Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Збір за спецводокористування: актуальні роз’яснення ДПАУ

Редакція ВД
Стаття

Збір за спецводокористування: актуальні роз'яснення ДПАУ

 

Питання щодо сплати збору за воду та отримання дозвільних документів на використання води ми неодноразово розглядали на сторінках «ВД» (2011, № 4, с. 44, 45; № 7, с. 19; № 8, с. 41). Однак багато нюансів усе ж таки були сумнівними. На щастя, ДПАУ не залишилася осторонь і роз'яснила ключові моменти сплати водозбору на своєму офіційному сайті (http://www.sta.gov.ua) в розділі «Єдина база податкових знань». Позицію податківців ми наводимо в цьому довіднику.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Хто є первинним водокористувачем, а хто — вторинним?

Первинні водокористувачі — це ті, які мають власні водозабірні споруди та відповідне обладнання для забору води.
Вторинні водокористувачі (абоненти) — це ті, які не мають власних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірних споруд первинних або інших водокористувачів (стаття 42 ВКУ)

Чи є платником збору за спецводокористування суб'єкт господарювання, який використовує воду лише для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб?

Так, є.
Згідно з підпунктом 324.4.1 Податкового кодексу збір за спецводокористування не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на цій території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, у межах їх житлового фонду та присадибних ділянок).

Суб’єктів господарювання (юридичні особи і фізичні особи — підприємці), які використовують воду лише для задоволення власних (а також працівників) питних і санітарно-гігієнічних потреб, від сплати збору не звільнено

Чи є платником збору за воду підприємець, який купує воду (у тому числі дистильовану) у первинного водокористувача в цистернах та інших ємностях виключно для використання у власній госпдіяльності, для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб?

Ні, не є.
ДПАУ роз'яснила, що підприємець, який отримує воду (у тому числі дистильовану) від первинного водокористувача в цистернах та інших ємностях і сплачує постачальнику води ціну, передбачену договором купівлі-продажу, не є платником збору за воду. Однак збір не сплачується лише за ту воду, яка куплена та використана виключно у власній госпдіяльності, для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб

Чи є платником збору за спецводокористування підприємець, який купує у первинного водокористувача мінеральну підземну воду (у цистернах та інших ємностях) для подальшого виготовлення з такої води напоїв?

Так, є.
Згідно з пунктом 323.1 Податкового кодексу платниками збору є водокористувачі, у тому фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі). Відповідно до пункту 326.2 Податкового кодексу збір розраховується виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об'єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, установлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.
Таким чином, підприємець, який купує в іншого первинного водокористувача (суб'єкта господарювання) мінеральну підземну воду в цистернах та інших ємностях і сплачує первинному водокористувачу за воду ціну, застережену договором купівлі-продажу, є платником збору за воду

Чи є платником збору за спецводокористування суб'єкт господарювання, який купує у первинного водокористувача мінеральну підземну воду для подальшого розливу у пляшки з метою реалізації?

Так, є.
Згідно з пунктом 323.6 Податкового кодексу платниками збору є водокористувачі (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних чи інших водокористувачів (вторинні водокористувачі).
Таким чином, суб'єкт господарювання, який отримує мінеральну підземну воду від первинного водокористувача в цистернах та інших ємностях (вторинний водокористувач), сплачує первинному водокористувачу за воду ціну, передбачену договором купівлі-продажу, і є платником збору за спецводокористування в частині фактично використаних ним обсягів води (у тому числі в разі розливу у пляшки для реалізації)

Чи є платниками збору за воду підприємці, які використовують воду у власному або орендованому нежитловому приміщенні, яке розташоване в багатоквартирному будинку?

Податківці вважають, що фізична особа — підприємець, яка здійснює використання води у власному нежитловому приміщенні багатоквартирного будинку, є платником збору за воду.
У разі використання води в орендованому нежитловому приміщенні багатоквартирного будинку підприємець є платником збору за воду лише за умови, що він від свого імені уклав договір на постачання води. Якщо ж договір оформлено на ім'я орендодавця, збір за воду сплачувати не потрібно

Чи є платниками збору за воду фізичні особи, які провадять незалежну профдіяльність (нотаріуси, адвокати тощо)?

Ні, не є.
Згідно з пунктом 323.1 Податкового кодексу платниками збору за воду є лише суб'єкти господарювання, тобто юридичні або фізичні особи, які використовують воду.
У свою чергу, незалежні професіонали підприємцями не є:
«

Незалежна професійна діяльність — участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб» (підпункт 14.1.226 Податкового кодексу).
Таким чином, фізичні особи, які провадять незалежну профдіяльність, не зобов'язані сплачувати збір за воду

Хто сплачує збір за спецводокористування в разі оплати орендарем комунальних послуг (у тому числі плати за спецводокористування, передбаченої договором оренди) за умови, що договір на постачання води укладено з орендодавцем?

У разі якщо договором оренди передбачено оплату орендарем орендодавцю комунальних послуг (у тому числі плати за користування водою), платником збору за спецводокористування є орендодавець.
Орендар буде вторинним водокористувачем і платником збору за ситуації, коли він самостійно укладе договір на постачання води

Якщо декілька підприємців орендують різні приміщення в одній будівлі, чи зобов'язані вони сплачувати збір за воду (договори з водоканалом є)?

Кожний підприємець, який уклав з водоканалом договір на постачання води, є платником збору за воду. При цьому не має значення той факт, що декілька підприємців орендує приміщення в одній будівлі — кожний із них зобов'язаний сплатити збір за обсяг фактично використаної ним води

Чи зобов'язаний єдиноподатник сплачувати збір за воду, якщо він надає в оренду приміщення підприємцю, який працює на загальній системі оподаткування?

Ні, не зобов'язаний.
Річ у тім, що єдиноподатників звільнено від сплати збору за воду згідно з пунктом 1 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу. Тому підприємець, який перебуває на спрощеній системі оподаткування та надає в оренду приміщення іншому суб’єкту господарювання, який використовує воду (у тому числі у виробничих цілях), не є платником збору за воду.
Що ж до орендаря, який перебуває на загальній системі оподаткування, то він є вторинним водокористувачем і платником збору за воду, однак лише в тому разі, якщо укладе договір на постачання води безпосередньо з постачальником води (від свого імені).
Виходить таке: якщо єдиноподатник-орендодавець розраховуватиметься з водоканалом сам (тобто договір на постачання води не буде переоформлено на орендаря), то збір за воду нікому сплачувати не доведеться:
— ні орендодавцю (оскільки єдиноподатників звільнено від сплати цього збору);
— ні орендарю (оскільки він не укладав договір постачання води безпосередньо з водоканалом)

Чи зобов'язаний підприємець оформляти дозвіл на спецводокористування (з установленими лімітами), якщо він має договір на постачання води (у договорі ліміти встановлено)?

Податківці роз'яснили таке: для цілей сплати збору за воду підприємцю достатньо мати один із документів:
— або договір на постачання води;
— або дозвіл на спецводокористування
.
При цьому питання необхідності отримання дозволів не належить до компетенції ДПАУ.
Утім, зазначимо від себе, що дозвіл на спецводокористування зобов'язані оформляти лише первинні водокористувачі, вторинним же достатньо одного договору (з лімітами використання води в ньому)

Чи зобов'язаний підприємець сплачувати збір за воду, якщо орендує свердловину?

Так, зобов'язаний.
Згідно з пунктом 323.1 Податкового кодексу платниками збору за воду є підприємці, які використовують воду шляхом забору її з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних чи інших водокористувачів.
У випадку ж з орендою свердловини орендар отримує право користування нею з моменту, зазначеного в договорі оренди. Саме з цієї дати він стає первинним водокористувачем. Тому орендар свердловини зобов'язаний отримати дозвіл на спецводокористування та ліміти на використання водних ресурсів, а також сплачувати збір за воду

Чи потрібно подавати до ДПІ копії дозволу на спецводокористування, договору на постачання води та статзвітності за формою № 2-ТП?

Так, потрібно.
Відповідно до пункту 328.7 Податкового кодексу платники збору за спецводокористування подають до органів ДПС одночасно з податковими деклараціями копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на постачання води і статзвітності про використання води за формою № 2-ТП (водгосп), затвердженою наказом № 230.

Щоправда, потрібно зазначити, що фізичні особи — підприємці не зобов’язані складати звіт за формою № 2-ТП (водгосп), тому вони не подають його не лише до органів статистики, а й податківцям

Якщо суб'єкт господарювання подає декларацію збору за воду в електронному вигляді, як він може подати до ДПІ копії: дозволу на спецводокористування, договору на постачання води, статистичної звітності з води?

Відразу зазначимо, що фізичні особи — підприємці статистичну звітність з води не складають, тому до податкової цей документ подавати не потрібно.
Решту ж документів (копії договору або дозволу) податківці радять подавати окремо, у тому порядку, який застосовується для подання «паперових» звітів, тобто:
— відвідати особисто орган ДПС і подати копії необхідних документів;
— надіслати копії поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення

В якому розмірі встановлено ставки збору за спецвикористання води, що входить виключно до складу напоїв, та яка продукція належить до напоїв?

Пунктом 325.6 Податкового кодексу ставки збору за спецвикористання води, що входить виключно до складу напоїв, установлено в розмірі:
25,60 грн. за 1 куб. метр поверхневої води;
29,86 грн. за 1 куб. метр підземної води.
Індексацію ставок збору платники не проводять, цей обов'язок покладено на Кабмін пунктом 4 розділу XIX Податкового кодексу.
Перелік продукції, що належить до напоїв, визначається відповідно до групи 15.9 «Напої» ДК 016-97, з урахуванням листа Держмитслужби від 12.03.2008 р. № 29/1-11.2/1641-ЕП

Як розрахувати суму збору за воду, якщо немає вимірювальних приладів? І як у такому разі заповнити декларацію збору за спецводокористування?

За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції або наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо).
Однак потрібно пам'ятати таке: якщо є можливість установки вимірювальних приладів, а фактично їх не встановлено, збір сплачується у двократному розмірі (пункт 326.10 Податкового кодексу).
Що стосується декларації, то водокористувач, який незважаючи на можливість установки вимірювальних приладів, їх не встановив, обсяг фактично використаної води визначається за технологічними даними, а суму збору, що підлягає сплаті, відображає в декларації в подвійному розмірі (див. формулу розрахунку, наведену в колонці 9 декларації та примітку 6).
Про те, хто має право визначати наявність або відсутність можливості установки вимірювальних приладів, податківці нічого не зазначили, тому це запитання поки що залишається без відповіді

Як правильно сплачувати збір за воду та звітувати щодо нього, якщо підприємець орендує приміщення (договір на постачання води укладено) і використовує воду в різних регіонах або районах міста?

Підприємець у разі оренди приміщень і використання ним води в різних регіонах або районах міста повинен стати на облік як платник збору за спецводокористування в органах ДПС за місцем знаходження кожного водного об’єкта. При цьому у звітності щодо водозбору, яка подаватиметься не за місцем основного обліку, потрібно зазначати свій код згідно з ЄДР.
Відповідно до пункту 328.2 Податкового кодексу платники збору визначають суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом № 1009. Декларації з спецводозбору подаються, та збір вноситься за місцем знаходження водних об'єктів і за ставками спецводозбору, установленими для цих водних об'єктів.
При цьому водокористувачі зобов'язані разом з податковими деклараціями подавати до кожного органу ДПС копії дозволу на спеціальне водокористування або договору на постачання води (зауважимо, що статистична звітність про використання води підприємцями не складається, і тому податківцям її подавати не потрібно)

Які водні об'єкти відображаються у графі 2 «Назви водних об'єктів та показники» декларації?

При заповненні графи 2 «Назви водних об'єктів та показники» податкової декларації збору

слід керуватися переліком водних об'єктів, який наведено у статті 325 Податкового кодексу

Які коефіцієнти зазначаються у графі 5 «Коефіцієнти, що застосовуються до ставок збору» декларації?

Підприємці цю графу не заповнюють, оскільки її призначено для:
— житлово-комунальних підприємств (використовують коефіцієнт 0,3);
— теплоелектростанцій за умови використання поверхневої води, пропущеної через конденсатори турбін для охолодження конденсату (використовують коефіцієнт 0,005)

Як заповнювати графу 6 «Установлений річний ліміт використання води» у декларації збору за спецводокористування?

Як роз'яснює ДПАУ, графу 6 декларації збору за спецводокористування необхідно заповнювати так:
первинні водокористувачі (тобто ті, які здійснюють забір води безпосередньо з водойм) зазначають у графі 6 річний ліміт використання води, який установлено в дозволі на водокористування. Якщо ж у первинного водокористувача немає дозволу на спецводокористування, у графі 6 ставиться
прокреслення («—»), при цьому збір за воду сплачується за весь обсяг використаної води як за понадлімітний (тобто у п'ятикратному розмірі);
— вторинні водокористувачі (тобто ті, які отримують воду за договором від первинних або вторинних водокористувачів) зазначають у графі 6 річний ліміт використання води, який установлено в дозволі первинного водокористувача конкретно для такого вторинного водокористувача.
Цей ліміт має бути зазначено і в договорі між цими водокористувачами. Інакше (тобто за відсутності річного ліміту в договорі) у графі 6 ставиться прокреслення («—»). При цьому збір за воду сплачується за весь обсяг використаної води як за понадлімітний (тобто в п'ятикратному розмірі) (стаття 327 Податкового кодексу)

Як розподілити суми збору за воду між графами 10 і 11 декларації?

Відповідно до встановленої форми декларації сума нарахованого збору за воду розподіляється між графами 10 і 11 залежно від виду водних об'єктів, зокрема:
у графі 10 (держбюджет) зазначається 50 % від розрахованої суми збору в частині використання води водних об'єктів загальнодержавного значення;
у графі 11 (місцевий бюджет) зазначаються 50 % від нарахованої суми збору в частині використання води водних об'єктів загальнодержавного значення та вся нарахована сума збору в частині використання води водних об'єктів місцевого значення (статті 29 і 69 БКУ).

Відповідно до статті 5 ВКУ до водних об’єктів загальнодержавного значення належать:
1) внутрішні морські води та територіальне море;

2) підземні води, які є джерелом централізованого водопостачання;
3) поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали), які знаходяться та використовуються на території більш ніж однієї області, а також їх притоки всіх порядків;

4) водні об’єкти в межах територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, а також віднесені до категорії лікувальних.
До водних об’єктів місцевого значення належать:
1) поверхневі води, які знаходяться та використовуються в межах однієї області та які не віднесено до водних об’єктів загальнодержавного значення;
2) підземні води, які не можуть бути джерелом централізованого водопостачання

Чи включається до складу витрат сума збору за спецводокористування?

У межах ліміту використання води, установленого в дозволі на спецводокористування, збір за спецводокористування включається до складу витрат. За понадлімітне використання води збір справляється за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після оподаткування, тобто до витрат не включається (пункт 328.8 Податкового кодексу)

Чи потрібно подавати до органу ДПС заяву про відсутність об’єкта обчислення збору за воду, якщо підприємець не оформляв ні дозволи на спецводокористування, ні договір на постачання води, а всього лише відшкодовує орендодавцю вартість комунальних послуг?

Податковий кодекс не передбачає подання до органу ДПС заяви про відсутність об’єкта обчислення збору за воду підприємцем, який не має дозволу на спецводокористування або договору на постачання води.
ДПАУ також не вимагає від суб'єктів господарювання таких заяв

Чи потрібно подавати до органу ДПС заяву про відсутність об’єкта обчислення збору за воду, якщо підприємець не провадить діяльність і не сплачував збір за воду?

Податковий кодекс не передбачає подання до органу ДПС заяви про відсутність об’єкта обчислення збору за воду підприємцем, який не провадить госпдіяльність і не був платником збору за воду.
ДПАУ також не вимагає від суб'єктів господарювання таких заяв

Чи зобов'язані водокористувачі повідомляти органи ДПС про зміну умов водокористування?

Так, зобов'язані.
Якщо підприємець протягом року отримав дозвіл на спеціальне водокористування (нове або переоформлене) або уклав із водоканалом договір на постачання води, він зобов'язаний протягом 10 днів повідомити про це органи ДПС та органи водного господарства (пункт 326.12 Податкового кодексу)

 

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ВКУ

— Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

БКУ

— Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Наказ № 230

— наказ Держкомстату України «Про затвердження форми державної статистичної звітності № 2-ТП (водгосп)» від 30.09.97 р. № 230.

Наказ № 1009

— наказ ДПАУ «Про затвердження форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води» від 24.12.2010 р. № 1009.

ДК 016-97 — Державний класифікатор продукції і послуг ДК 016-97, затверджений та введений у дію наказом Держстандарту України від 30.12.97 р. № 822.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі