних карток (підпункт 14.1.246 Податкового кодексу). Тому «безготівкова торгівля» патентуванню не підлягає.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Перелік № 1258 — Перелік платних побутових послуг, на провадження діяльності з надання яких придбавається торговий патент, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1258.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі